to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:02 | 17.03.2017

Πολιτική

Ν. Βούτσης στην «Il Manifesto»: «Μας ενδιαφέρει μόνον μια Ευρώπη η οποία να είναι κοινωνική»

«Μας ενδιαφέρει μόνον μια Ευρώπη η οποία να είναι κοινωνική», τιτλοφορεί σήμερα η ιταλική εφημερίδα Il Manifesto, συνέντευξη του προέδρου της βουλής Νίκου Βούτση.


Η συνέντευξη έχει ως εξής:

ΕΡ.: Κύριε Πρόεδρε, είστε στη Ρώμη για τη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της ΕΕ, ποιες είναι οι προτεραιότητες αυτής της συνάντησης;

ΑΠ.: Σίγουρα η Ευρώπη. Απαιτούνται πολύ πιο ριζοσπαστικές προσεγγίσεις που να εμβαθύνουν όσον αφορά αλλαγές και επανίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πρέπει να καταφέρει να αποκτήσει μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση. Μια έννοια που έχει συρρικνωθεί πολύ και έχει σχεδόν εξαφανισθεί από τη συνείδηση των ευρωπαίων πολιτών.

ΕΡ.: Από τη μία πλευρά το αίτημα για μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, από την άλλη μια κοινωνική Ευρώπη. Ποια είναι η άποψή σας;

ΑΠ.: Εν πρώτοις θεωρώ θετικό το γεγονός ότι δημιουργήθηκε μια συνεργασία μεταξύ των χωρών του Νότου, ακόμη και μεταξύ Πρωθυπουργών προερχόμενων από διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές κατευθύνσεις. Το σύνθημα της Ευρώπης των ομόκεντρων κύκλων, ή υψηλότερων ή χαμηλότερων ταχυτήτων, βρίσκεται στους αντίποδες της πραγματικής νομικής ισότητας μεταξύ των κρατών, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής και του δρόμου προς μια πολιτική Ευρώπη.

Τα πραγματικά προβλήματα είναι αυτά της κοινωνικής ατζέντας, μιας συμφωνίας σε μείζονα θέματα όπως η μετανάστευση και η απόρριψη της λιτότητας χωρίς όρια. Η ΕΚΤ θα πρέπει επίσης να λειτουργεί ως δανειστής έσχατης ανάγκης για την επίλυση των οικονομικών κρίσεων όπως αυτή της Ελλάδας, και όχι μόνο. Η στρατηγική των πολλαπλών ταχυτήτων και η κοινωνική στρατηγική είναι διαφορετικές μεταξύ τους και εμείς επιμένουμε στην αξία της δεύτερης. Όποιος υποστηρίζει την πρώτη, θέλει, στην πραγματικότητα, τα ελλείμματα των χωρών του Νότου να γίνουν τα πλεονάσματα των χωρών του Βορρά.

ΕΡ: Παραμένει ανοιχτό το ζήτημα των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές για την πρόοδο που σημειώθηκε από την Ελλάδα. Τώρα λέγεται ότι μπορεί να ολοκληρωθούν τον Απρίλιο, τι προβλέπετε;

ΑΠ: Η συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Αύγουστο του 2015 ήταν ένας συμβιβασμός. Σεβόμαστε αυτά για τα οποία έχουμε συμφωνήσει και προσπαθούμε όπου σημειώνεται υπέρβαση των στόχων να χρησιμοποιήσουμε το πλεόνασμα που προκύπτει από τα υψηλότερα από τις προβλέψεις έσοδα για  κοινωνικές πολιτικές. Αν σήμερα μάς ζητούνται νέα μέτρα για τα θέματα που είχαν ήδη κλείσει από την πρώτη αξιολόγηση, αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα, που αποτελεί επίσης την αιτία της αναβολής της τελικής συμφωνίας.

ΕΡ: Αυτό οφείλεται στις αντιθέσεις μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων;

ΑΠ: Ακριβώς, ειδικά σε θέματα όπως το πρωτογενές πλεόνασμα και η διαχείριση του χρέους. Η απόφαση του Eurogroup να υιοθετήσει μια λύση χωρίς κόστος για τα δημοσιονομικά, χωρίς κοινωνικές συνέπειες, είναι μια έντιμη συμφωνία, εντός των ορίων, η οποία επιτρέπει να συνεχισθεί και να ολοκληρωθεί το 2018 το τρίτο πρόγραμμα στήριξης. Έτσι ώστε να μη χρειαστεί ένα τέταρτο. Αυτή είναι η μάχη μας, είμαστε με το δίκαιο και τη λογική, στο πλαίσιο συμμαχιών ευνοϊκότερων τώρα για εμάς.

ΕΡ: Ποια είναι τα μέτρα που είναι απολύτως αναγκαία για την αντιμετώπιση επειγόντων προβλημάτων όπως η ανεργία;

ΑΠ: Συμφωνώ απολύτως, η ανεργία είναι πραγματικά το πλέον σημαντικό πρόβλημα. Υπάρχει μια μείωση που φτάνει στο 3%, αλλά το συνολικό ποσοστό εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό, όπως και αυτό της ανεργίας των νέων. Τριακόσιες χιλιάδες νέοι Έλληνες αναγκάστηκαν να πάνε στο εξωτερικό, αυτό αποτελεί μια τεράστια  κοινωνική και οικονομική αιμορραγία.

Υπάρχει επίσης το πρόβλημα των μακροχρόνια ανέργων με τεράστιες επιπτώσεις στις οικογένειες και την κοινωνία. Το πρόγραμμα το οποίο προετοιμάζεται με την Παγκόσμια Τράπεζα και το οποίο δεν θα επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά, θα είναι μια συγκεκριμένη απάντηση για τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Επιπλέον, η εφαρμογή της ποσοτικής χαλάρωσης (Qe) και για την Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο κλίμα για τις επενδύσεις, σε τομείς όπως η ενέργεια και ο τουρισμός. Τέλος, όλοι αναγνωρίζουν ότι κάνουμε την καλύτερη χρήση των ευρωπαϊκών πόρων.

ΕΡ: Συχνά διαβάζει κανείς στον Τύπο σχετικά με μια ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Εν τω μεταξύ, οι δημοσκοπήσεις δίνουν το προβάδισμα στην κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία. Τι απαντά η ελληνική Αριστερά;

ΑΠ: Στη στρατηγική της κυβέρνησης δεν υπάρχει η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές πριν από το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου και πριν από την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων που έχουμε αναλάβει με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Είναι σαφές, επομένως, ότι δεν θα προβούμε σε αιφνιδιαστικές κινήσεις. Το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης για την Ελλάδα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί -με την υποστήριξη της κοινωνίας- τον Αύγουστο του 2018. Παρακολουθούμε τις δημοσκοπήσεις προσεκτικά, αλλά είναι προφανές ότι παντού στην Ευρώπη και στον κόσμο αδυνατούν να κατανοήσουν πραγματικά τις προθέσεις των πολιτών που βρίσκονται σε μεγάλη δυσκολία. Καταγράφουν μόνο μια τάση.

Προφανώς, θέτουμε στους εαυτούς μας ερωτήματα, αλλά θέλω να πω ξεκάθαρα ότι μας ενδιαφέρει μόνο η σχέση της κυβέρνησης με την κοινωνία, όχι βέβαια με πιέσεις της αντιπολίτευσης, ιδίως της κεντροδεξιάς, που είναι "πνιγμένη" από εσωτερικές αντιφάσεις της.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)