to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:32 | 03.03.2017

Πολιτική

Ν. Βούτσης: Ο κύκλος των υφεσιακών καταστάσεων και των μέτρων λιτότητας κλείνει

Τη στάση της ΝΔ και του Κυρ. Μητσοτάκη για τη διαπραγμάτευση επέκρινε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Alpha 989, λέγοντας ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ταυτίζεται με ακραίες θέσεις του ΔΝΤ- ιδίως στα εργασιακά- και με τις θέσεις που λαμβάνει στέλνει, μεσούσης της διαπραγμάτευσης, μηνύματα στους δανειστές.


Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης στον δημοσιογράφο κ. Σπύρο Χαριτάτο, στην εκπομπή «Γιάφκα» του ρ/σ Alpha 98,9. Ακολουθούν αποσπάσματα της συνέντευξης:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, ας μπούμε στην επικαιρότητα. Το βιώσατε κι εσείς νωρίτερα, είδατε ή μπορεί να νιώσατε κι εσείς τη δυσφορία όλων όσοι κινούνται με τα οχήματά τους, δίκυκλα ή τετράτροχα, όσοι είναι εποχούμενοι, έχουμε ασφυξία και στο κέντρο της Αθήνας και στις περιμετρικές μεγάλες οδούς και στους κεντρικούς οδικούς άξονες. Έχουμε μια ημέρα μεγάλης απεργίας. Είχαμε και χθες διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις των πολιτών. Και δεν ρωτώ μόνο το θεσμό, τον Πρόεδρο της Βουλής. Ρωτώ τον Νίκο Βούτση της διαμαρτυρίας, της διαδήλωσης, των αγωνιστικών κινημάτων, που αυτή την ταυτότητα δεν την καταθέσατε, εκτιμώ ότι δεν την έχετε καταθέσει από τη στιγμή που αναλάβατε αυτή τη μεγάλη ευθύνη, να εκπροσωπείτε το θεσμό του Προέδρου της Βουλής. Θα ήθελα τη δική σας άποψη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ: Είναι εύλογο να μπορεί να κινητοποιείται όσο το δυνατόν πιο μαζικά, ει δυνατόν και αποτελεσματικά, ο κόσμος σε σχέση με τα καυτά προβλήματα και με μεγάλα ζητήματα τα οποία είτε βρίσκονται σε εκκρεμότητα είτε είναι αποτέλεσμα ως κοινωνική πίεση από τις συμφωνίες, τα μνημόνια των τελευταίων ετών. Είναι εύλογο, είναι πράξη Δημοκρατίας. Από εκεί και πέρα κάθε ένας, όπως και όλοι μας, κρίνεται για το περιεχόμενο των κινητοποιήσεων και για την ατζέντα των κινητοποιήσεων. Γνωρίζετε σε ό,τι αφορά τα Μέσα Μαζικής Συγκοινωνίας υπάρχει μια συζήτηση και δημόσια που αφορά σε ανησυχία που υπάρχει, σε σχέση με μελλοντικές ιδιωτικοποιήσεις σε αυτόν το χώρο. Ανησυχία που δεν αποδέχεται η κυβέρνηση εξ όσων γνωρίζω και άρα είναι σε ένα βαθμό μετέωρη αυτή η συζήτηση. Τώρα οι επιπτώσεις σε όλους τους υπόλοιπους είναι σαφείς, υπάρχουν, υπάρχει ταλαιπωρία, αλλά πάντοτε αυτοί οι αγώνες κρίνονται σε τελευταία ανάλυση, δηλαδή δεν μπορεί κανείς εξ υπαρχής, στο όνομα ενός κοινωνικού αυτοματισμού, να πει πως επειδή υπάρχει επίπτωση σε μια μερίδα του πληθυσμού δεν θα πρέπει μια άλλη να κινητοποιείται. Αυτή την αρχή την είχα και την έχουμε πάντοτε όσοι έχουμε βρεθεί πολλές φορές στο δρόμο. Επαναλαμβάνω όμως ότι όλοι κρινόμαστε και από την ατζέντα που κάθε φορά προβάλλεται από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, από το βάσιμο αυτής της ατζέντας και άρα και από την κλιμάκωση, από την αναλογία της κλιμάκωσης ενός συνδικαλιστικού αγώνα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει κόσμος που ταλαιπωρείται, οι επιχειρήσεις που βλέπουν να μην υπάρχει η παρουσία πελατών, ο κόσμος που θέλει να πάει στις δουλειές του και από την άλλη η αγωνία των ανθρώπων που απεργούν γιατί θέλουν να διαφυλάξουν, να προστατεύσουν τα δικά τους δικαιώματα ή τα δικαιώματα του χώρου όπου εργάζονται. Είναι ένας δύσκολος γρίφος για να τον λύσει ακόμα και ένας έμπειρος πολιτικός.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ: Είναι ένας από τους γρίφους της Δημοκρατίας που καλό είναι να επιλύεται με τη μεγαλύτερη δυνατή ευθύνη από όλες τις πλευρές, χωρίς αντιπαλότητες ανάμεσα στις κοινωνικές μερίδες, που σε τελευταία ανάλυση κάθε μία κοινωνική μερίδα δέχεται τις δικές της επιπτώσεις από μια κατάσταση που περιγράφεται από όλους ως πάρα πολύ σφιχτή ή επώδυνη μερικές φορές στο πεδίο της οικονομίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα ήθελα τη δική σας θέση-αντίδραση. Είχανε μια ανάρτηση, μέσω της προσωπικής του σελίδας στο facebook, του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος είχε ένα κείμενο κατά των σημερινών κινητοποιήσεων με ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο. (Γίνεται ανάγνωση του κειμένου του κ. Μητσοτάκη που καλεί να σταματήσουν οι απεργοί την κινητοποίηση).

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ: Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκει ευκαιρία από μια αντίθεση, αντιπαράθεση που έχει με τους εργαζόμενους των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, με την έννοια της αντίθεσής του με την απεργία που κάνουν, για να φέρει στην επιφάνεια -και αυτό είναι το πολύ σοβαρό- μέσα από αυτή την ανάρτηση, τη γενική αντίθεσή του, αντιπάθεια, θα έλεγα δυσανεξία, προς τους μαζικούς κοινωνικούς συνδικαλιστικούς αγώνες. Αυτά τα περί του 50%  συν 1 έχουν αναλυθεί πάρα πολλές φορές μετά τη μεταπολίτευση, έχουν ζητηθεί από ακραίες συντηρητικές δυνάμεις και έχουν απορριφθεί πλειοψηφικά από άλλες πολιτικές δυνάμεις και από την κοινωνία στο βαθμό που δεν μπορεί να ανταποκρίνονται σε μια ζώσα κοινωνική, εργασιακή πραγματικότητα, αλλά είναι ο προθάλαμος για την ουσιαστική κατάργηση των απεργιακών κινητοποιήσεων και των εν γένει κινητοποιήσεων. Πιστεύω ότι ο νόμος που υπάρχει σήμερα και κυρίως η κουλτούρα και τα δεδομένα της μεταπολιτευτικής περιόδου μέχρι και τώρα, μέσα στην κρίση, σε πολύ μεγάλο βαθμό δίνουν τη δυνατότητα για μια μαζική κινητοποίηση των εργαζομένων. Τα άλλα είναι προσχήματα εν αμαρτίες. Αυτή είναι η άποψή μου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δεν συνηθίζεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παίρνει τόσο ξεκάθαρη και ευθεία θέση απέναντι σε ανθρώπους που διαμαρτύρονται, είτε είναι συνδικαλιστές, είτε είναι σωματεία, είτε συνδικάτα, είτε είναι απλοί πολίτες που έχουν μια άλλη άποψη, είτε θέλουν να διαφυλάξουν ακόμα και τα δικά τους συμφέροντα. Αυτή η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη σήμερα θα βρει και φίλους και εχθρούς και συμμάχους και πολέμιους. Είναι όμως μία τοποθέτηση που από κάποιους θα χαρακτηριστεί ως ευκαιριακή είτε ωφέλιμη…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ: Ο κ. Μητσοτάκης ήταν πάντοτε και στις τοποθετήσεις του και στις πρωτοβουλίες του όταν είχε υπουργική θέση και στις θέσεις τις οποίες λαμβάνει, πάρα πολύ σαφής και ειλικρινής μέχρι σημείου, θα έλεγε κανείς, πολιτικού κυνισμού σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους, στις κινητοποιήσεις τους, το τι εννοεί μεταρρύθμιση, εργασιακά δικαιώματα κ.λπ. Είναι ίδιον το οποίο το γνωρίζει και ο ίδιος, δεν κρύβεται, το θεωρεί «όπλο» του, επικοινωνιακό ή οτιδήποτε άλλο, σίγουρα πάντως το αναγνωρίζουν και όλες οι κοινωνικές μερίδες ως ένα «όπλο» αντίθετο στα δικαιώματά τους και στην προοπτική τους. Πιστεύω ότι θα έπρεπε την ίδια σαφήνεια να είχε και σε άλλες μείζονες πλευρές της δημόσιας ζωής που αφορούν για παράδειγμα ζητήματα που έχουν σχέση με το γνωστό τρίγωνο, που λέμε διαπλοκής, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, κομμάτων, τραπεζών. Σε ζητήματα που είναι ανοικτά και που αφορούν στη θεσμική θωράκιση της χώρας. Εκεί, είτε διά της σιωπής του, είτε διά της παραπομπής στις καλένδες, διαμορφώνει ένα πολύ διαφορετικό προφίλ. Ενώ απέναντι στους εργαζόμενους είναι πάρα πολύ σκληρός και σαφής.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Νομίζω ότι ήσασταν ιδιαίτερα ξεκάθαρος. Λέτε ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι αρνητής και διώκτης των εργασιακών δικαιωμάτων και ταυτόχρονα αφήνετε μια αίσθηση, ένα άρωμα διαπλοκής για το πρόσωπό του, είτε για το περιβάλλον του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ: Όχι, είναι σε σχέση με την πολιτική την οποία έχει ακολουθήσει, στην πολύ μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά της κυβέρνησης να ανοίξουν τα ζητήματα διαπλοκής και διαφθοράς, πάντοτε υπάρχει εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη ένα κράτημα. Με την έννοια ότι δεν είναι τόσο παθιασμένος ή σαφής όπως όταν είναι απέναντι σε εργασιακά δικαιώματα. Αυτό είναι θέμα πολιτικής αντίληψης για την οποία κρίνεται.     

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ξεκάθαρη η θέση σας απέναντι στις τοποθετήσεις και τη συμπεριφορά του κ. Μητσοτάκη. Θα ήθελα τη δική σας αντίδραση. Γιατί πιστεύετε ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιλέγει να έχει μια τόσο επιθετική στάση, την ίδια στιγμή που δημοσκοπικά φαίνεται να επωφελείται από τα λαϊκά στρώματα, από τους αδύναμους πολίτες που ενδεχομένως δεν περνούν τις καλύτερες ημέρες με τα μνημόνια που ούτως ή άλλως υπάρχουν στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ: Δεν θέλω να μπω σε μια συζήτηση για τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες πάντοτε γνωρίζουμε ότι είναι αποτύπωση συγκυρίας και πολύ λιγότερο αποτύπωση πραγματικών και διαχρονικών τάσεων, πλην όμως νομίζω ότι μεσούσης της κρίσιμης περιόδου της διαπραγμάτευσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκει την ευκαιρία να δίνει δημόσια τις δικές του πινελιές και τα δικά του μηνύματα σε σχέση με ζητήματα τα οποία σε ένα βαθμό άπτονται και της διαπραγμάτευσης, πέραν δηλαδή όλων των άλλων θέλει να οικοδομήσει ένα προφίλ σε σχέση με την κοινωνία και τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και σε σχέση με τις απαιτήσεις της πλευράς των εταίρων και των δανειστών. Ξέρετε ότι ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που συζητούνται είναι τα εργασιακά σε αυτή τη φάση. Δηλαδή η ανάγκη να ξαναϋπάρξουν συλλογικές συμβάσεις που έχουν καταργηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και οι απαιτήσεις και η άρνηση πάνω σε αυτές τις απαιτήσεις για εργοδοτικό λοκ-άουτ, για ομαδικές απολύσεις, για νέο συνδικαλιστικό νόμο κ.λπ. Άρα πιστεύω πως δεν είναι αθώα ούτε τυχαία η ανάρτηση που έκανε ο Πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει να κάνει και με έναν άτυπο δημόσιο διάλογο με απαιτήσεις που έρχονται από τους εταίρους-δανειστές. Είναι εύλογο, είναι πολιτικές θέσεις τις οποίες σωστά δημόσια καταθέτει ο κύριος Μητσοτάκης.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αντιλαμβάνεστε όμως ότι βγαίνει το συμπέρασμα ότι ο Πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας σε μια τέτοια περίοδο είναι δίαυλος των δανειστών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ: Δεν είναι δίαυλος αλλά συμφωνεί οπωσδήποτε, αυτό είναι γνωστό εδώ και πάρα πολύ καιρό, με ένα σύνολο αιτημάτων, των πιο ακραίων μάλιστα, που προέρχονται κυρίως από την πλευρά του ΔΝΤ ως προς τα εργασιακά. Δηλαδή και στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων έχει την ευθύνη του ως υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης, τη συνευθύνη του και δεν παίρνει θετική θέση-στάση για την ανασύστασή τους, αλλά και στα άλλα ζητήματα κλείνει το μάτι σαφώς πολιτικά προς το κεφάλαιο και προς την ανάγκη να μεγεθυνθούν οι δυνατότητες προς το κεφάλαιο. Αυτό είναι πολιτική θέση, γι’ αυτό λέμε πως εκφράζει και τους πλέον νεοφιλελεύθερους κύκλους.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχει και η ρητορική των τελευταίων ωρών, ημερών αν θέλετε, της αξιωματικής αντιπολίτευσης που λέει ότι εμείς δεν ψηφίζουμε κανένα μέτρο, κανένα αντίμετρο. Είναι ένα πακέτο Τσίπρα-Κυβέρνησης-ΑΝΕΛ, το οποίο πρέπει να επωμιστούν οι βουλευτές τους, στέλνοντας πιθανόν το μήνυμα, άρα μια προσπάθεια να διαρραγεί το συμπαγές του κυβερνητικού σώματος, άρα εμείς δεν στηρίζουμε τίποτα από όλα αυτά, είναι ευθύνη Τσίπρα ό,τι συμβαίνει και ό,τι θα υπογραφεί.  

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ: Εξ όσων γνωρίζω δεν υπάρχει από την κυβέρνηση κανενός είδους έκκληση, πρόκληση ή πρόσκληση για να ψηφιστούν τα όποια μέτρα εν συνόλω έρθουν στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα από την αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό όμως που υπάρχει είναι μια δημόσια πρόταση η οποία λέει ότι καθένας κρίνεται σε κάθε φάση, είναι θέμα και ενδοκομματικό  αλλά και σχέσεών του με τις κοινωνικές τάξεις και μερίδες που εκπροσωπεί, είναι θέμα γενικότερης ευθύνης και άρα καθένας θα κριθεί και από την ψήφο που θα δώσει σε μέτρα, αντίμετρα και οτιδήποτε.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αν ερμηνεύω σωστά την πρότασή σας, δεν ρώτησε κανένας τον κ. Μητσοτάκη για το αν θα ψηφίσει μέτρα ή αντίμετρα. Έχουμε μια κυβέρνηση σταθερή, που είναι συμπαγής στους 153, που θα στηρίξει ό,τι πρέπει να στηρίξει προς όφελος της πραγματικότητας και του ρεαλισμού στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα μου θυμίζει και την άποψη του Ευ. Μεϊμαράκη  που έχει φτάσει στην επιφάνεια τελευταία που λέει ότι είναι τζάμπα μαγκιές να λες εκ του ασφαλούς ότι εγώ δεν το ψηφίζω κάτι που ούτως ή άλλως, είτε το ψήφιζες είτε όχι, θα περνούσε μέσα από τη Βουλή με την κυβερνητική πλειοψηφία. Κάτι ξέρει ο Ευ. Μεϊμαράκης;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ: Δεν μπορώ να μπω καθόλου σε ενδοκομματικά ζητήματα και μάλιστα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εκ του θεσμικού μου ρόλου, αλλά δεν το συνηθίζω κιόλας, είναι σαφές ότι εξελίσσεται μια σοβαρή αντιπαράθεση μέσα στους κόλπους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως και για άλλες αιτίες μέσα στους κόλπους άλλων κομμάτων του κεντρώου χώρου και υπάρχει το εξής παράξενο, καθώς όλοι αντελήφθησαν, ενώ καταστροφολογούσαν προηγούμενα ότι θα τελειώσει η δεύτερη αξιολόγηση και θα βρισκόμαστε στις ράγες, δεν θα τελειώσει με τέτοιο τρόπο που να μας βγάλει από τις ράγες του γενικού προγραμματισμού για να βγούμε το τέλος του ’17 ή του ’18 στις αγορές, καθώς αντελήφθησαν ότι μπαίνουμε πλέον σε μια φάση που θα κλείσει ένας επώδυνος κύκλος μέχρι τώρα, με θετικό πρόσημο από εδώ και πέρα, οι διαφωνίες και οι διχογνωμίες δεν παρουσιάζονται στην κυβερνητική πλειοψηφία, όπως θεωρούσε κανείς ότι θα ήταν αυτό το εύλογο συμπέρασμα από μια τέτοια φάση την οποία περνάμε, αλλά αντίθετα παρουσιάζονται στα κόμματα που είχαν επενδύσει στην πρώτη, δεύτερη και τρίτη παρένθεση, υπακούοντας κατά τη γνώμη μας σε κελεύσματα και αντιλήψεις που θέλαν αυτή η παρένθεση να είναι όσο πιο σύντομη για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, γι’ αυτό που λέμε εμείς κυβέρνηση της Αριστεράς, ενόψει ιδιαίτερων συμφερόντων που είχαν είτε μεγάλα ΜΜΕ, είτε μεγάλοι όμιλοι επιχειρηματικοί κ.λπ. Δηλαδή καθώς απομακρύνονται αυτά τα σενάρια μένουν χωρίς γραμμή, χωρίς στρατηγική, κόμματα της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης και παρουσιάζονται αυτά τα φαινόμενα τα οποία εσείς ως έμπειρος και έγκριτος δημοσιογράφος σημειώνετε ως φαινόμενα αντιπαραθέσεων.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Να γυρίσουμε στην καθημερινότητα του πολίτη. Επιμένει η αντιπολίτευση και ο κ. Μητσοτάκης ότι η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει και έχει βάλει ένα τέταρτο μνημόνιο από το παράθυρο. Την ίδια στιγμή έχουμε ποσοστά ανεργίας ισχυρά, έχουμε μια αδύναμη κοινωνία να αντεπεξέλθει, έχουμε μια κοινώς ομολογούμενη άγρια φοροκαταιγίδα εξαιτίας των απαιτήσεων των δανειστών. Είναι μια δύσκολη καθημερινότητα, αλλά κάπου εκεί κρύβεται η μισή αλήθεια ή το μισό ψέμα. Ποια είναι η δική σας άποψη;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ: Θα σας πω ευθέως, ο κύκλος των μέτρων, των πολιτικών λιτότητας και των υφεσιακών καταστάσεων κλείνει. Το πόσο γρήγορα κλείνει  ή το πόσο γρήγορα ανοίγει ο κύκλος πολιτικών που θα έχουν και έχουν αναπτυξιακό πρόσημο, είναι κάτι το οποίο εξαρτάται και θα εξαρτηθεί και από τις συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση. Αλλά, όπως σας είπα, κλείνει αυτός ο κύκλος.

Δηλαδή, είδατε χθες, νομίζω ήταν πάρα πολύ σοβαρή η παραπέρα δημόσια επεξεργασία που υπήρξε και αποσαφήνιση σε σχέση και με αυτό που είχε πει ο κ. Τσακαλώτος, ο Πρωθυπουργός, όπως και ο κ. Τζανακόπουλος στο πρόσφατο παρελθόν, δηλαδή για το πρόγραμμα που θα χρηματοδοτηθεί και από δάνεια της Παγκόσμιας Τράπεζας και αφορά θέσεις εργασίας έτσι ώστε να κατέβει 4-5 μονάδες η ανεργία.

Είδατε επίσης ότι προχωράει το πρόγραμμα που αφορά το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, όπως επίσης και η «ένεση» που υπήρξε τον Δεκέμβριο προς τους χαμηλοσυνταξιούχους ή το άνοιγμα του ΕΣΥ σε αυτούς που δεν  έχουν ασφάλιση και που είναι περί τα 2 εκατομμύρια. Δηλαδή θέλω να πω ότι ταυτόχρονα ζητήματα ενός παράλληλου, όπως είχε επονομαστεί στην αρχή διακυβέρνησης της Αριστεράς, εγώ θα έλεγα ενός κοινωνικού προγράμματος, με παράλληλα σημεία για τη μεσομακροπρόθεσμη  ανακούφιση σε βασικές αιτίες που έχουν προκαλέσει ύφεση και σε βασικές πολιτικές που είναι μνημονιακές δεσμεύσεις, ήδη έχουν αρχίσει και εφαρμόζονται. Πιστεύω πως η δεύτερη αξιολόγηση θα αφήσει και θα ενισχύσει τη θέση της χώρας πάνω στις ράγες, δηλαδή να υπάρξει και το QE, να υπάρξει και η θετική επίδραση από το επενδυτικό πακέτο Γιουνκέρ, έτσι όπως είχε ονομαστεί.

Θα παραδοθούν οι οδικοί άξονες μέχρι το τέλος Μαρτίου, ενδεχομένως και τον Απρίλιο, δημιουργώντας μια διαφορετική πραγματικότητα παράλληλα με την εξέλιξη των προγραμμάτων για την ανεργία. Πιστεύω ότι θα δημιουργηθεί έτσι ένα πολύ καλό κλίμα για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, ξένες και ντόπιες στη χώρα μας.  Δηλαδή μπαίνουμε σε μια φάση προοίμιο, έτσι ώστε να κλείσει αυτός ο επώδυνος κύκλος για τη χώρα. Σωστά –πιστεύω– όλοι οι διεθνείς οργανισμοί δίνουν ως πρόβλεψη 2 και 2,5% για την ανάπτυξη το 2017, καθώς όλοι αναγνωρίζουν και τη θετική υπέρβαση στα έσοδα. Άρα το τέλος αυτού του δρόμου, αυτής της φάσης, αυτού του κύκλου, με την έξοδο της χώρας με βιώσιμο τρόπο στις αγορές , έτσι ώστε με την κοινωνία όρθια να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση, αχνοφαίνεται. Και ως εκ τούτου πιστεύω ότι χρειάζεται και μπορεί να εμπεδωθεί μια καινούργια αισιοδοξία και  μια νέα ελπίδα στο λαό μας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)