to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:24 | 21.11.2019

Πολιτική

Ν. Βούτσης: Σύγχρονο «Φαρ-Ουέστ» οι προθεσμίες Χρυσοχοΐδη

Για επιστροφή σε δοκιμασμένα, άκρως αποτυχημένα και εν πολλοίς αντιδημοκρατικά μέσα που είχε το δόγμα της περιόδου Σαμαρά κατηγόρησε την Κυβέρνηση της ΝΔ, ο τέως Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, σχολιάζοντας σε συνέντευξη που έδωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, το «σχέδιο» μέτρων που εξαγγέλθηκε για να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό


Για επιστροφή σε δοκιμασμένα, άκρως αποτυχημένα και εν πολλοίς αντιδημοκρατικά μέσα που είχε το δόγμα της περιόδου Σαμαρά κατηγόρησε την Κυβέρνηση της ΝΔ, ο τέως Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Βούτσης, σχολιάζοντας σε συνέντευξη που έδωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και την εκπομπή «Σκάει Είδηση» με τους Δημήτρη Οικονόμου και Εύα Αντωνοπούλου, το «σχέδιο» μέτρων που εξαγγέλθηκε για να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα.

Ο τέως Πρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για δημιουργία φυλακών στη χώρα και κάλεσε την κυβέρνηση να σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο.

Παράλληλα ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε «επικοινωνιακό αντιπερισπασμό» της κυβέρνησης την επιχείρηση «Νόμος και Τάξη» επισημαίνοντας ότι αυτά τα θέματα δεν λύνονται με τελεσίγραφα που θυμίζουν σύγχρονο «Φαρ-Ουεστ».   

·         Το «σχέδιο» μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση για το προσφυγικό-μεταναστευτικό αποτελεί μια πολιτική επιστροφής σε δοκιμασμένα και άκρως αποτυχημένα και εν πολλοίς αντιδημοκρατικά μέσα που είχε το δόγμα της περιόδου Σαμαρά. Ο πυρήνας τους  είναι να σταλεί ένα μήνυμα αποτροπής μέσα από την κακομεταχείριση επί της ουσίας, διότι αυτό σημαίνει κλειστές δομές. Σημαίνει φυλακή για ανθρώπους που δεν έχουν κάνει τίποτα, δεν έχουν καταδικαστεί για κάτι. Αυτό αντίκειται και στους διεθνείς κανόνες, στις διεθνείς συνθήκες και είναι ένα βήμα που εμπεριέχει πολλούς κινδύνους και για τους ανθρώπους που θα «φιλοξενηθούν» σε αυτά τα κέντρα. Εκθέτει τη χώρα διεθνώς. Επιτρέψτε μου να σας πω ότι οποιαδήποτε κατάσταση παραμονής σε κάποιο κέντρο που για να βγεις έξω και να ξαναμπείς μέσα χρειάζεσαι ειδική άδεια, σημαίνει ότι αυτός που το υφίσταται είναι κρατούμενος. Κι’ αυτό ανεξάρτητα των συνθηκών που επικρατούν εκεί μέσα, είναι ένα άλλο στάτους πάρα πολύ διαφορετικό από αυτό που όλες οι διεθνείς συνθήκες προβλέπουν για τους αιτούντες άσυλο.

·         Η κυβέρνηση βυθίζεται στο τέλμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος και χρησιμοποιεί ως επικοινωνιακό αντιπερισπασμό την επιχείρηση «Νόμος και Τάξη». Δεν λύνονται αυτά τα θέματα με προθεσμίες σύγχρονου «Φαρ-ουεστ» όπως αυτή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Όλη η πολιτική της κυβέρνησης, αυτή η πολιτική της έντασης, η οποία ευτυχώς «έσπασε» στη μαζική πορεία του Πολυτεχνείου δια της παρουσίας δεκάδων χιλιάδων λαού, είναι μια πολιτική που μπορεί να πάρει κάποια στιγμή ανεξέλεγκτες καταστάσεις και να δημιουργήσει μεγάλη επικινδυνότητα. Κι’ αυτό από την πλευρά ενδεχόμενων αυτονομημένων πράξεων μικρών συλλογικοτήτων ή προσώπων ακόμα και μέσα από τα σώματα ασφαλείας. 

·         Αντιδράσαμε και καταθέσαμε ένσταση αντισυνταγματικότητας στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης για την προεδρική εκλογή γιατί διαφωνούμε στο να γίνει δυνατόν να βγαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 151 ή πόσο μάλλον με 140 ψήφους. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα. Και το Σύνταγμα θα ανοίγει αυτόν τον δρόμο μέσω του άρθρου που θέλουν να υπερψηφίσουν οι συνάδερφοι της ΝΔ. Είναι σαφές ότι ανοίγουν αυτό το ενδεχόμενο. Το λέει ρητά μέσα η διάταξη και είναι πολύ μεγάλο λάθος. Πρέπει να υπάρξουν ευρύτατες συναινέσεις σε αυτό το θέμα. Εμείς δεν θα ψηφίσουμε αυτό το άρθρο.

·         Ελπίζω να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και σύγκλιση στο ζήτημα της ψήφου των αποδήμων. Είναι ένα θέμα το οποίο θα έπρεπε να έχει επιλυθεί εδώ και χρόνια. Θα πρέπει να υπάρχουν και συνταγματικές πρόνοιες έτσι ώστε να μην είναι μόνο θέμα του νομοθέτη ο πληθυσμιακός όγκος που τελικά θα προκύπτει από τις δυνατότητες να μπορεί κάποιος να ψηφίζει. Η ψήφος του εκλογικού σώματος που θα προκύψει τελικά για τους απόδημους θα είναι απολύτως ισότιμη και ως προς το γενικό εκλογικό αποτέλεσμα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)