to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:06 | 03.02.2019

Πολιτική

Ν. Βούτσης: Συζητάμε για ενίσχυση του ρόλου των κομμάτων και όχι αλλαγή στις συνθέσεις ή στην οντότητα των Κ.Ο.

«Η συνεδρίαση αφορά στην ενίσχυση του ρόλου των κομμάτων και όχι σε αλλαγή στις συνθέσεις και την οντότητα των κοινοβουλευτικών ομάδων», επισημαίνει ο πρόεδρος της Βουλής, αναφερόμενος στησημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού, που έχει θέμα την τροποποίηση διατάξεων


Αναλυτικά, τα βασικά σημεία από τη ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρόεδρος της Βουλής στον «Αθήνα 9.84» και τον δημοσιογράφο Βασίλη Πάικο:

Για τον κανονισμό της Βουλής:

Αυτό το οποίο θα συζητήσουμε θα είναι μια ενίσχυση του ρόλου των κομμάτων και όχι αλλαγή στις συνθέσεις ή στην οντότητα των κοινοβουλευτικών ομάδων. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο θα συζητήσουμε, το οποίο δεν θα συνιστά καμία ουσιώδη αλλαγή επί του κανονισμού. Κι όταν αναφέρομαι σε ενίσχυση, δεν εννοώ σε σχέση με τις κοινοβουλευτικές ομάδες που είναι και ο πυρήνας της λειτουργίας του Κοινοβουλίου.

Από εκεί και πέρα πρέπει όλοι να σεβόμαστε και να ενισχύουμε τα κόμματα. Γνωρίζετε ότι τα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές και που έχουν το απαραίτητο ποσοστό για να μπουν στη Βουλή παίρνουν κρατική επιχορήγηση, μπαίνουν στη λίστα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για να έχουν τον αναγκαίο χρόνο στα πλαίσια του πλουραλισμού στα κανάλια, κι αυτό τεκμηριώνεται ξανά στην επόμενη εκλογική μάχη. Με αυτήν την έννοια τα κόμματα συνεχίζουν να λειτουργούν, όπως και ο αρχηγοί τους, ανεξάρτητα από το πώς μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει μια κοινοβουλευτική ομάδα κάτι που είναι θέμα του Κοινοβουλίου, και όπου κατ’ ελάχιστο πρέπει να έχει πέντε βουλευτές διότι αλλιώς δεν μπορεί να λειτουργήσει μια κοινοβουλευτική ομάδα ουσιαστικά.

Δεν πρόκειται να γίνει καμία παρέμβαση σε αυτή την ουσιώδη διάταξη σε σχέση με τη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Από εκεί και πέρα η υποστήριξη του κόμματος, η οποία γίνεται έτσι κι αλλιώς από τη νομοθεσία -ανεξάρτητα αν είναι μέσα ή όχι στη Βουλή κι ανεξάρτητα από το πόσους έχει ως βουλευτές-, είναι καθήκον όλων μας και επ’ αυτού θα γίνει η όποια συζήτηση πρόκειται να γίνει.

Για το πολιτικό κλίμα των ημερών:

Θέλω να είμαι σαφής γενικότερα σε ό,τι αφορά την παροχέτευση ψευδών διαρροών, εκβιασμών, οποιονδήποτε σχολίων, αιτιάσεων ή απειλών. Αυτού του τύπου  το κλίμα όχι απλά δεν βοηθάει το πολιτικό σύστημα, αλλά το υπονομεύει ευθέως. Τέτοιου τύπου πολιτική δεν μας αφορά, δεν μας αγγίζει. Και καθώς βλέπω ότι διαμορφώνεται και για τον Πρωθυπουργό ένα κλίμα ότι εκβιάζεται ή ότι υποχωρεί σε εκβιασμούς, σας διαβεβαιώνω ότι τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και εγώ και τα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου σε τέτοιου είδους παροχετεύσεις και έμμεσες απειλές δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να στέρξουμε.

Για την πιθανότητα πρότασης μομφής από την Αξιωματική Αντιπολίτευση:

Προφανώς έχει συνταγματικό δικαίωμα η Αξιωματική Αντιπολίτευση να κάνει ό,τι θεωρεί απαραίτητο για τον θεσμικό της ρόλο. Εγώ θεωρώ ότι δεν έχει πραγματικές αιτίες για να κάνει κάτι τέτοιο, αυτή είναι η εκτίμησή μου. Όπως επίσης θεωρώ ότι σε μία τέτοια περίπτωση, επειδή είναι η πολλοστή φορά που ακούγεται –και δεν το θεωρώ κακό που ακούγεται-, θέλω να είμαι ευθύς ότι οι απαντήσεις οι οποίες θα δοθούν σε οποιεσδήποτε αιτιάσεις και ενστάσεις  δεν θα είναι απλά πειστικές, θα είναι καταλυτικές στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Σημειώστε το αυτό.

*****

Η σκηνοθετημένη ένταση από πλευράς ΝΔ και η θέση της κυβέρνησης

Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε αναλυτικά το σχετικό δημοσίευμα του Left.gr, Η Ν.Δ., μπροστά στο στρατηγικό της αδιέξοδο, «ανακάλυψε» ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι αριθμητικά μικρή, παραβλέποντας ότι προσφάτως η κυβέρνηση ζήτησε και εξασφάλισε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Παρά τις κραυγές της αντιπολίτευσης κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι υπάρχει σταθερότητα και θα συνεχιστεί με ονομαστικές ψηφοφορίες το νομοθετικό έργο.

Όπως χαρακτηριστικά περιγράφεται στο κύριο άρθρο της «Αυγής», «όλη αυτή η ένταση των τελευταίων ημερών είναι σκηνοθετημένη. Κραυγές για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα επειδή δεν παραιτήθηκε ο Παπαχριστόπουλος και επειδή η κυβέρνηση επιδιώκει να μπορούν να μιλάνε στη Βουλή ο Καμμένος και ο Θεοδωράκης. Αόριστοι και λασποβριθείς υπαινιγμοί, ότι ο Θεοδωράκης εξαγοράστηκε για να ψηφίσει τις Πρέσπες. Οδυρμοί εντός και εκτός Ελλάδας, ότι ο Τσίπρας στηρίζει τον αιμοσταγή δικτάτορα της Βενεζουέλας και πώς είναι δυνατόν να προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης.

Έξαλλες διαμαρτυρίες, ότι ο Τσίπρας μιλά απρεπώς για το κοινό των συλλαλητηρίων σε κατ' ιδίαν συνομιλίες. Θεωρίες συνωμοσίας, ότι ο Καμμένος, που κατά τα σενάρια της προηγούμενης εβδομάδας δρούσε σε μυστική συνεννόηση με τον Τσίπρα, αυτή την εβδομάδα τον εκβιάζει - άρα κάτι σκοτεινό υπάρχει εκεί... Υπάρχει εξήγηση για όλο αυτό. Είναι ο θυμός για την ήττα της αντιπολίτευσης στην ψήφο εμπιστοσύνης και στις Πρέσπες».

Δ. Τζανακόπουλος: Είμαστε έτοιμοι να πηγαίνουμε με ονομαστικές ψηφοφορίες μέχρι τον Οκτώβριο

Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα για την κυβερνητική σταθερότητα, δήλωσε σχετικά την Παρασκευή ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ηράκλειο.

Μιλώντας στην ΕΡΑ Ηρακλείου ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στα σενάρια περί εθνικών εκλογών τον ερχόμενο Μάιο, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση έχει στόχο να ολοκληρώσει την θητεία της ενώ έχει και ενισχυμένη πλειοψηφία.

«Μας λέγανε ότι δεν θα αντέξουμε αν δεν πάμε σε ψήφο εμπιστοσύνης. Ανεξαρτήτως της εκτίμησης που μπορεί να είχε κανείς για αυτό, εμείς προχωρήσαμε, ζητήσαμε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλης, έχουμε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, το ζήτημα της κυβερνητικής σταθερότητας έχει κριθεί. Έχουμε κερδίσει τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες από την ημέρα της ψήφου εμπιστοσύνης, έχουμε κερδίσει δυο κομβικά νομοσχέδια με ονομαστικές ψηφοφορίες και φυσικά έχουμε καταφέρει να κυρώσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών με μια πλειοψηφία, η οποία ήταν ευρύτερη ακόμα και από την πλειοψηφία που συγκεντρώσαμε στην ψήφο εμπιστοσύνης. Οπότε για μένα και για την κυβέρνηση δεν τίθεται κανένα ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας». 

Ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ακόμη ότι η κυβέρνηση είναι σταθερή, θα συνεχίσει με ονομαστικές ψηφοφορίες το νομοθετικό της έργο και ότι το πρόβλημα θα το έχει ο κ. Μητσοτάκης. Κατά λέξη, «η κυβέρνηση είναι απολύτως σταθερή και δεν έχει κανένα πρόβλημα να ολοκληρώσει το νομοθετικό της έργο και αυτό μπορεί ο καθένας να το διαπιστώσει. Εμείς είμαστε έτοιμοι να πηγαίνουμε σε ονομαστικές ψηφοφορίες μέχρι τον Οκτώβριο. Κανένα πρόβλημα δεν θα έχουμε με αυτό. Ο μόνος που θα έχει πρόβλημα θα είναι ο κ. Μητσοτάκης. Ούτως ή άλλως θεωρούμε ότι με τον τρόπο αυτό πιθανόν να αναβαθμίζεται και ο ρόλος του βουλευτή μέσα στο Κοινοβούλιο που είναι να συζητά και να καταθέτει απόψεις και φυσικά να ψηφίζει με βάση τη συνείδησή του».

«Ευρύτερη συναίνεση»

Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση και πρωτίστως το προεδρείο της Βουλής θα επιδιώξουν ευρύτερη συναίνεση, ώστε να ξεπεραστεί το πρόβληµα µε τη διάλυση των Κοινοβουλευτικών Οµάδων µέσω της διατήρησης της ιδιότητας του πολιτικού αρχηγού για τους προέδρους των κοµµάτων που χάνουν τους πέντε βουλευτές.

Αυτήν τη στιγµή, τρία κόµµατα που εισήλθαν τον Σεπτέµβριο του 2015 στη Βουλή κινούνται στα όρια και η κυβέρνηση εκτιµά ότι δεν είναι ηθικά και πολιτικά ορθό να χαθούν όλα τα προνόµιά τους.

Το Ποτάµι, οι ΑΝΕΛ αλλά και η Ένωση Κεντρώων «απειλούνται» µε την απώλεια των κοινοβουλευτικών τους προνοµίων. Η Κοινοβουλευτική Οµάδα του Ποταµιού ήδη έχει διαλυθεί, η αντίστοιχη οµάδα των ΑΝΕΛ απειλείται µε διάλυση µετά το «ξεπάγωµα» της παραίτησης Παπαχριστόπουλου και οι ΑΝΕΛ κινδυνεύουν να χάσουν την Κοινοβουλευτική τους Οµάδα εφόσον τελικά ο Γιάννης Σαρίδης ανεξαρτητοποιηθεί. 

Το μεσημέρι στις 2 ώρα, θα συνεδριάσει η Επιτροπή του Κανονισμού της Βουλής με αντικείμενο «Επεξεργασία και εξέταση της πρότασης του Προέδρου της Βουλής "Για την τροποποίηση διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής - Μέρος Β΄ (ΦΕΚ 51 Α΄/10.4.1997) και Μέρος Κοινοβουλευτικό (ΦΕΚ 106 Α΄/24.6.1987), όπως ισχύουν"».

Η αναβολή της παραίτησης Παπαχριστόπουλου

Ο πρόεδρος της Βουλής ζήτησε την Παρασκευή από τον βουλευτή των ΑΝΕΛ, Θανάση Παπαχριστόπουλο, να καθυστερήσει για µία εβδοµάδα την παραίτησή του.

«Με παρακάλεσε ο πρόεδρος της Βουλής -επειδή για να ισχύσει η Συνθήκη των Πρεσπών, πρέπει το πρωτόκολλο του ΝΑΤΟ να ψηφιστεί- αυτή η παραίτηση να πάρει μια παράταση τεσσάρων-πέντε ημερών», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος εξερχόμενος από το γραφείο του Προέδρου της Βουλής στο οποίο προσήλθε χτες για να παραδώσει την παραίτησή του.

«Έχω υποσχεθεί να υποβάλω παραίτηση σήμερα (σ.σ. χτες). Δεν πειράζει, τα προσωπικά μου είναι πιο κάτω από την ένταση που υπάρχει και νομίζω ότι μέσα στην προσεχή εβδομάδα, θα τελειώσει αυτή η ιστορία», δήλωσε ο κ. Παπαχριστόπουλος και πρόσθεσε: «Τη στιγμή που ο πρόεδρος με παρακάλεσε, αναβάλλω την παραίτηση για 4 με 5 ημέρες και παίρνω το χρέος της ανακολουθίας μου. Η αμαρτία μου θα είναι αυτές οι 4 με 5 ημέρες».

Η αντίδραση της Ν.Δ.

Επίθεση στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, εξαπέλυσε η ΝΔ με αφορμή την παρέμβασή του προς τον βουλευή των ΑΝΕΛ, Θανάση Παπαχριστόπουλο κατηγορώντας τον για «ευτελισμό του Κοινοβουλίου». 

«Ούτε τα προσχήματα δεν τήρησε σήμερα ο κ. Βούτσης» αναφέρει η ΝΔ και υποστηρίζει: «Ο πρωτοφανής ευτελισμός που έχουν επιβάλει στο Κοινοβούλιο οι κ. Τσίπρας και Καμμένος κορυφώθηκε σήμερα με τη βούλα του κ. Νίκου Βούτση. Ο πρόεδρος της Βουλής λαμβάνοντας πλέον και επισήμως ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στους εκβιαζόμενους εταίρους παρακάλεσε(!) τον βουλευτή Παπαχριστόπουλο να μην παραιτηθεί μέχρις ότου ολοκληρωθούν τα μαγειρέματα της κυβέρνησης. Οι πολίτες έχουν καταλάβει από καιρό ότι οι άνθρωποι που κυβερνούν τη χώρα είναι κατώτεροι των αξιωμάτων τους. Σήμερα απλά συνειδητοποίησαν ότι έχουν χάσει και το τελευταίο ψήγμα πολιτικής και προσωπικής αξιοπρέπειας για λίγους ακόμη μήνες εξουσίας».

ΑΝΕΛ: Να παραμείνει ως έχει ο Κανονισμός της Βουλής

"Η έδρα της Β' Αθήνας είναι των ΑΝΕΛ αν αλήθεια τη παραδίδει ο Παπαχριστόπουλος οφείλει να το κάνει τώρα, όπως και ο Κουίκ αν αποφασίσει να μείνει υπουργός και να παραδώσει το όνομα της Μακεδονίας" αναφέρει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Θεόδωρος Τοσουνίδης, σε σημερινή παρέμβασή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάϊ» τόνισε ότι εκείνο που ζητούν είναι να παραμείνει ως έχει ο Κανονισμός της Βουλής.

Ερωτηθείς για τη στάση που θα τηρήσουν οι ΑΝΕΛ σε περίπτωση κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας κατά του προέδρου της Βουλής απάντησε «θα μελετήσουμε οτιδήποτε κατατεθεί, πρέπει να μελετήσουμε το περιεχόμενο μιας πρότασης μομφής».

Απευθυνόμενος, μέσω απάντησής του σε σχετική ερώτηση, στους Θ. Παπαχριστόπουλο και Τ. Κουίκ είπε «υπηρετήστε αυτά για τα οποία σας ψήφισαν οι ψηφοφόροι. Αυτά για τα οποία έχετε δεσμευτεί».

«Όσοι δεν μπορούν να σταθούν στο πλευρό μας, να υπηρετήσουν τις δεσμεύσεις μας, τις αξίες μας, το ξέρουμε ότι είναι δύσκολο, θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις έδρες. Έρχονται οι επόμενοι που μπορούν να στηρίξουν όλα αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί στους Έλληνες» είπε, χαρακτηριστικά, ο Εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.

Ερωτηθείς αν θα διαγραφεί ο Θ. Παπαχριστόπουλος είπε «οι ΑΝΕΛ προτιμούμε να εγγραφόμεθα θετικά στη συνείδηση του κόσμου και όχι να διαγραφόμεθα. Αυτό είναι το μήνυμα που αποστέλλουμε προς όλους».

Χαρακτήρισε «θετικό μονόπρακτο που εξελίσσεται» τα όσα διαμείφθηκαν χθες στη συνάντηση Θ. Παπαχριστόπουλου-Ν. Βούτση, προσθέτοντας «αυτό που ζητούμε είναι στάση ευθύνης και σεβασμό απέναντι στη λαϊκή βούληση».

Κληθείς να σχολιάσει αποστροφή του προέδρου των ΑΝΕΛ σύμφωνα με την οποία αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση «δεν θα κάνουμε παρέλαση» απάντησε ότι «όταν πυροδοτείς το πολιτικό κλίμα, όταν προσβάλλεις τη λειτουργία της δημοκρατίας, η διέξοδος είναι οι εκλογές και τις επιβάλλει η κοινωνία».

Σχολιάζοντας την παρατήρηση ότι «η κριτική του κ. Καμμένου που έγραψε "υπάρχουν και Έλληνες Αλέξη" αγγίζει και τον πρωθυπουργό» είπε ότι εκείνο που εννοούσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είναι πως «αυτό που υπερασπιζόμαστε πρώτα και πάνω απ' όλα, είναι ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα, οπότε θα πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας και όσο πιο ψηλά βρισκόμαστε σε θέση ευθύνης ότι αυτά που κάνουμε πρέπει να έχουν άμεση θετική ανταπόκριση στον ελληνικό λαό».

«Αυτό που εκπέμπουμε είναι ότι όλα αυτά που δημιουργήθηκαν έχουν να κάνουν, όπως έχει καταγγείλει ο Π. Καμμένος, με την προσπάθεια να διαστρεβλωθεί με μια λάθος ερμηνεία ο Κανονισμός της Βουλής, να παραμεριστεί η επιθυμία ενός ολόκληρου λαού για την προάσπιση του ονόματος της Μακεδονίας και της ιστορικής μας φυσιογνωμίας είναι ζητήματα που πληγώνουν τον ελληνικό λαό αλλά και τη λειτουργία της δημοκρατίας», είπε ο κ. Τοσουνίδης.

Τέλος, ερωτηθείς, αν ο κ. Καμμένος θα συνεχίσει να ανεβάζει τους τόνους, απάντησε «ο Πάνος Καμμένος θα συνεχίσει να είναι συνεπής, αγωνιστής και δυνατός. Υπερασπιζόμαστε πατρίδα, λαό και το δικαίωμα αυτού του λαού να αποφασίζει».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)