to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:51 | 12.03.2019

Πολιτική

Ν. Βούτσης: Θα είναι μαζική η συμμετοχή στις ευρωεκλογές - Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διεκδικήσει την πρωτιά (βίντεο)

Μέσα σε 15 ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης μιλώντας στην ΕΡΤ1


Μέσα σε 15 ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης μιλώντας στην ΕΡΤ1

Αυτός ο πρώτος βασικός πυρήνας που ήδη ανακοινώθηκε δείχνει τη διάθεση και την κατεύθυνση προς την οποία γίνεται η συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου υπογράμμισε ο κ. Βούτσης προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν συζητήσεις με ομάδες που ανταποκρίθηκαν στο προοδευτικό κάλεσμα και στις γέφυρες συνεργασίας.

Διέψευσε τις πληροφορίες να υπάρξουν βαριά υπουργικά ονόματα στο ευρωψηφοδέλτιο, ενώ πρόσθεσε ότι προσώρας δεν εξετάστηκε το θέμα συμπλήρωσε ο κ. Βούτσης τονίζοντας ότι χρειάζονται "τα βαριά υπουργικά ονόματα" στα υπουργεία.

Ο πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει ρύθμιση για το ασυμβίβαστο. Ειδικότερα ανέφερε ότι: Στις αρχές της άλλης εβδομάδας έρχεται στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση, το ν/σ του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορά την ουσιαστική ισότητα. Εκεί πιθανότατα θα υπάρξει ρύθμιση, με πρωτοβουλία του υπουργού, η οποία θα αίρει το ασυμβίβαστο για την φάση την προεκλογική περίοδο, για τους βουλευτές ώστε να μπορούν να βάλουν υποψηφιότητα για ευρωβουλευτές. Δεν αποτελεί καμία παρέμβαση και αλλαγή των κανόνων. Αυτό θα αφορά όλα τα κόμματα και όλα τα ψηφοδέλτια που έτσι και αλλιώς φτιάχνονται τώρα και δίνει τη δυνατότητα στις 10 Ιουλίου, όσοι θα έχουν εκλεγεί ευρωβουλευτές να αλλάξουν τότε την κατοχή της έδρας.

"Μείζονα αλλαγή του εκλογικού συστήματος στην ευρωβουλή, που ήταν με λίστα και έγινε με σταυρό, συνέβη πολύ λίγες ημέρες πριν τις ευρωεκλογές του 2014. Καμία τέτοια μείζονα αλλαγή δεν πρόκειται να γίνει. Άσφαιρα πυρά η κριτική της Ν.Δ. αφορά και 3 βουλευτές της ΝΔ που έχουν ήδη ανακοινωθεί για το ευρωβούλιο και δεν παράγει κανενός είδους ανισότητα, ή προνόμιο σημείωσε ο κ. Βούτσης.

Κατά το παρελθόν, δύο χρόνια πριν,  ήμουν υπέρ της άποψης να γίνουν οι εκλογές, μαζί με τις ευρωεκλογές και οι βουλευτικές δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής εξηγώντας ότι μετά το Δεκέμβριο του 2018 που δρομολογήθηκαν σωστά μέτρα, πραγματοποιήθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος, οι εκλογές, να γίνουν νωρίτερα. Είνα καλό να αποδόσουν τα θετικά κοινωνικά οικονομικά μέτρα. Παράλληλα υπάρχει μεγάλη αντζέντα για  την οποία απαιτείται χρονος και άρα δε χρειάζεται καμία βιάση, να πάμε σε τριπλές κάλπες.

Αναφορικά με τις περιφερειακές εκλογές ο κ. Βούτσης τόνισε ότι υπάρχει πολιτική και κομματική κατεύθυνση άρα το αποτέλεσμα θα έχει συγκεκριμένη βαρύτητα. Και οι τρεις κάλπες θα έχουν ενδιαφέρον, με πολύ διαφορετικά στοιχεία καθώς στις αυτοδιοικητικές έχουμε λιγότερο κομματικό στοιχείο αλλά στις άλλες θα είναι η αντιπαράθεση μεταξύ της Δημοκρατίας και των κοινωνικών συγκλίσεων έναντι της ακροδεξιάς.

Με δεδομένο ότι από το Σεπτέμβριο του 2015 δεν έχουν στηθεί κάλπες. Ο πήχυς είναι για νικηφόρα αποτελέσματα σε ένα εκλογικό σώμα που δεν θα είναι λιγότερο από το 50% υπογράμμισε ο κ. Βούτσης.

Ειδικότερα, εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διεκδικήσει την πρωτιά στις ευρωεκλογές. Θα υπάρχει μεγάλη συμμετοχή και μικρή αποχή και τα αποτελέσματα θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα και θα αντικατοπτρίζουν το κοινωνικό διακύβευμα και λογική των προγραμμάτων των δύο μεγαλύτερων ευρύτερων παρατάξεων πέραν της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Βούτσης εκτίμησε ότι οι κάλπες θα είναι μαζικές, με κεντρικά διλήμματα θα υπέχουν θέση εθνικών καταμετρήσεων ενόψει των βουλευτικών εκλογών τον Σεπτέμβρη - Οκτώβρη.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση ο κ. Βούτσης τόνισε ότι θα επαναληφθούν τα αποτελέσματα της πρώτης ψηφοφορίας. Τα άρθρα δηλαδή που πήραν 180 ψήφους, πιστεύω ότι θα ξαναπάρουν. Ενδεχομένως να ενισχυθεί το άρθρο 3 ή το άρθρο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)