to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:04 | 18.11.2019

Πολιτική

Ν. Βούτσης: Σφυροκόπημα στη Βουλή για την νέα... πλειοψηφία Μητσοτάκη-Βελόπουλου

Το τελευταίο τετράμηνο «έχουμε ζήσει από τα ΜΜΕ μία πρωτοφανή πολιτική, στα όρια της καθοδήγησης της σημερινής κυβερνητικής πλειοψηφίας, με στοιχεία εξωραϊσμού και απόκρυψης των σφαλμάτων και ζητημάτων που προκαλούν στην κοινή γνώμη. Είναι μία καινούργια, “γκρι” σελίδα για τρόπο που αρκετά ΜΜΕ και δημοσιογράφοι ασκούν το λειτούργημά τους»


Άκρως αποκαλυπτική θα είναι η συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση, καθώς η «νέα πλειοψηφία» Νέας Δημοκρατίας - Ελληνικής Λύσης που σχηματοποιείται θα προσπαθήσει να παραμερίσει σειρά από άρθρα όπου η προηγούμενη Βουλή προσδιόρισε αυστηροποίηση του ελέγχου και της απόδοσης ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα για ποινικά κολάσιμες πράξεις, αλλά και άλλα σε σύγχρονη, κοινωνικά ευαίσθητη κατεύθυνση, είπε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο. Προέβλεψε «σφυροκόπημα μέσα στη Βουλή, που θα φέρει σε δυσχερή θέση και μερίδα των βουλευτών της ΝΔ που υποτίθεται ότι είχαν βγάλει κάποια διδάγματα».


Η συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση «θα είναι άκρως αποκαλυπτική, είναι η πρώτη φορά που η Βουλή που αποφασίζει στην παρούσα περίοδο έχει άλλους συσχετισμούς … από την προτείνουσα Βουλή της προηγούμενης περιόδου. Πάρα πολλά άρθρα που εμφορούνται από κοινωνική ευαισθησία, σύγχρονο τρόπο αντιμετώπισης των εγγυήσεων (για το κοινωνικό κράτος, τις ελευθερίες, τις σχέσεις με την θρησκεία, μία σειρά άλλα ζητήματα όπως το να είναι ο πρωθυπουργός εκλεγμένος βουλευτής κτλ.) γίνεται προσπάθεια να τεθούν εκποδών (σ.τ.σ. να παραμεριστούν) και επί της ουσίας να κυριαρχήσει μία νέα πλειοψηφία, σχηματοποιημένη ως Νέα Δημοκρατία - Ελληνική Λύση, συντηρητική και υπερσυντηρητική, με κορωνίδα την από τώρα προεξόφληση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με 151 ψήφους ή και ενδεχομένως με λιγότερες», τόνισε ο κ. Βούτσης.

Όπως υπογράμμισε, «θέλουν μετά την κρίση, η κοινωνία να αναδιπλωθεί συντηρητικά, αυτό που λέμε “νεοσυντηρητικό ρεύμα”. Προσπαθούν πολιτικά και κοινοβουλευτικά να βάλουν την σφραγίδα τους στο Σύνταγμα που θα ισχύει για μία δεκαετία στη χώρα μας».

Αναφέρθηκε επίσης στις μεθοδεύσεις που οδηγούν στο να μην διασφαλιστεί πλήρως η απόδοση ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα για σοβαρά ποινικά κολάσιμα αδικήματα, αλλά και σε άλλες κινήσεις που αφορούν την διευκόλυνση διωκόμενων προσώπων στο να ανακτήσουν περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευτεί, την ώρα που υπάρχουν σειρά «εκκρεμότητες από την παρελθούσα φάση, καθώς η Δικαιοσύνη με τους δικούς της ρυθμούς προχωρά την διερεύνηση πολύ σημαντικών υποθέσεων».

Προέβλεψε «σφυροκόπημα μέσα στη Βουλή, που θα φέρει σε δυσχερή θέση και μερίδα των βουλευτών της ΝΔ που υποτίθεται ότι είχαν βγάλει κάποια διδάγματα, τόσο από την προηγούμενη περίοδο όσο και από τους “σκελετούς” της δικής τους παράταξης για την προηγούμενη μακρά φάση που έφτασε την χώρα στη χρεοκοπία».

Το τελευταίο τετράμηνο «έχουμε ζήσει από τα ΜΜΕ μία πρωτοφανή πολιτική, στα όρια της καθοδήγησης της σημερινής κυβερνητικής πλειοψηφίας, με στοιχεία εξωραϊσμού και απόκρυψης των σφαλμάτων και ζητημάτων που προκαλούν στην κοινή γνώμη. Είναι μία καινούργια, “γκρι” σελίδα για τρόπο που αρκετά ΜΜΕ και δημοσιογράφοι ασκούν το λειτούργημά τους», όπως τόνισε ο ίδιος.

Στην αρχή της συνέντευξης ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στην χθεσινή μαζική πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, όπου «παρά την διάσταση αστυνομοκρατίας που είχε καλλιεργηθεί τις προηγούμενες ημέρες τόσο από τα ΜΜΕ όσο και με κυβερνητική έμπνευση, ο κόσμος “έδωσε το παρών” του και έβαλε το αποτύπωμά του. Είναι μία οριακή στιγμή στις εξελίξεις που θα πρέπει να αφουγκραστεί και η κυβέρνηση για το πώς θα συνεχίσει την πολιτική της -εάν έχει αυτά τα εργαλεία -που πολύ αμφιβάλλω».

Για τον τρόπο με τον οποίο προσπάθησε η Νέα Δημοκρατία και τα συστημικά ΜΜΕ να υποβαθμίσουν την απήχηση που είχε η παρουσία Τσίπρα στην πορεία, ο κ. Βούτσης σχολίασε ότι πρόκειται για «την αμηχανία και νευρικότητα ενός μπλοκ δυνάμεων της Δεξιάς, που ποτέ δεν συμβιβάστηκε με την ιδέα του πολύ μεγάλου νοήματος της εξέγερσης του Νοέμβρη. Του κοινωνικού αλλά και διαχρονικού της χαρακτήρα. Θα ήθελαν ο διπολισμός που σχηματοποίησε η λαϊκή ψήφος στις 7 Ιουλίου να οδηγήσει σε έναν αμήχανο, άνευρο, νέο δικομματισμό όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν μία δύναμη απολύτως συστημική, “θεσμική” έτσι όπως την θεωρούν αυτοί, παραβλέποντας ότι η θεσμική παρουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της Αριστεράς δεν εξαντλείται μέσα στη Βουλή, αλλά κυρίως νοηματοδοτείται μέσα από την ενθάρρυνση των κοινωνικών αγώνων, της κοινωνικής παρουσίας, των μηνυμάτων που διαπνέουν την κουλτούρα που διαμορφώνεται μέσα στην κοινωνία … είναι το μήνυμα που δεν πήραν ούτε από τους αντιμνημονιακούς αγώνες».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)