to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:37 | 02.11.2013

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Ν. Βούτσης: «Η δολοφονική επίθεση λειτουργεί αντικειμενικά προβοκατόρικα-Δεν χρειάζονται όμως εικοτολογίες»

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, μίλησε στο Κόκκινο για τη δολοφονική επίθεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Ν. Ηράκλειο, που είχε ως αποτέλεσμα δυο νεκρούς και έναν τραυματία.


  

Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξη του Νίκου Βούτση:

  • Θέλουμε το σχόλιό σας για την χθεσινοβραδινή επίθεση..

Είναι ένα δραματικό συμβάν αυτή η εγκληματική ενέργεια και πρώτα απ΄ όλα ξεχωρίζω και το λέω εμφατικά  την ανθρώπινη διάσταση, η οποία είναι παρούσα με συγκλονιστικό τρόπο, διότι δυο νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από εγκληματική ενέργεια εναντίον τους κι ένας τρίτος διακινδύνευσε σοβαρά. Αυτή η διάσταση, πέραν των πολιτικών συνεπειών και απόνερων, πέραν της γενικότερης επικινδυνότητας που λειτουργεί αυτή η ενέργεια για το σήμερα και το αύριο στην κοινωνία και την πολιτική ζωή του τόπου, αυτή η διάσταση η ανθρώπινη πρέπει μ΄ ένα διακριτό τρόπο και εμφατικά να τοποθετείται στο κάδρο της όποιας συζήτησης αυτές τις μέρες. Διότι ακριβώς ο Ρουβίκωνας του αίματος, αν τον διαβεί κανείς, είναι αυτός που θέτει κάποια όρια στην όποια αντιπαράθεση, την πολιτική ή όποια άλλη. Κι αυτό είναι συγκλονιστικό πραγματικά. Δημιουργεί τομή.

  • Διαβάζουμε σήμερα σε αρκετά πρωτοσέλιδα, έχω μπροστά μου και την ΑΥΓΗ και αρκετές άλλες εφημερίδες που μιλούν για προβοκάτσια. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;… Και από τα σχόλια του κόσμου που εμείς παίρνουμε….

Θέλω να είμαι πολύ ακριβής. Η αριστερά δεν το κάνει αυτό, πολιτικαντισμοί τέτοιες ώρες θα ήταν αδιανόητο. Θέλω να είμαι πάρα πολύ σαφής σ΄ αυτό που θα σας πω και γνωρίζετε ότι έχω μεγάλη εμπειρία να λέω μάλλον σωστά πράγματα για τέτοια ζητήματα.  Το εάν αυτή η ενέργεια λειτουργεί προβοκατόρικα ή όχι για το πολιτικό σκηνικό νομίζω ότι είναι αυταπόδεικτο.  Δηλαδή  δεν είναι τυχαίο ότι συμπίπτουν από πολλές πλευρές ότι λειτουργεί πράγματι αποσταθεροποιητικά, προσπαθεί να βγάλει την πυξίδα από εκεί που έχει μπει μέσα από τις κοινωνικοπολιτικές αντιπαραθέσεις αυτής της περιόδου, να την στρέψει κάπου αλλού. Μ¨ αυτή την έννοια λειτουργεί προβοκατόρικα.

Το αν είναι προβοκάτσια, δηλαδή αν είναι σχεδιασμένο να γίνει κάτι τέτοιο από κάποιες υπηρεσίες, από κάποιους προβοκάτορες του ίδιου χώρου ή οτιδήποτε άλλο, το θεωρώ εξαιρετικά παρακινδυνευμένο για να το υπαινίσσεται κάποιος, χωρίς βεβαίως να αποκλείεται τίποτα. Γιατί ξέρετε ότι σε περιόδους κρίσης και έντασης όλα τα λουλούδια ανθίζουν.  Και οι υπηρεσίες παρεμβαίνουν και τα πάντα.  Αλλά ήθελα να κάνω αυτή τη διάκριση Δηλαδή η έννοια της προβοκάτσιας δεν είναι μονοσήμαντη. Αντιλαμβάνεστε. Δηλαδή μπορεί εκ των πραγμάτων να λειτουργεί προβοκατόρικα –και αυτό είναι σίγουρο- σε σχέση με την ανάπτυξη του μαζικού κινήματος, την πρόοδο ας πούμε των ερευνών για την Χρυσή Αυγή, για μια σειρά από ζητήματα.. την ένταση των κοινωνικών αγώνων αυτής της περιόδου. Ως προς αυτό δέχομαι απολύτως, αν αυτό εννοούν, τα πρωτοσέλιδα των ΝΕΩΝ, της ΑΥΓΗΣ .. κ.λπ., που  συμπίπτουν. Μην κάνουμε όμως το λάθος να θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι είναι κάποιοι οι οποίοι είναι προβοκάτορες επί τούτοις. Δηλαδή μπορεί να είναι έτσι, μπορεί και να μην είναι. Γι αυτό δεν χρειάζονται εικοτολογίες, ούτε χρειάζεται και μια εμμονή που υπήρχε από πλευρές της αριστεράς και στο παρελθόν.  Είναι πολύ σύνθετα τα πράγματα για να έχει κανείς μονοσήμαντες απόψεις.

  • Θεωρείτε ότι ανοίγει η πόρτα για να ξαναζεσταθεί αυτή η θεωρία των δύο άκρων;…

Για κάποιους θερμοκέφαλους είναι σίγουρο, δηλαδή της ακροδεξιάς πτέρυγας της Ν.Δ. Πιστεύω όμως ότι αυτά καθαυτά τα γεγονότα ξέρετε όταν συμβαίνουν κι έχουν μια τραγική μια δραματική κλίμακα που υπερβαίνει τη συγκυρία, τους τακτικούς πολιτικούς ελιγμούς κ.λπ., πολλές φορές λειτουργούν καθαρτήρια σε σχέση  με τις γραμμές και τις στρατηγικές. Δηλαδή μπορεί να δεις, ενώ εκ πρώτης όψεως αυτή η θεωρία που κάποιοι θα προσπαθήσουν να πλασαριστεί ξανά σαν βασική στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης, παρόλα αυτά να μην συμβαίνει. Διότι το καθαυτό γεγονός υπερβαίνει την τακτική του διαχείριση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)