to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:41 | 04.10.2019

Πολιτική

Ν. Βούτσης: Η πολιτική της κυβέρνησης είναι ένα μείγμα νεοφιλελευθερισμού με ακροδεξιές πινελιές

Η πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι "ένα μείγμα νεοφιλελευθερισμού, μερικές φορές ακραίου στα οικονομικά, εργασιακά, με ακροδεξιές πινελιές και αυταρχικές νοοτροπίες", χρειάζεται η ανάπτυξη κινημάτων απέναντι σε αυτή την πολιτική και ο ΣΥΡΙΖΑ "θα δοκιμαστεί στο πεδίο της προγραμματικής αντιπολίτευσης και κυρίως της κοινωνικής γείωσης", επισήμανε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου "Νίκος Πουλαντζάς" στη Θεσσαλονίκη.


"Ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε την ευθύνη να ενθαρρύνουμε να αναπτυχθούν σύγχρονα μαζικά κινήματα πάνω στα επίδικα που γεννάει καθημερινά μια πολιτική κυβερνητική η οποία είναι ένα μίγμα νεοφιλελευθερισμού, μερικές φορές ακραίου νεοφιλελευθερισμού στα οικονομικά, εργασιακά, με ακροδεξιές πινελιές και αυταρχικές νοοτροπίες", είπε και πρόσθεσε: "Είναι σαφές, λοιπόν, ότι δημιουργείται και στο επίπεδο των κοινωνικών αναγκών και στο επίπεδο των κοινωνικών αντιστάσεων ένα ευρύ πεδίο στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, πέρα από τη δουλειά μέσα στη Βουλή θα πρέπει και να ενθαρρύνει, να αξιοποιήσει, να επενδύσει. Άρα η ρητορική και η επαγγελία του νέου ΣΥΡΙΖΑ και της τομής μέσα στη συνέχεια για ένα μαζικό κόμμα ακουμπάει πάνω σε αυτές τις ανάγκες. Και σαν τέτοιο έχει και νόημα. Αλλιώς δεν θα είχε νόημα, θα ήταν μια εσωτερική υπόθεση που δεν θα απασχολούσε την κοινωνία".

Το θέμα της εκδήλωσης ήταν οι εμπειρίες από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το βιβλίο του Κώστα Δουζίνα, με τίτλο "Από την έδρα στα έδρανα, έργα και ημέρες μιας αριστερής διακυβέρνησης" και στην ομιλία του ο κ. Βούτσης τόνισε πως "η αποτίμηση της τετραετούς διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχει ιστορική και διεθνή διάσταση" και πρέπει να γίνει με όρους εξωστρέφειας και κοιτώντας προς τα εμπρός".

Συμπλήρωσε πως η αποτίμηση αυτή πρέπει να συνδεθεί και με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα γίνει ενόψει συνεδρίου, και "αυτές οι εμπειρίες θα πρέπει να γίνουν ψηφίδες μιας νέας αντίληψης για τη διακυβέρνηση με ρεαλισμό αλλά και με την εμπειρογνωμοσύνη που μας πρόσφερε".

Ο κ. Βούτσης έκανε αναφορά και σε ζητήματα ήθους και ύφους της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε: "Προφανώς ήμασταν κάτι το εντελώς διαφορετικό και από πλευράς ήθους και ύφους της εξουσίας, αλλά παρόλα αυτά τα ζητήματα ύφους της εξουσίας πρέπει να μας απασχολήσουν και θα πρέπει με τρόπο αυτοκριτικό και με τρόπο μη προσωποποιημένο να τα σημειώσουμε".

Στην εκδήλωση μίλησαν, επίσης, οι καθηγητές Ακρίτας Καϊδατζής, Άρης Στυλιανού και ο Κώστας Δουζίνας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου "Ν. Πουλαντζάς" Μιχάλης Μπαρτσίδης.

Παρέστησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος, Γ. Αμανατίδης. Κ. Νοτοπούλου, Δ. Αυγέρη και ο πρώην α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής Τ. Κουράκης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)