to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:32 | 17.03.2017

Πολιτική

Ν. Βούτσης στο Αgenzia Nova: Μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων έρχεται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις αξίες του ευρωπαϊκού εγχειρήματος

To ειδησεογραφικό πρακτορείο Agenzia Nova δημοσίευσε συνέντευξη του Προέδρου της Βουλής κ. Ν. Βούτση στο δημοσιογράφο Valerio Palombaro, με τίτλο «Ελλάδα: Πρόεδρος Κοινοβουλίου Ν. Βούτσης στο Αgenzia Nova, μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων έρχεται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις αξίες του ευρωπαϊκού εγχειρήματος».


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης στο πρακτορείο Agenzia Nova 

Η πρόταση για μια Ευρωπαϊκή Ένωση πολλών ταχυτήτων δεν φαίνεται ικανή να οδηγήσει σε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού σχεδίου. Αυτό υποστηρίζει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξή του στο Agenzia Nova επ' ευκαιρία της επίσκεψής του σήμερα στη Ρώμη για τους εορτασμούς της 60ής επετείου από την υπογραφή των ιδρυτικών συνθηκών του κοινοτικού εγχειρήματος. «Η πραγματικότητα είναι ότι η Ε.Ε. δεν φαίνεται να είναι σε θέση να απαντήσει στις μεγάλες προκλήσεις, με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη», σημειώνει ο κ. Βούτσης. «Υπ' αυτή την έννοια θα πρέπει να εξεταστούν ριζοσπαστικές προτάσεις μεταρρύθμισης του ευρωπαϊκού σχεδίου σε ό,τι αφορά την αρχιτεκτονική της ΟΝΕ αλλά και σε ό,τι αφορά τις προοπτικές για τις αναγκαίες αλλαγές των Συνθηκών οι οποίες έχουν επικυρωθεί και βάσει των οποίων λειτουργεί η Ε.Ε., καθώς επίσης το Σύμφωνο Σταθερότητας». Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, η πρόταση για μια Ένωση «πολλών ταχυτήτων», «ακριβώς επειδή είναι θολή και ασαφής, μοιάζει να είναι μια επιλογή αντίθετη με τις ιδρυτικές αξίες τόσο της αλληλεγγύης και της ισοτιμίας μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών, ως εκ τούτου, αποτελεί απλώς σχέδιο συνύπαρξης και μονιμοποίησης της  διαίρεσης μεταξύ δυνατών και αδύναμων χωρών και οικονομιών».

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων αναφέρεται στη συνέντευξή του στο Agenzia Nova και στο θέμα των ελλιπών απαντήσεων της Ε.Ε. στη μεταναστευτική κρίση. «Υπάρχει ένα μεγάλο τραύμα», σημειώνει ο κ. Βούτσης, «που παρακολουθεί την απόφαση και την συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία για την προσωρινή αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού καθόσον οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν ανταποκριθεί στις προηγούμενες αποφάσεις της Ε.Ε. για τη μετεγκατάσταση μέχρι 160.000 προσφύγων στις χώρες τους, ακολουθώντας ‘εθνικές πολιτικές’, όπως στην περίπτωση των χωρών της ομάδας Βίζεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία) με το κλείσιμο των συνόρων τους». Σύμφωνα με όσα δηλώνει ο Πρόεδρος της Βουλής της Αθήνας, «εάν δεν ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση, είναι σαφές ότι η ρητορική για μια πολιτική κοινής διαχείρισης του προβλήματος θα τεθεί σε δοκιμασία, ενδεχομένως με σοβαρές επιπτώσεις».

Η Ελλάδα, συνεχίζει ο κ. Βούτσης, θεωρεί «πολύ σημαντικές τις πρωτοβουλίες συνεργασίας βάσει κοινής ατζέντας των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου τόσο σε σχέση με την προσφυγική κρίση όσο και σε ό,τι αφορά το ζήτημα της λιτότητας και των περιοριστικών πολιτικών στο πεδίο της οικονομίας, που αποτελεί κρίσιμη πτυχή για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Η Αθήνα αξιολογεί επίσης ως πολύ θετικές και τις συναντήσεις μεταξύ των Πρωθυπουργών των χωρών του Νότου της Ευρώπης στην προοπτική  «της διαμόρφωσης μιας σοβαρής κοινής ατζέντας στα ζητήματα προτεραιότητας». Κατά την άποψη του κ. Βούτση, οι οικονομικές εξελίξεις των χωρών της νότιας Ευρώπης είναι συνδεδεμένες με εκείνες των χωρών του Βορρά: «Είναι γνωστό ότι τα ελλείμματα του Νότου γίνονται τελικά, μέσω της ΟΝΕ και του ευρώ, πλεονάσματα του Βορρά και ιδιαίτερα της Γερμανίας».

Όμως η Ελλάδα, διευκρινίζει ο κ. Βούτσης, παραμένει στην καρδιά της Ευρώπης όντας «μεταξύ των δέκα πρώτων χωρών της Ε.Ε. και αποτελώντας πόλο σταθερότητας σε μια κρίσιμη γεωπολιτική περιοχή». «Το Grexit ήταν μια επιλογή που προωθήθηκε από πολλούς στην αρχή, αλλά όλο και λιγότερους στη συνέχεια, πολιτικές δυνάμεις και συμφέροντα στον ευρωπαϊκό χώρο», συμπληρώνει ο Πρόεδρος της Βουλής, κατηγορώντας ορισμένες ομάδες συμφερόντων ότι έπαιξαν με τις φήμες περί μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ε.Ε., χωρίς να πετύχουν το στόχο τους. «Είναι προφανές ότι η κυβέρνησή μας και οι πολίτες μας τάσσονται υπέρ της Ε.Ε. και του ευρώ. Εργαζόμαστε από κοινού με τις δυνάμεις που επιδιώκουν μια επαναθεμελίωση της Ευρώπης στη βάση της κοινωνικής σύγκλισης, της επαναφοράς των ιδρυτικών αξιών, της ενίσχυσης των δημοκρατικών επιλογών καθώς και των πολιτικών που μπορούν να διαμορφώσουν μια Ευρώπη κοινωνικά και πολιτικά προοδευτική: ένα χώρο ειρήνης», τονίζει ο κ. Βούτσης, υπογραμμίζοντας ότι αυτό το σενάριο παραμένει μια ισχυρή εναλλακτική λύση σε αντίθεση με τις τελευταίες εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες (την εκλογή του Donald Trump στην προεδρία) και την αποσταθεροποίηση στα σύνορα της Ευρώπης.

Ο Πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου στη συνέχεια απαντά σε μερικές ερωτήσεις σχετικά με τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών για την εξεύρεση συμφωνίας για τη συνέχιση του προγράμματος διάσωσης. «Η τρέχουσα συμφωνία, που ισχύει από τον Αύγουστο του 2015, προβλέπει τις συνομολογηθείσες δεσμεύσεις μέχρι την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018», σημειώνει ο κ. Βούτσης. «Είμαστε διατεθειμένοι να ανταποκριθούμε κατά τρόπο συγκεκριμένο τιμώντας τις δεσμεύσεις της χώρας στο σύνολό τους, αλλά είναι προφανές ότι δεν θα δεχθούμε να τίθενται νέα ζητήματα στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ πέραν των αρχικώς συμπεφωνημένων». Σύμφωνα με το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που προεδρεύει της ελληνικής Βουλής από τον Οκτώβριο του 2015, «η διαμάχη ανάμεσα στο ΔΝΤ και στις ηγέτιδες ευρωπαϊκές δυνάμεις πρέπει να σταματήσει ή να επιλυθεί, ασφαλώς όχι σε βάρος της χώρας μας». «Γι' αυτό», συνεχίζει, «εργαζόμαστε ώστε να ολοκληρωθεί τάχιστα η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης προκειμένου να περιληφθούν στην ατζέντα προβλέψεις για τη διαχείριση του χρέους και την απομείωσή του όσο και για τα μελλοντικά  πλεονάσματα της οικονομίας, έτσι ώστε να υπάρχουν εγγυήσεις ότι οποιαδήποτε μέτρα συμφωνηθούν θα υλοποιηθούν χωρίς δημοσιονομική επίπτωση, δηλαδή θα εξισορροπηθούν σε κοινωνικό επίπεδο με άλλες θετικές πολιτικές». «Αισιοδοξούμε για την επίτευξη μιας ικανοποιητικής συμφωνίας», τονίζει ο Πρόεδρος της Βουλής.

Μιλώντας εν συνεχεία για την εσωτερική πολιτική κατάσταση, ο κ. Βούτσης υποστηρίζει ότι «η κυβερνητική σταθερότητα στην Ελλάδα εξαρτάται καθ' ολοκληρίαν από τις σχέσεις της κυβέρνησης με την κοινωνία», ιδίως όταν τίθενται οικονομικά μέτρα για κρίσιμα ζητήματα, όπως τα εισοδήματα και οι φόροι. Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων λέει ότι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία (Ν.Δ.), «αφού άσκησε πιέσεις για ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, καλεί και για πρόωρες εκλογές, κάτι που θα καθυστερούσε περαιτέρω» νέες συμφωνίες στις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές. Όμως κατά τη γνώμη του κ. Βούτση, η στρατηγική της αντιπολίτευσης δεν έχει προκαλέσει τριβές ή τριγμούς στη σταθερότητα της κυβέρνησης με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα. «Σε κάθε περίπτωση», σημειώνει, «δεν υπάρχει πατερναλιστική στάση ή πρόσκληση από την πλευρά μας προς το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσει στη Βουλή το πακέτο των μέτρων που περιλαμβάνονται στη συμφωνία. Ο καθένας από εμάς είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του, λογοδοτώντας στους πολίτες, όπως συνέβη πάντοτε και στο παρελθόν».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)