to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:01 | 15.07.2014

πηγή: Αυγή

Πολιτική

N. Βούτσης: Ούτε τον Τσίπρα δεν θα στηρίζαμε για πρόεδρο δημοκρατίας (βίντεο)

"Ούτε ο κ. Τσίπρας αν ήταν υποψήφιος, δεν θα τον στηρίζαμε για πρόεδρο της δημοκρατίας γιατί αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει χθες» διαβεβαίωσε στο πρωινό του Mega, ο Ν. Βούτσης βάζοντας τέλος στα σενάρια περί προσώπου ευρύτερης αποδοχής ακόμα και από το χώρο της Αριστεράς, προκειμένου η κυβέρνηση να διασωθεί στην εξουσία.


Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι διεξάγεται ένας «κοινωνικός, ταξικός πόλεμος με παραγραφή του Συντάγματος» προκειμένου να επιταχυνθούν οι εξελίξεις για την εκποίηση του δημόσιου πλούτου. Η χώρα έχει άμεση ανάγκη πολιτικής λύσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σκοπό να αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία μέσω του δημοκρατικού δρόμου ώστε να αντισταθεί στην εκποίηση, όπως άλλωστε έκανε πρόσφατα και με το δημοψήφισμα.

Στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα καινούργιο πολιτικό σκηνικό. Δεν μας ενδιαφέρει να είμαστε απλά πρώτο κόμμα, αλλά θέλουμε μια πλειοψηφία του 50% στη βουλή και του 60% ή 70% στην κοινωνία για να μην είμαστε παρένθεση! Δεν θέλουμε να αναλάβουμε μονοκομματικά τα πράγματα. Ο Ν. Βούτσης κράτησε σαφής αποστάσεις από τις ως «διανοητικές προσεγγίσεις» όπως είπε που εκφράστηκαν από τον Γ. Μηλιό, για διακυβέρνηση μόνο με αυτοδυναμία.

Δεν φοβόμαστε ότι θα είμαστε παρένθεση. Ο κόσμος έχει αλλάξει, προσεγγίζει την ανάγκη για μια ιστορική τομή στα πράγματα. Δεν θέλει ούτε σοσιαλισμό, ούτε κομουνισμό, αλλά θέλει κοινωνική δικαιοσύνη, δίκαιη φορολογία, εργασία.

«Ακόμα στην κυβέρνηση ισχυρίζονται ότι το χρέος είναι βιώσιμο»

Το μεγάλο κούρεμα του ελληνικού χρέους του 70% με 80%  στα πλαίσια της Ε.Ε. είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η χώρα. «Το δραματικό είναι ότι ούτε η κυβέρνηση δεν το ζητάει, αντίθετα ισχυρίζεται ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και έχει φτάσει στο 170%».

Αποσαφήνισε για άλλη μια φορά τις δύο διαφορετικές στρατηγικές στο ζήτημα του χρέους που δεν είναι καθόλου ισότιμες και ούτε επιτρέπουν κοινό τραπέζι διαλόγου με την έννοια της εθνικής διαπραγμάτευσης που επικαλείται η κυβέρνηση.

«Δεν συγκρίνονται δύο στρατηγικές που λένε ότι θα προχωρήσουμε με μειώσεις επιτοκίων και δεσμεύεται η χώρα στο διηνεκές για μισό αιώνα τουλάχιστον, με το γενναίο κούρεμα του χρέους, που ούτε καν θέλει να ακούσει ο Σόιμπλε, που θα δώσει μια ιστορική ανάσα για τη χώρα.

«Έχετε εγκληματήσει κατά της δημόσιας διοίκησης και βάζετε εμάς να απολογηθούμε; «

Υπάρχουν δύο διαφορετικές και αντιφατικές εικόνες για τη χώρα, η μία πηγάζει από τα λόγια των πολιτικών όπου ο καθένας μπορεί να ισχυρίζεται ότι θέλει, η άλλη απ' την πραγματική ζωή όπου ο πολίτης βιώνει τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, είπε ο Ν. Βούτσης και έφερε το παράδειγμα της επίπονης για την μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου διαδικασίας συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων.

Αναφερόμενος στις 6.500 απολύσεις που επίκεινται ανέφερε ότι αυτές θα γίνουν μόνο και μόνο για να σπάσει το ταμπού των απολύσεων και όχι γιατί εξυπηρετούν μια λογική εξυγίανσης του ελληνικού δημοσίου. 280.000 άνθρωποι έχουν φύγει από το ελληνικό δημόσιο, το οποίο έχει αποδιαρθρωθεί και είναι πολύ κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Κεντρικό σημείο της αξιολόγησης είναι μια «εφεδρεία γύρω στο 15% μόνιμα χαμηλά βαθμολογούμενων υπαλλήλων που θα είναι πρόσφορη για διαθεσιμότητα, ή ενδεχόμενες απολύσεις. Αυτό αποτελεί πολιτική πράξη παρέμβασης και όχι εξυγίανση».

Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ είπε θα αξιοποιήσει το εξαιρετικό δυναμικό των δημοσίων υπαλλήλων που υπάρχει στη χώρα να είναι στα κέντρα λήψης αποφάσεων και να έχουν λόγο στην ανέλιξη των βαθμίδων. Ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε: «Κανείς υπουργός και υφυπουργός δεν θα έχει στρατιά συμβούλων που θα την τοποθετήσει από πάνω από τους δημοσίους υπαλλήλους, για να μην νοιώθουν οι υπάλληλοι υπόχρεοι».

Δεν είναι τυχαίο ότι «ανάμεσα στα 10 διαφορετικά συστήματα αξιολόγησης που υπάρχουν η κυβέρνηση, επέλεξε να εφαρμόσει το πιο χρεωκοπημένο! Δεν σας προβληματίζει ότι το 80% των προϊσταμένων πειθάρχησε στην ΑΔΕΔΥ και δεν έκαναν αξιολόγηση!»

«Δεν έχετε δικαίωμα να μιλάτε περί θεσμών και διαχείρισης των θεσμών γιατί αυτό που γίνεται με τη Βουλή και το Σύνταγμα, μέσω νομοθετικών παρεμβάσεων βρίσκεται στα όρια πολιτικής εκτάκτων μέτρων και μιας δημοκρατίας περιορισμένης ευθύνης. Αποτελεί μια μαύρη σελίδα για την πολιτική ζωή του τόπου» είπε κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Ν. Βούτσης.

Kατ. Μπρέγιαννη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)