to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:59 | 15.11.2018

Πολιτική

Ν. Βούτσης: Οι δαπάνες της Βουλής ελέγχονται από το πρώτο ευρώ και δεν χωράει οποιοσδήποτε λαϊκισμός

Κατά τη συζήτηση που έγινε την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι τα οικονομικά της Βουλής είναι απολύτως διαφανή καθώς «γίνεται έλεγχος στη Βουλή όλων των δαπανών από το πρώτο ευρώ, από το Ελεγκτικό Συνέδριο, και ως εκ τούτου, δεν χωράει οποιοσδήποτε λαϊκισμός σε σχέση με τα οικονομικά της Βουλής»


Στα 141.850.000 ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2019, που εγκρίθηκε πριν από λίγο από την Ολομέλεια και είναι αυξημένος κατά 7.865.000 ευρώ σε σχέση με εκείνον του 2018 (ποσοστό αύξησης 5,87%).

Κατά τη συζήτηση που έγινε νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης υπογράμμισε ότι τα οικονομικά της Βουλής είναι απολύτως διαφανή καθώς «γίνεται έλεγχος στη Βουλή όλων των δαπανών από το πρώτο ευρώ, από το Ελεγκτικό Συνέδριο, και ως εκ τούτου, δεν χωράει οποιοσδήποτε λαϊκισμός σε σχέση με τα οικονομικά της Βουλής».

«Η Βουλή δεν είναι μια "μαύρη τρύπα ή μια γκρίζα περιοχή" για τα δημόσια οικονομικά. Το αντίθετο. Η Βουλή, με τον τρόπο που λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα, διαμορφώνει έναν πυλώνα διαφάνειας, έναν πυλώνα που ενισχύει την εικόνα, τη διάθεση και την υποχρέωση της χώρας να λειτουργεί με σωστό τρόπο σε όλα τα επίπεδα, σε σχέση με τα οικονομικά», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Εξωστρέφεια

Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε επίσης στις «προσπάθειες ώστε η Βουλή να μην αποτελεί μουσείο ή μαυσωλείο αλλά να έχει ρόλο δημιουργικό και εξωστρεφή, ρόλο κιβωτού και όχι απλώς συντήρησης». Όπως είπε, αυτό έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό και αντανακλάται και στους κωδικούς του προϋπολογισμού και υπάρχει μια ισχυρή εξωστρέφεια, με το Κανάλι της Βουλής, με το Ίδρυμα της Βουλής, με πλήθος εκδηλώσεων και συνεδρίων, ιδίως, στο σκέλος της ιστορικής μνήμης, του πολιτισμού και, μάλιστα, σε όλη την περιφέρεια και όχι «αθηνοκεντρικά». Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στα τεχνικά έργα, όχι μόνο στο κτίριο του Κοινοβουλίου αλλά και του κτιρίου στη Λένορμαν και των άλλων κτιρίων της Βουλής που χρειάζονται υποστήριξη, αναβάθμιση, αλλαγές και προσθήκες.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος της Βουλής στη λειτουργία της Επιτροπής για τον έλεγχο του πόθεν έσχες για να υπενθυμίσει ότι διεκπεραιώνονται μερικές χιλιάδες πόθεν έσχες και, άρα, θα χρειαστεί η ενίσχυση των υπηρεσιών της.

Η βουλευτική αποζημίωση

Ο κ. Βούτσης μίλησε και για το ζήτημα της βουλευτικής αποζημίωσης. «Θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Έγιναν μονομερείς περικοπές, κατά 10%, που δεν υποχρεωθήκαμε από κανέναν να τις κάνουμε, πέραν όλων των άλλων περικοπών που είχαν γίνει. Υπήρξε πλήρης εναρμόνιση φορολογίας και για το επίδομα αλληλεγγύης, ώστε δικαίως ο κόσμος να αισθανθεί ότι είναι ίση η μοίρα, ως προς το ζήτημα της βουλευτικής αποζημίωσης», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Είπε, επίσης, ότι δεν υπάρχει ζήτημα σε σχέση με τα αναδρομικά. «Το εξηγήσαμε από την πρώτη στιγμή ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Είναι λυπηρό όταν δεν μπορούμε να συνεννοούμαστε ώστε έγκαιρα να δοθεί μια ομόφωνη απάντηση. Γνωρίζετε ότι το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή αφορά εφάπαξ καταβολή σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Δεν δημιουργούν σε καμία περίπτωση δεδομένο παρακολούθησης για τις αναπροσαρμογές μισθών και συντάξεων βουλευτών. Ήταν γνωστό από την αρχή, αλλά ξαφνικά ανακαλύφθηκε μια ολόκληρη θεωρία που παραγνωρίζει ότι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις είχε ξεκαθαρίσει το ζήτημα και είχε αποδεσμευτεί η βουλευτική αποζημίωση από το μισθό του προέδρου του Αρείου Πάγου. Δεν υπάρχει ζήτημα συντάξεων από το 2012 και μετά, κι αυτό είναι γνωστό τοις πάσι. Αλλά επί διήμερο κάποιοι δημιούργησαν στον κόσμο την αντίληψη ότι η Βουλή κανονίζει για τον εαυτό της τέτοια πράγματα», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Συντάξεις βουλευτών

Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στις συντάξεις των πρώην βουλευτών. «Έχει γίνει πολύ σοβαρό λάθος, με τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο, σε σχέση με τον τρόπο που υπολογίζονται οι συντάξεις τους. Δεν μιλάμε για τη μείωση που υπέστησαν όλοι οι συνταξιούχοι. Μιλάμε για πολύ επιπλέον. Η μείωση αυτή αφορά περίπου 600 πρώην βουλευτές, οι οποίοι σε ποσοστό μάλιστα 95% δεν είναι της παράταξης από την οποία προέρχομαι εγώ. Αυτό δεν παίζει ρόλο. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν υποστεί μια δραματική μείωση στα εισοδήματά τους. Μερικοί εξ αυτών είχαν κλείσει τα επαγγέλματά τους για πολλά χρόνια. Αντιστράφηκε, όμως, η ζωή τους για τον πολύ κακό λόγο ότι εξομοιώθηκαν με το status του δημοσίου υπαλλήλου και γιατί δεν αναγνωρίστηκε ότι η βουλευτική αποζημίωση είναι αποζημίωση και έτσι πέρασαν στα μισθολογικά κλιμάκια του δημοσίου με συνέπεια να φτάσουν πολύ κάτω, στα όρια της εθνικής σύνταξης, πλήθος συντάξεων γιατί αντιμετωπίστηκαν όπως κάποιος δημόσιος υπάλληλος που παραιτείται και αποφασίζει να ασχοληθεί με τα αγροτικά», εξήγησε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε ότι επί χρόνια γίνεται αυτή η συζήτηση και είναι σε γνώση των κομμάτων.

«Είναι ένα θέμα που πρέπει να επιλυθεί. Ενδεχομένως και δημοσίως πάλι να ακουστούν πάλι υβριστικά πράγματα για το πολιτικό σύστημα από κανάλια. Αλλά πρέπει να έχουμε το θάρρος να το πούμε όπως είναι το πρόβλημα. Θα παρακαλούσα, λοιπόν, και απευθύνομαι και προς τη ΝΔ και προς το ΠΑΣΟΚ, σε αυτό το ζήτημα να υπάρξει η πρωτοβουλία και η συναίνεση των δύο κομμάτων από τα οποία προήρχοντο αυτοί οι συνάδελφοι ώστε να υπάρξει μια ρύθμιση. Θα ήταν άδικο να πούμε ότι έρχεται μια τακτοποίηση του ζητήματος αυτού κατ΄ελάχιστο και οι υπόλοιποι -οι πέραν, δηλαδή, της πλειοψηφίας- να συμπεριφέρονται σαν να μην τους αφορά. Χρειάζεται ευθύνη από όλους μας και παρακαλώ πολύ να την αναλάβουμε», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)