to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:05 | 11.06.2019

Πολιτική

Ν. Βούτσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει τη νίκη ρεαλιστικά

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ζητήματα ύφους και ήθους εξουσίας έδωσε ένα διαφορετικό αποτύπωμα - «Όλη η πιάτσα των επιχειρηματιών γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν χρειάστηκαν να προσφύγουν σε κανενός είδους ενέργεια για να ανέβει ή να κατέβει το ντοσιέ της δουλειάς τους»


Την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίζει τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου έκανε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε συνέντευξή του στο Action 24. «Σας το λέω ευθύτατα. Είναι άλλες εκλογές αυτές. Το πρόκριμα των ευρωεκλογών είναι σαφές και προσπαθούμε να αναγνώσουμε τα μηνύματα αλλά αυτές οι εκλογές είναι διαφορετικές. Κρίνεται το μέλλον, η ζωή του κόσμου. Διαμορφώσαμε ένα συνεκτικό πρόγραμμα σε συνέχεια των όσων είχαμε πει, το οποίο είναι και ρεαλιστικό», ανέφερε και πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα βγει εξαιρετικά ενισχυμένος, θα διεκδικήσει τη νίκη ρεαλιστικά. Αν δεν είναι νικηφόρο το αποτέλεσμα θα αποτελεί τη μεγάλη δύναμη για τον προοδευτικό χώρο τόσο σε κλίμακα Ελλάδας όσο και σε κλίμακα Ευρώπης. Δεν θα μπούμε σε διαδικασία μετεξέλιξης του φορέα και της συμμαχίας συνεργασίας που έχει γίνει τώρα».

«Εμείς έχουμε απόλυτη σεμνότητα. Δεν θα καυχηθούμε για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ούτε είναι προειλημμένη η απόφαση του λαού. Θα κάνουμε μια προεκλογική εκστρατεία λογικής, επιχειρημάτων και χαμηλών τόνων», είπε από την πλευρά του στην ίδια εκπομπή από τη ΝΔ ο Νίκος Δένδιας.

«Πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε, επιδιώκουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση», συνέχισε ενώ ανέφερε ότι ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει. «Δεν ξέρω αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει τις εκλογές με χαμηλό ποσοστό, ποιες διεργασίες θα γίνουν και ποιος θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης ημέρα», συμπλήρωσε ενώ σχολίασε: «Η πρώτη αντίδραση πάντως του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ήττα των ευρωεκλογών δεν ήταν αισιόδοξη. Στην αρχή ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε το λαό και μετά άρχισαν στον ΣΥΡΙΖΑ να ψάχνουν ποιος φταίει. Δεν ήταν σε ετοιμότητα για να αρχίσει μια διαδικασία αυτοκριτικής».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των μετατάξεων ο Νίκος Βούτσης είπε ότι η κυβέρνηση έκανε λάθος: «Δεν ήταν σωστό από την πλευρά μας που για λόγους ευαισθησίας θεωρήσαμε ότι μπορεί να ξέμεναν ενώ δεν είναι έτσι γιατί η διαδικασία θα ολοκληρωθεί από οποιαδήποτε κυβέρνηση. Κάναμε λάθος. Θα έπρεπε να εκτιμήσουμε πιο σωστά ότι θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μετά τις 17 Ιουλίου. Μας δημιούργησε δυσχέρεια. Εμένα με στεναχώρησε πολύ. Θα μπορούσαμε, γιατί είναι διαδικασία αυτόματη και θα ολοκληρωθεί κάποια στιγμή».

Ο κ. Βούτσης είπε επίσης ότι ως προς τα εργασιακά στη Βουλή υπάρχει πλήρης κανονικότητα σε σχέση με το παρελθόν.

«Το στοιχείο της συγγένειας για υπαλλήλους της Βουλής, ήταν ένα καθεστώς. Παραλάβαμε πλήρως πελατειακό σύστημα στο οποίο δεν υπήρχε θέμα μέσα στην κρίση να σταματήσουμε οποιαδήποτε σύμβαση», συμπλήρωσε υπογραμμίζοντας πως σήμερα δεν υπάρχουν αργομισθίες ή «γκρίζες» περιοχές.

«Εφόσον είναι επαρκές το προσωπικό δεν θα είχα αντίρρηση να σταματήσουν οι αποσπάσεις στη Βουλή», απάντησε σε σχετικό ερώτημα.

«Είναι προφανές ότι υπήρξε μακρού χρόνου παθολογία η οποία τις τελευταίες ημέρες προκάλεσε το κοινό αίσθημα», είπε για το ζήτημα των μετατάξεων ο Νίκος Δένδιας ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο για τη σχετική τοποθέτηση του Νίκου Βούτση. «Δείχνει ευθύτητα. Όταν κανείς αναλαμβάνει την ευθύνη σφάλματος το οποίο μάλιστα δεν είναι μόνο του ίδιου, δεν υπάρχει λόγος κάποιος άλλος να πει κάτι παραπάνω», δήλωσε.

Παράλληλα ανέφερε πως είναι θέμα ευθέως οικογενειοκρατίας και σημείωσε: «Με ενοχλεί η συγνώμη που δεν απευθύνθηκε στην κοινωνία αλλά κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ σαν να πρόκειται για κλειστό σύστημα εξουσίας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ υπογράμμισε ότι το κόμμα του δεν ψήφισε τον σχετικό νόμο και τόνισε πως «δεν μπορούμε να είμαστε αντίθετοι στον περιορισμό των αποσπάσεων, για εμάς είναι λογική και δεν αποτελεί αντίδραση στο συγκεκριμένο γεγονός».

Επιπρόσθετα ο κ. Βούτσης είπε ότι σε ζητήματα ύφους και ήθους εξουσίας έδωσε ένα διαφορετικό αποτύπωμα. «Η τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ καλύτερη. Όλη η πιάτσα των επιχειρηματιών γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν χρειάστηκαν να προσφύγουν σε κανενός είδους ενέργεια για να ανέβει ή να κατέβει το ντοσιέ της δουλειάς τους».

«Πίσω από τα λεγόμενα με ευγένεια του Προέδρου της Βουλής, δεν απέφυγε τον πειρασμό στον οποίο και ο πρωθυπουργός υποκύπτει, των δύο ηθικών κόσμων», απάντησε από την πλευρά του ο κ. Δένδίας και αναφέρθηκε σε μία σειρά υποθέσεων και νομοθετημάτων που όπως είπε «υποκρύπτουν άλλα από πίσω».

«Το να ισχυρίζεται ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ ότι διατηρεί οποιοδήποτε - και σε επίπεδο φημών - ηθικό πλεονέκτημα συνιστά παμμέγιστη υπερβολή», είπε ο κ. Δένδιας ενώ ο κ. Βούτσης ανταπάντησε πως σε όλες τις υποθέσεις υπήρξαν και δόθηκαν απαντήσεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)