to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:33 | 31.03.2020

Πολιτική

Ν. Βούτσης: Την ίδια ημέρα που απεβίωσε ο Μανώλης Γλέζος ανεστάλη για πρώτη φορά η λειτουργία ενός Κοινοβουλίου

«Ο Μανώλης ήταν εξαιρετικά ανθρώπινος. Είχε προσκλήσεις για τα σχολεία για τους επόμενους τρεις μήνες κάθε φορά και πήγαινε στις τάξεις και μίλαγε με τα παιδιά. Σε κάθε γιορτή ερχόταν μέσα στη Βουλή, ακόμα και με το καροτσάκι του τα 2 τελευταία χρόνια, και πήγαινε από γραφείο σε γραφείο συναντώντας όλους τους εργαζόμενους στη Βουλή»


Διαβάστε τα βασικά σημεία από τη συνέντευξη του τ. Προέδρου της Βουλής και βουλευτή Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Βούτση, στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή  «ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΙ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά:

Η χώρα, ο λαός μας και βέβαια η Δημοκρατία, η Αριστερά, έχασαν εχθές τον Μανώλη Γλέζο που ήταν μία προσωπικότητα διεθνούς βεληνεκούς. Και η χθεσινή ήταν μία θλιβερή ημέρα για την Ευρώπη διότι την ίδια ημέρα που αποβίωσε ο Μανώλης Γλέζος ανεστάλη για πρώτη φορά η λειτουργία ενός Κοινοβουλίου, του Κοινοβουλίου της Ουγγαρίας από τον κ. Όρμπαν.

Αυτό είναι πρωτοφανές και κάτι το οποίο δεν έχει γίνει ούτε σε καιρό πολέμων, παρά μόνο σε εξαιρέσεις που αφορούν σε φασιστικά καθεστώτα. Αυτή η αντιδιαστολή δείχνει με ακρίβεια τα δεδομένα και τις αντιφάσεις των ημερών μας.

Ο Μανώλης Γλέζος με τίμησε με τη φιλία του μέχρι την τελευταία στιγμή. Πέραν των συντροφικών σχέσεων που είχαμε, υπήρξε και μία στενή συνεργασία με τη Βουλή.

Τόσο για τις εκδόσεις και επανεκδόσεις του πλούσιου έργου του σε βιβλία και ιδιαίτερα της «Μαύρης Βίβλου της Κατοχής» που τη δίναμε μεταφρασμένη ως δώρο στις διεθνείς μας συναντήσεις όσο γιατί βοήθησε πάρα πολύ στο να παρθεί η απόφαση της Βουλής για να προωθηθεί επιτέλους μετά από χρόνια το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων.

Ο Μανώλης ήταν εξαιρετικά ανθρώπινος. Είχε προσκλήσεις για τα σχολεία για τους επόμενους τρεις μήνες κάθε φορά και πήγαινε στις τάξεις και μίλαγε με τα παιδιά. Σε κάθε γιορτή ερχόταν μέσα στη Βουλή, ακόμα και με το καροτσάκι του τα 2 τελευταία χρόνια, και πήγαινε από γραφείο σε γραφείο συναντώντας όλους τους εργαζόμενους στη Βουλή.

Κάτι το οποίο δεν το έκανε κανείς μας από το πολιτικό σύστημα. Μία σειρά από άλλες πλευρές του χαρακτήρα του ήταν τέτοιες που πραγματικά άφησε αποτύπωμα και στη ψυχή και στη συνείδηση και στις μνήμες του κάθε ανθρώπου με τον οποίον ήρθε σε επαφή. Δεν ήταν μόνο το σύμβολο, ο αγωνιστής.

Δεν ήταν κάτι το αποστασιοποιημένο. Είχε ως βουλευτής και ευρωβουλευτής στις τελευταίες του θητείες και με τον ΣΥΡΙΖΑ μία εξαιρετική και πάντοτε θεσμική παρουσία. Πάντοτε οι ομιλίες του ήταν αξιοπρόσεκτες. Γι’ αυτό νομίζω ότι αφήνει μία παρακαταθήκη κι ένα αποτύπωμα ως πολιτικός, ως άνθρωπος, ως μία διαχρονική διαδρομή που θα σφραγίσει το μισό ιστόρημα της ιστορίας του Ελληνικού Κράτους.      

Στην παρούσα φάση της πανδημίας, φαίνεται ήδη μετά από ένα μήνα, υπάρχει μία ευρύτατη συναίνεση στην ανάγκη ο λαός μας και η κοινωνία μας σε επαφή με ότι συμβαίνει και στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο, να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με τα λιγότερα δυνατόν θύματα αυτήν την απειλή του κορωνοϊού, ακριβώς επειδή βγαίνουμε και μετά από μία πολύχρονη ταλαιπωρία λόγω της οικονομικής κρίσης.

Από εκεί και πέρα βεβαίως και καθώς μένουμε σπίτι αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να μην είμαστε σιωπηλοί, αμέτοχοι, παθητικοί.

Ο δημόσιος λόγος, ο δημόσιος χώρος ακόμα και η Βουλή που έχει μείνει ανοιχτή, απαιτούν πάνω σε όλα τα ζητήματα να υπάρχει η εκφορά με τον πρέποντα τρόπο και των διαφορετικών απόψεων και πολιτικών και των ενστάσεων που υπάρχουν.

Βεβαίως και υπάρχει πεδίο για την έκφραση διαφωνιών και αντιπαραθέσεων, κυρίως σε σχέση με τις επιπτώσεις που έχουν οι πολιτικές που ακολουθούνται για την αντιμετώπιση της κρίσης ως προς τους εργαζομένους, ως προς τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και ως προς τις συνέπειες στην οικονομία.

Όλος ο κόσμος αγωνιά για το αύριο.

Με απόφαση της Βουλής πρέπει να γίνει υποχρεωτική η συμμετοχή όλου του πολιτικού συστήματος σε αυτό το οποίο περνάει ο λαός. Παρότι είμαστε αντίθετοι με τις μειώσεις των μισθών των εργαζομένων θα πρέπει ωστόσο και το πολιτικό σύστημα να συμμετάσχει και να συμβάλει σε ότι υφίσταται ο κόσμος.

Ως προς αυτό ήδη έχουν κατατεθεί οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και στον νυν Πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα. Περιλαμβάνουν μία υποχρεωτική και όχι εθελοντική που προτείνεται από τη ΝΔ, συμμετοχή μας.

Υπάρχει παράλληλα ένας βαθμός υποκρισίας από κάποιες πλευρές. Να θυμίσω ότι τα 2 κόμματα που ήταν τα κύρια κόμματα της μεταπολίτευσης, συγκεκριμένα η ΝΔ, χρωστάει ακόμα 270 εκατομμύρια στο τραπεζικό σύστημα. Ιδιαίτερα αυτούς τους 2 τελευταίους μήνες έχουμε δει και κάποιες απίστευτα προκλητικές αμοιβές στα λεγόμενα golden boys όλων των ΔΕΚΟ κι όχι μόνο στον ιδιωτικό τομέα.

Καταγράφεται διπλασιασμός των αμοιβών τους πολύ πέραν αυτών που παίρνει ο βουλευτής, ο υπουργός και ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Θα πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία για να μην προκαλείται το κοινό αίσθημα.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΔΩ:

https://www.ert.gr/eidiseis/ellada/politiki/o-teos-proedros-tis-voylis-n...

https://webtv.ert.gr/ert1/themata/o-teos-proedros-tis-voylis-nikos-voyts...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)