to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:55 | 14.07.2021

Αυτοδιοίκηση

Ν. Βούτσης: Να απορριφθεί το πόρισμα για Παππά, θα είναι μια εκκίνηση για τη δημοκρατία μας

«Η συζήτηση είναι χρήσιμη για την πολιτική ζωή του τόπου. Μπορεί να αποβεί καθαρτήρια αν απορριφθεί η πρόταση στην ουσία της και με την πολιτική αποστασιοποίηση από την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρ. Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής επί του πορίσματος της προανακριτικής για τον Ν. Παππά


Ο Ν. Βούτσης επισήμανε συγκεκριμένα μιλώντας στη συζήτηση στην Ολομέλεια επί της πρότασης της Προανακριτικής για τις τηλεοπτικές άδειες:

Το μέγιστο σκάνδαλο της ύστερης μεταπολίτευσης είναι η επί 25 ασυλία των ΜΜΕ με στόχο την εξυπηρέτηση πολιτικών, προσώπων και στερεοτύπων συντηρητισμού για να μπορέσουν τα δυο κόμματα του μεταπολιτευτικού δικομματισμού να επεκτείνουν την πολιτική τους κυριαρχία.

  -          Για το μέλλον υπάρχει ζήτημα υπαγόρευσης και ομηρίας της πολιτικής ζωής, ζήτημα πολύ μεγάλης συγκέντρωσης και επέλασης ανθρώπων που δεν έχουν σχέση με το δημοσιογραφικό λειτούργημα. 

-          Το πόρισμα που εγκαλεί για παράβαση καθηκόντων τον Νίκο Παππά,  εγκαλεί για προσπάθεια επηρεασμού της διαδικασίας, χωρίς μάλιστα αποτέλεσμα. Κάντε κοινοβουλευτικό έλεγχο, τι σχέση έχει αυτό με προανακριτική επιτροπή και γιατί ποινικοποιείτε την πολιτική ζωή;

-          Επί 25 χρόνια τα μέσα με ασυδοσία, κερδοσκοπία και άνετη δανειοδότηση σε κομβικές στιγμές επηρέασαν την πολιτική των πρώην δυο μεγάλων κομμάτων. Μέσα στην κρίση γεννιόντουσαν κόμματα, ηγέτες, πρωθυπουργοί από τα ΜΜΕ. Δε θυμόμαστε τον αντιθεσμικό ρόλο που έπαιξαν τη βδομάδα του δημοψηφίσματος;

-          Εδώ και ενάμιση χρόνο τα ΜΜΕ εξωραΐζουν την κυβερνητική πολιτική και εξαγοράζονται για να αποσιωπούν. Ακόμα και η ΕΡΤ. Έχουν, λόγου χάρη, καταργηθεί οι εκπομπές πολιτικού διαλόγου.

-          Στοχοποιούν αντιπάλους, π.χ. τον πρώην πρωθυπουργό για το νοίκι ενός σπιτιού του, ενώ αποσιωπώνται όλα τα άλλα. Δε μιλάμε για μια ουδέτερη κατάσταση λοιπόν, αλλά για μια κατάσταση που δρομολογήθηκε για το πολιτικό σας συμφέρον.

-          Το 2015 είχαν προχωρήσει οι συνεννοήσεις μας για να συσταθεί το ΕΣΡ και ήμασταν κοντά. Η πρώτη πράξη που έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν να μπλοκάρει θεσμικά οποιαδήποτε συζήτηση για να υπάρξει ΕΣΡ. Η προσπάθεια ήταν να υπάρξει μια ασυδοσία για τον αριθμό των αδειών και χρησιμοποιήθηκε το μπλοκάρισμα του ΕΣΡ ως βασικό επιχείρημα για να πέσει το συγκεκριμένο άρθρο και όχι ο νόμος Παππά. Μιλάμε για πολιτικό λαϊκισμό, για αντιθεσμική νοοτροπία. Εγκαλούν δηλαδή ποιοι, ποιους; Ουαί υμίν…

-          Μόλις ήρθε η πανδημία οι πρώτες επιχειρήσεις που πριμοδοτήθηκαν ήταν τα Μέσα μέσω της λίστας Πέτσα για τους λόγους που ειπώθηκαν. Πόσες παραβάσεις καθήκοντος για πόσους υπουργούς, πρωθυπουργούς της 25ετίας του αρρύθμιστου τοπίου -με 6 αποφάσεις του ΣτΕ που εγκαλούσαν την εκτελεστική εξουσία για τον παράνομο τρόπο που λειτουργούσαν τα μέσα – θα έπρεπε να είχαν γίνει;

-          Μάλιστα μερικοί Υπουργοί έκαναν προσπάθειες και έπεφταν μπροστά σε λόμπι πολιτικών και δικηγόρων που στήνονταν στις Βρυξέλλες έτσι ώστε αντί του μετόχου να περάσει η ρύθμιση των καναλιών να περάσει στον εμπορικό τομέα και όχι στον τομέα του πολιτισμού που υπήρχαν οι ρήτρες για συνταγματική θωράκιση από κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά.

-          Γράφατε τις αποφάσεις του ΣτΕ στα παλαιότερα των υποδημάτων σας και μας εγκαλείτε για ένα άρθρο; Φτάσατε στο σημείο να δίνετε παρατάσεις στο διηνεκές.

-           Δυστυχώς το ΕΣΡ ενάμιση χρόνο τώρα δεν παρεμβαίνει πουθενά σε αυτό το ανομολόγητο πάρτι νέας διαπλοκής που γίνεται με τα ηλεκτρονικά μέσα. Και την προηγούμενη βδομάδα φτάσατε να απορρίψετε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να υπάρξει ο κατά νόμο έλεγχος μιας εταιρείας δημοσκοπήσεων. Μας αποκαλύψατε εκεί πως η αρμόδια κατά νόμο εταιρεία που πρέπει να ελέγχει, επί 13 χρόνια  δεν έχει ελέγξει κανέναν και δεν έχει επιβάλλει κανένα πρόστιμο.

-          Να απορριφθεί η πρόταση του πορίσματος, θα είναι μια εκκίνηση για τη δημοκρατία μας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)