to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:06 | 11.10.2020

Πολιτική

Ν. Βούτσης: Προκαλώ τον κ. Πέτσα να τεκμηριώσει με πραγματικά στοιχεία τα περί ανοχής του ΣΥΡΙΖΑ προς τη Χρυσή Αυγή

Με γνώση και ευθύνη του ιδίου του κ. Μητσοτάκη έγινε η διάλυση της μεγάλης αντιφασιστικής εκδήλωσης την Τετάρτη τονίζει σε συνέντευξη στην εφημερίδα ΚΟΝΤΡΑ NEWS της Κυριακής και τον δημοσιογράφο Χρήστο Κυμπιζή ο τ. Πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης.


Παράλληλα ο κ. Βούτσης καλεί τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Στέλιο Πέτσα «να τεκμηριώσει με πραγματικά στοιχεία από τα πρακτικά της Βουλής και από την τετράχρονη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, την αθλιότητα που διακινεί εκ μέρους της ηγεσίας της ΝΔ και την οποία αναπαράγουν προθύμως ορισμένα Μέσα και συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι, ότι υπήρξε ανοχή προς την Χ.Α., πόσο μάλλον για το νόμο της απλής αναλογικής, που δεν έγινε νομός του κράτους γιατί ακριβώς δεν υπερψηφίστηκε, εκτός από τη ΝΔ και από τη Χ.Α».

Ο τ. Πρόεδρος της Βουλής επισημαίνει ότι η απόφαση του δικαστηρίου για τη ΧΑ «αποτελεί ιστορικό ορόσημο που δυναμώνει την ίδια τη δικαιοσύνη, το αντιφασιστικό κίνημα και την ίδια τη δημοκρατία στη χώρα μας» προσθέτοντας πως «αποτελεί δικαίωση πολύχρονων αγώνων του πολύμορφου αντιφασιστικού κινήματος που είχε ως επικεφαλής την εμβληματική φυσιογνωμία της Μάγδας Φύσσα και που απονομιμοποίησε μέσα στην ελληνική κοινωνία τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης ως πολιτικού κόμματος».

Επιπλέον ο Νίκος Βούτσης σχολιάζει τη διαγραφή Κοντονή, μιλά για τις εσωτερικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ και ασκεί έντονη κριτική για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα μέτωπα της πανδημίας και της εξωτερικής πολιτικής.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ NEWS ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΚΥΜΠΙΖΗ

Ποιο είναι το σχόλιο σας για την απόφαση της Δικαιοσύνης για τη Χρυσή Αυγή;

Η απόφαση αποτελεί ιστορικό ορόσημο που δυναμώνει την ίδια τη Δικαιοσύνη, το αντιφασιστικό κίνημα και την ίδια τη δημοκρατία στη χώρα μας. Ιδιαίτερα η απόφαση αυτή αποτελεί δικαίωση πολύχρονων αγώνων του πολύμορφου αντιφασιστικού κινήματος που είχε ως επικεφαλής την εμβληματική φυσιογνωμία της Μάγδας Φύσσα και που απονομιμοποίησε μέσα στην ελληνική κοινωνία τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης ως πολιτικού κόμματος, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με την ψήφο μερίδας του ελληνικού λαού, όχι μόνο μια φορά, η Χρυσή Αυγή εξέλεξε βουλευτές και ευρωβουλευτές. Οι παράγοντες της δίκης από την πλευρά της κατηγορίας προς τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, όπως και όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και παράγοντες του δημόσιου χώρου, έδωσαν μια αποτελεσματική μάχη, την οποία σφράγισε με την ιστορική της απόφαση η συγκεκριμένη σύνθεση του δικαστηρίου.

Είναι σημαντική επίσης αυτή η απόφαση γιατί διεθνώς είναι σαφές ότι και λόγω της πανδημίας που προστέθηκε στις άλλες κρίσεις που σφραγίζουν την παρούσα φάση της παγκοσμιοποίησης, έχει υπάρξει μια σοβαρή τάση ακροδεξιάς ριζοσπαστικοποίησης. Για αυτό υπήρξε και διεθνώς ένα κύμα αναγνώρισης και ανακούφισης σε σχέση με αυτή την ιστορική απόφαση.

Τι έχετε να πείτε για την επίθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα προς το πρόσωπό σας για την πολιτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη Χρυσή Αυγή;

Προκαλώ ευθέως τον κ. Πέτσα, όχι μόνο προσωπικά αλλά και εκ μέρους του κόμματός μας, να τεκμηριώσει με πραγματικά στοιχεία από τα πρακτικά της Βουλής και από την τετράχρονη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, την αθλιότητα που διακινεί εκ μέρους της ηγεσίας της ΝΔ και την οποία αναπαράγουν προθύμως ορισμένα Μέσα και συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι, ότι υπήρξε ανοχή προς τη Χρυσή Αυγή, πόσο μάλλον για τον νόμο της απλής αναλογικής, που δεν έγινε νομός του κράτους γιατί ακριβώς δεν υπερψηφίστηκε, εκτός από τη ΝΔ και από τη Χρυσή Αυγή.

Επιπλέον, η διάλυση της μεγάλης αντιφασιστικής εκδήλωσης την Τετάρτη έγινε με γνώση και ευθύνη του ιδίου του κ. Μητσοτάκη.

Ίσως θα έπρεπε ο κ. εκπρόσωπος να δώσει το βάρος της ενημέρωσης προς τα ΜΜΕ για να εξηγήσει πως ελήφθη η απόφαση για τη διάλυση της τεράστιας αντιφασιστικής εκδήλωσης αμέσως μετά την απόφαση εναντίον των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής και ακόμα να εξηγήσει πως στο κρίσιμο διάστημα πριν από την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, από κοινού στελέχη της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, κινητοποίησαν τον κόσμο, δίχασαν το λαό και άφησαν ελεύθερο το πεδίο ακόμα και για πράξεις βίας «από τάγματα», τα οποία βεβαίως από τότε έχουν εξαφανιστεί, αφού ο πολιτικός στόχος του κ. Μητσοτάκη για την κατάληψη της εξουσίας, επετεύχθη.

Όσο για τα περί ποινικών κωδίκων όλο το ζήτημα αφορά στο Σύνταγμα που είναι σαφές και στον εκλογικό νόμο που πρέπει να αλλάξει για τα κωλύματα. Όλα τα άλλα είναι μία στημένη αντί-ΣΥΡΙΖΑ παράσταση

Η τοποθέτησή σας για τη διαγραφή Κοντονή;

Δυστυχώς είναι αδιανόητη και ευθέως πολιτικά εχθρική για τον ΣΥΡΙΖΑ από κάθε άποψη η παρέμβαση από τον Σταύρο Κοντονή, που είναι προφανές ότι επέλεξε έναν πολιτικά διαφορετικό δρόμο.

Η κυβέρνηση τόσο με τις επισκέψεις Πομπέο - Στόλτενμπεργκ, όσο και με τη ρητορική που υιοθετεί, τονίζει πως επιζητά άμεσα την έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία και φαίνεται πως επιθυμεί να ασκήσει ενεργητική εξωτερική πολιτική. Πώς αξιολογείτε συνολικά τους κυβερνητικούς χειρισμούς απέναντι στις προκλήσεις των γειτόνων;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσέρχεται σε έναν νέο κύκλο διερευνητικών επαφών, προφανώς πολύ σημαντικό, μετά την πρόσφατη κρίση στο Αιγαίο, μέσα σε ένα «πέπλο μυστηρίου» που δημιούργησε ακριβώς η έλλειψη στρατηγικής και ο απαράδεκτος αδιαφανής, επί μήνες, χειρισμός εθνικών θεμάτων. Ιδιαίτερα ανησυχητική και επικίνδυνη είναι η προσφυγή, επί δίμηνο, στην ομπρέλα του ΝΑΤΟ και σε συζητήσεις με τη γείτονα χώρα, εντός ενός πλαισίου που είναι προφανώς αναρμόδιο και καθόλου αντικειμενικό, τόσο για τη προσθήκη στην ατζέντα από την Τουρκία απαράδεκτων θεμάτων για συζήτηση, όσο και για την υπόθεση της Κύπρου, που αποτελεί κλειδί, μέσω της επίλυσης του Κυπριακού, για τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο. Οι κυρώσεις της Ε.Ε. πήγαν στις καλένδες και δε λειτουργούν εξισορροπητικά με τις εύλογες αναφορές που υπάρχουν για τη δυνατότητα αξιοποίησης μιας διαφορετικής στάσης της Τουρκίας, ώστε να αναπτυχθούν οι οικονομικές σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας. Έγκαιρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έθεσε το σύνολο των ζητημάτων και των προϋποθέσεων για μια πραγματική προσέγγιση που θα αποκαθιστά τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή, με την επιστολή του προς όλους τους διεθνείς παράγοντες. Αλίμονο εάν από όλη αυτή την υπόθεση τελικά ζήσουμε μια αδιέξοδη διελκυστίνδα στις διερευνητικές και τον αποκλεισμό της προσφυγής στη Χάγη και αντίθετα αναλωθούμε ως χώρα σε νέο εξοπλιστικό μαραθώνιο, πέραν των απολύτως αναγκαίων για τα οποία υπήρχε στρατηγικός σχεδιασμός από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία σε μεγάλο βαθμό υλοποιούνται τώρα. 

Τι θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να περιορίσει την έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού;

Ζητήσαμε σε όλους τους τόνους στη σχετική συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά με τις υποδείξεις και τις ενστάσεις της επιτροπής των κορυφαίων επιστημόνων της χώρας καθ’ όλη τη διάρκεια από το «άνοιγμα» της οικονομίας και της κοινωνίας μετά το γενικό lockdown και ιδιαίτερα σε ότι αφορούν τόσο την προετοιμασία για το άνοιγμα των σχολείων, όσο και την πληρότητα στα ΜΜΜ και βεβαίως τα ειδικά πρωτόκολλα για το άνοιγμα του τουρισμού, έτσι όπως αυτό επιχειρήθηκε. Και σε αυτό το ζήτημα λοιπόν η σιωπή της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη προσωπικά δείχνει το μέτρο της ευθύνης, εν προκειμένω της ανευθυνότητας, που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση για την οποία είχαν υπάρξει σαφείς επιστημονικές προειδοποιήσεις εδώ και δυο-τρεις μήνες.                                                                                   

Σήμερα η επιμονή κυρίως για τα σχολεία να λειτουργεί η εκπαιδευτική κοινότητα εν συνόλω μέσα σε απαράδεκτες συνθήκες, αλλά βεβαίως και όλα τα προβλήματα τα οποία εμφανίζονται από την πυκνότητα των μεταφερομένων στα ΜΜΕ, καταδεικνύουν, πέραν του κρίσιμου τομέα της οικονομίας και της ανεργίας που παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις, την έλλειψη συναίσθησης, αντί της άμεσης και διορθωτικής παρέμβασης στις πολιτικές που ακολουθούνται, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης τεκμηριωμένα έχουν προτείνει.

Η ΝΔ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ πως υποκινεί τις μαθητικές καταλήψεις. Τι απαντάτε; Τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ αν ήταν κυβέρνηση για να ξεκινήσουν τα μαθήματα;

Ακόμα και οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ υποστηρίζουν τα εύλογα και κοινά αιτήματα των μαθητών για ασφάλεια στο χώρο λειτουργίας της εκπαιδευτικής κοινότητας. Προφανώς χρειάζεται μια ριζική στροφή της κυβερνητικής πολιτικής και ικανοποίηση αυτών των εύλογων αιτημάτων που έχουν τεθεί, όχι σε κομματική βάση, απ’ όλη την κοινωνία για να λειτουργήσουν τα σχολεία μας με ασφάλεια.

Συχνά πυκνά υπάρχει η αίσθηση ότι στον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται μια εσωτερική μάχη μεταξύ των τάσεων... Ποια είναι η αλήθεια; Πώς θα περιοριστούν τα φαινόμενα εσωστρέφειας; Είναι ή δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αρχηγικό κόμμα;

Η δημοκρατική λειτουργία, η συνθετική διαδικασία για τη λήψη αποφάσεων, η υποστήριξη των κοινών αποφάσεων του κόμματος και η συνεχής διαμόρφωση κανόνων που ενισχύουν αυτή τη συλλογική λειτουργία, είναι ταυτοτικό ζήτημα για το χώρο μας. Είναι μεγάλη προσφορά, θα το επαναλάβω, στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, η δημοκρατική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αντίθεση με άλλα κόμματα όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις εν κρυπτώ και παραβύστω και βεβαίως υπάρχει μόνο η φωνή του αρχηγού.

Υπάρχουν προφανώς «οδύνες» μέσα σε μια τέτοια μεγάλη προσπάθεια δημόσια, η οποία μάλιστα τυγχάνει στρατευμένης πολιτικής για δολοφονία χαρακτήρων από μέρους συστημικών ΜΜΕ.  Εκτιμώ όμως ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο τόσο για την αποδόμηση και την ήττα της νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής πολιτικής, που είναι απαίτηση όλο και μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας, όσο και για την ουσιαστική διεύρυνση, την κοινωνική γείωση και την ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ως ραχοκοκαλιάς  της ευρύτερης προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης.

Είναι αυτονόητη λοιπόν η απάντησή μου ότι δεν είναι αρχηγικό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Πρόεδρος του κόμματος έχει δώσει επ’ αυτού τη δικιά του συμβολή σε πολύ κρίσιμες περιόδους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)