to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:30 | 09.06.2021

Πολιτική

Ν. Βούτσης: Κορωνίδα των αντιμεταρρυθμίσεων το αντεργατικό νομοσχέδιο

Να μην περάσει σε καμία περίπτωση το αντεργατικό νομοσχέδιο κάλεσε ο τ. πρόεδρος της Βουλής Νικ. Βούτσης σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο ΑΡΤ 90,6


Ο βουλευτής Α Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στάθηκε στο ζήτημα του εμβολιασμού και επισήμανε την ανάγκη να συστρατευτούμε όλοι στη στρατηγική της πειθούς και όχι των απειλών για τον εμβολιασμό. Να πείσουμε τον κόσμο ότι το ρίσκο από το εμβόλιο σαφέστατα είναι ελάχιστο σε σχέση με το ρίσκο της άρνησης του εμβολιασμού.

Παράλληλα δήλωσε πως: «Το εργασιακό νομοσχέδιο αποτελεί την κορωνίδα των αντιμεταρρυθμίσεων που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση μέσα στην πανδημία σε κρίσιμους τομείς».

Και συνέχισε: «Με το αντεργατικό νομοσχέδιο γίνονται τα αποκαλυπτήρια της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την εργαλειοποίηση της πανδημίας ως ευκαιρία με εμμονική στόχευση τους εργαζόμενους, τα δικαιώματά τους, τις αμοιβές, τις εγγυήσεις, το ωράριο, το συνδικαλισμό. Επιδιώκουν να περάσουν οι επιπτώσεις της πανδημίας σε βάρος της εργασίας για να πληρώσουν οι εργαζόμενοι όλα τα «απόνερα» αυτής της κρίσης».

Ενώ υπενθύμισε πως ο αντεργατικός σχεδιασμός προετοιμάζονταν και πριν την πανδημία. Επίπε συγκεκριμένα: «Τα δείγματα γραφής υπήρχαν ωστόσο και πριν από την πανδημία. Από τον Αύγουστο του 2019 δηλαδή από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεσμοθέτησε την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης, της προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων, την υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, την υπονόμευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη μείωση προστίμων για παραβιάσεις εργατικής νομοθεσίας και την αύξηση του ορίου των νόμιμων υπερωριών κατά 60% Είναι λοιπόν μία στρατηγική, στην οποία αταλάντευτος μένει ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του υπονομεύοντας τα δικαιώματα, τις αμοιβές και τις εγγυήσεις στον τομέα της εργασίας προφανώς υπέρ των μεγάλων αλλά και των μικρότερων επιχειρηματικών ομίλων».

Επίσης ο τ. Πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε κυνικά αντικοινωνική τη δήθεν ισοτιμία εργαζομένων με εργοδότη στην ατομική διαπραγμάτευση.

Στη συνέχεια υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο Χατζηδάκη αποτελεί μία μεταρρύθμιση στον αντίποδα των αναγκών και των επίδικων που δημιούργησε η κρίση της πανδημίας για την ουσιαστική προστασία και ενίσχυση της εργασίας, των εγγυήσεων, των αμοιβών και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Ενώ σημείωσε πως στις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης, σε αντίθεση με την Ελλάδα, λαμβάνονται πρόνοιες ενίσχυσης και στήριξης των εγγυήσεων και των δικλείδων ασφαλείας υπέρ των εργαζομένων επειδή αναγνωρίζεται η κοινή λογική. Στον αντίποδα διαπίστωσε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθεί εμμονικά νεοφιλελεύθερα δόγματα των προηγούμενων δεκαετιών θατσερικού τύπου, τα οποία απέτυχαν ιστορικά.

Επιπλέον μίλησε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό επισημαίνοντας: «Σε ότι αφορά τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό θεωρώ ότι θα πρέπει να στρατευτούμε όλοι στη στρατηγική της πειθούς. Δεν παίζουμε με τις ζωές των ανθρώπων, των συμπολιτών μας, των νεότερων ανθρώπων. Στις ηλικίες των εξήντα και άνω, δυστυχώς είναι πολύ ικανό το ποσοστό  όσων δεν έχουν εμβολιαστεί. Έκανε πολύ μεγάλη ζημιά η διαμάχη όπου τελικά φαίνεται ότι εντασσόταν στον «πόλεμο» των φαρμακοβιομηχανιών για το AstraZeneca. Σε πάρα πολλά εμβολιαστικά κέντρα δυστυχώς έχει αποκλιμακωθεί η προσέλευση του κόσμου. Πρέπει η πολιτεία και αυτό δεν έχει σχέση ούτε με κόμματα ούτε με χρώματα, ευθύς το αμέσως επόμενο διάστημα, να στρατευτεί στη στρατηγική της πειθούς για να πάνε όλοι να εμβολιαστούν.

Πιστεύω ότι δεν πρέπει  να λειτουργήσουμε χειραγωγικά για τον κόσμο αυτή τη στιγμή, δηλαδή με απειλές. Βεβαίως σε κλίμακα Ευρωπαϊκής Ένωσης ή και για τη χώρα μας μπορούν να υπάρξουν ρυθμίσεις στο μέλλον. Με το να εικοτολογούμε όμως, όπως έκανε ο πρωθυπουργός εχθές γύρω από αυτό το ζήτημα, μόνο σύγχυση μπορεί να δημιουργηθεί. Αλίμονο αν αφεθεί σε κάθε εργοδότη ή σε κάθε επαγγελματία να κρίνει ο ίδιος και να υπάρχουν διαχωρισμοί μέσα στον πληθυσμό που θίγουν και δικαιώματα. Επαναλαμβάνω όμως ότι η στρατηγική της πειθούς πρέπει να φτάσει στο εκατό τοις εκατό του πληθυσμού. Χρειάζεται και μέτωπο καθημερινά απέναντι στις μεταφυσικές αντιλήψεις και φοβίες. Το ρίσκο από το εμβόλιο σαφέστατα είναι ελάχιστο σε σχέση με το ρίσκο να μην εμβολιαστείς».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)