to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:55 | 26.09.2021

Πολιτική

Ν. Βούτσης: Η Αριστερά έχει καθήκον να ενθαρρύνει τις διεκδικήσεις και τις αντιστάσεις των αδυνάμων και της νεολαίας

«Έχουμε θέσει ευθέως την ανάγκη για πολιτική αλλαγή, ακριβώς και γιατί οι επιχειρούμενες βίαιες αναδιαρθρώσεις εις βάρος της κοινωνίας με επίκεντρο την εργασία, το κοινωνικό κράτος και τις δημόσιες υποδομές δεν πρέπει να γίνουν «μη ανατάξιμες»», επεσήμανε ο Ν. Βούτσης, πρ. πρόεδρος της Βουλής


*Ολόκληρη η συνέντευξη του Νίκου Βούτση στην κυριακάτικη Kontranews και τον Χρήστο Κυμπιζή

Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και κάνει λόγο για «ξεπούλημα» της ΔΕΗ…

Ανοιχτή πρόκληση προς την κοινωνία, με επίκεντρο την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αποτελεί πλέον η ακραία νεοφιλελεύθερη, εν έτει 2021, πολιτική της κυβέρνησης που επαναφέρει στο προσκήνιο το «Δόγμα του Σοκ». Προφανώς σε συνεννόηση και συμπαιγνία με τους ιδιώτες παρόχους, με τους οποίους από έτους η ΔΕΗ είχε προχωρήσει σε εναρμονισμένες πρακτικές για τα τιμολόγια, με σκαλοπάτι την εκποίηση του ΔΕΔΗΕ πριν από λίγο καιρό, η κυβέρνηση της ΝΔ καθίσταται για μία ακόμα φορά ιστορικά υπόλογη για την υπονόμευση μιας αναγκαίας παρά ποτέ, μετά την πανδημία και την κλιματική κρίση, ενίσχυσης και στήριξης του δημόσιου τομέα της οικονομίας και των υποδομών και ριζικής αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.   

Πώς κρίνετε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη νομική προστασία γιατρών και εκπαιδευτικών από τους αρνητές; Πώς θα αντιμετώπιζε αυτούς τους ανθρώπους ο ΣΥΡΙΖΑ; Ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστηρίζει πως οι κυριότεροι εκπρόσωποι των αντιεμβολιαστών είναι αριστεροί…

Κρίνω ως απολύτως αναγκαία την κοινωνική αλληλεγγύη και τη θεσμική ασπίδα προστασίας γιατρών και εκπαιδευτικών από τον μικρό αλλά επικίνδυνο πυρήνα των «αρνητών αντιεμβολιαστών». Οι εγκληματικές ευθύνες, λόγω εμμονικών πολιτικών αντιλήψεων της κυβέρνησης,  για την αποτελμάτωση της εμβολιαστικής διαδικασίας και τη μεγάλη επικινδυνότητα από την καλπάζουσα πανδημία είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα που χρήζει και σοβαρής αντιμετώπισης στον δημόσιο διάλογο και την αντιπαράθεση που έχει προκληθεί. Δεν έχουν θέση προφανώς δηλώσεις κυνικά παρελκυστικές, όπως αυτή του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος εξάλλου επίσης ισχυρίζεται ότι και για την ακρίβεια φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και η μεγάλη ανάπτυξη!

Πώς θα πρέπει η Ελλάδα και η ΕΕ να αντιμετωπίσουν το προσφυγικό ζήτημα, μετά και την κατάσταση στο Αφγανιστάν; Γιατί είπατε ότι ο Μητσοτάκης ακολουθεί γραμμή Σαλβίνι;

Ο ορισμός του πρόσφυγα σήμερα, σύμφωνα με όλες τις διεθνείς συνθήκες, τον νομικό πολιτισμό και βέβαια τις παραδόσεις μας, είναι οι Αφγανοί και ιδιαίτερα βέβαια οι Αφγανές γυναίκες. Η εξασφάλιση νόμιμων και ασφαλών οδών για την προστασία τους και από την Ευρώπη είναι μια απολύτως αναγκαία και ανθρωπιστική στάση. Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του έχουν κρυφτεί πίσω από το μπλοκ των ξενοφοβικών δυνάμεων που υπονομεύουν την ίδια την υπόσταση της Ε.Ε. Η στρατηγική της αποτροπής και της «ασπίδας» της χώρας μας για την Ευρώπη προς τους πρόσφυγες και μετανάστες είναι μία βαθιά αντιδραστική πολιτική.

Με αφορμή τις γερμανικές εκλογές, ποια πιστεύετε ότι θα είναι η επόμενη μέρα στην Ευρώπη μετά την πανδημία;

Η σύγκρουση πολιτικών αποκτά πλέον στρατηγική σημασία ανάμεσα στις προοδευτικές και συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης για το σύνολο των θεμάτων που αναφέρονται στις προφανώς οξυμένες ανισότητες από την επήρεια της οικονομικής, της επιδημιολογικής, της κλιματικής κρίσης και βεβαίως τις προκλήσεις από το νέο γεωπολιτικό περιβάλλον διεθνώς. Είναι θετικό ότι υπάρχουν πλέον ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που δίνουν έναν προοδευτικό προσανατολισμό υπέρ της εργασίας και του κοινωνικού κράτους για την αξιοποίηση των κονδυλιών του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, όπως επίσης και για τη μη επαναφορά του περιβόητου «Συμφώνου Σταθερότητας». Είμαι αισιόδοξος για τη διαμόρφωση ενός νέου προοδευτικού συσχετισμού δυνάμεων, μία διαδικασία που θα ανατροφοδοτείται και με το κλίμα προοδευτικής πολιτικής αλλαγής και στη χώρα μας.  

Στην πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέσατε ως κεντρικό ζήτημα την ανάγκη το κόμμα να επικοινωνήσει και να ενθαρρύνει μια νέα ριζοσπαστικοποίηση μέσα στην κοινωνία. Πώς το συνδέετε με την προφανή ανάγκη να αλλάξουν τα δημοσκοπικά ποσοστά και να αντλήσει ο ΣΥΡΙΖΑ οφέλη από τη φθορά της ΝΔ;

Δεν αναφέρομαι μόνο στις απολύτως αναγκαίες και ρεαλιστικές προτάσεις στο οικονομικό πεδίο, όπως πχ στα 800 ευρώ κατώτατο μισθό άμεσα, για το τριανταπεντάωρο και για την καθολική στήριξη των εγγυήσεων στην εργασία, οι οποίες μαζί με άλλες σημαντικές μεταρρυθμίσεις εξαγγέλθηκαν και στην πρόσφατη ΔΕΘ από τον πρόεδρο του κόμματος. Το πρόγραμμά μας και οι παρεμβάσεις μας μέσα στην κοινωνία, τα αναπτυσσόμενα κοινωνικά κινήματα μέχρι και τις παρεμβάσεις στο κοινοβούλιο και το ευρωκοινοβούλιο πρέπει να εμφορούνται από ιδέες και προτάσεις για την υποστήριξη των δικαιωμάτων, των ελευθεριών, των αγώνων εναντίον όλων των διακρίσεων, του αυταρχισμού, της καταστολής.

Τα θέματα αυτά έχουν ανακύψει με ένταση, μέσα μάλιστα στον πυκνό χρόνο της κρίσης της πανδημίας και της συνειδητοποίησης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Ζητήματα στα οποία η Αριστερά έχει καθήκον με ευθύ και ριζοσπαστικό λόγο να ενθαρρύνει τις διεκδικήσεις και τις αντιστάσεις, ιδιαίτερα των πιο αδύναμων και των πλέον «αφανών» συμπολιτών μας και της νεολαίας. Ευτυχώς, το διαδίκτυο, στη φωτεινή του πλευρά, είναι ένας μοχλός δημοκρατικής επικοινωνίας και κινητοποίησης απέναντι στην αποσιώπηση των συστημικών ΜΜΕ. Ζητήματα όπως οι πατριαρχικές σχέσεις και τα λογής συντηρητικά στερεότυπα που οδηγούν σε γυναικοκτονίες και τη σιωπή της κοινωνίας, δεν πρέπει να είναι πια στο περιθώριο της πολιτικής. Το ίδιο για το μεταναστευτικό προσφυγικό ζήτημα. Το ίδιο και για τις σχέσεις κράτους και εκκλησίας. Επίσης, για όλα τα ζητήματα που αφορούν σε έμφυλες διακρίσεις. Κρίσιμο είναι και το πεδίο των επιλογών για το διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο το οποίο επαγγελλόμαστε ως Αριστερά και ευρύτερα οι προοδευτικές δυνάμεις και αφορά σε ζητήματα ενεργειακά, όπως οι ΑΠΕ, οι εξορύξεις, η παραγόμενη ενεργειακή φτώχεια και ο ψηφιακός αναλφαβητισμός.   

Είστε έτοιμοι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών; Τις ζητάτε;

Έχουμε θέσει ευθέως την ανάγκη για πολιτική αλλαγή, ακριβώς και γιατί οι επιχειρούμενες βίαιες αναδιαρθρώσεις εις βάρος της κοινωνίας με επίκεντρο την εργασία, το κοινωνικό κράτος και τις δημόσιες υποδομές δεν πρέπει να γίνουν «μη ανατάξιμες».  Εργαζόμαστε, όπως έχουμε υποχρέωση, για να μετατραπεί η διογκούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια σε κοινωνικό αίτημα που στις εκλογές, όποτε και αν γίνουν, θα στηρίξουν μία αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων για να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)