to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:46 | 15.03.2019

Πολιτική

Ν. Βούτσης προς Ν. Ντιμιτρόφ: Λύσαμε μια μεγάλη διεθνή εκκρεμότητα

Με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Νίκο Βούτση, να χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ως μία μεγάλη διεθνή εκκρεμότητα, η οποία έκλεισε μέσα από μία ευρύτερη πλειοψηφία ανοχής που διαμορφώθηκε, και τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ, να τονίζει ότι οι δύο κυβερνήσεις «βρέθηκαν στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες στην ελληνική Βουλή.


Την ιστορικότητα της Συμφωνίας των Πρεσπών, «η οποία δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο να γυρίσουμε σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και αποτελεί ένα διεθνές υπόδειγμα επίλυσης των προβλημάτων, μέσα στις πολύ κρίσιμες, αντιφατικές, ασύμμετρες εποχές μας και στους κινδύνους τους οποίους βιώνει η ανθρωπότητα», ανέδειξε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, κ. Nikola Dimitrov, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

«Θέτουμε τα θεμέλια για ένα καλύτερο και ισχυρότερο μέλλον», ανέφερε από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «οι χώρες μας βρέθηκαν στη σωστή πλευρά της Ιστορίας». «Καταφέραμε –επισήμανε– να δημιουργήσουμε περισσότερη Ευρώπη, μια μικρή Ευρώπη εδώ στα Βαλκάνια, με περισσότερη φιλία, ελπίδα και αισιοδοξία, ώστε να δώσουμε τέλος στα στερεότυπα. Δημιουργούμε, έτσι, ένα σπουδαίο μέλλον».

Εξάλλου, τόσο ο κ. Βούτσης όσο και ο κ. Dimitrov εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους για τα θύματα της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης στη Νέα Ζηλανδία.

Στη συνάντηση παρέστησαν η Αντιπρόεδρος της Βουλής κυρία Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Κωνσταντίνος Δουζίνας, ο βουλευτής κ. Νικόλαος  Ξυδάκης, μέλος της ίδιας επιτροπής, και ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Αθανασίου.      

Ακολουθούν οι πλήρεις δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικολάου Βούτση, και του Υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, κ. Nikola Dimitrov.

Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων: «Είμαι ευτυχής που δεχόμαστε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τον Υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, τον συνονόματό μου Νίκολα.

Σε δύο χρόνια από τώρα θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και την απελευθέρωση της χώρας μας. Η Βουλή των Ελλήνων υπήρξε το επίκεντρο όλων των εξελίξεων επί δύο αιώνες.

Επιτρέψτε μου, πριν αναφερθώ στις σχέσεις των δύο χωρών μας, να εκφράσω τη συγκίνηση και τον αποτροπιασμό μου για το ειδεχθές έγκλημα, την τρομοκρατική επίθεση που έγινε στη Νέα Ζηλανδία, με δεκάδες νεκρούς, που είναι απόρροια ενός κλίματος που παγκοσμίως δυστυχώς επεκτείνεται, δράσεις ακραίων ομάδων που δημιουργούν διχασμούς, εγκληματικές ενέργειες και θύματα.

Κύριε Υπουργέ, η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία επικυρώθηκε, στο γράμμα και στο πνεύμα της έχει όλες τις πρόνοιες ώστε να ανοίξει ένας δρόμος, τον οποίο ήδη βαδίζουμε, για να υπάρξει φιλία, συνέργεια, συμμαχία ανάμεσα στις δύο χώρες και ανάμεσα στον ελληνικό λαό και στον λαό της Βόρειας Μακεδονίας.

Είναι ιδιαίτερα όμως σημαντικό, και ήδη εργάζεστε κι εσείς γι’ αυτό, όλοι μας να μπούμε στη διαδικασία εφαρμογής, επιτάχυνσης της εφαρμογής, όλων των προνοιών που η Συμφωνία των Πρεσπών συμπεριλαμβάνει, έτσι ώστε πραγματικά να αρθούν μέσα στον δρόμο τον οποίο διανύουμε, στη συνείδηση των λαών μας, οποιεσδήποτε ενστάσεις ή να ικανοποιηθούν εύλογες ευαισθησίες που υπάρχουν, προκειμένου απρόσκοπτα να συνεχίσουμε -και να μπορέσει να υπάρξει αυτή η συνέχεια για την οποία συζητούμε- για μια πολύ στενή συμμαχία και συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες.

Είμαι σίγουρος ότι στην επαφή που θα υπάρξει στο ταξίδι που θα γίνει στο προσεχές διάστημα, για το οποίο εργάζονται και οι δύο πλευρές, του ίδιου του Πρωθυπουργού και μεγάλης αντιπροσωπείας από την ελληνική πλευρά, θα δοθεί μια καινούργια νοηματοδότηση και επιτάχυνση σε όλες τις πλευρές της συνεργασίας, στον οικονομικό, τον εμπορικό, τον τουριστικό τομέα, στη διασυνδεσιμότητα και στις πρόνοιες που υπάρχουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη διευκόλυνση της συνεργασίας στο πλαίσιο της περιφερειακής ανάπτυξης. Είναι ζητήματα στα οποία άμεσα μπορούν να υπάρξουν πολύ συγκεκριμένες  συνέργειες και αυτό θα είναι επ’ ωφελεία και των δύο λαών μας.

Ήδη εξελίσσονται οι συνεργασίες για την εφαρμογή των πτυχών σε συγκεκριμένα ζητήματα, για τα οποία υπάρχουν πρόνοιες στη Συμφωνία των Πρεσπών, και νομίζω ότι η ευτυχής κατάληξη σε αυτά τα ζητήματα θα είναι ένα επιπλέον κίνητρο για να προχωρήσουμε πάρα πολύ γρήγορα.

Κύριε Υπουργέ, το Ελληνικό Κοινοβούλιο ήταν το προηγούμενο διάστημα ο χώρος στον οποίο συζητήσαμε έντονα και με την καλύτερη δυνατή διάθεση όλα τα ζητήματα που αφορούν την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, την υπερψήφιση του πρωτοκόλλου για τη συμμετοχή της χώρας σας στο ΝΑΤΟ, μετά μας επισκέφθηκε η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, ήταν ο χώρος όπου και στις Επιτροπές και στην Ολομέλεια, μέσα από έντονες συζητήσεις, διαμορφώθηκε μια σαφής πλειοψηφία και -θα έλεγα- μια ευρύτερη πλειοψηφία ανοχής, για να προχωρήσει συστηματικά και να ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία.

Ταυτόχρονα, υπήρξε ο χώρος γύρω από τον οποίο υπήρξαν και διαμαρτυρίες, συγκεντρώσεις πολιτών, οι οποίοι είχαν μια διαφορετική άποψη, κι ελπίζουμε να συνειδητοποιήσουν και αυτοί οι πολίτες ότι είναι για το καλό της περιοχής, για το καλό των λαών μας και για το καλό των χωρών μας το ότι επιτέλους κλείνει μια πολύ μεγάλη εκκρεμότητα στην περιοχή μας και στις διεθνείς σχέσεις.

Είναι, επίσης, η Ελληνική Βουλή ο χώρος όπου μπορούν να γίνουν βήματα, άμεσα, για τη συγκρότηση διακοινοβουλευτικών επιτροπών φιλίας ανάμεσα στους βουλευτές των δύο κοινοβουλίων, όπου επίσης μπορούν να γίνουν όλα τα βήματα που αφορούν τις προσπάθειες είτε για την ολοκλήρωση της εισδοχής της χώρας σας στο ΝΑΤΟ -που θα γίνει- είτε την εισδοχή, τα προσεχή χρόνια, γενικότερα των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και της χώρας σας, τα πολύ σημαντικά βήματα τα οποία θα κάνετε, αλλά κι εμείς θα βοηθήσουμε όσο περνάει από το χέρι μας, έτσι ώστε, και με την εφαρμογή εκ παραλλήλου της συμφωνίας, απρόσκοπτα και στο συντομότερο χρονικό διάστημα, να μπορέσετε και αυτόν τον στόχο να τον πετύχετε, που θα ικανοποιεί τη σταθερότητα στην περιοχή.

Επιτρέψτε μου να κλείσω αυτόν τον χαιρετισμό επισημαίνοντας την ιστορικότητα της Συμφωνίας των Πρεσπών, που όχι μόνο δίνει τη δυνατότητα να γυρίσουμε σελίδα στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και γενικότερα για τη συνανάπτυξη στα Βαλκάνια, αλλά είναι και ένα διεθνές υπόδειγμα για την ανάγκη, μέσα στις πολύ κρίσιμες,  αντιφατικές, ασύμμετρες εποχές και στους κινδύνους τους οποίους βιώνει η ανθρωπότητα, να επιλύονται τα προβλήματα, να μη μένουν εκκρεμότητες, να επουλώνονται οι καταστάσεις, να μην αφήνουμε χάσματα μέσα στα οποία μπαίνουν διχαστικές λογικές και ενέργειες, σαν αυτές που ανέφερα προηγούμενα στη Νέα Ζηλανδία. Πρέπει να επουλώσουμε, πρέπει να λύσουμε με βάση το Διεθνές Δίκαιο όλα τα ζητήματα, για να είναι η δημοκρατική απάντηση των λαών και των κρατών μας σε αυτές τις ασύμμετρες απειλές. Είναι μία ακόμα πλευρά, μία έκφανση της ιστορικότητας αυτής της συμφωνίας.

Και πάλι σας χαιρετίζω και είμαι ευτυχής για την παρουσία σας εδώ».

Υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας: «Κύριε Πρόεδρε, για εμένα αποτελεί ιδιαίτερο προνόμιο το ότι βρίσκομαι εδώ, στην Αθήνα, το λίκνο της Δημοκρατίας, και ακόμη περισσότερο, βεβαίως, στη Βουλή των Ελλήνων, που εκπροσωπεί ακριβώς αυτή τη Δημοκρατία.

Κύριε Πρόεδρε, έχω ακούσει για εσάς πολλά καλά λόγια, γι’ αυτό αποτελεί τιμή για εμένα που βρίσκομαι εδώ. Θα ήθελα, με την ευκαιρία, να εκφράσω κι εγώ τα συλλυπητήριά μου για τα θύματα της επίθεσης στη Νέα Ζηλανδία. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι κατά των κρουσμάτων βίας και μισαλλοδοξίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Κύριε Πρόεδρε, πετύχαμε κάτι εξαιρετικό, το οποίο ήταν -και τολμώ να πω είναι ακόμη- δύσκολο, γιατί ήταν μια αλλαγή και οι άνθρωποι αντιστέκονται στην αλλαγή, η αλλαγή δεν είναι ποτέ εύκολη, αλλά και διότι οι τελευταίες εξελίξεις έδωσαν τέλος σε προκαταλήψεις, ταμπού και στερεότυπα, και μας δημιουργούν τη βεβαιότητα ότι και οι δύο χώρες μας βρεθήκαμε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Καταφέραμε, μάλιστα, να δημιουργήσουμε -θα έλεγα- περισσότερη Ευρώπη, μια μικρή Ευρώπη εδώ στα Βαλκάνια, για περισσότερη φιλία, περισσότερη ελπίδα και περισσότερη αισιοδοξία,  ώστε να θέσουμε τέλος -όπως είπα- στα στερεότυπα. Δημιουργούμε έτσι και ένα σπουδαίο μέλλον.

Ξέρετε, έχουμε πολύ πλούσια ιστορία και οι δύο, όμως αυτό που μας έλλειπε είναι μέλλον, δεν είχαμε αρκετό μέλλον. Τώρα, όμως, θέτουμε τα θεμέλια ακριβώς για ένα καλύτερο, ισχυρότερο μέλλον. Προσωπικά δεν θα ησυχάσω ποτέ, κύριε Πρόεδρε, θέλω να πω, εάν δεν πείσω όλους τους πολίτες, και στις δύο χώρες, στην Ελλάδα και στη Βόρεια Μακεδονία, ότι πραγματικά κάναμε αυτό το οποίο ήταν σωστό.

Θέλω, επίσης, να σας πω ότι θα εργαστούμε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη φιλία, αλλά φιλία δεν μπορεί να υπάρξει, αν δεν υπάρχει σεβασμός και αμοιβαία κατανόηση. Κάναμε αυτό το οποίο ήταν φυσικό ως γείτονες στην ίδια περιοχή.

Μάλιστα, θα είναι εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κάτι το οποίο θα υπογραμμίσει ακόμα περισσότερο αυτές τις ιστορικές εξελίξεις. Δεν είναι, λοιπόν, παρά φυσικό να συνεργαζόμαστε σε όλους τους τομείς, την οικονομία, την ενέργεια, την ασφάλεια, τον τουρισμό, τα διασυνοριακά θέματα. Όλοι έχουμε να κερδίσουμε από αυτή την υπόθεση.

Θα χρειαστεί χρόνος, συνεργασία και σοφία, και από τις δύο πλευρές, για να υλοποιηθεί στην πράξη η Συμφωνία των Πρεσπών. Εμείς λέμε Πρέσπα, ελπίζω να μη διαφωνήσουμε πάλι για άλλο ένα όνομα με την ευκαιρία. Πάντως, είμαι πραγματικά υπερήφανος, γιατί κατορθώσαμε να κινηθούμε -όπως είπα- προς τη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Όλη αυτή η υπόθεση θα οδηγήσει προς μια πάρα πολύ σημαντική συμφιλίωση.

Κλείνοντας, θέλω να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο σας. Ξέρω ότι ο χρόνος σας είναι πολύτιμος. Ήμουν στην Ελλάδα, δύο εβδομάδες πριν, στους Δελφούς, κι είμαι σίγουρος ότι τέτοιες επαφές θα μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε στον κοινό δρόμο, ο οποίος μας κάνει υπερήφανους, γιατί πετύχαμε μια πολύ σπουδαία συμφιλίωση».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)