to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:28 | 03.02.2021

Πολιτική

Ν. Βούτσης: Η κυβέρνηση φιλοτεχνεί «μαγική εικόνα» για τη διαχείριση της πανδημίας

«Φιλοτεχνείτε μια μαγική εικόνα με αποκρύψεις και κυρίως με την επίκληση της επιτροπής των ειδικών», τόνισε ο Ν. Βούτσης κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής το απόγευμα της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από τον Βασ. Κικίλια, τον Νίκο Χαρδαλιά, τον Παν. Αρκουμανέα και τον Σωτήρη Τσιόδρα, για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα.


«Θα κάνω πολιτική ομιλία γιατί είναι πολιτική η συζήτησή μας. Ο κ. Τσιόδρας μίλησε για την ανάγκη συναίνεσης, ομόνοιας και εθνικής στρατηγικής. Θέλω να είμαι ευθύς. Προϋπόθεση για να πάμε σε μια τέτοια συναντίληψη είναι η ειλικρίνεια, να μην υπάρχει αποσιώπηση στοιχείων και κυρίως να υπάρχει πολιτική βούληση της κυβέρνησης, που βεβαίως δεν επεδείχθη ούτε σε μια στιγμή αυτής της δραματικής κατάστασης που ζούμε. Αντίθετα φιλοτεχνείτε μια μαγική εικόνα με αποκρύψεις και κυρίως με την επίκληση της επιτροπής των ειδικών», τόνισε ο Ν. Βούτσης κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής το απόγευμα της Τετάρτης (όπου υπήρξε ενημέρωση από τον Βασ. Κικίλια, τον Νίκο Χαρδαλιά, τον Παν. Αρκουμανέα και τον Σωτήρη Τσιόδρα).

Eπισήμανε δε ότι «η έκκληση του κ. Τσιόδρα για συναίνεση και εθνική στρατηγική μένει στο κενό αφού αποδεδειγμένα η Κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση. Αυτό φάνηκε στον τρόπο υποδοχής των προτάσεων Τσίπρα για τις πατέντες των εμβολίων αλλά και στη μη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής επί 10 μήνες».

« Η αλήθεια απέχει πάρα πολύ, όπως έδειξε και ο κ. Λαμπρούλης του ΚΚΕ. Ζητήθηκε η δημοσιότητα των πρακτικών της Επιτροπής, με την έννοια να δοθούν στα κόμματα. Περνάμε στο τρίτο κύμα και υπάρχει ακόμα άρνηση. Με ποιο δικαίωμα;», πρόσθεσε ο Ν. Βούτσης και στη συνέχει επισήμανε:

- Όλο το καλοκαίρι, καθώς υπήρχε και εφησυχασμός όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός, γνωρίζουμε πως υπήρχαν αντικρουόμενες απόψεις σε πολύ σοβαρά ζητήματα, τα σχολεία, τον τουρισμό, τα ΜΜΜ κ.ο.κ. Τότε υπήρχε η σιωπή του κ. Τσιόδρα ως στάση, ως αποστασιοποίηση από τα τεκτενόμενα. Είναι σαφές ότι υπήρχαν και διαφορετικές προσεγγίσεις, μελέτες όπως του κ. Σαρηγιάννη που μιλούσε για 2000 κρούσματα εντός Οκτωβρίου. Στο σκότος, άρνηση για τα πρακτικά. Είναι απαράδεκτο, αντιδημοκρατικό, δε μπορεί να υπάρξει συναίνεση με την έλλειψη πολιτικής βούλησης.

- Σε σχέση με το θέμα των πατεντών για τα εμβόλια. Ήδη τοποθετούνται σε σχετικές τροπολογίες και διεθνή, ευρωπαϊκά όργανα. Ο κ. Φάουτσι απάντησε ναι, όταν του ετέθη το ζήτημα, στη μητρόπολη του καπιταλισμού. Ποιος ξέρει αν δε χρειάζεται να κάνουμε κάθε χρόνο εμβόλιο, όπως γίνεται με τη γρίπη; Πόσα δισεκατομμύρια θα χρειαστούν; Φέρατε τον κ. Τρύφωνα από τη δεύτερη μέρα να πει στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι δεν είμαστε έτοιμοι. Προφανώς δεν είμαστε έτοιμοι, προφανώς χρειάζεται ένα, ενάμιση χρόνο η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αν υπάρξουν επενδύσεις να είναι σε θέση να κάνει το εμβόλιο. Γιατί δε μπαίνετε σε αυτή τη στρατηγική; Γιατί ο Πρωθυπουργός είπε μέσα στη Βουλή στον κ. Τσίπρα πως του ζητάμε με ένα άρθρο και ένα νόμο να κρατικοποιήσουμε τις ιδιωτικές βιομηχανίες φαρμάκου; Αυτή ήταν η απάντηση κ. Καθηγητά, πώς θα βρούμε πολιτική συναίνεση;

- Το πιο σημαντικό όμως είναι η σιωπή σας για τον οδικό χάρτη τον εμβολίων στη χώρα. Σήμερα είναι μια δημόσια συνεδρίαση και είναι προφανέστατο πως έχουμε πέσει έξω στον οδικό χάρτη της Ελευθερίας που είχατε παρουσιάσει και μάλιστα κινδυνεύουμε να πέσουμε πολύ έξω. Έστω και με την απόσυρση των βεβαιοτήτων που είχατε τον προηγούμενο καιρό πρέπει να τοποθετηθείτε.

- Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από βήματος της Βουλής αναζητώντας συναινέσεις και εθνική στρατηγική, μαζί με άλλα κόμματα, όπως το ΚΙΝΑΛ, είχε πει πως η χώρα πρέπει να ψάξει όχι μονομερώς, μαζί με άλλες χώρες και εναλλακτικές προσβάσεις για να μπορέσουμε να καλύψουμε τον πληθυσμό. Θυμάστε τι του απαντήθηκε; Πώς λοιδορηθήκαμε; Από που, λοιπόν, αντλείτε αυτή τη διάθεση αποθέωσης για το πολιτικό σχέδιο και τη στρατηγική της κυβέρνησης;

- Σε σχέση με την πλατφόρμα. Γιατί δεν επιλέξατε την τυχαιοποίηση των δειγμάτων, και μάλιστα δωρεάν, για να έχετε τη δυνατότητα να ξέρετε τι γίνεται, αλλά δίνετε αυτή τη δυνατότητα μόνο σε όσους εγγραφούν σε αυτή; Δεν αντιλαμβάνεστε τις μεγάλες διακρίσεις που φέρει αυτό αλλά κυρίως ότι δεν έχετε τα αυθεντικά στοιχεία; Γιατί στη δεύτερη πλατφόρμα για τους εκπαιδευτικούς θέλει για να βγει το αποτέλεσμα μια εβδομάδα, ενώ αυτό το διάστημα θα βρίσκονται μέσα στην τάξη; Και μάλιστα όποιοι από αυτούς τους 70 χιλιάδες εκπαιδευτικούς έχουν πρόσβαση στα τεστ.

- Πόσοι έχασαν τη ζωή τους στο σπίτι μετά από συστάσεις νοσοκομείων ή του ΕΟΔΥ να μείνουν εκεί; Τι παρακολούθηση είχαν και πόσες καταγγελίες υπήρχαν ότι βρίσκονταν εκτός παρακολούθησης; Πόσοι συμπολίτες μας κατέληξαν γιατί δεν είχε ενισχυθεί η ΠΦΥ;

- Γιατί οι στενές επαφές στην ιχνηλάτηση περιορίζονται στον αριθμό δυο, ακόμα και σε εργασιακούς χώρους ή στα αεροπλάνα; Πως γίνεται η επιδημιολογική επιτήρηση, ποια στελέχη την κάνουν; Είναι σε επαφή με τους επόπτες υγείας και με τις υπηρεσίες του υπουργείο υγείας έτσι ώστε να καταγράφεται η αυθεντική εικόνα; Κάποια από τα πολλά ερωτήματα.

- Η συζήτηση αυτή είναι για να βάλουμε το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων. Προφανώς χρειάζεται εθνική στρατηγική, συναίνεση, μέτρα. Αλλά χρειάζονται και κονδύλια, στήριξη των δομών υγείας, συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού, στρατηγική για τους εμβολιασμούς, για τα φάρμακα, τις πατέντες. Σε όλα αυτά η συζήτηση είναι ανοιχτή αλλά δε δέχομαι τη μαγική εικόνα που φιλοτεχνείται εκ μέρους της προπαγάνδας που ασκείται από τα ΜΜΕ. Δυστυχώς ο κυνισμός της κυβέρνησης σε αυτό το θέμα είναι ότι την ενδιαφέρει η προπαγάνδα και όχι η ενημέρωση του πληθυσμού.​

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)