to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ν. Βούτσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ σωστά έχει πάρει αποστάσεις από τον λαϊκισμό των κραυγών

Η δημοσιοποίηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για το νέο ΕΣΥ δείχνει ακριβώς το πώς μπορεί να γίνει δυνατό μεσομακροπρόθεσμα η χώρα μας να αντεπεξέρχεται και για πιθανές νέες πανδημίες, για τις οποίες όλοι διεθνώς μιλάνε, αλλά και για την ταυτόχρονη πρόληψη κυρίως, αλλά και περίθαλψη του πληθυσμού για όλα τα υπόλοιπα νοσήματα, ακόμα και αν βρισκόμαστε στη δίνη μιας κρίσης πανδημίας.


Μια κουβέντα με ένα από τα ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχει πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο τέως πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επικρίνει την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, εμφανίζεται ικανοποιημένος από τον αντιπολιτευτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι το κόμμα έχει «ωριμάσει», ενώ δεν φαίνεται να ανησυχεί για τη δημοσκοπική «ακινησία». Μιλάει για τον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην εποχή μας και στο πλαίσιο της πολιτικής, ενώ απορρίπτει τους ισχυρισμούς εκείνων που θεωρούν ότι η «Ομπρέλα» επηρεάζει αρνητικά το εσωκομματικό πεδίο στον ΣΥΡΙΖΑ.

• Συμπληρώθηκαν 4 μήνες λοκντάουν αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα στο υγειονομικό κομμάτι. Με δεδομένο το γεγονός ότι τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας δεν τις έχουμε δει ακόμα, ποια είναι η δική σας εκτίμηση για τη διαχείριση της πανδημίας;

Η κριτική μας δεν εξαντλείται στο ότι υπήρξε εφησυχασμός, έλλειψη προετοιμασίας και μεροληψία στα μέτρα που ελήφθησαν πριν από το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Σήμερα πλέον υπάρχουν αδιάψευστα τεκμήρια για τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση των κρουσμάτων της πανδημίας. Αλλωστε, τα διαδοχικά lockdown και η προφανής αδυναμία του ΕΣΥ, που βρίσκεται συνεχώς στα όριά του, καταδεικνύουν όχι μόνο την ορθότητα της κριτικής που ασκούσαμε προ μηνών αλλά κυρίως την ιδεοληπτική εμμονή της κυβέρνησης, που έχει πλέον βαρύτατες συνέπειες για τους πολίτες της χώρας μας.

Η δημοσιοποίηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για το νέο ΕΣΥ δείχνει ακριβώς το πώς μπορεί να γίνει δυνατό μεσομακροπρόθεσμα η χώρα μας να αντεπεξέρχεται και για πιθανές νέες πανδημίες, για τις οποίες όλοι διεθνώς μιλάνε, αλλά και για την ταυτόχρονη πρόληψη κυρίως, αλλά και περίθαλψη του πληθυσμού για όλα τα υπόλοιπα νοσήματα, ακόμα και αν βρισκόμαστε στη δίνη μιας κρίσης πανδημίας.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Ν.Δ. παρακολουθεί άβουλη τη σκληρή αντιπαράθεση και τις διεξόδους που ανοίγονται σε κλίμακα Ε.Ε., ιδιαίτερα για την αποφυγή της χρεοκοπίας του εμβολιαστικού προγράμματος και βεβαίως για την κοινωνικοποίηση των πατεντών και την υποστήριξη εναλλακτικών φαρμακευτικών επιλογών.

• Είστε ικανοποιημένος από την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ ή ενστερνίζεστε τις απόψεις κάποιων στο κόμμα που έχουν εκφράσει μια περισσότερο ακραία αντιπολιτευτική ρητορική;

Είμαι ικανοποιημένος για το ότι ως κόμμα ασκούμε, σχεδόν σε όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας ή προς τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, μια μαχητική και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση, ενώ ταυτόχρονα προβάλλουμε εναλλακτικές προτάσεις και λύσεις, είτε σε ό,τι αφορούν μεταρρυθμίσεις είτε σε ζητήματα πολιτικά, ταυτοτικά και αξιακά. Αυτού του τύπου η αντιπολίτευση νοηματοδοτεί και το πολύ ενδιαφέρον κατά τη γνώμη μου και σε σωστή κατεύθυνση σχέδιο προγράμματος που έχει υπερψηφίσει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος και με βάση το οποίο θα διεξαχθεί μια πλούσια δημόσια συζήτηση το επόμενο διάστημα.

Είναι σωστό το ότι έχουμε πάρει απόσταση από έναν λαϊκισμό κραυγών και καταγγελιών χωρίς έρμα, τεκμηρίωση και προγραμματικές προτεραιότητες. Αυτή η ωρίμανση όμως του κόμματος έγινε από όλους μας και είναι σωστό, π.χ. ακόμα και σε επίπεδο πρόεδρου του κόμματος μέσα στη Βουλή, να τίθενται ζητήματα μικρών και μεγάλων σκανδάλων, αδιαφανών διαδικασιών, χειραγωγούμενων μέσω εξαγοράς Μέσων Επικοινωνίας, όταν υπάρχουν και κατατίθενται στοιχεία, ονόματα και κυρίως όταν αποδεικνύουμε, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι η κυβέρνηση αυτή όχι μόνο λειτουργεί με απόλυτη αδιαφάνεια και καθεστωτική αντίληψη μέσα στην πανδημία, αλλά αρνείται και στομώνει και τις θεσμικές διαδικασίες που θα οδηγούσαν στην αποκάλυψη αυτών των μεγάλων προβλημάτων οικονομικής, και όχι μόνο, διαχείρισης.

Η ισορροπία λοιπόν που υπάρχει ανάμεσα στην αποδόμηση της κυβερνητικής πολιτικής, τις εναλλακτικές προτάσεις, τον προγραμματικό ορίζοντα, αλλά και την ενθάρρυνση της κοινωνίας για να αντιστέκεται και να διαδηλώνει, πάντοτε μέσα από τους περιορισμούς της περιόδου, είναι ικανοποιητική και θα έχει γρήγορα αποτελέσματα και στη συνειδητοποίηση του κόσμου για την ανάγκη εναλλακτικής προοδευτικής διεξόδου στο επίπεδο της διακυβέρνησης της χώρας.

• Οι δημοσκοπήσεις σάς εμφανίζουν αμετακίνητους στα ποσοστά σας. Παρά δηλαδή το γεγονός πως η κυβέρνηση χάνει σε δημοφιλία, εσείς δεν καταφέρνετε να αποκομίσετε πολιτικά οφέλη. Πού οφείλεται αυτό και πώς αυτό συνάδει με την άποψη περί αιτήματος αλλαγής διακυβέρνησης που θα καρπωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ;

Πιστεύω ότι βρισκόμαστε εδώ και καιρό σε μια κατάσταση σταδιακής μεταστροφής των απόψεων, μέσα ιδιαίτερα στα πληττόμενα λαϊκά στρώματα, για την παρούσα κυβέρνηση. Αυτή δεν είναι μια εύκολη διαδικασία καθώς η σημερινή Ν.Δ., ως πολυκατοικία με κέλυφος έναν ακραίο νεοφιλελευθερισμό και ενοίκους όλο και περισσότερους ακροδεξιούς, που δίνουν και τον τόνο στη μάχη των ιδεών που διεξάγεται, έχει πετύχει σε δύο τομείς, αξιοποιώντας κυνικά την πανδημία.

Στον τομέα της διαχείρισης του φόβου, που υπάρχει έτσι κι αλλιώς μέσα στην επιτηρούμενη και χειμαζόμενη κοινωνία μας, και στη στρατηγική της χειραγώγησης βασικών Μέσων Επικοινωνίας, έτσι ώστε να κρύβονται τα προφανή λάθη και ο αντικοινωνικός χαρακτήρας της πολιτικής της και να προπαγανδίζονται μέχρι εξαντλήσεως οι δήθεν μεταρρυθμίσεις και το έργο της για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ολα αυτά την ώρα που αναφύεται θέμα δημοκρατίας και εφαρμόζονται πρακτικές που προσιδιάζουν σε αστυνομικό κράτος. Ωστόσο αυτές οι στρατηγικές υφίστανται πλέον ρωγμές και έχουν μπει σε κρίση και δοκιμασία. Τα γεγονότα είναι αμείλικτα, η ιστορία θα γραφτεί διαφορετικά.

• Η κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι υπερασπίζεστε τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Επικαλείται συχνά τα 23 θύματα της 17Ν και τους συγγενείς τους. Τι απαντάτε σ’ αυτό;

Η υπεράσπιση της ζωής των ανθρώπων, όλων των ανθρώπων, όπως και η ισονομία, αποτελούν κορυφαίες παραδοχές και τεκμήρια του Συντάγματος και του κράτους δικαίου, στο οποίο όλοι ομνύουν. Η απεργία πείνας κρατουμένων, με οποιαδήποτε βαρύτητα κατηγορίας και ποινής, αποτελεί ανεκτό μέσο κατά τους κώδικες και τις διεθνείς συμβάσεις για διεκδίκηση από το κράτος, εν προκειμένω της εφαρμογής του ισχύοντος νόμου για μεταγωγή σε άλλες φυλακές.

Αυτές είναι οι πραγματικότητες τις οποίες αναγνώρισαν από την πρώτη στιγμή όχι μόνο όσοι δηκτικά ονομαζόμαστε ως άτομα ή και ως παρατάξεις «δικαιωματιστές», από ορισμένους που πιθανώς δεν θα είχαν αντίρρηση και για την επαναφορά της θανατικής ποινής, αλλά και από πολύ σοβαρές ενώσεις και οργανώσεις, από παράγοντες του δημόσιου βίου που ανήκουν σε όλο το πολιτικό φάσμα του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού τόξου.

Η κυβέρνηση παίζει εν ου παικτοίς. Οχι μόνο για την κατάληξη του θέματος και την επιβίωση του απεργού Δημήτρη Κουφοντίνα, αλλά και με την επαναφορά με βίαιο τρόπο για ακόμα μια φορά διχαστικών διλημμάτων εμφυλιοπολεμικής έμπνευσης, όταν από την πρώτη στιγμή ονομάζει τους πάντες, είτε εμάς που μιλήσαμε μέσα στη Βουλή, είτε όσους ευθαρσώς έχουν δημόσια μιλήσει, είτε τους χιλιάδες που έχουν υπογράψει και διαδηλώνουν κάθε μέρα στις μεγάλες πόλεις, ως φίλους ή και ιδεολογικά και πολιτικά γειτνιάζοντες με την τρομοκρατία.

Γι’ αυτό είπα στη Βουλή ότι δεν βρίσκεται μόνο η κυβέρνηση ενώπιον της ευθύνης για τη μη τήρηση των νόμων, αλλά έχει και ιστορική ευθύνη για τις εξελίξεις που υπάρχουν και βέβαια δυναμιτίζει εκούσια και με σχέδιο το πολιτικό κλίμα για ακόμα μια φορά. Σε όλους τους τόνους όλο αυτό το διάστημα τονίσαμε αυτό που με την ίδια μας την πράξη επί δεκαετίες ως μέλη και στελέχη όλων των εκφάνσεων της Αριστεράς έχουμε έμπρακτα καταδείξει, ότι η δράση της Αριστεράς βρίσκεται στον αντίποδα τρομοκρατικών ενεργειών και πάντα με τον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής.

• Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα για την επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην πολιτική. Πώς εκτιμάτε αυτή την αλληλεπίδραση, ειδικά σε μια εποχή που ο κόσμος έχει περιορισμένες επιλογές έκφρασης λόγω των περιοριστικών μέτρων;

Θα μιλήσω θετικά και όχι για τη βρόμικη πλευρά του διαδικτύου, που έχει πολλές φορές δηλητηριάσει την πολιτική και κοινωνική ζωή και που είναι στην υπηρεσία της δολοφονίας χαρακτήρων. Είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος γιατί ιδιαίτερα σε όλη τη φάση της πανδημίας υπάρχει επιτέλους και ευτυχώς ένα ισχυρό αντίβαρο της κοινωνίας των πολιτών για δημοκρατία, για ενημέρωση, για πληροφόρηση και εν τέλει για αποκάλυψη συγκλονιστικών θεμάτων και ευθυνών που ο κορμός των συστημικών ΜΜΕ αποκρύπτουν ή εξωραΐζουν.

• Το όνομά σας έχει συνδεθεί με την «Ομπρέλα». Οι ψηφοφόροι και οι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται διχασμένοι όσον αφορά τις τάσεις εντός κόμματος. Αλλοι λένε πως οι τάσεις είναι πολυτέλεια στην παρούσα συγκυρία και άλλοι όχι. Ποια είναι η θέση σας απέναντι σ’ αυτούς τους ισχυρισμούς;

Καθένας ό,τι λέει από αυτά που μόλις μου είπατε ή και άλλα πρέπει να τα διατυπώνει με επιχειρήματα και βεβαίως είναι σεβαστές οι απόψεις γύρω από αυτά τα ζητήματα καθώς αφορούν το κατεξοχήν κόμμα στην Ελλάδα που λειτουργεί, με ατέλειες και αμφισημίες καμιά φορά, δημοκρατικά διαχρονικά και παράγει δημοκρατική κουλτούρα μέσα στο πολιτικό σύστημα που κυριαρχείται από αντιλήψεις παραπολιτικής, μεταδημοκρατίας και αφόρητου αρχηγισμού.

Αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται μια εξαιρετική διαδικασία που αφορά τις εκατοντάδες συνεδριάσεις των Οργανώσεων Μελών και των Νομαρχιακών Επιτροπών σε όλη την Ελλάδα, ενός κόμματος πλέον που είναι υπερδιπλάσιο ως μέγεθος, και στις οποίες διαδικασίες η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη διαδικτυακά, τόσο ως αριθμός μελών όσο και με τις ώρες της παρακολούθησης και τις δεκάδες χιλιάδες παρεμβάσεων που υπήρξαν επί των πολιτικών ζητημάτων που συζητήθηκαν. Η ποιότητα αυτών των διαδικασιών επηρεάστηκε οπωσδήποτε πολύ θετικά από τις ευρύτατες συγκλίσεις και συνθέσεις που έχουν υπάρξει τόσο στο πεδίο του προγράμματος όσο και για το πολιτικό σχέδιο που θα οδηγήσει σε μια νέα διακυβέρνηση με κορμό την Αριστερά.

Αρα και εκ του αποτελέσματος πλέον πιστεύω ότι η πρωτοβουλία πολλών στελεχών του κόμματος στο πλαίσιο της «Ομπρέλας», που προφανώς δεν είναι μια τάση, αλλά μια σύνθεση ατομικών και συλλογικών πολιτικών αντιλήψεων, υπήρξε επιλογή ευθύνης και συμβολής σε όλο το εύρος των θεμάτων. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)