to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:48 | 09.06.2019

Πολιτική

Ν. Βούτσης: Με το πάθος για τη λευτεριά και το πνεύμα της αντίστασης ο κόσμος μας μπορεί να γίνει ειρηνικός και δίκαιος

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης παρευρέθηκε σήμερα, Κυριακή, στην τελετή Τιμής και Μνήμης των Εκτελεσθέντων Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης εντός του χώρου του νοσοκομείου «Σωτηρία»


Σημεία από την ομιλία του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση στην τελετή:

- «Έπεσαν με το όραμα ενός ειρηνικού και δίκαιου κόσμου» αναφέρει η επιγραφή πάνω στο μνημείο. Αυτοί οι άνθρωποι έπεσαν με ένα παράδειγμα για το πώς θα ήθελαν, πώς θα θέλαμε και πώς μπορεί να γίνει ειρηνικός και δίκαιος ο κόσμος μας. Θα είμαι ευθείς, για να γίνει ειρηνικός και δίκαιος ο κόσμος μας χρειάζεται το πάθος για τη λευτεριά και το πνεύμα της αντίστασης. Αυτό το αποτύπωμα άφησαν και οι μεν και οι δε, άντρες και γυναίκες. Πάθος για τη λευτεριά ανεξάρτητα της ηλικίας και του ορίζοντα που είχαν για να ζήσουν. Για να είναι ανεξάρτητη η πατρίδα μας και να είμαστε εμείς εδώ ελεύθεροι.
Το πνεύμα της αντίστασης θα πρέπει να είναι διαχρονικό σε έναν κόσμο που δοκιμάζεται συνεχώς πάνω στα διακυβεύματα: ειρήνη, πόλεμος, δικαιοσύνη, αδικία. Όλα είναι μπροστά μας έρχονται και επανέρχονται. Χωρίς το πνεύμα της αντίστασης είμαστε καταδικασμένοι και όταν λέω καταδικασμένοι εννοώ τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, οι νέες γενιές, οι ανθρωπότητα. Αυτό το μήνυμα θα πρέπει να περάσει και στα σχολεία, πρέπει να περάσει παντού.

- Σήμερα είναι το τέλος ενός οδοιπορικού τα Βουλής της οποίας είχα την τιμή να είμαι Πρόεδρος. Αύριο έχουμε το Δίστομο, είχαμε ξεκινήσει από εκεί, διότι πήγαμε σχεδόν σε όλες τις μαρτυρικές πόλεις και τριακόσια τουλάχιστον σημεία όπου έγιναν σφαγές και εγκλήματα πολέμου. Κάναμε αυτό το οδοιπορικό, ενισχύσαμε και ενθαρρύναμε τις μεγάλες γιορτές για την απελευθέρωση της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης κι αλλού. Με πολυάριθμα βιβλία, πολλές εκδόσεις, ημερίδες και συνέδρια, προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε στο ελάχιστο καθήκον μας, να ξανάρθουν στην επιφάνεια οι μνήμες του λαού μας, ακριβώς για να μην τα ξαναζήσει. Για να μην ξαναζήσει πόλεμο, κατοχή και εμφύλιο πόλεμο.

- Πριν από τρεις εβδομάδες ήμασταν στο Άουσβιτς όπου ήμασταν η μόνη χώρα στην Ευρώπη που παρότι έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό απωλειών στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν είχαμε μνημείο, δεν είχαμε έκθεση. Πλέον, μετά από 70 χρόνια, η ελληνική παρουσία στο Άουσβιτς υπάρχει.

- Αμέσως μετά, σαν παρακαταθήκη αυτής της κυβέρνησης και όλων των επόμενων δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων, η ελληνική Βουλή με τη συναίνεση όλων των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου αποφάσισε, μετά από μια εξαιρετική δουλειά που είχε γίνει στο πλαίσιο της ειδικής επιτροπής της Βουλής, να προχωρήσει στην απαράγραπτη, νόμιμη και ζωντανή διεκδίκηση του συνόλου των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων. Ωστόσο, αυτό το αποτέλεσμα προέκυψε κυρίως από τη δουλειά που έγινε από εσάς, δηλαδή τις οργανώσεις των αντιστασιακών, τις οργανώσεις για τις αποζημιώσεις, τις οργανώσεις που κράτησαν τη μνήμη ζωντανή, που κράτησαν τα στοιχεία και δεν τα άφησαν να καούν, να σκιστούν ή να πεταχτούν σαν τις περιουσίες των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Όπου δεν αφήσατε αυτή λήθη να σκεπάσει τη δίκαιη, ιστορική απαίτηση που θα ήταν δικαίωση για τους προγόνους μας.

- Είμαστε υποχρεωμένοι να εμπνεόμαστε από αυτούς τους αγώνες, διότι η μάχη ενάντια στον φασισμό, η μάχη ενάντια στον ρατσισμό, ενάντια στους πολέμους, στην αποσταθεροποίηση, στα δράματα των λαών, στις μεγάλες κρίσεις είναι παρούσα. Για αυτόν τον λόγο χρειαζόμαστε έμπνευση.
Όχι στην αναθεώρηση της ιστορίας. Και εννοώ ευθέως την επιβεβαίωση των ναζί και το να ξαναέρθουν στην επιφάνεια τέτοιες απόψεις. Το ζήσαμε στη χώρα μας, με αγκυλωτούς σταυρούς ακόμα και σε χέρια βουλευτών, τους οποίους ένα μικρό μέρος του λαού μας τέσσερεις φορές τους έχει ψηφίσει. Επομένως, και πάλι μάχη ιδεολογική, πολιτική, δημοκρατική με ανοιχτούς ορίζοντες, απέναντι στον φασισμό, στον ρατσισμό και στην αναθεώρηση της ιστορίας.

 
 
 ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στέκονται, παπούτσια, γάμος, δέντρο και υπαίθριες δραστηριότητες
 
 14 άτομα, περιλαμβάνονται οι Nikos Voutsis, Yiannis Balafas και Χαρά Καφαντάρη, άτομα στέκονται και υπαίθριες δραστηριότητες
 
 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)