to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:31 | 23.01.2017

πηγή: stokokkino.gr

Πολιτική

Ν. Ξυδάκης: «Σου σηκώνεται η τρίχα» με όσα περιγράφει το πόρισμα - Τι στάση θα κρατήσει η ΝΔ;

Το τρίγωνο κομμάτων-ΜΜΕ-τραπεζών προχώρησε τα τελευταία χρόνια σε «εν τοις πράγμασι ρήξη της ισονομίας και της ισοπολιτείας ... σου σηκώνεται η τρίχα, νιώθεις ντροπή για την ποιότητα της δημοκρατίας», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ξυδάκης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Π. Αγγελόπουλο λίγες ώρες πριν την παράδοση του πορίσματος της πλειοψηφίας στον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση


«Τα κόμματα θα πρέπει να συγκλίνουν με αυτό, αλλά η στάση της ΝΔ είναι ερωτηματικό, λόγω και του σκανδαλώδους δανείου του Κήρυκα Χανίων που αφορά τον πρόεδρό της Κ. Μητσοτάκη», τονίζει ο Ν. Ξυδάκης. 

Πολλές φορές, αυτοί που κατέθεσαν στην Εξεταστική για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ περιέγραψαν όλα αυτά που γίνονταν μεταξύ κομμάτων, ΜΜΕ και τραπεζών ως μία «συνήθη τραπεζική πρακτική», αναφερόμενοι σε δάνεια χωρίς εγγυήσεις, αλλεπάλληλες ρυθμίσεις κτλ. «Είναι μία αοριστία», τόνισε ο κ. Ξυδάκης, η οποία πρέπει να σταματήσει με την θέσπιση πιο λεπτομερών ρυθμίσεων και αυστηρότερου κανονιστικού πλαισίου.

Όσα έγιναν και περιγράφονται στο πόρισμα, το οποίο παραδίδεται στον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση το απόγευμα, είναι μία «εν τοις πράγμασι ρήξη της ισονομίας και της ισοπολιτείας», όταν ένας πολίτης ή επιχειρηματίας για να φτιάξει μία κατοικία ή να λειτουργήσει μία επιχείρηση «τον περνάνε γεννεές δεκατέσσερις και τα collateral είναι μεγαλύτερα, τα ακίνητα όλα προσημειωμένα, ακόμη και καλοί δανειστές που θέλουν να κάνουν ένα rollover βλέπουν να τους αφαιρούν μέχρι και την πιστωτική».

Σε αυτές τις περιπτώσεις που περιγράφονται στο πόρισμα, «σου σηκώνεται η τρίχα, νιώθεις ντροπή για την ποιότητα της δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυδάκης. Για αυτούς τους λόγους, θα πρέπει με το πόρισμα της πλειοψηφίας να συγκλίνουν και τα άλλα κόμματα, σημείωσε ο ίδιος, αν και όπως είπε η περίπτωση της ΝΔ είναι ένα ερωτηματικό, καθώς υπάρχει η σκανδαλώδης ρύθμιση των χρεών του Κήρυκα Χανίων που εμπλέκει τον Κ.Μητσοτάκη.

Πάντως, αυτό «δεν νομίζω ότι μπορεί να εμποδίσει βουλευτές της ΝΔ να συγκλίνουν με ένα πόρισμα σοβαρό, σκληρό, προστατευτικό για τη Δημοκρατία», όπως εκτίμησε.

Το ίδιο το κείμενο «είναι περίπλοκο και με πολλές τεχνικές λεπτομέρειες», ενώ τελικά αφορά το δημόσιο χρέος, καθώς το τραπεζικό χρέος και οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν από το κράτος, πρόκειται για μία δεκαετία δανεισμού που έφτασε το 1,7 δισ. ευρώ, με μόνο τα μισά να εξυπηρετούνται κανονικά, ενώ τα άλλα έχουν «παγώσει ... ούκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος», όπως είπε.

Απέρριψε εξάλλου τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το δανεισμό τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και ΜΜΕ όπως της Αυγής, σημειώνοντας ότι το να ακολουθεί κανείς την πεπατημένη και να υπόκειται στους ίδιους κανόνες με άλλους δεν τον κάνει ένοχο, το θέμα είναι εάν εξυπηρετείται το χρέος του. «Είναι άλλο να έχεις δάνεια 5 εκατ. ευρώ και να τα εξυπηρετείς και άλλο 400 εκατ. ευρώ και να μην τα πληρώσεις ποτέ ... δεν υπάρχουν τέτοια έσοδα», τόνισε ο κ. Ξυδάκης.

Υπογράμμισε επίσης ότι η ΑΥΓΗ δεν μπορεί να συγκρίνεται με τα μεγάλα συγκροτήματα που δανειοδοτήθηκαν με πακτωλό χρημάτων, είναι ένα ίστορικό φύλλο που «κάπως τα βγάζει πέρα» με τη στήριξη φίλων και αναγνωστών, αποκαλύπτοντας ότι κατέχει και ο ίδιος μερικές μετοχές «που ούτε καν ξέρω πού τις έχω».

«Θα κριθούν όλοι ... η διαδικασία γίνεται σε μία ιστορική φάση όπου ο λαός υποφέρει όχι μόνο από την οικονομική κρίση αλλά και από το έλλειμμα δικαιοσύνης», συνέχισε ο κ. Ξυδάκης.

Για το λόγο αυτό και «η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι προσεκτική στα επιχειρήματά της και τα τεκμήρια που παραθέτει, να έχει πιεστική στάση, ώστε να μην φτάσουμε πάλι η μειοψηφία να αμφισβητεί το πόρισμα της πλειοψηφίας».

Από κει και πέρα, «η δουλειά της Εξεταστικής και του νομοθετικού σώματος έχει κλείσει σε αυτή τη φάση» και το πόρισμα θα παραδοθεί στον εισαγγελέα, ο οποίος θα εξετάσει εάν υπάρχουν αξιόποινες πράξεις, θα κάνει καταλογισμό και θα προχωρήσει σε διώξεις.

Η δουλειά που έγινε από την Επιτροπή ήταν πολύ καλή, το υλικό είναι εντυπωσιακό σε όγκο και ποιότητα, είπε κλείνοντας ο ίδιος. Αυτό που θα χρειαζόταν θα ήταν να υπάρχει μία ταινία με αποσπάσματα από τις καταθέσεις των εμπλεκόμενων, ώστε να μπορούν να δουν όλοι πώς μίλησαν και τι είπαν, γιατί στο χαρτί αυτά καταγράφονται ψυχρά. «Είναι ιστορική ευκαιρία, μέσα σε αυτή την ταλαιπωρία να θωρακιστεί η Δημοκρατία για τα χρόνια που έρχονται».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)