to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:36 | 11.02.2019

Πολιτική

Ν. Βούτσης στη Λευκωσία: Η συμφωνία των Πρεσπών έθεσε τέρμα σε μία πολυετή εκκρεμότητα (βίντεο)

Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί η 2η Τριμερής Συνάντηση των προέδρων των Κοινοβουλίων Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου, όπως αποφάσισαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση στη Λευκωσία οι Ν. Βούτσης, Δημ. Συλλούρης και Αλί Αμντέλ.


Κατά την έναρξη των εργασιών της Πρώτης Συνάντησης των Προέδρων των Κοινοβουλίων Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε, σήμερα Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ν. Βούτσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Είμαι ευτυχής διότι το ελληνικό κοινοβούλιο  μόλις πριν από λίγες μέρες ολοκλήρωσε, κατά πλειοψηφία, όλες τις διαδικασίες που απαιτούνταν ώστε η συμφωνία των Πρεσπών να θέσει τέρμα σε μία πολυετή εκκρεμότητα που αφαιρούσε “κεφάλαιο”  διεθνές και περιφερειακό, τόσο για τη χώρα μας όσο και για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων» επεσήμανε ο κ. Βούτσης στην εισαγωγική του ομιλία, υπογραμμίζοντας ότι με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών «δόθηκε παράδειγμα, σε μία διεθνή κλίμακα για την τόλμη και την συνεπή υπεράσπιση  εθνικών δικαίων σε αντίθεση  με την πολιτική και την κουλτούρα της ακινησίας, της  εσωστρέφειας και της κινδυνολογίας στις διεθνείς σχέσεις».

Περαιτέρω, αναφερόμενος στη στενή σχέση συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, τόνισε ότι «η Ελλάδα, με συνέπεια και ρεαλισμό, επενδύει πολιτικά στην ανάδυση νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και την Νοτιοανατολική Ευρώπη, μέσω διαλόγου και συνεργειών» και χαιρέτισε την επέκτασή της στο κοινοβουλευτικό πεδίο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Νικόλαος Βούτσης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Αιγύπτου δρ Ali Abdel Aa,  καθώς και ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής,  κ. Κώστας Αθανασίου και αντιπροσωπεία της ελληνικής Βουλής.

Τις εργασίες της τριμερούς απασχόλησε η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, με έμφαση στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και του πολιτισμού.

Ο κ. Βούτσης, κεντρικός ομιλητής στην ενότητα του τουρισμού, τόνισε τη σημασία της δημιουργίας κοινών τουριστικών πακέτων των τριών χωρών και πρότεινε την ενθάρρυνση της αμοιβαίας τουριστικής προβολής μέσω της δημιουργίας παρατηρητηρίου τουρισμού. Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για το ενεργειακό, ο Πρόεδρος της Βουλής  των Ελλήνων υπογράμμισε την ανάγκη για ενίσχυση της συνεργασίας τόσο στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όσο και των υδρογονανθράκων και τόνισε την φιλοδοξία της Ελλάδας να καταστεί ενεργειακός κόμβος.

Η συζήτηση για τον πολιτισμό επικεντρώθηκε στη συνεργασία για την προστασία από την παράνομη διακίνηση των πολιτιστικών αγαθών ενώ οι εργασίες της Πρώτης σε Κοινοβουλευτικό επίπεδο Τριμερούς Συνάντησης Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου ολοκληρώθηκαν με την υιοθέτηση κοινής δήλωσης.

«Ο τουρισμός προεξέχον θέμα της συνεργασίας των τριών χωρών»

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης, δήλωσε ότι οι τριμερείς συναντήσεις σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο «έχουν ήδη θέσει τα θεσμικά θεμέλια ενός μηχανισμού συνεργασίας και εταιρικής σχέσης, που λειτουργεί ως πρότυπο περιφερειακού διαλόγου, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την εποικοδομητική συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σε ομιλία του, στην πρώτη συνάντηση των προέδρων των Κοινοβουλίων Κύπρου, Ελλάδος και Αιγύπτου, που γίνεται στη Λευκωσία, ο κ. Βούτσης επισήμανε ότι οι τρεις μεσογειακές χώρες, ευρισκόμενες πολύ κοντά σε περιοχές κρίσεων από τις οποίες και αναπόφευκτα επηρεάζονται, «δημιουργούν ένα τρίγωνο συνεργασίας με προστιθέμενη αξία όχι μόνο στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα».

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων μίλησε στη συνάντηση για τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού. Τα άλλα θέματα είναι η ενέργεια και ο πολιτισμός.

Η τριμερής συνεργασία Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου έχει αναπτύξει, είπε, εξαιρετική δυναμική το τελευταίο διάστημα, έχοντας διευρυνθεί σε νέα πεδία συνεργασίας «με προεξέχον εκείνο του τουρισμού προς όφελος της οικονομίας και των τριών χωρών».

«Η ανάπτυξη τριμερών τουριστικών σχέσεων Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου αποτελούν», δήλωσε ο κ. Βούτσης, «στρατηγική επιλογή της κυβέρνησής μας -και ειδικά στην παρούσα συγκυρία- για την προώθηση της σταθερότητας και της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου και την ανάδειξη του ρόλου των χωρών μας ως ισχυρών πόλων έλξης των παγκόσμιων τουριστικών ροών». Και, μεταξύ άλλων, σημείωσε τα εξής:

«Προς ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα του Τουρισμού, που αποτελεί ένα σημαντικό πυλώνα των οικονομιών Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου οι τρεις χώρες προχώρησαν τον Νοέμβριο του 2017 στην υπογραφή του τριμερούς Πρωτοκόλλου συνεργασίας, το οποίο αφορά την εφαρμογή κοινών δράσεων για προώθηση του τουρισμού στην περιοχή.

Τον Ιανουάριο του 2017, από την πλειοψηφία της ολομέλειας του Ελληνικού Κοινοβουλίου ψηφίστηκε «Μνημόνιο Κατανόησης για Συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου», με το οποίο καλύπτονται οι ειδικότερες ενέργειες που θα απαιτηθούν, με στόχο την αύξηση της τουριστικής κίνησης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Στο πλαίσιο του τουριστικού ανοίγματος σε δυναμικές αγορές, η Αίγυπτος συγκαταλέγεται στις αγορές στρατηγικής προτεραιότητας για την Ελλάδα, η οποία προοπτικά μπορεί η να αποτελέσει τον πρώτο προορισμό των Αιγυπτίων για τουρισμό επί 365 ημέρες το χρόνο».

Η Ελλάδα, ανέφερε σε άλλο σημείο ο κ. Βούτσης, αποτελεί διαχρονικά τον δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό στην Κυπριακή τουριστική αγορά, με το ποσοστό των Κυπρίων ταξιδιωτών που την προτιμούν να ανέρχεται στο 64,7 %, ταυτόχρονα, όμως, αύξηση της τάξεως του 22.8% παρουσίασαν και οι αφίξεις των Αιγυπτίων προς την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων τόνισε ότι η «ενθάρρυνση της αμοιβαίας προώθησης και διευκόλυνσης των επενδύσεων Ελλήνων Κυπρίων και Αιγυπτίων επιχειρηματιών, και κοινών επιχειρήσεων, στους αντίστοιχους τουριστικούς τομείς τους και στη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους των τριών χωρών στο πλαίσιο και του Κέντρου Έρευνας και Επιχειρηματικότητας, που λειτουργεί με έδρα την Αίγυπτο και διατηρεί παραρτήματα στην Κύπρο και στην Ελλάδα».

Επίσης, ο κ. Βούτσης μίλησε για την ενθάρρυνση και προώθηση της συνεργασίας στον τομέα των ειδικών μορφών τουρισμού, με έμφαση στον πολιτιστικό τουρισμό, στον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό, στον καταδυτικό τουρισμό, στον προσκυνηματικό τουρισμό, στον ιατρικό και ιαματικό τουρισμό και τον τουρισμό ευεξίας και στον οικοτουρισμό, μέσα από την ανταλλαγή επισκέψεων εμπειρογνωμόνων, τεχνογνωσίας και πρακτικής εμπειρίας, και τη διοργάνωση εργαστηρίων και σεμιναρίων και στις τρεις χώρες.

Άλλη σημαντική πτυχή συνεργασίας, σύμφωνα με τον κ. Βούτση, είναι ο τουρισμός κρουαζιέρας. Στο πλαίσιο του φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος, σημείωσε, επιδιώκεται ο σχεδιασμός συνδυαστικών δρομολογίων κρουαζιέρας σε λιμάνια των τριών χωρών με προοπτικές προώθησης και ένταξής τους στα προγράμματα διεθνών ομίλων κρουαζιέρας σε ώριμες, αλλά και αναδυόμενες και νέες τουριστικές αγορές, όπως επίσης και η δημιουργία τουριστικών πακέτων που θα συνδυάζουν κρουαζιέρα με διαμονή και επισκέψεις στους τουριστικούς προορισμούς.

Επίσης, ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στην ανάπτυξη συνεργασιών στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, καθώς και άλλων διεθνών οργανισμών που σχετίζονται με τον τουρισμό και των οποίων και οι τρεις χώρες είναι μέλη.

Τέλος, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων επισήμανε ότι ένα ακόμα «απτό αποτέλεσμα της υποδειγματικής τριμερούς συνεργασίας, με ιδιαίτερη πολιτική και ιστορική σημασία είναι το πρόγραμμα: "Αλεξάνδρεια: Νόστος, η επιστροφή"».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Η κοινή διακήρυξη που υιοθέτησαν οι Πρόεδροι των τριών Κοινοβουλίων μετά την ολοκλήρωση των εργασιών

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, έχοντας πραγματοποιήσει την 1η Τριμερή Συνάντησή τους, στις 11 Φεβρουαρίου 2019, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, στη Λευκωσία, υπογραμμίζουν τη σημασία της κοινοβουλευτικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας, η οποία συμπληρώνει τη στενή διακυβερνητική συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών και εδράζεται σε κοινές αξίες και αρχές. Η συνεργασία αυτή είναι επωφελής για τις τρεις χώρες και τους αντίστοιχους λαούς τους και για τους στόχους της ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή.

Στη βάση των εποικοδομητικών συζητήσεών τους όσον αφορά σε προοπτικές για περαιτέρω προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας, ειδικότερα σε τρεις επιλεγμένους τομείς, την ενέργεια, τον τουρισμό και την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, οι Πρόεδροι των τριών Κοινοβουλίων αποφάσισαν να συζητήσουν περαιτέρω για αυτά, ενδεχομένως και για άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με στόχο την παραγωγή απτών αποτελεσμάτων, μέσω κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων.

Σε αυτό το πνεύμα, συμφώνησαν για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των τριών Κοινοβουλίων, μέσω τακτικών ανταλλαγών και στο πλαίσιο διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών. Αναδείχθηκε επίσης η χρησιμότητα της περαιτέρω επέκτασης της συνεργασίας στο επίπεδο αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών, για την προώθηση της ανταλλαγής γνώσεων, βέλτιστων πρακτικών και νομοθετικής εμπειρίας.

Οι Πρόεδροι συμφώνησαν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και να εξετάσουν την πιθανότητα συνεργασίας με άλλα Κοινοβούλια χωρών της περιοχής που ασπάζονται τις ίδιες αρχές.

Οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας τόνισαν τη σημασία της μετατροπής της ενέργειας σε καταλύτη για την ειρήνη και την ευημερία και της προώθησης της ενεργειακής ασφάλειας, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και το σεβασμό των κυριαρχικών ενεργειακών δικαιωμάτων των Κρατών. Οι τρεις Πρόεδροι επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα σε κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις, οι οποίες στοχεύουν στην περαιτέρω προώθηση της ενεργειακής εξοικονόμησης, της ενεργειακής απόδοσης της προστασίας του περιβάλλοντος και στην καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης. Σε αυτό το πλαίσιο, τονίστηκαν τα οφέλη της μεγιστοποίησης της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Συμφώνησαν επίσης να ενθαρρύνουν περαιτέρω συνέργειες στους τομείς της έρευνας και καινοτομίας σε σχέση με την ενέργεια μεταξύ αρμόδιων θεσμών και ενδιαφερομένων μερών από τις τρεις χώρες.

Οι Πρόεδροι των τριών Κοινοβουλίων συζήτησαν επίσης τρόπους για περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού, ειδικότερα μέσω κοινών τουριστικών πακέτων που θα στοχεύουν σε νέες αγορές, καθώς και μέσω της διαφοροποίησης και αναβάθμισης κοινών θεματικών ταξιδιών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη να εμπλακεί περαιτέρω η διασπορά των τριών χωρών, της οποίας η συμβολή μπορεί να είναι πολύ ουσιαστική και σε αυτό τον τομέα. Επίσης, οι τρεις Πρόεδροι αποφάσισαν να προωθήσουν τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων ανταλλαγών για τουριστικά επαγγέλματα μεταξύ των τριών χωρών.

Στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, οι Πρόεδροι των τριών Κοινοβουλίων συζήτησαν πιθανούς τρόπους για περαιτέρω καλλιέργεια της αλληλοκατανόησης και στενότερων σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων. Δόθηκε δε ιδιαίτερη σημασία στη διευκόλυνση και προώθηση της διδασκαλίας της Αραβικής και της Ελληνικής γλώσσας, ως βασικό εργαλείο στο πλαίσιο αυτό.

Οι Πρόεδροι ανέδειξαν επίσης την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά των τριών χωρών. Τόνισαν συναφώς την ανάγκη να κτίσουν πάνω στη συνεργασία που έχει εγκαινιαστεί στο διμερές και τριμερές επίπεδο και η οποία στοχεύει στην καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας αρχαιοτήτων και άλλων θησαυρών πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι Πρόεδροι των τριών Κοινοβουλίων επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να προωθήσουν την τακτική ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών, ως βασικό εργαλείο στις κοινές και παράλληλες προσπάθειες της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Ελλάδας σε αυτό τον τομέα.

Συμφωνήθηκε όπως η 2η Τριμερής Συνάντηση των Προέδρων των Κοινοβουλίων Κύπρου, Αιγύπτου, Ελλάδας πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το 2020 και η 3η στο Κάιρο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)