to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:24 | 13.02.2019

Πολιτική

Ν. Βούτσης σε Π. Καμμένο: Απολύτως σύμφωνη με τον νόμο η ορκωμοσία Κουίκ

Απολύτως σύμφωνη με το γράμμα του νόμου και του Κανονισμού είναι η πρόσκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, στον πρώτο επιλαχόντα, Τέρενς Κουίκ, μετά την παραίτηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου.


Ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε σήμερα στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, ο οποίος χθες -με επιστολή του προς τον κ. Βούτση- χαρακτήριζε την ορκωμοσία του κ. Κουίκ (χωρίς να τον κατονομάζει) «απολύτως και εξ υπαρχής άκυρη και ανυπόστατη, αφού απουσιάζει κρίσιμος και ουσιώδης τύπος της διαδικασίας αντικατάστασης και πλήρωσης βουλευτή». Ο κ. Καμμένος κατηγόρησε, δε, τον κ. Βούτση ότι συνεχίζει τις «ομιχλώδεις και περίεργες πρακτικές» και ζήτησε να υπάρξει σχετικό ερώτημα για το θέμα προς την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.

Κατόπιν αυτού, ο κ. Βούτσης απαντά σήμερα με εκτενή επιστολή του στην οποία εξηγεί πως σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο καλύπτεται κενή θέση βουλευτή και τον Κανονισμό της Βουλής που επιβάλλει στον πρόεδρο να απευθύνει πρόσκληση στον πρώτο επιλαχόντα για την πλήρωση της θέσης.

Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, συγκεκριμένα στο άρθρο 103 παρ.1 π.δ. 26/2012, «οι βουλευτικές έδρες που κενώνονται για οποιοδήποτε λόγο κατά τη διάρκεια της βουλευτικής περιόδου σε κάποια εκλογική περιφέρεια, πληρώνονται από τους αναπληρωματικούς του ίδιου συνδυασμού στην ίδια εκλογική περιφέρεια, που τυχόν έχουν ανακηρυχθεί, οι οποίοι καλούνται από τον πρόεδρο της Βουλής για την πλήρωση έδρας που κενώθηκε κατά τη σειρά της ανακήρυξής τους».

Σύμφωνα δε, με το άρθρο 5 παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής, σε περίπτωση παραίτησης βουλευτή από το βουλευτικό αξίωμα, ο πρόεδρος της Βουλής είναι υποχρεωμένος να καλέσει τους αναπληρωματικούς, κατά τη σειρά ανακήρυξής τους, για την πλήρωση της έδρας. Μόνο σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αναπληρωματικοί ή ο αριθμός τους έχει εξαντληθεί και βρισκόμαστε στο τελευταίο έτος της περιόδου μπορεί να μείνει η έδρα κενή (άρθρα 53 παρ. 2 του Συντάγματος και 103 παρ.2 π.δ. 26/2012).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)