to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:54 | 05.05.2015

Πολιτική

Ν. Βούτσης: Προτεραιότητα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μετεγκατάστασης των Ρομά ώστε να ζουν ανθρώπινα

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά στην Ελλάδα αναφέρεται σε ανακοίνωση του ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, με αφορμή την επίσκεψη του Ειδικού Εισηγητή του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Mutuma Ruteere.


Ο κ. Βούτσης κάνει λόγο για την ανάγκη να τεθεί σε έφαρμογή ένα ολοκληρωμένο πλάνο ώστε να δοθεί τέλος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά και αναφέρεται στην ανάγκη να υπάρξει σχέδιο μετεγκατάστασής τους.

Ολόκληρη η δήλωση: 
 

«Είναι προτεραιότητά μας να μπορέσουμε επιτέλους σαν κράτος να συντάξουμε ένα πραγματικά βιώσιμο στρατηγικό σχέδιο που αφορά τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά στην Ελλάδα και δίπλα σε αυτούς και η υπόλοιπη κοινωνία. Δομικές ανεπάρκειες σε ό,τι αφορά τη στέγαση, την εκπαίδευση, τη δημόσια υγεία και τη δημοτολογική κατάσταση των Ελλήνων τσιγγάνων παγιώνονται σε ένα καθεστώς αδιαφορίας και άγνοιας.

Ειδικά ως προς το θέμα της στέγασης, η νέα ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους άμεσα ενδιαφερόμενους, προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να μπορέσει να θέσει σε λειτουργία ένα συντεταγμένο σχέδιο μετεγκατάστασης των Ρομά σε χώρους στους οποίους να μπορέσουν να ζήσουν ανθρώπινα. Το σχέδιο αυτό επιχειρεί την αναζήτηση μίας κοινά αποδεκτής και συναινετικής λύσης από όλους τους εμπλεκόμενους ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπρεπής διαβίωση των Ρομά στα όρια του αστικού ιστού, η πρόσβαση σε υπηρεσίες και αγαθά και η ομαλή κοινωνική τους ένταξη.

Θέλω με κάθε ειλικρίνεια να πω ότι δυστυχώς απέχουμε πολύ από καταστάσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ικανοποιητικές και δεν είναι στις προθέσεις μου να εξαγγείλω πράγματα που δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε. Θα μου ήταν επίσης, εύκολο να κατηγορήσω τις προηγούμενες κυβερνήσεις για το γεγονός ότι ουδέποτε ασχολήθηκαν με στοιχειώδη σοβαρότητα με το τόσο κρίσιμο αυτό θέμα, αλλά ούτε αυτό έχει τόση σημασία τώρα.

Δεσμεύομαι πάντως ότι από την πλευρά μας θα εξαντλήσουμε τα μέσα που διαθέτουμε προκειμένου συντεταγμένα και σταδιακά να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα αυτά.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)