to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:37 | 17.01.2019

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Ν. Βούτσης: Στις Επιτροπές και την Ολομέλεια η Συμφωνία των Πρεσπών την επόμενη εβδομάδα

Με την διαδικασία των συμβάσεων έρχεται την επόμενη εβδομάδα, στις αρμόδιες επιτροπές και την Ολομέλεια προς κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών και «θα υπάρχει πλήρης άνεση να μιλήσουμε όλοι μας», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μιλώντας Στο Κόκκινο και την Ευγενία Λουπάκη.


Με την ψήφο εμπιστοσύνης μπήκε τέλος στην συζήτηση περί δεδηλωμένης και την θολή ατμόσφαιρα που δημιουργούσε το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία δεν προχώρησε σε πρόταση μομφής, όπως υπογράμμισε, τονίζοντας παράλληλα το γεγονός ότι η διαδικασία των κυβερνήσεων συνεργασίας διαπαιδαγωγεί το πολιτικό σύστημα ενόψει της απλής αναλογικής.

Την επόμενη εβδομάδα «εξ όσων γνωρίζω -γιατί επισπεύδουσα είναι η κυβέρνηση, θα έρθει προς κύρωση με την διαδικασία των συμβάσεων στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων» η Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ «θα ακολουθήσει η Ολομέλεια», είπε ο κ. Βούτσης.
 

Διαβεβαίωσε ότι όπως δεσμεύτηκε και ο πρωθυπουργός «θα υπάρχει πλήρης άνεση να μιλήσουμε όλοι μας ... όπως και χτες, που μίλησαν 68 βουλευτές από 100 εν συνόλω» και χαρακτήρισε «"περί όνου σκιάς" όλες αυτές τις σκιαμαχίες, "γιατί τρεις ημέρες και όχι δύο" ... δεν έχουν σχέση με την Βουλή, το πώς λειτουργεί. Αυτά είναι εκ του παρελθόντος, που -σωστά τότε- λειτουργούσαν διαφορετικά. Ο κόσμος δεν ξέρει π.χ. ότι διέκοπτε η Βουλή κάθε μεσημέρι, γινόταν μία συνεδρίαση το πρωί και μία το απόγευμα ... έρχονται και λένε "η τάδε συζήτηση διήρκεσε τέσσερις ημέρες" και ήταν τέσσερα απογεύματα, ενώ εδώ και χρόνια είναι πλέον non-stop διαδικασία, πριν από εμάς ήδη».

Μπήκε τέλος στην δημόσια συζήτηση για θέματα δεδηλωμένης

Στην αρχή της συνέντευξης, ο κ. Βούτσης τόνισε ότι «η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για επαναβεβαίωση εμπιστοσύνης κατασίγασε απολύτως την δημόσια συζήτηση επί 10ήμερο για τα θέματα της δεδηλωμένης και το αν μία κυβέρνηση από συνεργαζόμενα κόμματα μέσω αποχώρησης του ενός έχει ή δεν έχει την νομιμοποίηση να προχωρήσει». Αντί να προχωρήσει η Νέα Δημοκρατία σε πρόταση μομφής, «είχαμε μπει σε μία "θολή" ατμόσφαιρα που ο πρωθυπουργός θέλησε να ξεδιαλύνει, να υπάρξουν τα αντίστοιχα σήματα και προς στο εσωτερικό και την οικονομία, αλλά και προς το διεθνές περιβάλλον. Εστέφθη με επιτυχία η σχετική διαδικασία ακριβώς για αυτούς τους λόγους. Η κυβέρνηση είχε πάρει ψήφο εμπιστοσύνης επί της ουσίας, στον προϋπολογισμό, πριν 20 ημέρες, μπορεί να πορευθεί μέχρι το συνταγματικό όριο της λήξης της 4ης συνόδου της 17ης περιόδου της Βουλής», όπως τόνισε.

«Κανένα πρόβλημα» ούτε στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ούτε στην Ολομέλεια για την Συμφωνία των Πρεσπών

Για το θέμα των Επιτροπών της Βουλής, σημείωσε ότι είχε διευκρινίσει τι ισχύει «πριν μπούμε στην αίθουσα ... το είπα και στην Ολομέλεια χωρίς να υπάρξει καμία ένσταση. Απολύτως κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής θα γίνουν οι διαδικασίες για την Συμφωνία των Πρεσπών ... αυτό που λέει η αντιπολίτευση και εμφανίζεται εύλογο, είναι ότι εφόσον η χθεσινή ψηφοφορία ήταν τελεσίδικη πλην στις ψήφους (σ.τ.σ. που παρείχαν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση) ήταν και συνάδελφοι όπως ο κ. Ζουράρις δεν συμφωνούν με την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης, αυτό δεν συνιστά ομοιογενή κυβερνητική πλειοψηφία ως προς τις Επιτροπές. Πιστεύω ότι το ζήτημα θα θεραπευτεί το προσεχές διάστημα, γιατί αφού κλείσει την επόμενη εβδομάδα και η διαδικασία της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα είναι πολύ "τακτοποιημένος", κανονικός ο χάρτης των πολιτικών δυνάμεων στην Βουλή ... δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, ούτε στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων που θα γίνει κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα, για να συζητήσει την Συμφωνία των Πρεσπών, ούτε στην Ολομέλεια που θα ακολουθήσει».

Στα θέματα της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας, «είχαν εγείρει διαφωνίες οι ΑΝΕΛ ως συγκυβερνών κόμμα ... δεν υπάρχει άλλο θέμα που να μην έχουν θετική στάση στις Επιτροπές», υπογράμμισε ο κ. Βούτσης, ενώ και για τους ανεξάρτητους βουλευτές που αυξήθηκαν, «υπάρχει ειδικός αλγόριθμος για το πόσους δικαιούνται να έχουν στις Επιτροπές ... γίνεται με δική τους αίτηση και δική μου απόφαση. Θα υπάρχει δυνατότητα να υπάρχει εκπεφρασμένη εν τέλει η άποψη της πλειοψηφίας».

Διαπαιδαγωγείται το πολιτικό σύστημα ενόψει απλής αναλογικής

«Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα έχουμε μπει στην διαδικασία των κυβερνήσεων συνεργασίας», συνέχισε ο κ. Βούτσης, «δεν είναι κακό. Επί της ουσίας, διαπαιδαγωγεί το πολιτικό σύστημα, ενόψει της απλής αναλογικής ... Πόσο μάλλον που ουδέποτε είχε υπάρξει οκτακομματική Βουλή όπως η παρούσα ... Είναι μία νέα εποχή, στην οποία το Κοινοβούλιο δοκιμάστηκε κυρίως ως προς το κατά πόσο αυθεντικά εκφράζεται η λαϊκή κυριαρχία -και επ' αυτού δεν μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι, συνολικά ως πολιτικό σύστημα ... οι αξιολογήσεις των μνημονίων επί οκτώ χρόνια συνολικά πέρναγαν με νομοσχέδια στα οποία εντέλει η Ολομέλεια δεν μπορούσε ... παρά οριακές αλλαγές να κάνει, μετά από συνεννόηση με τους εταίρους, κτλ. Ήταν μία μεγάλη δοκιμασία, στα όρια του Συντάγματος, απολύτως ... το περάσαμε αυτό, έκλεισε τον Αύγουστο. Η Βουλή έχει επανέλθει στην κανονική της διαδικασία σε όλα τα επίπεδα ...  Σε κορυφαία, ταυτοτικά ζητήματα ... ελευθεριών, δικαιωμάτων, κτλ., υπήρξαν άλλες πλειοψηφίες. Αυτό θα συνεχίσει να γίνεται και είναι υγιές».

Από τα πρώτα συλλαλητήρια το καθεστώς των απειλών, τώρα κορυφώνεται

Οι απειλές κατά βουλευτών και η στοχοποίηση σε σχέση με την Συμφωνία των Πρεσπών, κατά τον ίδιο, «είναι ένα καθεστώς που δυστυχώς ζήσαμε από την αρχή, από τα συλλαλητήρια όπως έγιναν ... μας είχαν έρθει από τις "περίφημες" παμμακεδονικές οργανώσεις έγγραφα, εξώδικα, για "προδοσία", "μειοδοσία" ... και ένας "πάκος" δικογραφιών κατά προσώπων, του πρωθυπουργού, του Προέδρου της Δημοκρατίας, του κ. Κοτζιά, εμένα και άλλων. Αυτό το στοιχείο, το "προδότης", "μειοδότης" δυστυχώς με ανοχή από την αξιωματική αντιπολίτευση, υπήρξε ως πλαίσιο, ως "θολό τοπίο" μας παρακολουθεί όλους αυτούς τους μήνες, με αποκορύφωση αυτό που γίνεται τώρα στην βόρεια Ελλάδα ... Είναι προεόρτια ανώμαλης πολιτικής λειτουργίας και συμπεριφοράς και ελπίζω να κατασιγάσουν και να μείνουμε εκεί».

Οι επικίνδυνες προτροπές Κασιδιάρη είναι "στο πίσω μέρος του κεφαλιού" αρκετών

Για την παρέμβαση που έκανε ο ίδιος μετά τα όσα είπε ο Ηλ. Κασιδιάρης της Χρυσής Αυγής, ο κ. Βούτσης είπε ότι αυτή έγινε από τα έδρανα της Βουλής γιατί «δεν ήμουν στην έδρα εκείνη την στιγμή ... παρακολουθώ όλες τις συνεδριάσεις ... έτυχε και με τον Μπαρμπαρούση και με άλλους ... ως βουλευτής να κάθομαι και να παρακολουθώ απλώς ... Ο κ. Κασιδιάρης επί της ουσίας εγκάλεσε την ελληνική πολιτική τάξη της τελευταίας 25ετίας γιατί σε τρεις διαφορετικές φάσεις δεν έχει κάνει επιχειρήσεις επιθετικές, αλυτρωτικές, προς την γείτονα χώρα. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνα αυτά τα πράγματα -και για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας και την σταθερότητα στα Βαλκάνια, αλλά και για τα συμφέροντα της χώρας, εκτός του ότι είναι ανιστορικές ... Δεν είναι όμως ατόπημα, είναι και "στο πίσω μέρος του κεφαλιού" αρκετών από αυτούς που συναγελάζονται αυτούς τους "αγνούς πατριώτες" που θα ήθελαν σύνθετη ονομασία αλλά τους ενοχλεί το θέμα της γλώσσας ... ή δεν θέλουν καθόλου το "Μακεδονία" και το βλέπουν ως ζήτημα που η χώρα θα μπορούσε να κερδίσει διαφορετικά. Δυστυχώς, υπάρχει ένα τμήμα, στον λαό, τις πολιτικές δυνάμεις, τον εγκέφαλο κάποιων πολιτικών στελεχών ... που θα ήθελαν τέτοιες λύσεις. Που βέβαια θα σήμαινε ταυτόχρονα "Μεγάλη Αλβανία", "τόξα", εμπόλεμες καταστάσεις ... φρικτά πράγματα, έξω από κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου και λογικής».

Ελλάδα και Βαλκάνια σε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ΕΕ, όχι «ζώνες επιρροής» των ισχυρών

«Κατά κοινή ομολογία αρκετών από αυτούς που σήμερα την καταγγέλλουν», συνέχισε, «είναι σαφές ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι η καλύτερη με βάση όλα τα δεδομένα, της 25ετούς εκκρεμότητας, του διεθνούς κλίματος ... όχι μόνο για τα ελληνικά συμφέροντα, την Μακεδονία, κτλ., αλλά γενικότερα για την σταθερότητα στα Βαλκάνια, την συνανάπτυξη, την διαμόρφωση μίας άλλης γειτονιάς, ενόψει και της συμμετοχής των Βαλκανίων στην ΕΕ σε ρόλο πρωταγωνιστικό, όχι ως απλής ζώνης ελεύθερου εμπορίου. Υπάρχει και η οικονομική διάσταση. Οι ισχυροί της κεντρικής Ευρώπης θέλουν ζώνες με χαμηλότερα δικαιώματα, Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, κτλ. Αν θέλουμε κάποτε ... συνολικά για τα Βαλκάνια και ρόλο σημαντικό για την χώρα μία άλλη θέση μέσα σε μία ΕΕ που θα στέκεται στα πόδια της, αυτή η Συμφωνία είναι βασική προϋπόθεση. Όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό, αντιλαμβάνεστε ότι θέλει να μείνει εκεί, στις ζώνες επιρροής, στο πώς θα αντιμάχονται Αμερικανοί, Ρώσοι και Ευρωπαίοι, πώς θα δημιουργούν "σφήνες" ανάμεσα στους λαούς της περιοχής. Πρέπει να φύγουμε από αυτή την ηλικία».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)