to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:25 | 13.07.2015

Πολιτική

Ν. Βούτσης: Σκληρή συμφωνία με περιθώρια διακυβέρνησης σε ανοιχτές πολιτικές με κοινωνικό πρόσημο

Η συμφωνία αφήνει περιθώρια διακυβέρνησης αν αντισταθμίσουμε τα σκληρά μέτρα με ανοιχτές πολιτικές με θετικό κοινωνικό πρόσημο, τόνισε, μιλώντας στο Κόκκινο, στον Κώστα Αρβανίτη και τον Γιώργο Ανανδρανιστάκη, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης. Έκανε δε λόγο για πολιτικές εξελίξεις τις επόμενες δύο ημέρες.


Είχαμε δυο πολύ σοβαρές επιτυχίες αλλά με το κόστος μια σκληρής συμφωνίας, διεθνοποιήσαμε και πολιτικοποιήσαμε το θέμα, και με αφορμή το ελληνικό ζήτημα ήρθαν στην επιφάνεια τα ζητήματα της στρατηγικής και ευρωπαϊκής προοπτικής κι υπήρξε ένα μπλοκ λιγότερο δυνατό βέβαια έναντι του γερμανικού, που έχει μια άλλη προοπτική για την ευρώπη, πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Αναφερόμενος στην συμφωνία, ο Νίκος Βούτσης είπε:

"Η Ιστορία γράφτηκε. Έγινε κι εξελίσσεται, ας μην έχουμε αυταπάτες ότι θα συνεχισθεί, μια πραξικοπηματική διαδικασία πιέσεων από ένα μέρος των ισχυρότατων ελίτ της Ευρώπης που δεν θέλουν το υπόδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ να επεκταθεί στην Ευρώπη και σφίξανε πολύ τα λουριά από τη πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση.

Εμείς κάναμε τα πάντα, όσα προβλέπονταν στις συλλογικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή στάση πληρωμών προς ξένα κράτη, capital control, μονομερείς ενέργειες , προς την κατεύθυνση μίας συγκρουσιακής λογικής.

Δεν πρέπει να ισοπεδώνουμε. Είχαμε δυο πολύ σοβαρές επιτυχίες αλλά με το κόστος μια σκληρής συμφωνίας: Διεθνοποιήσαμε και πολιτικοποιήσαμε το θέμα, και με αφορμή το ελληνικό ζήτημα ήρθαν στην επιφάνεια τα ζητήματα της στρατηγικής και ευρωπαϊκής προοπτικής κι υπήρξε ένα μπλοκ λιγότερο δυνατό βέβαια έναντι του γερμανικού, που έχει μια άλλη προοπτική για την ευρώπη, είδαν ότι η καμπάνα χτυπάει και γι' αυτούς. Αξιοποιήσαμε τις επιμέρους αντιθέσεις στην Ευρώπη.

Ο συσχετισμός είναι καλύτερος τώρα. Απέναντί μας ήταν δεξιές κυβερνήσεις, ήταν τα σκυλιά."

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι περιθώρια δράσης αφήνει η συμφωνία στην κυβέρνηση, είπε:

"Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια αν δείξουμε μια ενισχυμένη ικανότητα στην κυβερνησιμότητα και μία προσήλωση σε μία μεροληπτική κοινωνικά πολιτική, έτσι ώστε αδύναμα σημεία που προκαλούν κοινωνικές συνέπειες στους αδύναμους, να μπορούμε να τα αντισταθμίζουμε με ανοιχτές κοινωνικές πολιτικές που το τελικό πρόσημο να είναι συν.
Θα πρέπει να είναι ένα πρόγραμμα που θα έχει τη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου, τη σύλληψη της φοροδιαφυγής, τα λεφτά που βγήκαν έξω, βέβαια τα μμε σε σχέση με τις ιδιοκτησίες και τον τρόπο που έχουν συμπεριφερθεί, αυτά θα πρέπει να είναι μια πλευρά της κοινωνικής αναδιανομής, το είπε κι ο πρωθυπουργός, έχουμε τα περιθώρια με αυτή τη συμφωνία να κάνουμε πολιτικές κοινωνικής αναδιανομής.

Σε ερώτηση αν καινούρια κυβέρνηση θα φέρει ως πέρας αυτό το πρόγραμμα, είπε πως «Όλα είναι ανοιχτά, αλλά επειδή εμείς λειτουργούμε συλλογικά, είμαι θέμα συλλογικής έμπνευσης».

Για το θέμα του δημοψηφίσματος και της λαϊκής εντολής, ο Ν. Βούτσης, είπε:

«Είναι πολύ απλουστευτικό να πεις ότι το ΟΧΙ έγινε ΝΑΙ.

Δόθηκε η δυνατότητα μέσα από το δημοψήφισμα να εκφραστεί και να ξεσπάσει ένα νέο κύμα ριζοσπαστικοποίησης, ανανέωσε σημαντικά το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, και βοήθησε μεσομακροπρόθεσμα στη συμφωνία. Δημιούργησε τέτοιες ρωγμές το ΟΧΙ του ελληνικού λαού, που ήταν ΟΧΙ στη λιτότητα, αφήνει ζωντανή τη διεκδίκηση και από κυβερνήσεις και από λαούς, και στην Ευρώπη και στη χώρα μας, της άλλης πολιτικής, αλλά είναι κάτι που δεν θα κριθεί βραχυπρόθεσμα.»

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την διαφοροποίηση μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, είπε:

«Θα δούμε συλλογικά το ζήτημα. Είναι φανερό πως βρισκόμαστε μπροστά σε πολύ μεγάλα διακυβεύματα και προκλήσεις. Το αν θα συνομολογήσουμε κι αν θα συνυπάρξουμε με την ιδέα της αριστερής παρένθεσης της κυβέρνησης της Αριστεράς και του πρωθυπουργού, θα κριθεί τις επόμενες δύο μέρες. Στη κοινωνία, στην πολιτική ζωή, στο δημόσιο χώρο. τα όργανα θα πούνε την άποψή τους ασφαλώς.

Το διακύβευμα υπερβαίνει την αριθμητική του διάσταση. Είναι προφανές πως θα υπάρξουν σοβαρές πολιτικές εξελίξεις τις επόμενες δύο μέρες, για τις οποίες θα εργαστούμε να έχουμε μια θετική κατεύθυνση, αλλιώς προφανώς μπορεί να έχουν και άλλη κατεύθυνση, δηλαδή την κατεύθυνση της παρένθεσης και της συνομολόγησης μίας έστω και τακτικής ήττας στο επίπεδο της διακυβέρνησης. Όλα είναι ανοιχτά τις επόμενες δύο μέρες.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)