to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:32 | 11.02.2018

Πολιτική

Ν. Βούτσης: Μετά την Καθαρά Δευτέρα η σύσταση της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis

Μετά την Καθαρά Δευτέρα προσδιόρισε τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9,84 και τον Βασίλη Πάικο, διευκρίνισε ότι, όσον αφορά στο αδίκημα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος δεν τίθεται θέμα παραγραφής.


Ως προς το αδίκημα της δωροληψίας, είπε ότι υπάρχουν διάφορες νομικές απόψεις, που λένε ότι δεν υπόκειται σε παραγραφή. Αναφορικά με τους προστατευόμενους μάρτυρες, είπε ότι θα κληθούν να καταθέσουν, τηρώντας όλες τις προϋποθέσεις ως προς την προστασία τους.

O Πρόεδρος της Βουλής, εκτός από την την υπόθεση της Novartis, αλλά και στο θέμα της ονομασίας της FYROM αλλά και στις γερμανικές αποζημιώσεις.

Αναλυτικότερα:

Για τη Novartis

·         Η υπόθεση της Novartis έρχεται το ταχύτερο δυνατόν σε ό,τι αφορά το δικαιακό σύστημα  της χώρας μας, προφανώς με την επικουρία, την ενθάρρυνση ή και την καταρχήν συνομολόγηση του αμερικανικού δικαιακού συστήματος. Δεν έχει καμία σχέση, από πλευράς ταχύτητας επαναλαμβάνω, με προηγούμενες περιπτώσεις που κατά 90% βρισκόντουσαν κυριολεκτικά σε τέλμα. Μάλιστα τότε δεν υπήρχαν διαμαρτυρίες, έμπαιναν σε συρτάρια, αλλάζανε οι ανακριτές κι οι εφέτες, διότι είτε πιθανώς δεν αντέχανε σε πιέσεις είτε είχαν υπηρεσιακή ανέλιξη και έφευγαν από το πόστο τους. Το αποτέλεσμα ήταν να έρχονταν στην Βουλή σίγουρα παραγεγραμμένες και μετά από χρόνια. Έτσι στην κοινή γνώμη έχει υπάρξει αυτή η εντύπωση ότι η Βουλή έχει δεκάδες δικογραφίες, τις οποίες στέλνει πίσω διότι θέλει να καλύψει τις «πομπές» του πολιτικού συστήματος. Η αλήθεια είναι ότι σε τέτοιες υποθέσεις υπάρχει αυτή η πολύ μεγάλη καθυστέρηση που ωστόσο εν προκειμένω δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως το άρθρο 86 του Συντάγματος με βάση το οποίο κινούμαστε και για το οποίο όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν πει ότι στην προσεχή αναθεώρηση θα αλλάξει και προφανώς πρέπει να αλλάξει διότι δεν είναι δυνατόν τόσο γρήγορα να μπαίνουν σε παραγραφή αδικήματα του πολιτικού συστήματος.

·         Θα ήταν λάθος κατά τη γνώμη μου, αλλά αυτό θα κριθεί στη συζήτηση που θα γίνει στην πρώτη Ολομέλεια της Βουλής, δηλαδή πριν βγει η προανακριτική και εφόσον αποφασίσει η Ολομέλεια περί αυτού, θα ήταν λάθος το πολιτικό σύστημα να πει πως αυτά τα αδικήματα θεωρούνται ή είναι παραγεγραμμένα και γυρνάνε πίσω χωρίς να τα εξετάσουμε καθόλου. Αυτή η άποψη βεβαίως θα είναι αντικείμενο συζήτησης. Αλλά το μεν αδίκημα του βρώμικου χρήματος δεν έχει υπάρξει στη δικογραφία ακριβώς γιατί το δικαιακό σύστημα το κρατάει στη βάση νομολογίας που υπάρχει ότι είτε έτσι είτε αλλιώς αυτό το αδίκημα δεν παραγράφεται και άρα δεν έχει την ανάγκη της άδειας της Βουλής.  Ως προς το αδίκημα της δωροληψίας και δωροδοκίας υπάρχει σαφής πρόσφατη νομολογία περί παραγραφής, υπάρχουν όμως κι άλλες απόψεις νομικές, οι οποίες έχουν εκτεθεί στη Βουλή σε προγενέστερο διάστημα που θεωρούν ότι αυτό το αδίκημα στο βαθμό που γίνεται επ’ ευκαιρία και κατά τη διάρκεια που κάποιος είναι υπουργός κι όχι λόγω άσκησης των υπουργικών του καθηκόντων επίσης δεν υπόκειται σε παραγραφή. Επ’ αυτών των απόψεων βεβαίως θα γίνει συζήτηση στην Ολομέλεια.

·         Θα ήθελα να τονίσω ότι προφανώς υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας, το οποίο είναι ιερό και βρίσκεται στη βάση του δικαιακού μας συστήματος, και όλοι θα πρέπει και στο λόγο μας και στα έργα μας να το σεβόμαστε, όπως επίσης υπάρχει και η πολιτική και η λαϊκή και η κοινωνική ανάγκη η αλήθεια να λάμψει ενώπιον της Δικαιοσύνης. Άρα η προανακριτική επιτροπή, προφανώς θα πάρει υπόψιν της όλες τις δυνατές μαρτυρίες και θα γίνουν όλοι οι διάλογοι, όχι με αναμετάδοση στο κανάλι της Βουλής διότι είναι προανακριτική επιτροπή, έτσι ώστε να καταλήξει σε συμπεράσματα. Δεν θέλω παρότι έχω άποψη και έχω γνώμη σε σχέση με τους προστατευόμενους μάρτυρες να σας πω πως ακριβώς θα γίνει η διαδικασία. Να γνωρίζετε μόνο ότι η Βουλή δεν είναι δικαστήριο, δηλαδή η προανακριτική επιτροπή που θα γίνει, εάν γίνει είμαι πολύ προσεκτικός, δεν υπέχει θέση δικαστηρίου. Μόνο το δικαστήριο κατά το Νόμο έχει δικαίωμα να ζητήσει μετά από πολύ συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία περιγράφεται στο νόμο, να μην είναι προστατευόμενοι οι μάρτυρες και άρα δεν γνωρίζω πως θα γίνει ακριβώς η διαδικασία της προανακριτικής.

·         Σε αυτό όμως, που έχω μία προσωπική διαφωνία, είναι να μιλάμε ξαφνικά απαξιωτικά για σκευωρία και για κουκουλοφόρους, για ένα ζήτημα το οποίο λόγω της σύμβασης του Παλέρμο και της δοκιμασίας του την τελευταία δεκαετία, καλώς ή κακώς, έχει πλέον διεθνώς και στη χώρα μας καθιερωθεί. Θα πρέπει άρα να υπάρχει σεβασμός προς όλες τις κατευθύνσεις και βεβαίως καταρχήν προς τους εισαγγελείς, οι οποίοι παίρνουν κι αυτοί την ευθύνη και το ρίσκο της διατύπωσης της γνώμης τους κι η οποία θα κριθεί στο τέλος. Χρειάζεται λοιπόν σεβασμός. Αυτά τα περί σκευωρίας και κουκουλοφόρων πιστεύω ότι δεν βοηθάνε, ούτε οποιονδήποτε τα επικαλείται. Δεν χρειάζεται επιλεκτική επίκληση όταν βρισκόμαστε ενώπιον της Δικαιοσύνης. Πολιτική άποψη βεβαίως θα εκφέρουν οι πάντες. Καθένας στην πολιτική αναλαμβάνει την ευθύνη να μιλήσει δημόσια με τον τρόπο που θεωρεί. Από εκεί και πέρα όλοι κρινόμαστε. Το ότι η υπόθεση της Novartis είναι μία πολύ σημαντική υπόθεση, πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση, η οποία την ίδια ώρα εξετάζεται σε 29 χώρες δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει. Αυτό πρέπει να είναι από όλους η κοινή εκκίνηση κι ευθύνη.             

Για τις εξελίξεις σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ

·         Είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ενθαρρυνθεί από τις θέσεις της νέας κυβέρνησης της ΠΓΔΜ που προέκυψε μετά τις τελευταίες εκλογές. Αυτό ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα. Κανείς δεν ανακάλυψε την υπόθεση Novartis να την φέρει στην Ελλάδα για να αλλάξει την ατζέντα. Αφήστε που η κανονική ατζέντα δηλαδή η οικονομία, της οποίας  προς ώρας τα δεδομένα κινούνται εξαιρετικά, επαναλαμβάνω ως προς τον οδικό χάρτη για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Μην παρεξηγηθώ ότι λέω ότι βγήκαμε από την κρίση, αλλά πηγαίνουμε εξαιρετικά.

·         Υπήρξε η σαφής ενθάρρυνση,  η οποία συνεχίζεται με τις επιπλέον θέσεις που μέσα από τις πιέσεις ήρθαν σε αυτή την κατεύθυνση, στην εσωτερική κατάσταση στη γειτονική χώρα και τις εκφράζει και ο πρωθυπουργός της.

·         Θα ήταν μεγάλο λάθος από την ελληνική πλευρά να επανέλθουμε σε γραμμή, την οποία εξέφρασαν οι οργανωτές των συλλαλητηρίων στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Δηλαδή τη γραμμή ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική και δεν υπάρχει θέμα οποιασδήποτε συμμετοχής ή  παρουσίας αυτού του όρου μέσα σε οποιαδήποτε σύνθετη ονομασία. Αυτό μας πηγαίνει πάρα πολύ πίσω και δημιουργεί συνθήκες αξιοποίησης και από τις αντίθετες  δυνάμεις μέσα στη FYROM. Θέλω να είμαι σαφής και να ξέρουμε που πηγαίνουμε και να ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση, τον ΥΠΕΞ, το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, πλην των φασιστικών τάσεων.

Για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού

·         Δεν υπάρχουν συμψηφισμοί στην πολιτική. Όταν μιλάμε για αξίες στις διεθνείς σχέσεις και τα εθνικά συμφέροντα, για αξίες σε σχέση με το δικαιακό σύστημα και με την πολιτική ζωή του τόπου, για οδικό χάρτη για έξοδο της χώρας, δηλαδή όταν όλη αυτή η συζήτηση-με τις ενστάσεις και τις αντιπαραθέσεις- γίνεται σε επίπεδο  αξιών και διευκρινίζονται τα ζητήματα, πιστεύω ότι οποιαδήποτε ιστορικής σημασίας -άμεσα δεν θα έλεγα αλλά μεσομακροπρόθεσμα- προσέγγιση γενικότερα του προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα δεν πρόκειται να βλαφθεί. Από εκεί και πέρα τα πρόσωπα ή οι ιδιαίτερες απόψεις μπορεί να κρίνονται στα ιστορικά τους μεγέθη.

·         Επιμένω στην πρόβλεψη για τις αναδιατάξεις στο πολιτικό σκηνικό. Ενυπάρχουν οι δονήσεις στο πολιτικό σύστημα το τελευταίο διάστημα και κάθε μέρα που περνάει  είναι σαφείς.... Πιστεύω και επαναλαμβάνω σε κάθε περίπτωση θα είναι καλό να υπάρξουν αυτές οι αναδιατάξεις  με λύση του Μακεδονικού προβλήματος, δεν θα ήθελα είτε το Μακεδονικό να μην λυθεί, -είδα με πολύ μεγάλη σοβαρότητα μια δήλωση του κυρίου Ραγκούση- και πιστεύω ότι έχει δίκιο ότι δεν θα πρέπει για όλα αυτά τα μεγάλα θέματα οι αναδιατάξεις, οι οποίες έρχονται και ωριμάζουν να γίνουν στην βάση της αποτυχίας και της αποτελμάτωσης αυτών των θεμάτων. Μπορεί να είναι αναδιατάξεις σε ακροδεξιά κατεύθυνση όπως έχει γίνει στην Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο και αυτό δεν τον θέλουμε.

Για τις γερμανικές αποζημιώσεις

·         Στην ύλη  της τρέχουσας Συνόδου της Βουλής -όπου συμπεριλαμβάνεται και η έναρξη της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης και άλλα μεγάλα ζητήματα με πρώτο την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την τέταρτη αξιολόγηση- βεβαίως είναι και το να έρθει στην Ολομέλεια το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Είπα ήδη, ότι είναι καλό να έρθει μετά τον Αύγουστο του 2018 ώστε κανείς με οποιονδήποτε τρόπο να μην πει ότι είναι αίτημα συμψηφισμού, διότι είναι ιστορικό, ηθικό, μείζον ζήτημα που δεν έχει καμία σχέση με την συγκυρία της οικονομικής κρίσης.

·         Θα προσπαθήσουμε, η όποια απόφαση, να κοινολογηθεί στην γερμανική Βουλή. Βεβαίως η ελληνική κυβέρνηση μέσα από τα δικά της κανάλια θα διατυπώσει  και θα ξεκινήσει τη συζήτηση. Δηλαδή, δεν είναι η επιλογή να πάμε καταρχήν τουλάχιστον, στα Διεθνή Δικαστήρια.

·         Αισιοδοξώ ότι το σοκ που υπέστη η Ευρώπη το 2017, από το γεγονός ότι ακροδεξιές δυνάμεις στα όρια των φιλοναζιστικών, βρίσκονται ακόμα και σε κυβερνήσεις και ήρθαν στην επιφάνεια τόσα χρόνια μετά το Άουσβιτς, τόσα χρόνια μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, αυτό το σοκ θα επενεργήσει και στις πολιτικές τάξεις και τις κοινωνίες στην Ευρώπη. Αυτά τα ζητήματα που για δεκαετίες ήταν χαμένα, όχι απλώς να έρθουν στην επιφάνεια αλλά να γίνουν και δεκτά. Θα σας αναφέρω μια πρόσφατη δήλωση του κ. Β. Σόιμπλε, ο οποίος είπε ότι όσο απομακρυνόμαστε από εκείνα τα κακά χρόνια για την Γερμανία -το έλεγε για τους Γερμανούς- τόσο πιο σημαντική  γίνεται η ανάγκη της ανασύστασης της συλλογικής μνήμης για αυτά τα πράγματα διότι αλλιώς υπάρχει κίνδυνος. Είναι μια σημαντική δήλωση και δεν έχει καμία σχέση με την πάγια επίσημα διατυπωμένη θέση της Γερμανίας ότι δεν υπάρχει  και δεν συζητάει τέτοιο ζήτημα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)