to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:02 | 27.06.2018

Πολιτική

Ν. Βούτσης: Ομάδες βίας θέλουν να επιβάλουν κλίμα φόβου στην ελεύθερη συνείδηση των βουλευτών

Ομάδες βίας και εκφοβισμού θέλουν να επιβάλλουν κλίμα φόβου στην ελεύθερη συνείδηση των βουλευτών και χρειάζεται δημοκρατική επαγρύπνηση για αντιμετωπιστεί τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης


Ομάδες βίας και εκφοβισμού θέλουν να επιβάλλουν κλίμα φόβου στην ελεύθερη συνείδηση των βουλευτών και χρειάζεται δημοκρατική επαγρύπνηση για αντιμετωπιστεί τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μιλώντας σε δημοσιογράφους με αφορμή την επίθεση στο γραφείο του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστα Κατσίκη.

«Πληροφορήθηκα ότι έγινε μία προσπάθεια επίθεσης σε γραφείο βουλευτού. Θέλω να δώσω συνέχεια σε αυτά που σας είχα πει προ ημερών όταν είχαμε την πρόταση δυσπιστίας και η Βουλή είχε δεχθεί πρωτοφανή επίθεση επί δίωρο – τρίωρο από ολιγάριθμες αλλά πολύ βίαιες ομάδες που απετράπη από τη φρουρά της Βουλής. Μαζεύτηκαν όγκοι μαρμάρων βιδών ξύλων τις επόμενες μέρες» είπε ο Ν. Βούτσης και υπογράμμισε: «από τότε κύλησε νερό στο αυλάκι και είμαστε δυστυχώς μάρτυρες φαινομένου μικρές ολιγάριθμες ομάδες βίας και εκφοβισμού του πολιτικού συστήματος να επιβάλλουν ένα κλίμα φόβου για τις δικές τους επιδιώξεις και απόψεις και καλλιέργειας φόβου στην ελεύθερη συνείδηση των βουλευτών. Η Δημοκρατία έχει τους τρόπους να αμύνεται. Αυτό το κάνουμε μέσα στη Βουλή αλλά αυτό το πέπλο ασφάλειας πρέπει να είναι παρών σε όλη τη χώρα. Παντού. Δεν είναι απλά καταδικαστέες αυτές οι ενέργειες αλλά μπορεί και πρέπει να αποτραπούν με την πλήρη και ανεπιφύλακτη αποδοκιμασία. Την πάνδημη αποδοκιμασία από κάθε πολιτική δύναμη. Όχι συμψηφιστικά όχι χαϊδεύοντας απόψεις που στις ακραίες τους εκφάνσεις οδηγούν σε βίαιες ενέργειες».

«Αυτό πιστεύω ότι θα είναι αρκετό για να σταματήσουν οι βίαιες ενέργειες. Τα άλλα είναι επιχειρησιακά. Εγώ μιλά πολιτικά εκ μέρους της δημοκρατικής επαγρύπνησης που όλοι πρέπει να έχουμε. Μέσα σε ένα κλίμα αντιπαράθεσης δεν πρέπει να δίνεται το οξυγόνο σε καμία ομάδα – εν προκειμένω ακροδεξιά ομάδα – για να προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Βουλής σημειώνοντας ότι στη Θεσσαλονίκη «υπό το πρόσχημα ενός συνδέσμου φιλάθλων υπήρξε επί διήμερο ανοιχτή πρόκληση και στη συνέχεια ανοιχτή διαδικασία για να μην γίνει μία πολιτική συγκέντρωση».

Ο Ν. Βούτσης ρωτήθηκε αν έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων βουλευτών ότι φοβούνται επιθέσεις: «όχι αλλά εκτιμώ ότι διάφοροι επιθυμούν να υπάρξει αυτός ο κίνδυνος» απάντησε.

Πηγή: Η ΑΥΓΗ

Ολόκληρη η δήλωση του προέδρου της Βουλής:

«Θέλω να σας δώσω συνέχεια σε αυτά που σας είχα πει πριν από μερικές μέρες εδώ στη Βουλή ήταν η πρόταση δυσπιστίας και η Βουλή είχε δεχτεί μία πρωτοφανή επίθεση, η οποία απετράπη μεν από ολιγάριθμες μονάδες και ομάδες πολύ βίαιες, εάν δείτε και γνωρίζετε ήδη τις εκθέσεις που γίναν από την ΓΑΔΑ  και από τον φρούραρχο, αλλά εγώ γνωρίζω και το πόσα υλικά μαζευόντουσαν την άλλη μέρα από την Βουλή. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό το πράγμα, δηλαδή μπροστά στην Βουλή μαζευόντουσαν, μαζεύτηκαν όγκοι μαρμάρων, βιδών, ξύλων, σιδήρων, πράγματα πρωτοφανή. Δεν έχει ξανασυμβεί πράγματι, διότι θυμάστε πως αντίστοιχες προσπάθειες που είχανε γίνει για να ανέβουνε διαδηλωτές από τις σκάλες στο παρελθόν και τα λοιπά ήταν στο επίπεδο της προσωπικής αντιπαράθεσης και σύγκρουσης με τις δυνάμεις ασφαλείας αλλά το να δεχτεί επίθεση η Βουλή με αυτόν τον τρόπο ήταν κάτι πράγματι προφανές, σοκαριστικό θα έλεγα γι’ αυτό εκείνο το βράδυ είχα έρθει και σας το ’χα αναφέρει. Από τότε κύλησε νερό στο αυλάκι και δυστυχώς είμαστε μάρτυρες φαινομένων όπου μικρές ολιγάριθμες ομάδες της ακραίας βίας, της ακραίας διχαστικής συνθηματολογίας και της ακραίας προσπάθειας εκφοβισμού προς το πολιτικό σύστημα, προς κόμματα, βουλευτές, θεσμούς.

Προσπάθησαν και προσπαθούν ενδεχομένως και αυτό πρέπει να αποτραπεί να επιβάλουν ένα κλίμα φόβου για τις δικές τους επιδιώξεις και τις δικές τους απόψεις. Η δημοκρατία γνωρίζουμε και γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, οι περισσότεροι, σχεδόν όλοι είσαστε  αρκετά πιο νέοι από μένα ότι η δημοκρατία έχει τους τρόπους να αμύνεται. Αυτό το κάνουμε μέσα στη Βουλή, με τις δικές της αξίες πάντοτε και αυτούς τους τρόπους, αυτό το κάνουμε μέσα στη Βουλή αλλά πρέπει αυτή αυτό το πέπλο, αυτός ο κύκλος ασφάλειας για να μπορεί όλο το πολιτικό σύστημα και όλοι οι θεσμικοί παράγοντες να διαμορφώνουν την άποψή τους και να διεξάγουν το έργο τους να είναι παρών σε όλη τη χώρα, παντού. Δεν είναι απλά καταδικαστέες αυτές οι ενέργειες αλλά μπορούν και πρέπει να  αποτραπούν με ένα βασικό μέσον, την πλήρη, ανεπιφύλαχτη αποδοκιμασία κάθε τέτοιου συμβάντος εναντίον οποιουδήποτε, εναντίον οποιουδήποτε κόμματος και γι’ αυτό λέω και επ’ αφορμή αυτής της επίθεσης η οποία επιχειρήθηκε στο γραφείο του κύριου Κατσίκη σας τα λέω αυτά, η πάνδημη αποδοκιμασία από όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου κάθε στιγμή, όχι επιλεκτικά όχι συμψηφιστικά, όχι χαϊδεύοντας απόψεις που στις ακραίες τους εκφάνσεις οδηγούν σε αυτές τις βίαιες ενέργειες. Αυτή η προειδοποίηση και εκ μέρους μου, προς όλους και πιστεύω ότι διερμηνεύω τα αισθήματα της μεγάλης πλειοψηφίας των βουλευτών και των κομμάτων της Βουλής. Πιστεύω πως θα είναι αρκετή για να σταματήσουν τέτοιου είδους ενέργειες.

Τα άλλα είναι ζητήματα επιχειρησιακά, είναι θέματα της αστυνομίας, είναι άλλα ζητήματα τα οποία στα οποία δεν υπεισερχόμαστε, εννοώ για τις ποινικές ενέργειες, τους βανδαλισμούς, τις βιαιοπραγίες και οτιδήποτε άλλο. Εγώ μιλάω πολιτικά, μιλάω εκ μέρους της δημοκρατικής επαγρύπνησης την οποία όλοι πρέπει να έχουμε, διότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι σε τέτοιες δύσκολες πολιτικές περιστάσεις, όπου σοβαρά ζητήματα, είτε ως εκκρεμότητες είτε ως υπάρχουσες πολιτικές καταστάσεις, αντιπαραθέσεις και τα λοιπά, μπαίνουν στη βάσανο της συζήτησης για να ληφθούν αποφάσεις, αντιλαμβάνεστε ότι μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, δεν πρέπει να δίνεται το οξυγόνο, σε οποιονδήποτε ή σε οποιαδήποτε, εν προκειμένω ακροδεξιά ομάδα, φιλοβασιλική, να κάνει τέτοιες ενέργειες έτσι ώστε οι βουλευτές να φοβούνται και να διαμορφώνουνε μία συνείδηση φόβου. Αυτό πρέπει να αποκλειστεί απολύτως και πρέπει όλοι και όλες, επαναλαμβάνω χωρίς συμψηφισμούς και επιλεκτικές διατυπώσεις, να διαμορφώνουν αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο απομόνωσης, πέρα της καταγγελίας και της καταδίκης, απομόνωσης όλων αυτών των ενεργειών, αυτών των ομάδων. Αυτά ήθελα να σας πω.

Δημοσιογράφος: Η αστυνομία διαψεύδει για τον κύριο Κατσίκη, δεν έχει τόση μεγάλη έκταση το περιστατικό αυτό.

Πρόεδρος της Βουλής: Η δήλωση που σας έκανα ήταν πάρα πολύ σαφής. Ακούσατε τι είπα, γιατί ξέρω τι λέω, δεν έρχομαι εδώ πριν να γνωρίζω τι διάβασα στα site, γιατί και τα site αναφέρουν επιχείρηση, για να χτυπηθεί το γραφείο του κυρίου Κατσίκη. Δεν αναφέρθηκα σε κάτι περισσότερο, ξέρω πότε αναφέρομαι για πολύ βίαια πράγματα, πότε για μεσαία και πότε για ολίγον και τα λοιπά. Επαναλαμβάνω, εγώ μιλάω, δεν υπεισέρχομαι σε δηλώσεις άλλων παραγόντων της πολιτικής ζωής, οι οποίοι ο καθένας τους παίρνει την ευθύνη να δίνει τους τόνους εκεί που θεωρεί. Αλλά επειδή είχαμε ξαναμιλήσει μία δύσκολη στιγμή μαζί και επειδή αυτά τα πράγματα δεν έρχονται έτσι ξαφνικά και συμβαίνουν, έτσι, μόλις προχθές είδατε ότι υπό το πρόσχημα ή δεν ξέρω αν ήταν πραγματικό, ενός συλλόγου .. μίας ομάδας, υπήρξε μία ανοιχτή πρόκληση, εκβιαστική διαδικασία και στο τέλος και βίαιη προσπάθεια για να μην γίνει μία πολιτική συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη. Αυτά γίνονται και γίνονται και άλλα και γίνονται καθημερινά και πρέπει να πάψουν να γίνονται. Και για να πάψουν να γίνονται, πρέπει  να απομονωθούν απολύτως από τους πάντες. Να μην έχουν οξυγόνο να γίνονται, να μην αντιλαμβάνονται ότι αυτό που κάνουνε δεν βγάζει σε κάτι κατ’ αρχήν, πέρα του ότι είναι απαράδεκτο είτε έτσι είτε αλλιώς. Γι’ αυτό  επαναλαμβάνω είναι άλλο θέμα ο ποινικός κώδικας, η αστυνομία και τα λοιπά, είναι απαράδεκτο είτε έτσι είτε αλλιώς. Εγώ μιλάω πολιτικά.

Δημοσιογράφος: Για να το λέτε αυτό σημαίνει ότι έχετε διαπιστώσει ότι κάποιοι προσπαθούν να δώσουν οξυγόνο, να δώσουν χώρο σε αυτούς τους τύπους.

Πρόεδρος της Βουλής:  Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε να σας ρωτήσω και εγώ, επειδή μιλήσατε για μία επιχείρηση καλλιέργειας φόβου στην ελεύθερη συνείδηση των βουλευτών και επειδή τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουμε κάποια πυκνά γεγονότα, με μία ακόμα αποχώρηση βουλευτή των ΑΝΕΛ. Εντάσσετε αυτά τα επεισόδιά σε ένα κλίμα αποσταθεροποίησης, που από χθες καταγγέλλετε πολύ έντονα, και από το Μέγαρο Μαξίμου με άτυπες ενημερώσεις στα κυβερνητικά στελέχη;

Πρόεδρος της Βουλής:  Ενδεχομένως

Δημοσιογράφος: Το γεγονός ότι η επίθεση στον κύριο Κατσίκη έγινε λίγη ώρα πριν από την τοποθέτηση του κυρίου Κατσίκη δημοσίως στον ΑΝΤ1, ότι δεν θα γίνει πολιτικός προδότης και ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση. Συνδυάζετε την επίθεση αυτήν με την τοποθέτησή του;

Πρόεδρος της Βουλής:  Το δυστύχημα είναι το συνδυάζουν στα μυαλά τους αυτοί οι οποίοι έκαναν αυτού του τύπου τις ενέργειες για να αναγκάζονται βουλευτές είτε να δίνουν καθημερινά δηλώσεις πίστεως, είτε να φοβούνται να κάνουν άλλες.. Αυτό πρέπει να αποτραπεί.

Δημοσιογράφος: Μιλήσατε με τον βουλευτή;

Πρόεδρος της Βουλής:  Όχι.

Δημοσιογράφος: Η ενημέρωσή σας λοιπόν για τον συμβάν είναι από τα Μέσα Ενημέρωσης;

Πρόεδρος της Βουλής:  Ναι.

Δημοσιογράφος: …

Πρόεδρος της Βουλής:  Εκτιμώ ότι διάφοροι επιχειρούν να υπάρξει αυτός ο κίνδυνος. Εγώ θεωρώ  πως η δημοκρατία και η συνείδηση των βουλευτών και των κομμάτων είναι σε αρκετά σοβαρό και υψηλό επίπεδο ώστε να μην το επιτρέψουν.

Δημοσιογράφος: Για κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής εννοείτε ,έτσι;

Πρόεδρος της Βουλής: Να είστε καλά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)