to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:08 | 06.04.2022

Πολιτική

Ν. Βούτσης: Τα αποτελέσματα των εκλογών θα είναι οδυνηρά για τη ΝΔ

«Το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο αποδυναμώνεται καθημερινά και δυναμώνει το πραγματικά κοινωνικό αντικυβερνητικό μέτωπο», σημείωσε σε συνέντευξή του ο Ν. Βόυτσης, τ. πρόεδρος της Βουλής


Η συνέντευξη του Νίκου Βούτση στο politicus.gr και τον Δημήτρη Τερζή:

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν σ’ ένα χρόνο. Πιστεύετε ότι θ’ αντέξει η κυβέρνηση ως τότε με βάση τη φθορά που καταγράφει στις δημοσκοπήσεις;

«Η κυβερνητική φθορά καταγράφεται μέσα στην κοινωνία και είναι ανεπίστρεπτη. Η δημοσκοπική αποτύπωσή της μέσα στον πυκνό πολιτικό χρόνο που διανύουμε εγκυμονεί, κατά τη γνώμη μου, σοβαρή αλλαγή στους πολιτικούς συσχετισμούς προς όλες τις κατευθύνσεις και ιδιαίτερα στην αναζήτηση εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης. Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη για εκλογές τον προσεχή Μάιο, φαίνεται ότι ήταν ειλημμένη και η αλλαγή αυτής της απόφασης, εκτιμώ ότι δεν προήλθε κυρίως από τα νέα δεδομένα που έφερε διεθνώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά κυρίως λόγω του κύματος ανεξέλεγκτης ακρίβειας που βιώνει σήμερα ο λαός μας και το οποίο από το καλοκαίρι του 2021 κιόλας και ύστερα, είχε σημειωθεί με απόλυτη ευθύνη της νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής πολιτικής. Το ζήτημα αυτό μαζί και με τη συνειδητοποίηση των εγκληματικών ευθυνών της κυβέρνησης στην -μη- αντιμετώπιση των επάλληλων κυμάτων της πανδημίας μέχρι σήμερα, προκάλεσαν ουσιαστική μεταστροφή και ρήξη εμπιστοσύνης με την εμμονική και μεροληπτική αντιλαϊκή ακολουθούμενη πολιτική. Όποτε και αν γίνουν εκλογές, τις οποίες από τριμήνου ήδη επιτακτικά ζητούμε ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τα αποτελέσματα θα είναι οδυνηρά για τη ΝΔ».

Πώς βλέπετε τα δύο μέτωπα στο πολιτικό σκηνικό; Αναφέρομαι στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο αλλά και αυτό που σχηματίζεται κατά της κυβέρνησης.

«Το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο αποδυναμώνεται καθημερινά και δυναμώνει το πραγματικά κοινωνικό αντικυβερνητικό μέτωπο. Η επικοινωνιακή υπεροπλία και η αγιογραφία του πρωθυπουργού και των κυβερνητικών πεπραγμένων αμφισβητούνται βάσιμα, γίνονται άσφαιρα πυρά πλέον και θύματα, για μία ακόμα φορά στην πρόσφατη πολιτική μας ιστορία, της ίδιας της πραγματικότητας και της κρίσης που βιώνει ο λαός μας. Μαζί με το κοινωνικό ζήτημα, ιδιαίτερα την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, που έχει ανακύψει, γίνονται όλο και πιο ορατά και συνειδητοποιούνται ευρέως τα θέματα δημοκρατίας, που επί 2,5 χρόνια τραυματίζουν τις θεσμικές λειτουργίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών. Αψευδείς μάρτυρες οι πρόσφατες εκθέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας και των διεθνών δημοσιογραφικών οργανώσεων, που τεκμηριωμένα εκθέτουν τη χώρα διεθνώς. Ενδεικτικά επίσης των πληγμάτων που δέχεται η δημοκρατία μας, είναι το πάρτι των κατευθείαν αναθέσεων – κλειστών διαγωνισμών – που υπερβαίνουν τα 7 δις και η συστηματική επέλαση του κομματικού κράτους στο δημόσιο και σε εποπτευόμενους οργανισμούς».

Τα εκλογικά μαγειρέματα δίνουν και παίρνουν. Πολλοί είναι εκείνοι που μιλούν για επικράτησή τους από την πρώτη κιόλας Κυριακή. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση και πως ακούτε τα σενάρια συνεργασιών που αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;

«Όχι μόνο στις ομόφωνα ψηφισμένες θέσεις του κόμματός μας ενόψει του συνεδρίου, αλλά και δημοσίως από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στη ΔΕΘ και από τότε με κάθε ευκαιρία, έχει τεθεί ευθέως το ζήτημα της ανάγκης αλλά και της δυνατότητας να υπάρξει εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και με την προγραμματική σύγκλιση και συνεργασία κομμάτων της Αριστεράς, της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και της πολιτικής οικολογίας. Η σταθερή αυτή άποψη νοηματοδοτεί και την πολιτική πρωτοβουλία που είχε η κυβέρνησή μας για την υπερψήφιση του νόμου της απλής αναλογικής και – σε ότι μας αφορά – δυναμώνει την προοδευτική κουλτούρα συνεργασίας.

Σε αντίθεση με την αλαζονική στρατηγική της εκβιαζόμενης αυτοδυναμίας, στην οποία κινήθηκε ο κ. Μητσοτάκης επί 2,5 χρόνια, μέχρι να αρχίσει πρόσφατα μία μάλλον άγαρμπη προσγείωση στην πραγματικότητα των δημοσκοπικών πιέσεων που δέχεται η παράταξή του. Στον πολιτικό τυχοδιωκτισμό του «πώς θα καεί η πρώτη εκλογή» της «επάρατης απλής αναλογικής» που η Νέα Δεξιά επί μήνες προπαγανδίζει, έρχεται και γίνεται όλο και πιο ρεαλιστική ως κοινωνική και πολιτική αναγκαιότητα, η διαμόρφωση σταθερής πλειοψηφικής κυβερνητικής λύσης στις εκλογές χωρίς προσφυγή σε δεύτερη εκλογική δοκιμασία.

Το προγραμματικό έδαφος για μια προοδευτική εξέλιξη σε αυτό το σενάριο γίνεται όλο και πιο στέρεο, όσο ορατές και μεγάλες διαμορφώνονται οι επιλογές ανάμεσα στις αριστερές-προοδευτικές λύσεις και τις εμμονικές ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Η αναδιανομή υπέρ των πολλών και η παραγωγική ανασυγκρότηση στην καρδιά της αναγκαίας νέας στρατηγικής ανάπτυξης, η ανάκτηση εργασιακών και εν γένει κοινωνικών δικαιωμάτων, η στήριξη του δημόσιου χαρακτήρα και των παρεμβάσεων στους κρίσιμους τομείς της παιδείας, της υγείας, της ασφάλισης, του κοινωνικού κράτους είναι η απάντηση στα επίδικα που οι επάλληλες κρίσεις, της οικονομίας, της πανδημίας, της κλιματικής αλλαγής, φέρνουν στην επιφάνεια μέσα από την όξυνση των ανισοτήτων. Δεν πρόκειται για αριστερές ιδεολογικές εμμονές, αφορούν και αγγίζουν, πέραν των εργαζομένων και της νεολαίας, και την μεγάλη πλειοψηφία στα μεσαία στρώματα και βέβαια το ευρύ εκλογικό ακροατήριο στο κέντρο του πολιτικού φάσματος».

Πώς θα σχολιάζατε την έως τώρα στάση του Νίκου Ανδρουλάκη απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Ν.Δ.;

«Είναι ζήτημα της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ το αν και πως και πότε θα απομακρυνθεί από τον μετεωρισμό άποψης και στρατηγικής και ποια προγραμματική έννοια και βάθος θα δώσει στη ρητορική περί «σοσιαλιστικής διακυβέρνησης». Οι ηγεσίες των κομμάτων που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικά – αυτό βεβαίως δεν αφορά μόνο την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ- δοκιμάζονται ήδη στην Ευρώπη και θα δοκιμαστούν και στη χώρα μας, στην κλίμακα του νέου ιστορικού κύκλου, που όλοι συνειδητοποιούμε ότι ανοίγει. Η απλή αναλογική προφανώς λειτουργεί ως ευκαιρία και ως πλαίσιο μέσα στο οποίο οι ηγεσίες και οι επιλογές των κομμάτων θα κριθούν. Όλοι κρινόμαστε».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορήθηκε ότι κράτησε «ίσες αποστάσεις» στο Ουκρανικό ζήτημα. Αυτός ο ισχυρισμός προήλθε κατά κύριο λόγο από το ακραίο κέντρο που αποτελεί και τον πυρήνα του αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύματος. Τι απαντάτε στο θέμα της Ουκρανίας;

«Η απερίφραστη καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία μαζί με όλο το γενικότερο πλαίσιο ευθυνών και εκτιμήσεων, στις οποίες αναφέρεται η απόφαση του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τις πρώτες κιόλας μέρες του πολέμου, δεν άφησαν και δεν αφήνουν περιθώριο να κρυφτούν οι πραγματικοί λόγοι των αιτιάσεων της ΝΔ και του ακραίου κέντρου περί δήθεν ίσων αποστάσεων. Θέλουν να καλύψουν, αλλά δεν μπορούν όπως δείχνουν και όλες οι έρευνες της κοινής γνώμης στη χώρα μας, τον απολύτως μονομερή προσανατολισμό τους σε έναν ακραίο Ατλαντισμό, μέσω της προπετούς επιλογής για αποστολή πολεμικού υλικού και της διαμόρφωσης εκ μέρους τους ενός στείρου αντιρωσικού μετώπου, αντί της επιλογής αλληλεγγύης προς τον ουκρανικό λαό μέσα και από την υπεράσπιση της πάγιας εξωτερικής πολιτικής της χώρας ως παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας και πολυδιάστατης πολικής».

Η κοινωνία φαίνεται ότι είναι αντιμέτωπη με μια νέα ανθρωπιστική κρίση. Πρόσφατα είπατε πως ενόψει συνεδρίου πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να διαμορφωθεί περαιτέρω ένα ευνοϊκό κλίμα μέσα στην κοινωνία για την αναγκαία προγραμματική προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Τι ακριβώς είχατε στο μυαλό σας;

«Εννοώ τα αυτονόητα και πέραν του βασικού που ήδη έχει γίνει από την πλευρά μας, δηλαδή της δημόσιας πρότασης για προοδευτική ατζέντα προγραμματικών συγκλίσεων, που θα κάνουν δυνατή και αποτελεσματική την προοδευτική διακυβέρνηση. Δηλαδή, την ενθάρρυνση των κοινωνικών αγώνων και των κινητοποιήσεων για την αντίσταση και τη διεκδίκηση απέναντι στις ασκούμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Ακόμη τον εμπλουτισμό του δημόσιου διαλόγου στην κατεύθυνση ακριβώς της ωρίμανσης των κοινών τόπων, που θα ευνοούν συνεργασίες, πάντοτε με προοδευτικό πρόσημο. Επίσης, τη διαμόρφωση αντίστοιχων προτάσεων και την απάντηση σε όσες κατατίθενται και από άλλες δυνάμεις μέσα στο κοινοβούλιο με αφορμή τις συζητήσεις για την οικονομία, την εξωτερική πολιτική, τα θέματα δημοκρατίας, τη διαχείριση του ταμείου ανάκαμψης και όλα τα μείζονα ζητήματα που τίθενται καθημερινά στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Έτσι μόνο μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα ελπίδα που θα εμπνεύσει και θα φέρει στην κάλπη τη νεολαία και τους πολίτες, στη βάση των δικών τους αναγκών και επιδιώξεων και θα οδηγήσει στη μαζική συμμετοχή στις εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Το φαινόμενο της αποχής, της απαισιοδοξίας, της σιωπηλής ανάθεσης, μπορεί και πρέπει να καταπολεμηθεί πρώτα από όλα από τις δυνάμεις της Αριστεράς και τις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις του τόπου».

Σε λίγες μέρες αρχίζει το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ποια είναι τα βασικά επίδικα του συνεδρίου κατά την άποψή σας;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ από το ιδρυτικό του συνέδριο και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενόψει του τρίτου συνεδρίου ήταν και είναι το πιο δημοκρατικό κόμμα στον τόπο μας, καθώς αποτέλεσε προϊόν προωθητικών ανασυνθέσεων και υποδοχέας των καλύτερων παραδόσεων της Αριστεράς. Ήταν και είναι ένα κόμμα εν κινήσει, σύγχρονο αριστερό ανοιχτό κόμμα στις προκλήσεις των καιρών κάθε φορά αλλά και των δύσκολων συγκυριών, όπως αποδείχθηκε μέσα στις αλλεπάλληλες κρίσεις και μέσα από την υποχώρηση και διάλυση του συστημικού μεταπολιτευτικού δικομματισμού της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που οδήγησαν τη χώρα με τις δικές του ιδιαίτερες ευθύνες καθενός από τα δύο κόμματα στη χρεοκοπία.

Διαφωνώ απολύτως με την προπαγάνδα που ασκήθηκε απέναντι στο κόμμα μας, τουλάχιστον τα τελευταία 2,5 χρόνια, με βάση την άποψη ότι άλλος ήταν ΣΥΡΙΖΑ του 3%, άλλο το κόμμα των εκλογικών επιτυχιών μας και της διακυβέρνησης και ότι ένα άλλο κόμμα πρέπει να δημιουργηθεί για τις νέες συνθήκες μέσα από την απαξίωση και την ταυτοτική μετακίνηση ή και μετάλλαξη, ώστε να ανταποκριθεί στα καθήκοντα της νέας περιόδου.

Πιστεύω πάντοτε στις προωθητικές συνθέσεις μέσα από τη συνέχεια και τις αναγκαίες τομές στην πορεία του ανανεωτικού ριζοσπαστικού κόμματός μας. Μέσα από τις αναγκαίες πολιτικές διευρύνσεις, μέσα από τη συνεχή μαζικοποίηση με ενεργά μέλη και με την επούλωση της διαχρονικής μας αδυναμίας για την κοινωνική γείωση ενώ ταυτόχρονα διαλεγόμαστε, στην πρωτοπορία των Αριστερών κομμάτων της Ευρώπης, με τον κοινό στόχο για διακυβέρνηση και την ανάληψη των ευθυνών για την υπέρβαση των αλλεπάλληλων κρίσεων που μαστίζουν τη χώρα μας.

Ιδιαίτερα σήμερα απαιτείται για μία ακόμα φορά πανστρατιά των δυνάμεων μας με εξωστρέφεια, με δημοκρατικές συλλογικές καταστατικές λειτουργίες, με διαδικασίες σύνθεσης και αποφυγής πλαστών διλημμάτων και διχαστικών αμφισβητήσεων. Το κόμμα μας, τα μέλη του κόμματος, η ηγεσία του, τα εκλεγμένα του καθοδηγητικά όργανα λειτούργησαν και πρέπει να λειτουργούν μέσα από δημιουργική διαμεσολάβηση, με την κοινωνία, τις ανάγκες, ιδιαίτερα των εργαζόμενων και της νεολαίας.

Δεν συνηγορώ στη μεταδημοκρατική θεωρία των αδιαμεσολάβητων σχέσεων του ηγέτη, της ηγεσίας, των βουλευτών και των παραγόντων με την κοινωνία. Αντιλήψεις, που κατά τη γνώμη μου, συνιστούν μία υποχώρηση και συστημική προσαρμογή σε ένα τύπο κομματικής δημοκρατίας, στον οποίο έτσι και αλλιώς θητεύουν από χρόνια η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ. Οι ομόφωνα προτεινόμενες πολιτικές θέσεις ενόψει του συνεδρίου ξεκαθαρίζουν απολύτως το ότι είμαστε σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς και όχι «δημοκρατική παράταξη», ότι δίνουμε τη μάχη των ιδεών με βάση τις αξίες και τα προτάγματα της Αριστεράς και όχι της κεντροαριστεράς απέναντι στα νεοφιλελεύθερα ιδεολογήματα και τα συστημικά συντηρητικά πρότυπα που κρατάνε καθηλωμένη την κοινωνία μας.

Είμαστε κόμμα ενιαίο, κόμμα ανοιχτό και πολυτασικό, όπως άλλωστε αναδείχτηκε και στην πλούσια συζήτηση που έγινε ενόψει του συνεδρίου μας. Οι πολιτικές διαδικασίες, οι συζητήσεις και η ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων μέσα στην κοινωνία είναι ζωογόνα στοιχεία που δεν πρέπει να εξοβελίζονται και να υποκαθίστανται από δίκτυα, παραγοντικές παρέες και βουλευτο-κεντρικές δομές που προφανώς δοκιμάζουν αντί να εμπλουτίζουν τη συνεχώς αναδιαμορφούμενη ταυτότητα του κόμματός μας.

Οι προγραμματικές μας θέσεις, οι παρεμβάσεις και η παρουσία μας στο κοινοβούλιο, η κεντρική εκφορά της πολιτικής μας από τον πρόεδρο του κόμματος και τα αρμόδια στελέχη δεν πρέπει να αφήνουν περιθώριο – και δεν αφήνουν – στο να καλλιεργούνται αμφίσημες, ακραίες πολυσυλλεκτικές απόψεις στο όνομα της κυβερνησιμότητας.

Αισιοδοξώ ότι το συνέδριο μας, ένα συνέδριο με πολυπληθή συμμετοχή 5,000 συνέδρων, που εκπροσωπούν τις πολιτικές διεργασίες που προηγήθηκαν θα είναι σε θέση με τις αποφάσεις του να δώσει το μήνυμα στην ελληνική κοινωνία ότι η Αριστερά έχει παρόν και μέλλον στην Ελλάδα και τον κόσμο με ριζοσπαστική στροφή, όπως επιγράφονται και οι θέσεις μας. Ότι είμαστε κόμμα ικανό και για την ουσιαστική νίκη επί της ΝΔ και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και την ανάληψη της ευθύνης για τη διακυβέρνηση της χώρας για μία ακόμα φορά».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)