to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:45 | 30.06.2017

Πολιτική

Ν. Βούτσης: Η Βουλή συμβάλλει στη βελτίωση της σωφρονιστικής μας πραγματικότητας

«Σε συνθήκες κρίσης, όπου η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα βαίνουν αυξανόμενες, η Πολιτεία έχει ακόμη μεγαλύτερο χρέος εγρήγορσης και φροντίδας για τη Σωφρονιστική της Πολιτική». Αυτό επισήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης στον χαιρετισμό του στην Ημερίδα που διοργάνωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, με θέμα «Σωφρονιστική πολιτική, παρόν και μέλλον».


Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι  «το Σωφρονιστικό Σύστημα και η Σωφρονιστική Πολιτική κάθε οργανωμένης κοινωνίας αποτελούν αλάνθαστο δείκτη ως προς την προσήλωσή της στις ανθρωπιστικές αξίες, το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και την, εν γένει, προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών». Όπως είπε, «είναι σοφή η ρήση ότι οι φυλακές αποτελούν τον καθρέφτη της κοινωνίας, αντανακλούν τον πολιτισμό της».

Ο κ. Βούτσης, αφού χαρακτήρισε «θετική και ποιοτική» την αλλαγή στο κρίσιμο ζήτημα της αποσυμφόρησης των σωφρονιστικών καταστημάτων, που συντελείται τα τελευταία χρόνια και αναγνωρίζεται από τους διεθνείς οργανισμούς, αναφέρθηκε επιγραμματικά, σε βασικές θέσεις «που αποτελούν, ταυτόχρονα, διαχρονικά αιτήματα του προοδευτικού χώρου και των συλλογικοτήτων, που έχουν ως σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων:

--- Αποποινικοποίηση της μικροπαραβατικότητας και αποκλιμάκωση των ποινών

--- Εναλλακτικές μορφές κράτησης (αγροτικές φυλακές, κοινωφελής εργασία, ηλεκτρονική επιτήρηση, ημιελεύθερη διαβίωση κ.λπ.) 

--- Ειδική μέριμνα για ανήλικους δράστες, ασθενείς, μητέρες, υπερήλικες, τοξικομανείς

--- Προετοιμασία για την επανένταξη των κρατουμένων».

Ο κ. Βούτσης τόνισε ότι «οι θέσεις αυτές δεν αποτελούν «πολυτέλεια» αλλά αυτονόητη υποχρέωση ενός Κράτους Δικαίου». Και πρόσθεσε: «Άλλωστε, το μοναδικό δικαίωμα που μπορεί να στερήσει η Πολιτεία από έναν κρατούμενο είναι αυτό της ελευθερίας. Κατά τα άλλα, το Κράτος υποχρεούται να διασφαλίζει τη ζωή, την υγεία και την αξιοπρεπή του διαβίωση».

Ακόμη υπογράμμισε ότι η Βουλή, από τη μεριά της, θα κάνει ό,τι μπορεί για να συμβάλλει προς την κατεύθυνση της επιτυχίας του εγχειρήματος του Στρατηγικού Σχεδιασμού και, εν γένει, για τη βελτίωση της Σωφρονιστικής μας πραγματικότητας. Ανέφερε ότι η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος και Λοιπών Δομών Εγκλεισμού Κρατουμένων της Βουλής κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση με επισκέψεις στις φυλακές, διαβούλευση μεταξύ των κομμάτων, ακρόαση φορέων κ.α. «Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και ιδέες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αφού επισήμανε ότι «η χώρα μας έχει βρεθεί, ουκ ολίγες φορές, υπόλογη για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές και για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των κρατουμένων», ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε και στο θέμα της κρατουμένης Ηριάννας, συνηγορώντας στην ευαισθησία που έχουν επιδείξει κάποιοι βουλευτές, επισημαίνοντας ότι «είμαι σίγουρος πως είναι πολύ ευρύτερο αυτό το πλαίσιο των ανθρώπων στη δημόσια ζωή».

«Για την περίπτωση της κρατουμένης Ηριάννας, όπως και για άλλα ζητήματα, δεν πρέπει να σιωπούμε», έκλεισε τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Βουλής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)