to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:40 | 17.02.2020

Πολιτική

Ν. Βούτσης: Η πορεία για το συνέδριο της ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ σηματοδοτεί μια ουσιαστική φάση ωρίμανσης του κόμματος

Ενεργές, ισχυρές και διεκδικήσιμες είναι οι απαιτήσεις της χώρας μας για τις γερμανικές επανορθώσεις τόνισε ο τ. Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Βούτσης μιλώντας μαζί με τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Νίκο Τόσκα σε μαζική συγκέντρωση στο Δίστομο, σήμερα Δευτέρα 17 Φεβ. 2020.


Θα πρέπει η ελληνική πολιτεία, επεσήμανε στο πλαίσιο της εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ο τ. Πρόεδρος της Βουλής, να περάσει στη δεύτερη φάση ενεργούς διεκδίκησης με όλα τα μέσα, άρα και με τα νομικά, μετά την άρνηση που υπήρξε από γερμανικής πλευράς στη ρηματική διακοίνωση, την οποία επέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση στο Βερολίνο. Το θέμα έχει τεθεί ξανά και στη Βουλή και ετέθη και στο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής στη συνεδρία του την προηγούμενη εβδομάδα πρόσθεσε ο Νίκος Βούτσης υπογραμμίζοντας ότι σε συνεννόηση και με τον σημερινό Πρόεδρο της Βουλής θα υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατόν όλα όσα είχε υποσχεθεί η Βουλή των Ελλήνων ως συμβολή για την υποστήριξη του Μουσείου στο Δίστομο.

Αναφερόμενος στην πορεία διεύρυνσης, ανασυγκρότησης και μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει του Συνεδρίου του, ο τ. Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι καθημερινά η πολιτική της ΝΔ ενισχύει και δίνει νόημα στην αδήριτη ανάγκη για τη διαμόρφωση με όρους προοπτικής της διακυβέρνησης της ευρύτερης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης που θα έχει στην καρδιά και τη ραχοκοκαλιά της την Αριστερά, τον ΣΥΡΙΖΑ, ως μία δύναμη ποσοτικά και ποιοτικά ικανή να εμπνεύσει κοινωνικούς αγώνες, να εμπνεύσει ένα νέο όραμα και μία ελπίδα στον κόσμο της εργασίας και στη νεολαία ιδιαίτερα. Να εμπνεύσει επίσης μία προοπτική ανασύνθεσης των ευρύτερων δυνάμεων της Αριστεράς σε κλίμακα Ευρώπης.

Ο τ. Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε επίσης ότι η πολύ πλούσια συζήτηση, η οποία ήδη διεξάγεται με αφορμή το πολύ σημαντικό κείμενο του απολογισμού της 8ετούς σύγχρονης πορείας του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην κρίση, αναδεικνύει τόσο τη ριζική διαφορά με τις καθεστωτικές, εξουσιαστικές αντιλήψεις των παραδοσιακών συντηρητικών κομμάτων που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία όσο και τη θέληση και το πάθος της Αριστεράς για αυτογνωσία, αναστοχασμό και αντιστοίχιση όχι μόνο με την εκλογική επιρροή που είναι κεντρικό στόχος για το νέο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με την ιστορικότητα που η πλούσια διαδρομή της Αριστεράς και των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων έχει σημαδέψει την πολιτική ζωή, τον πολιτισμό και τις συνειδήσεις του κόσμου της εργασίας στη χώρα μας.

Η δυναμική του αντί ΣΥΡΙΖΑ μετώπου πνέει πολιτικά τα λοίσθια πρόσθεσε ο Νίκος Βούτσης καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά, οι τακτικισμοί, οι αποκρύψεις, οι εξυπηρετήσεις και τα γραμμάτια σε συμφέροντα, ο διχαστικός λόγος που ήταν υλικά με βάση τα οποία οικοδομήθηκε αυτό το μέτωπο για την απομάκρυνση του ΣΥΡΙΖΑ από τη διακυβέρνηση έχουν πλέον οδηγηθεί σε γρήγορα αποκαλυπτήρια στο πλαίσιο μίας καθαρά καθεστωτικής αντίληψης που επενδύει τον αυταρχισμό και τη νεοφιλελεύθερη πολιτική.

«Προσώρας η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τα “τέρατα” που δημιούργησε προεκλογικά με τη διχαστική πολιτική της  Δυστυχώς όμως ο κίνδυνος και κυρίως για την κοινωνία αφορά στη χώρα και όχι μόνο στην επιβίωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη» κατέληξε ο Νίκος Βούτσης.

Από την πλευρά του ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και μέλος της  Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Νίκος Τόσκας τόνισε ότι η Αριστερά που θέλουμε δεν είναι ο προφήτης μιας μέλλουσας ζωής αλλά η μάχιμη δύναμη ανατροπής του σκληρού παρόντος αναφέροντας χαρακτηριστικά «Η Αριστερά που θέλουμε είναι η δύναμη της αλλαγής. Δυστυχώς την προηγούμενη τετραετία είμαστε μόνο η δύναμη σωτηρίας της χώρας. Η Ν.Δ. δεν έχει σχέδιο μιας νέας δίκαιης κοινωνίας. Επιζητεί εκδίκηση, αποδοκιμασία της προοδευτικής παράταξης, ξεκαθάρισμα λογαριασμών, απελευθέρωση των επιχειρήσεων, μείωση του ήδη μικρού κράτους, μείωση των κοινωνικών αγαθών».

Μετά την εποχή των κινημάτων και την εποχή των κομμάτων το βάρος πέφτει στα μέτωπα υπογράμμισε ο Νίκος Τόσκας καλώντας σε συστράτευση ώστε να δημιουργηθεί «το μεγάλο μέτωπο πριν είναι αργά». Μπορούμε όλοι μας, επεσήμανε ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός, να έχουμε διαφορετικές απόψεις για τον τρόπο επίλυσης των προβλημάτων και να συμφωνούμε στο στόχο, να βαδίζουμε χωριστά και να χτυπάμε μαζί.

Χρειαζόμαστε ‘’σχέδιο πτήσης’’ και νέες δυνάμεις για να ενισχύσουν το μεγάλο προοδευτικό μέτωπο πρόσθεσε ο Νίκος Τόσκας  απευθύνοντας προσκλητήριο «στους νέους ανθρώπους που δεν ανέχονται ζυγό και αναζητούν δουλειά, τους αριστερούς, τους απογοητευμένους από το δεξιόστροφο ΠΑΣΟΚ, τους δεξιούς από παράδοση και όχι από συμφέρον, τους κομμουνιστές, τους ανένταχτους και προβληματισμένους, τους ανθρώπους του μόχθου, τους διανοούμενους».

Παράλληλα ο Νίκος Τόσκας υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να αφεθεί η ελληνική ολιγαρχία να ελέγχει ότι έχει σχέση με επιρροή της κοινωνίας μάλιστα όταν αυτή δεν ασχολείται με την παραγωγή αλλά μόνο με τα ΜΜΕ και το ποδόσφαιρο.  Τέλος ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε ότι θα πρέπει να φορολογηθεί ο μεγάλος πλούτος και να διατηρηθούν πάση θυσία τα συλλογικά αγαθά και το περιβάλλον ακόμη και σε βάρος της πρόσκαιρης ανάπτυξης.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και η βουλεύτρια Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ κα. Γιώτα Πούλου. Νωρίτερα ο Νίκος Βούτσης και ο Νίκος Τόσκας με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας απέτισαν φόρο τιμής στο Μαυσωλείο του Διστόμου.  

Σε δηλώσεις του ο τ. Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης τόνισε ότι «Αποτίουμε φόρο τιμής σε αυτόν τον μαρτυρικό τόπο που έζησε τη ναζιστική θηριωδία. Κλίνουμε το γόνυ στους ανθρώπους όλων των ηλικιών που υπέστησαν τη ναζιστική βαρβαρότητα. Υποσχόμαστε για μία ακόμα φορά ότι τα βήματα τα οποία ήδη έχουν γίνει έτσι ώστε και ηθικά και ιστορικά να υπάρξει η ελάχιστη αποκατάσταση στη μνήμη και για τη δικαίωση της μνήμης των αθώων θυμάτων, αυτά τα βήματα θα τα προχωρήσουμε σε συνεργασία με όλους όσοι δουλεύουν όλα αυτά τα χρόνια έτσι ώστε να γίνει πράξη η απόδοση των γερμανικών επανορθώσεων. Αυτές οι απαιτήσεις είναι απαράγραπτες, ενεργές, διεκδικήσιμες και ισχυρές».

Από την πλευρά του ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Νίκος Τόσκας τόνισε σε δηλώσεις του ότι «Η θυσία των κατοίκων του Διστόμου πρέπει πάντα να είναι στο μυαλό μας, πρέπει πάντα να είναι μπροστά μας γιατί δυστυχώς ο αγώνας απέναντι στο φασισμό, στο ναζισμό, στις αντιλήψεις αυτές που δεν έχουν καμία σχέση με την ανθρώπινη υπόσταση είναι πάντα επίκαιρος. Η θυσία αυτών των ανθρώπων και οι αγώνες του λαού μας στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου και της Εθνικής Αντίστασης πρέπει πάντα να μας δείχνουν το δρόμο του αγώνα, του αγώνα του καθημερινού και του αγώνα για τα ανθρώπινα ιδεώδη».

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ Ν. ΒΟΥΤΣΗ

·        Ενεργές, ισχυρές και διεκδικήσιμες είναι οι απαιτήσεις της χώρας μας για τις γερμανικές επανορθώσεις. Θα πρέπει η ελληνική πολιτεία να περάσει στη δεύτερη φάση ενεργούς διεκδίκησης με όλα τα μέσα, άρα και με τα νομικά, μετά την άρνηση που υπήρξε από γερμανικής πλευράς στη ρηματική διακοίνωση, την οποία επέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση στο Βερολίνο. Το θέμα έχει τεθεί ξανά και στη Βουλή και ετέθη και στο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής στη συνεδρία του την προηγούμενη εβδομάδα. Επιπλέον τονίζουμε ότι σε συνεννόηση και με τον σημερινό Πρόεδρο της Βουλής όλα όσα είχε υποσχεθεί η Βουλή των Ελλήνων ως συμβολή για την υποστήριξη του Μουσείου στο Δίστομο θα υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατόν.

·        Καθημερινά η πολιτική της ΝΔ ενισχύει και δίνει νόημα στην αδήριτη ανάγκη για τη διαμόρφωση με όρους προοπτικής της διακυβέρνησης της ευρύτερης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης που θα έχει στην καρδιά και τη ραχοκοκαλιά της την Αριστερά, τον ΣΥΡΙΖΑ ως μία δύναμη ποσοτικά και ποιοτικά ικανή να εμπνεύσει κοινωνικούς αγώνες, να εμπνεύσει ένα νέο όραμα και μία ελπίδα στον κόσμο της εργασίας και στη νεολαία ιδιαίτερα και να εμπνεύσει επίσης μία προοπτική ανασύνθεσης των ευρύτερων δυνάμεων της Αριστεράς σε κλίμακα Ευρώπης.

·        Η πολύ πλούσια συζήτηση, η οποία ήδη διεξάγεται με αφορμή το πολύ σημαντικό κείμενο του απολογισμού της 8ετούς σύγχρονης πορείας του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην κρίση αναδεικνύει τόσο τη ριζική διαφορά με τις καθεστωτικές, εξουσιαστικές αντιλήψεις των παραδοσιακών συντηρητικών κομμάτων που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία όσο και τη θέληση και το πάθος της Αριστεράς για αυτογνωσία, αναστοχασμό και αντιστοίχιση όχι μόνο με την εκλογική επιρροή που είναι κεντρικό στόχος για το νέο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και αντιστοίχιση με την ιστορικότητα που η πλούσια διαδρομή της Αριστεράς και των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων έχει σημαδέψει την πολιτική ζωή, τον πολιτισμό και τις συνειδήσεις του κόσμου της εργασίας στη χώρα μας.

·        Η δυναμική του αντί ΣΥΡΙΖΑ μετώπου πνέει πολιτικά τα λοίσθια καθώς οι τακτικισμοί, οι αποκρύψεις, οι εξυπηρετήσεις και τα γραμμάτια σε συμφέροντα, ο διχαστικός λόγος που ήταν υλικά με βάση τα οποία οικοδομήθηκε αυτό το μέτωπο για την απομάκρυνση του ΣΥΡΙΖΑ από τη διακυβέρνηση έχουν πλέον οδηγηθεί σε γρήγορα αποκαλυπτήρια στο πλαίσιο μίας καθαρά καθεστωτικής αντίληψης που επενδύει τον αυταρχισμό και τη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Η αγωνιώδης προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης για να πείσει ότι μπορεί να κυβερνήσει γίνεται στα χνάρια και πάλι της δημιουργίας ενός σύγχρονου αντί ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, το οποίο όμως δεν μπορεί να έχει καμία κοινωνική αποδοχή πέραν όσων επωφελούνται από την εξόφληση γραμματίων μέσα στην ολιγαρχία. Προσώρας η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τα «τέρατα» που δημιούργησε προεκλογικά με τη διχαστική πολιτική της. Δυστυχώς όμως ο κίνδυνος και κυρίως για την κοινωνία αφορά στη χώρα και όχι μόνο στην επιβίωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.    

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ Ν. ΤΟΣΚΑ

·        Η Αριστερά που θέλουμε δεν είναι ο προφήτης μιας μέλλουσας ζωής αλλά η μάχιμη δύναμη ανατροπής του σκληρού παρόντος. Είναι η δύναμη της αλλαγής. Δυστυχώς την προηγούμενη τετραετία είμαστε μόνο η δύναμη σωτηρίας της χώρας. Η Ν.Δ. δεν έχει σχέδιο μιας νέας δίκαιης κοινωνίας. Επιζητεί εκδίκηση, αποδοκιμασία της προοδευτικής παράταξης, ξεκαθάρισμα λογαριασμών, απελευθέρωση των επιχειρήσεων, μείωση του ήδη μικρού κράτους, μείωση των κοινωνικών αγαθών.

·        Δεν μπορούμε να αφήσουμε την ελληνική ολιγαρχία να ελέγχει ότι έχει σχέση με επιρροή της κοινωνίας μάλιστα όταν αυτή δεν ασχολείται με την παραγωγή αλλά μόνο με τα ΜΜΕ και το ποδόσφαιρο. Πρέπει επιτέλους να φορολογηθεί ο μεγάλος πλούτος, ειδικά όταν δεν είναι παραγωγικός, κάτι που ακόμη και το δημοκρατικό κόμμα στις ΗΠΑ επαγγέλλεται, να διατηρηθούν πάση θυσία τα συλλογικά αγαθά (οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας-νερό, ρεύμα, παιδεία, υγεία) σε κοινωνικό έλεγχο και να διατηρήσουμε το περιβάλλον ακόμη και σε βάρος της πρόσκαιρης ανάπτυξης.

·        Μετά την εποχή των κινημάτων και την εποχή των κομμάτων το βάρος πέφτει στα μέτωπα. Μπορούμε όλοι μας να έχουμε διαφορετικές απόψεις για τον τρόπο επίλυσης των προβλημάτων και να συμφωνούμε στο στόχο. Να βαδίζουμε χωριστά και να χτυπάμε μαζί. Χρειαζόμαστε ‘’σχέδιο πτήσης’’ και χρειαζόμαστε νέες δυνάμεις για να ενισχύσουν το μεγάλο προοδευτικό μέτωπο. Νέες δυνάμεις ανιδιοτελείς, με δυνατότητα σκέψης και θέληση για δουλειά. Περιμένουμε τους νέους ανθρώπους που δεν ανέχονται ζυγό και αναζητούν δουλειά, τους αριστερούς, τους απογοητευμένους από το δεξιόστροφο ΠΑΣΟΚ, τους δεξιούς από παράδοση και όχι από συμφέρον, τους κομμουνιστές, τους ανένταχτους και προβληματισμένους, τους ανθρώπους του μόχθου, τους διανοούμενους.

·        Ας φτιάξουμε το μεγάλο μέτωπο πριν είναι αργά. Ας πάμε όλοι με τα χαρακτηριστικά μας αλλά και την κριτική μας. ‘’Ας διαφωνούμε τα Σαββατοκύριακα κι ας παλεύουμε ενωμένοι τις καθημερινές’’. Ας σοβαρευτούμε και ας βιαστούμε, αλλιώς το υπάρχον σύστημα θα καταστρέψει και τον άνθρωπο και τον πλανήτη. Ο δρόμος θα είναι ανηφορικός, δεν θα είναι με ροδοπέταλα αλλά θα είναι για το καλό του Λαού και του τόπου. Και δεν αξίζει ‘’να μείνουμε όρθιοι και μόνοι μες στην απέραντη μοναξιά του πλήθους’’ που λέει ο Μ. Αναγνωστάκης. Τουλάχιστον όχι τώρα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)