to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:29 | 27.03.2017

Πολιτική

Ν. Βούτσης: Μόνο η ζωή με αγώνες και θυσίες έχει σημασία και αφήνει το ιστορικό της αποτύπωμα

Ο χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής στα εγκαίνια της Μόνιμης Έκθεσης Νίκος Μπελογιάννης στην οικία του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς στην Αμαλιάδα


Τα εγκαίνια της Μόνιμης Έκθεσης Νίκος Μπελογιάννης στο οικογενειακό σπίτι του ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ, του «ανθρώπου με το γαρύφαλλο» το οποίο κρατούσε κατά τη διάρκεια της πολύκροτης δίκης του και ενέπνευσε το διάσημο σκίτσο του Πάμπλο Πικάσο, πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Δευτέρα, στη γενέτειρά του Αμαλιάδα.

Ο Μπελογιάννης καταδικάστηκε σε θάνατο από έκτακτο στρατοδικείο και εκτελέστηκε μαζί με τους συναγωνιστές του Νίκο Καλούμενο, Δημήτρη Μπάτση και Ηλία Αργυριάδη, τα ξημερώματα της 30ής Μαρτίου 1952, ημέρα Κυριακή, παρά την παγκόσμια κινητοποίηση, συγκίνηση και συμπαράσταση, αλλά και την παρέμβαση κορυφαίων διανοουμένων και προσωπικοτήτων διεθνούς κύρους από την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο.

Τα εγκαίνια της Μόνιμης Έκθεσης πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, η οποία συνέβαλε στη διοργάνωσή της αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων την έρευνα, συλλογή, οργάνωση, συντήρηση και τοποθέτηση ιστορικού υλικού που αφορά τη ζωή και τη δράση του Νίκου Μπελογιάννη, από πλήθος αρχείων, βιβλιοθηκών και συλλογών.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης. Τα εγκαίνια της Έκθεσης χαιρέτισαν επίσης ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του Ν. Βούτση:

«Εκφράζω τη μεγάλη μου χαρά και τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στα εγκαίνια της έκθεσης ιστορικών ντοκουμέντων στο σπίτι του Νίκου Μπελογιάννη.

Χρειάστηκε η χώρα, η πολιτική ιστορία της και τα ανθρώπινα πάθη να διανύσουν πολλές δεκαετίες από την εκτέλεση του εμβληματικού ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ πριν φτάσει να γίνει πραγματικότητα με πρωτοβουλία και του Δήμου Ήλιδας ένα τόσο σημαντικό έργο για τη γενέτειρά του αλλά και για τη συλλογική μνήμη.

Κοιτάζουμε κατάματα την ιστορία μας, διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, τιμούμε όσους αφήσαν αδρό το αποτύπωμά τους. Εργαζόμαστε για την αποκατάσταση και την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης γιατί θεωρούμε πως η προσπάθεια αυτή είναι μια διαχρονική καταξίωση της δημοκρατίας μας.

Εργαζόμαστε για να ενώνουμε και για να απομονώνονται τα διχαστικά κηρύγματα, να μην διαιωνίζονται τα εμφύλια πάθη. Εργαζόμαστε ταυτόχρονα για να είναι διαχρονικά τα διδάγματα ότι μόνο η ζωή με αγώνες και θυσίες έχει σημασία και αφήνει το ιστορικό της αποτύπωμα.

Με γνώμονα τα παραπάνω, η Βουλή αναλαμβάνει ή συμμετέχει σε πλήθος πρωτοβουλιών με ντοκουμέντα, εκδόσεις, συνέδρια, χορηγίες, όπως άλλωστε πρόσφατα έγινε και με την τοποθέτηση αναμνηστικής στήλης για τους εβραίους βουλευτές συμπολίτες μας, θύματα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως επίσης και με τη διοργάνωση των εκδηλώσεων για την Απελευθέρωση της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Και βέβαια την τιμή στις μαρτυρικές πόλεις που υπέστησαν τις θηριωδίες των ναζιστικών στρατευμάτων. Βλέπουμε κατάματα την Ιστορία, μακριά από υποκριτικά μνημόσυνα και από ανέμπνευστα μαυσωλεία.

Συγχαίρω από καρδιάς όσες και όσους, κόμματα, ερευνητικά κέντρα, φορείς, επιστήμονες, βεβαίως τις δημοτικές αρχές και ιδιαίτερα το φίλο Νίκο Μπελογιάννη, γιο του Νίκου Μπελογιάννη, που συνέβαλαν στην οργάνωση και την πραγματοποίηση αυτής της ιστορικής έκθεσης που στεγάζεται στο πατρογονικό της οικογένειας. Μια έκθεση που είμαι σίγουρος ότι θα τύχει μεγάλης επισκεψιμότητας και απόδοσης τιμών και σεβασμού από χιλιάδες συμπατριώτες μας, ιδιαίτερα νέα παιδιά που θα θελήσουν να επικοινωνήσουν με τα μοναδικά τεκμήρια μνήμης για τη ζωή ενός αγωνιστή της Αριστεράς, στελέχους του ΚΚΕ, που το φρόνημα και το ήθος του παραμένουν υποδειγματικά. Νίκο, σε τιμούμε. Νίκο, σ’ ευχαριστούμε».

Φωτογραφία του χρήστη left.gr.

Eπιπλέον, Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης, με την ευκαιρία της σημερινής επίσκεψής του στην Αμαλιάδα για τα εγκαίνια της Μόνιμης Έκθεσης Νίκος Μπελογιάννης, στο οικογενειακό σπίτι του εκτελεσθέντα αγωνιστή, στελέχους του ΚΚΕ, ερωτηθείς από εκπροσώπους τοπικών ΜΜΕ για το νόημα της ημέρας αλλά και για το πνεύμα της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η Βουλή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα ήταν μια σημαντική ημέρα διότι τιμήθηκε από εκπροσώπους όλου του δημοκρατικού φάσματος ο αγωνιστής Νίκος Μπελογιάννης και κατατέθηκε ο σεβασμός, η τιμή, η αναθύμηση στους αγώνες και την αυτοθυσία αυτού του ανθρώπου σε πάρα πολύ δύσκολους καιρούς, στο εμφύλιο άγος που άφησε το αποτύπωμά του και στις επόμενες γενιές στη χώρα μας. 

Αυτή η προσπάθεια για την ανασύσταση της συλλογικής μνήμης, για να δούμε κατάματα την Ιστορία μας, είναι εξαιρετικά σημαντική και αναφέρεται στο σήμερα και στο αύριο. 

Όλες οι πτυχές πρέπει να φωτιστούν, όλα τα πρόσωπα του δράματος διαφόρων περιόδων της ελληνικής ιστορίας πρέπει να φωτιστούν και να έρθουν στην επιφάνεια με τον ίδιο τρόπο και ιδιαίτερα όσοι με τους αγώνες τους έδωσαν μια ηρωική διάσταση αυτοθυσίας θα πρέπει να είναι πάντοτε μπροστά σε έναν λαό ο οποίος εμπνέεται από αυτή την υπόθεση. 

Η ελληνική Βουλή με πνεύμα εξωστρέφειας και πραγματικής επαφής με την ιστορία -και όχι ως μαυσωλείο εκλιπόντων- ασχολείται συστηματικά με πολλά από αυτά τα ζητήματα, τα οποία μέχρι τώρα ήταν στην αθέατη πλευρά της πολιτικής, αλλά και της ιστορικής γνώσης και της ιστορικής μνήμης. 

Ως προς αυτό τουλάχιστον για τη σημερινή ελληνική Βουλή είμαι ευτυχής. 

Υπάρχουν άλλες πλευρές που τις γνωρίζετε πάρα πολύ καλά και αφορούν τη φάση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, η κοινωνία, η οικονομία επί χρόνια, για τις οποίες δεν θα μπορούσα να πω το ίδιο». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)