to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:34 | 15.01.2019

Πολιτική

Ν. Ξυδάκης: «Φανερά, ανοιχτά χαρτιά, μέσα σε ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα, το αίτημα του πρωθυπουργού»

«Όποιος δώσει αύριο ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν ενστερνίζεται σώνει και καλά τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ, δεν εγγράφεται μέλος του, δείχνει μία εμπιστοσύνη και ανανεώνει την εμπιστοσύνη σε αυτή την κυβέρνηση, για να προχωρήσει μερικά πράγματα, το πρώτο σημαντικότερο εκ των οποίων είναι η επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από το κοινοβούλιο»


«Όποιος δώσει αύριο ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν ενστερνίζεται σώνει και καλά τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ, δεν εγγράφεται μέλος του, δείχνει μία εμπιστοσύνη και ανανεώνει την εμπιστοσύνη σε αυτή την κυβέρνηση, για να προχωρήσει μερικά πράγματα, το πρώτο σημαντικότερο εκ των οποίων είναι η επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από το κοινοβούλιο», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Β' Αθηνών Νίκος Ξυδάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm». «Αύριο το βράδυ θα έχουμε την πρώτη απάντηση και ευθύς αμέσως θα περάσουμε στην κύρωση της συμφωνίας και στα άλλα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες στο εσωτερικό της χώρας», ανέφερε ο κ. Ξυδάκης, παρατηρώντας πως «φανερά, ανοιχτά χαρτιά είναι, ούτε κανείς αλλάζει τίποτε, μέσα σε ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα κινείται το αίτημα του πρωθυπουργού αυτή τη στιγμή». Εξέφρασε, δε, αδυναμία κατανόησης της όχλησης για τους βουλευτές εκτός ΣΥΡΙΖΑ, που δήλωσαν ότι προτίθενται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. «Βουλευτές οι οποίοι στήριζαν την κυβέρνηση από το 2015 αναμένεται να δηλώσουν ότι εξακολουθούν να τη στηρίζουν. Άλλοι βουλευτές έφυγαν πράγματι από τα κόμματα με τα οποία εκλέχθηκαν και έχουν πάει σε άλλα κόμματα [...] στη Νέα Δημοκρατία από τρία διαφορετικά κόμματα έχουν πάει βουλευτές, παραπονέθηκε κανείς; Αυτό συμβαίνει, έχει ξανασυμβεί πολλές φορές», είπε.

Αναφερόμενος στην παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, με αφορμή αναρτήσεις σε ιστοσελίδες, σύμφωνα με τις οποίες βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων δέχονται απειλητικά μηνύματα για να μην ψηφίσουν θετικά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε: «Πρέπει να κόβονται στη ρίζα τους αυτά. Η έρευνα που παρήγγειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα δώσει κάποιους καρπούς, για να τελειώνουμε με αυτό, γιατί δεν είναι απλά μία όχληση, είναι μια έργω απειλή και για τη Δημοκρατία και για την ομαλότητα. Νομίζω ότι θα πέσουν οι τόνοι μετά την ψήφιση».

Σχετικά με τη στάση βουλευτών ενόψει της ψηφοφορίας για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών σημείωσε: «Σε ένα μείζον ζήτημα, […] ψηφίζεις με βάση τη συνείδηση και τις αρχές σου και σύμφωνα με όσα έχεις δηλώσει τα περασμένα χρόνια, [αντίθετα] όταν αρχίζεις και κάνεις αυτό το παζάρι είναι και ένα μήνυμα στους πολίτες ότι δεν υπάρχουν αρχές, λογική, μια στοιχειώδης συνέπεια λόγων και έργων, είναι και απογοητευτικό [...] Απαντάς στο ερώτημα που τίθεται, αν συμφωνείς με μία συμφωνία, με μία μεγάλη πολιτική κίνηση, η οποία βάζει σε μία ρότα την εξωτερική πολιτική. Όλα τα υπόλοιπα είναι για κατανάλωση και δείχνουν και όλες τις μικροσκοπιμότητες που υπαγορεύουν τις υπαναχωρήσεις και τις παλινωδίες».

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του προέδρου της ΝΔ σε «σκηνοθετημένο διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» ο κ. Ξυδάκης σημείωσε: «Θα έπρεπε να γίνει ο χωρισμός με πετροβολήματα, με ύβρεις; Δεν καταλαβαίνω ακριβώς τι θέλει να πει ο κ. Μητσοτάκης. Στενοχωριέται επειδή δεν υπήρξε βία και σπαραγμός και αλληλοβρισίματα; Δεν καταλαβαίνω τι θέλει να πει, έχει τον δικό του καημό και συγχρονισμό με την ιστορία, ζητάει εκλογές εδώ και τρία χρόνια και δεν καταλαβαίνω και σε ποιους απευθύνεται με ποιον τρόπο».

Σε ό,τι αφορά την πορεία της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα εκτίμησε πως «υπάρχει χρόνος για πράξεις που θα αλλάξουν και τη διάθεση στην κοινωνία και στο οικονομικό κλίμα και την ψυχολογία των συμπολιτών μας και χρόνος στον οποίο θα ξεδιπλωθούν και κάποιοι διαφορετικοί πολιτικοί λόγοι, απελευθερωμένοι κατά ένα μέρος τουλάχιστον από τα δεσμά των μνημονίων και το άγχος και το άγος των καταναγκασμών». «Αλλάζουμε σελίδα», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας ως «πιθανότερο σενάριο οι εκλογές να γίνουν Οκτώβρη, εφόσον τελειώσουν ομαλά οι δύο μεγάλες ψηφοφορίες για την ψήφο εμπιστοσύνης και τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Ερωτηθείς σχετικά με τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Novartis επισήμανε ότι «πρέπει να προχωρήσει, δεν είναι δυνατόν να το αφήσουμε να σβήσει, να ξεφουσκώσει χωρίς να έχουν εξαντληθεί οι έρευνες που επιβάλλεται να γίνουν», καθώς «αυτό που δεν αντέχει και η ελληνική πολιτική ζωή και η ελληνική κοινωνία είναι να έχουμε μία παρόμοια τύχη με το περίφημο σκάνδαλο Siemens».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)