to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:25 | 26.01.2022

Πολιτική

Ν. Βούτσης: Η μόνη συγγνώμη είναι η παραίτηση

"Έχει χρεοκοπήσει σε αλλεπάλληλες κρίσεις η ίδια η κυβερνητική πολιτική και όχι δήθεν κάποια γρανάζια του «επιτελικού κράτους»"


Σημεία συνέντευξης τ. προέδρου της Βουλής και βουλευτή Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκου Βούτση, στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 και τον Νίκο Ξυδάκη:

  • Η ανάληψη ευθύνης για ότι συνέβη τις τελευταίες ημέρες δεν μπορεί παρά να είναι η παραίτηση της Κυβέρνησης. Υπάρχει μία ομοιότητα σε τρεις επάλληλες κρίσεις. Πριν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού υπήρχε πλήρης γνωστοποίηση των φαινομένων που έρχονταν και μάλιστα υπήρχαν τα πρόδρομα φαινόμενα με τη φωτιά στα Γεράνια Όρη και έγιναν συσκέψεις με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και δηλώσαν ότι είναι πανέτοιμοι. Το αποτέλεσμα το γνωρίζουμε. Στην περίπτωση της πανδημίας και το τέταρτο κύμα που βρισκόμαστε οι διαψεύσεις είναι αλλεπάλληλες και η παραπληροφόρηση που υπάρχει και η επικινδυνότητα που έχει αναπτυχθεί μέσα σε ένα περιβάλλον όπου 100 συμπολίτες μας χάνουν τη ζωή τους καθημερινά είναι άνευ προηγουμένου. Έφτασε η υφυπουργός Υγείας να λέει ότι δεν μας προβληματίζουν αυτοί οι θάνατοι διότι αφορούν σε ηλικιωμένους. Ερχόμαστε τώρα στην παρούσα κρίση όπου είναι γνωστό ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο έγιναν δύο συσκέψεις στο ανώτατο επίπεδο με πλήρη πληροφόρηση από την ΕΜΥ για το τι ακριβώς έρχεται, ποιες ώρες έρχεται, τι πυκνότητα θα έχει. Σε αυτές λοιπόν τις συσκέψεις ελήφθησαν αποφάσεις. Επομένως υπάρχει ευθύνη για τη χρεοκοπία της κυβερνητικής πολιτικής ενώ καταρρέει και το αφήγημα που προέρχεται από μία εμμονική αντίληψη πως μόνο η αγορά και ο ιδιωτικός τομέας μπορούν να δίνουν λύσεις στα προβλήματα.
  • Και στις τρεις αυτές κρίσεις που ζήσαμε και ζούμε υπάρχει μία εμμονική στήριξη του ιδιωτικού τομέα, των εταιριών και των παρόχων. Είναι λοιπόν η ουσία της κυβερνητικής αντίληψης, πολιτικής και πρακτικής, η οποία είναι επιβαρυμένη από την καθεστωτική αλαζονεία. Διότι  αναμένουν ότι όταν συμβεί οποιοδήποτε λάθος υπάρχει το ανάχωμα των φιλοκυβερνητικών και «αγιογραφούντων» Μέσων που θα παρέχει την απαραίτητη κάλυψη. Δεν φοβούνται τη δημόσια αρά, την κατακραυγή για να πάρουν περισσότερα μέτρα και να δράσουν πιο συντονισμένα. Είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει. Αυτή η αθλιότητα της παραπληροφόρησης είναι απίστευτη και προσθέτει στην ανασφάλεια των πολιτών.
  • Δεν είναι σωστό ότι η αποκλειστική ευθύνη αφορά στην Αττική Οδό και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Σύμφωνα με τον νόμο σε αυτές τις περιπτώσεις στα επιχειρησιακά κέντρα που υπάρχουν σε αυτές τις μεγάλες εταιρείες από όπου γίνεται και η διευθέτηση της κυκλοφορίας, υπάρχουν υποχρεωτικά εκπρόσωποι της πυροσβεστικής, της τροχαίας και της Πολιτικής Προστασίας. Όταν είναι να ληφθεί απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων, για κλείσιμο της οδού ή για να υπάρξει επέμβαση του στρατού την τελική απόφαση την έχει η Πολιτική Προστασία. Δεν είναι σωστό λοιπόν ότι μόνο η Αττική Οδός έχει την ευθύνη, η οποία προφανέστατα ήταν απροετοίμαστη, ανέτοιμη και απέβλεπε στην κερδοφορία όπως γίνεται και με τις περισσότερες ιδιωτικές εταιρείες. Την ευθύνη έχουν η Πολιτική Προστασία, η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός. Διότι όταν καταρρέουν οι υποδομές του Κράτους την ευθύνη έχουν οι αρμόδιοι.
  • Έχουν γίνει απίστευτα και τρομερά πράγματα που έχουν όχι απλά κλονίσει την εμπιστοσύνη του λαού, του κόσμου προς την Κυβέρνηση και το Κράτος ευρύτερα αλλά δημιουργούν μείζον πολιτικό ζήτημα. Εδώ δεν αρκεί μία συγγνώμη. Πρόκειται για επαναλαμβανόμενες καταστάσεις που καταδεικνύουν την απόλυτη χρεοκοπία της κυβερνητικής πολιτικής. Ο λαός λοιπόν πρέπει να αποφασίσει μέσα από την απίστευτη και ιστορική εμπειρία κυρίως της πανδημίας αλλά και της κλιματικής κρίσης, αν θα στηριχθεί ξανά το Δημόσιο. Κλείνει ένας ιστορικός κύκλος. Από εδώ και πέρα θα πρέπει οι πολιτικές να έχουν στο επίκεντρό τους την αμέριστη και απόλυτη στήριξη των δημόσιων υποδομών σε όλα τα επίπεδα. Νοσοκομεία, Υγεία, Παιδεία, Πολιτική Προστασία, Κοινωνική Αλληλεγγύη, Κοινωνικό Κράτος. Αυτή είναι η μεγάλη πολιτική και ιδεολογική σύγκρουση που πρέπει να κερδίσουμε για το καλό της χώρας.     

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)