to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:39 | 02.09.2019

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Ν. Βούτσης: Στον αντίποδα της καθεστωτικής πορείας της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα αριστερό και μαζικό (βίντεο)

Ιδιαίτερα επικριτικός στην «καθεστωτική» και «συντηρητική» νοοτροπία με την οποία προχωράει η κυβέρνηση, ήταν ο τ. Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.


Ο Νίκος Βούτσης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις αυξημένες προσφυγικές ροές και την καθυστέρηση της κυβέρνησης να λάβει μέτρα. Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με τη ΔΕΗ υπογράμμισε ότι τα καταστροφολογικά σενάρια της Ν.Δ. με αφορμή τη ΔΕΗ, είναι μια «επικοινωνιακή αχλή» για να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίησή της.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει με πολύ γρήγορα βήματα να ανακτήσει την κοινωνική του γείωση. Να γίνει πολύ πιο μαζικό κόμμα καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να μπουν ως μέλη και ως φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ.»

Ο τ. πρόεδρος της Βουλής απέκλεισε κατηγορηματικά οποιαδήποτε περίπτωση μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα του κέντρου, λέγοντας: «Ούτε κατά διάνοια δεν θα γίνουμε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ή ΠΑΣΟΚ. Ο λαός έδωσε την εντολή σε ένα κόμμα της Αριστεράς να βγάλει την χώρα από την κρίση και να παίξει το αντίπαλο δέος στην δεξιά και την συντήρηση».

«Δεν πρόκειται να αλλάξουμε ιδεολογία, κοινωνικές αναφορές, συμμαχίες. Θα είμαστε στην ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς» ανέφερε χαρακτηριστικά αρνούμενος ότι θα γίνει μετακίνηση του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο «Το μεγάλο στοίχημα στην Ευρώπη είναι για την Προοδευτική Συμμαχία με τους Πράσινους και όσους από τους σοσιαλδημοκράτες παίρνουν αποστάσεις από τον νεοφιλελευθερισμό.»

«Δεν αμφισβητείται από κανέναν ο Αλέξης Τσίπρας, η εκλογή από την βάση θα τον αποδυνάμωνε»

«Η εκλογή από την βάση θα αποδυνάμωνε τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι γνωστό ότι δεν αμφισβητείται από κανέναν ο Αλέξης Τσίπρας. Αν ξεκινούσε μια τέτοια διαδικασία θα υπονόμευε το ρόλο του να εγγυηθεί την νέα συλλογική λειτουργία του νέου ΣΥΡΙΖΑ. Με τον Αλέξη Τσίπρα με έναν ΣΥΡΙΖΑ, μαζικό, κοινωνικά ενεργό, μέσα σε μια κοινωνία που μετά την κρίση ανθίζουν δημιουργικές εστίες»  υποστήριξε ο Νίκος Βούτσης.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον Πάνο Σκουρλέτη ο κ. Βούτσης υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν ευθύνες διακριτές από τις συλλογικές. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η συλλογική αποτίμηση των ευθυνών γίνεται και θα γίνει. Δεν θα αφήσουμε την λαθολογία και την επίρριψη ευθυνών σε άδικη βάση όπως έγινε στην περίπτωση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη. Προσωπικές ατομικές διακριτές από τις συλλογικές ευθύνες όχι».

Αναφορικά με τους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα συμπλήρωσε: «Κύριο μέλημα μας τώρα είναι να καταδείξουμε τις πλευρές της συντηρητικής και ακροδεξιάς σε κάποιες της εκφάνσεις πλευρές της κυβέρνησης.»

«Το να μπαίνουν από την ΕΥΠ εκπρόσωποι μέσα στους δημόσιους οργανισμούς δεν έχει καμία σχέση με το μεταπολιτευτικό στάτους και την μεταπολιτευτική κουλτούρα. Δείχνει μια καθεστωτική νοοτροπία και ελέγχου των πραγμάτων».

Σε ερώτηση για την ΔΕΗ ο κ. Βούτσης αρνήθηκε ότι είναι σε κατάντια η δημόσια επιχείρηση.

"Δεν είναι σε κατάντα η ΔΕΗ ούτε σε άριστη κατάσταση βέβαια. Δεν είναι στο λουκέτο η ΔΕΗ όπως λέει ο κ. Χατζηδάκης. Είναι μία σπουδαιολόγηση, υπερεκτίμηση καταστάσεων, μια «επικοινωνιακή αχλή για να πάμε σε γρήγορη ιδιωτικοποίηση» η Εξεταστική είναι προκάλυμμα των μεγάλων αυξήσεων στα τιμολογία ύψους από 11% - 16%."

Για τα θέματα της ασφάλειας και των Εξαρχείων ο κ. Βούτσης απάντησε:

«Χρειάζεται μια προτεραιοποίηση στα θέματα της ασφάλειας. Είμαστε μια ασφαλέστατη πρωτεύουσα σε κλίμακα Ευρώπης. Τα Εξάρχεια είναι ασφαλή ως ένα βαθμό όχι σε αυτόν που θα έπρεπε, όπως και το Μενίδι και άλλες περιοχές. Θα παραδεχθώ όποια πρωτοβουλία ξεκινήσει από τους ναρκέμπορους και από την πιάτσα που έχει σπρωχτεί από διάφορες δυνάμεις να είναι στην περιοχή των Εξαρχείων. Από αυτούς ξεκινάει όλο το λούμπεν στοιχείο το οποίο μαζεύεται γύρω από αυτούς, τα εγκληματικά στοιχεία και η ανασφάλεια». Άσκησε κριτική στην αντίληψη του Κ. Μητσοτάκη ότι από το σύνθημα και τη φωνή στην διαδήλωση είναι μερικά μέτρα δρόμος για την μολότοφ και την τρομοκρατία.

Δεν πήρε έγκαιρα, μέτρα η κυβέρνηση για το προσφυγικό

Ειδικότερα για το προσφυγικό ο Νίκος Βούτσης σημείωσε ότι: Πέρσι τον Σεπτέμβριο ο πληθυσμός στην Μόρια ήταν στις 5.000 έναντι δυνατότητας 3.500. Η διαδικασία της μεταφοράς στην ενδοχώρα σταμάτησε. Δεν ελήφθησαν έγκαιρα ενώ υπήρχαν οι εκτιμήσεις και οι αναλύσεις με δεδομένο το ενδιαφέρον της Τουρκίας στην περιοχή. Λυπάμαι αν η κυβέρνηση προσανατολίζεται να κόψει τον β’ βαθμό εξέτασης των αιτημάτων για άσυλο διότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει πουθενά στην Ευρώπη.

Κατ. Μπρ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)