to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:18 | 14.01.2020

Πολιτική

Ν. Βούτσης: Προοδευτική κυβέρνηση με την απλή αναλογική - Δεν υπάρχει σενάριο διπλών εκλογών

Την βεβαιότητα ότι οι επόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής θα φέρουν την αλλαγή με προοδευτική κυβέρνηση εξέφρασε ο τέως Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης μιλώντας σε παλιά και νέα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στο Συνεδριακό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας στον Πύργο Ηλείας.


«Δεν θα υπάρξουν διπλές εκλογές» επεσήμανε ο τέως Πρόεδρος της Βουλής και τα σχέδια αυτών που στο παρελθόν οραματίζονταν «παρενθέσεις» θα πέσουν για μία ακόμα φορά στο κενό.

Παράλληλα ο Νίκος Βούτσης κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη για την υποτίμηση του θεσμού της Προεδρίας της Δημοκρατίας γιατί όπως τόνισε ενθάρρυνε μια άθλια διαδικασία υπονόμευσης και υποβάθμισης του έργου του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο της εκστρατείας «Πάρε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σου» και ομιλητές ήταν ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο βουλευτής Β Πειραιά και Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός.

Της εκδήλωσης προηγήθηκε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μέσα από τον Νίκο Βούτση ενώ νωρίτερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον Δήμαρχο Πύργου κ. Τάκη Αντωνακόπουλο και τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, αρμόδιο για θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών, κ. Βασίλη Γιαννακόπουλο. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν όλα τα φλέγοντα θέματα του Νομού και του Δήμου και συμμετείχαν επίσης ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός, οι πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον Νομό Ηλείας, Μάκης Μπαλαούρας και Δημήτρης Μπαξεβανάκης  καθώς και ο Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σαϊτάς.

Tο απόγευμα ο τέως Πρόεδρος της Βουλής μαζί με τον βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Διονύση Καλαματιανό και τον πρώην βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα, συνοδεία του Δημάρχου Ανδραβίδας-Κυλλήνης κ. Γιάννη Λέντζα επισκέφτηκαν το Πρότυπο Ανοικτό Κέντρο Ένταξης Μεταναστών στην παραλία της Μυρσίνης. Στο «χωριό» της Μυρσίνης όπως αποκαλείται το Ανοικτό Κέντρο Μεταναστών συναντήσαν πρόσφυγες και συνομίλησαν μαζί τους ενώ ενημερωθήκαν για τις συνθήκες που επικρατούν στο Κέντρο από τον υπεύθυνο της δομής, τους εργαζομένους και τους διερμηνείς.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της ομιλίας του Νίκου Bούτση:

·         Το πολιτικό σκηνικό αυτές τις ημέρες βομβαρδίζεται από επιφανειακές και κούφιες αναλύσεις που αφορούν σε δύο κρίσιμα ζητήματα. Το ζήτημα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και το ζήτημα του εκλογικού νόμου. Το κλίμα το οποίο έχει διαμορφωθεί από διάφορους δημοσιολογούντες και με την Κυβέρνηση όλο τον προηγούμενο καιρό και η στρατηγική της ίδιας της κυβέρνησης με την ενθάρρυνση που έχει υπάρξει από την πλευρά της σε αυτό το κλίμα οδηγεί σε μια βαθιά πολιτική υποτίμηση και υποβάθμιση του έργου του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας και του ίδιου του θεσμού της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Είναι ένα πάρα πολύ κρίσιμο γεγονός, το οποίο συμβαίνει αυτές τις ημέρες. Θα πρέπει και επ΄ αυτού η Κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη για το πως ενθάρρυνε αυτήν την άθλια διαδικασία υπονόμευσης τελικά και του κύρους του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας και του θεσμού. Επί της ουσίας έριξαν το θεσμό «στα σκυλιά της παραδημοσιογραφίας»

·         Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του εκλογικού νόμου και της απλής αναλογικής θέλω να είμαι πάρα πολύ σαφής. Οι επόμενες εκλογές, όποτε γίνουν, θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής και εργαζόμαστε και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα προκύψει προοδευτική Κυβέρνηση μετά από αυτές τις εκλογές. Δεν υπάρχει σενάριο διπλών εκλογών. Αυτό το οποίο οραματίζονται και σκέφτονται, αυτοί που σχεδίαζαν και τις αλλεπάλληλες παρενθέσεις για να φύγει η Αριστερά από το προσκήνιο όταν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να συμβεί. Κι αυτό γιατί ο λαός μας γνωρίζει κάθε φορά ανάλογα με το εκλογικό σύστημα με το οποίο καλείται να ψηφίσει, να δίνει το δικό του σήμα και τις δικές του εντολές. Όλο το άλλο σχήμα που κάποιοι σχεδιάζουν για διπλές εκλογές είναι μόνο στα σχέδια επί χάρτου. Θα υποχρεωθούν εκ των πραγμάτων να μπουν στη λογική συμμαχικών κυβερνήσεων, κυβερνήσεων με συνθέσεις και κυβερνήσεων ευθύνης.   

·         Η Δεξιά επιμένει ακόμα και σήμερα στην αντίληψη του «εσωτερικού εχθρού». Γίνεται ανομολόγητα αλλά συστηματικά σε όλες τις εκφάνσεις. Στις ευπαθείς ομάδες και στο ζήτημα του μερίσματος, στον διάχυτο μέσα στην κοινωνία αυταρχισμό, στη σύγκρουση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, στη ρητορική τους σε σχέση με την κουλτούρα και την ιδεολογία του αντιπάλου τους. Παντού αναδεικνύουν αυτόν το φόβο. Χρησιμοποιεί τον «εσωτερικό εχθρό» για να νομιμοποιήσει κομμάτια, μέρη του Κράτους αντί να λειτουργήσουν με βάση τους συνταγματικούς τους ρόλους έτσι ώστε να εμποτιστούν με την ιδέα ότι δεν πρέπει να ξαναγίνει Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας και να μην ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά.

·         Μας προκαλεί πολύ μεγάλη ανησυχία ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρθηκε ο pρωθυπουργός  στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα έπρεπε να βρει την ευκαιρία, γιατί είχε προαναγγελθεί και δεν το έκανε, να βρει την ευκαιρία ο ίδιος ο Έλληνας Πρωθυπουργός επί όλων αυτών των ζητημάτων στα οποία υπάρχει μία σύγκλιση εθνικής γραμμής, έστω και μονομερώς αφού την συνέντευξη τύπου την παραχώρησε μόνος του ο Πρόεδρος Τραμπ, να δώσει ύστερα το διεθνές μήνυμα για το σύνολο των θεμάτων που αφορούν τη χώρα μας. Δυστυχώς τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης την επόμενη ημέρα είχαν διθυραμβικά σχόλια διότι τα μηνύματα που πήραν δεν ήταν αυτά που έπρεπε από την ελληνική πλευρά.

·         Κάθε ημέρα που περνάει αναδεικνύεται η κοινωνική και πολιτική ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει την καρδιά της ευρύτερης Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης. Το προσκλητήριο αυτό γίνεται πιο προσωπικό για τον καθένα που αισθάνεται τον αυταρχισμό της Δεξιάς διακυβέρνησης. Αφορά τον ίδιο και το μέλλον των παιδιών του. Είναι η ανάγκη μιας συλλογικής και αλληλέγγυας αντίστασης που τον αφορά. Είναι η ανάγκη για να περισωθούν βήματα που είχαν γίνει και για να ανοίξουν δρόμοι και για άλλα βήματα. Είναι λοιπόν η συλλογική ανάγκη να συναποτελέσουμε όλοι εμείς ένα φορέα της σύγχρονης ανανεωτικής ριζοσπαστικής Αριστεράς ως καρδιάς της ευρύτερης προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης. Και αυτή η ανάγκη έρχεται πια ως κοινωνικό και πολιτικό αίτημα. Εκβλαστάνει μέσα από την καθημερινότητα, από τις καθημερινές ανάγκες και τα σύγχρονα επίδικα. Τόσο σε κλίμακα Ευρώπης όσο και στη χώρα μας.

·         Η προσπάθεια μας πια αφορά τόσο τον κομματικό φορέα και τα βήματα που γίνονται όσο και την ανάγκη επαναπολιτικοποίησης της κοινωνίας και τη ανάγκη για κοινωνικούς αγώνες. Ήδη έχουν υπάρξει τα πρώτα μηνύματα απέναντι στις πρωτοφανείς απολύσεις στον εργασιακό χώρο, στις Τράπεζες, στον ΟΤΕ. Απέναντι στη συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων, απέναντι στον αυταρχισμό. Χιλιάδες νέοι και άλλοι άνθρωποι χωρίς κομματική γραμμή έχουν δώσει ήδη το αποτύπωμά τους σε διαδηλώσεις, σε αλληλέγγυες μορφές συλλογικής συμμετοχής.

·         Την προηγούμενη φορά που είχα έρθει εδώ, είχα έρθει στην Αμαλιάδα για το Μουσείο Μπελογιάννη. Μέσα σε αυτά τα χρόνια κάναμε κάθε προσπάθεια στη Βουλή με εμβληματικές κινήσεις σε κορυφαία ζητήματα όπως το Φάκελο της Κύπρου, το Άουσβιτς, την τιμή σε εμβληματικές φυσιογνωμίες της Αριστεράς και πολλά άλλα. Ήταν μια προσπάθεια που έβλεπε προς το μέλλον, μια ουσιαστική συνεισφορά στη σύγκρουση γύρω από το θέμα της ιστορικής αναθεώρησης. Και αυτό γιατί πάντοτε σε περιόδους κρίσης υπάρχει ένα θέμα αναστοχασμού, ιστορικής αυτοσυνείδησης και βγαίνουν έξω οι σκελετοί, τα τέρατα της ιστορικής αναθεώρησης. Στην Ευρώπη θέλουν να ξεχάσουμε τι είναι ο Ναζισμός, τι είναι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία. Αλλά και στη χώρα μας είναι προφανές ότι γίνεται συστηματική προσπάθεια να ξαναγραφτεί η ιστορία. Θα ήταν πολύ χειρότερα τα πράγματα σε σχέση με τη σταθερότητα εάν δεν είχαμε περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα ήταν πολύ καλύτερα εάν είχαμε μπορέσει να επιλύσουμε το Κυπριακό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)