to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:36 | 20.01.2020

Πολιτική

Ν. Βούτσης: Η απουσία της Ελλάδας από το Βερολίνο ενθαρρύνει την πολιτική Ερντογάν

Την απαράδεκτη απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου καυτηρίασε ο τέως Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι.


Ο Ν. Βούτσης άσκησε δριμεία κριτική σε σειρά κινήσεων της ελληνικής κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική και τη διπλωματική σκακιέρα, ενώ ταυτόχρονα σημείωσε ότι η χθεσινή ανακοίνωση- απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στον Ερντογάν διαμορφώνει το πλαίσιο συναίνεσης και προάσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

 

«Η απουσία της Ελλάδας από το Βερολίνο δίνει φτερά και αποτελεί θετικό σήμα για την πολιτική Εντοργάν σε μία πολύ επικίνδυνη εποχή και σε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο των εξελίξεων» επεσήμανε ο τέως Πρόεδρος της Βουλής μιλώντας στην εκπομπή «Ημερολόγιο» και τον Παύλο Τσίμα και τόνισε ότι η χώρα μας θα πρέπει οπωσδήποτε να συμμετάσχει στις Επιτροπές που θα συγκροτηθούν για την ειρήνευση στην περιοχή.

 

Παράλληλα ο Νίκος Βούτσης αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αποστολής ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία χαρακτηρίζοντάς πρωτοφανή και άκρως επικίνδυνη μία τέτοια εξέλιξη αφού εμπλέκει αρνητικά τη χώρα μας σε εμπόλεμες ζώνες και ανατρέπει δεδομένα της εξωτερικής μας πολιτικής που παραμένουν σταθερά εδώ και δεκαετίες.

 

Σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά ο τέως Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει χαμηλά τον πήχη με «αμυντικές επικλήσεις» περί βέτο ενώ θα έπρεπε να τεθεί θέμα εφαρμογής και επέκτασης των κυρώσεων από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία. Επίσης χαρακτήρισε εξαιρετικά επικίνδυνες για τη χώρα μας τις δηλώσεις του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Ο' Μπραιαν, που κρατά ίσες αποστάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, κι επιπλέον ζητά από την Ελλάδα να μην προβαίνει σε κινήσεις που αποξενώνουν τη γείτονα από το ΝΑΤΟ.

 

Ερωτηθείς για την υποψηφιότητα της κας. Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας ο τέως Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι υπάρχει στήριξη από καρδιάς και όχι κατ’ οικονομία. Είναι πολύ σημαντικό τόνισε ο Νίκος Βούτσης ότι για πρώτη φορά προτείνεται για τη θέση της Προεδρίας της Δημοκρατίας μία γυναίκα, η οποία έχει άριστο δημόσιο λόγο, έχει ευαισθησίες σε πολλά σύγχρονα ζητήματα αλλά και επίγνωση της θέσης και των ζητημάτων που αφορούν τη γυναίκα μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

 

Ο τέως Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στο πρόσωπο του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας υπογραμμίζοντας ότι «από την πλευρά της σημερινής κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη υπήρξε μια απαράδεκτη πολιτική απόρριψης του κ. Παυλόπουλου». «Ο κ. Παυλόπουλος δεν υπήρξε ένας απλός διαχειριστής που έσπρωχνε το χρόνο να περάσει μέσα σε κρίσιμα χρόνια» επεσήμανε ο Νίκος Βούτσης αλλά ένας ενεργός Πρόεδρος που σε καίρια ζητήματα όπως αυτό των Γερμανικών αποζημιώσεων με τις ενέργειές του προσέφερε στο Έθνος και την πατρίδα.

 

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Νίκου Βούτση:

 

Μόνο η Ελλάδα απουσίαζε από το Βερολίνο

Μόνο πολύ μεγάλες ανησυχίες δημιουργούνται από τη Σύσκεψη του Βερολίνου αφού συνέβη το πρωτοφανές δηλαδή να κληθούν επιπλέον 5 χώρες από αυτές που συμμετείχαν στις προηγούμενες Διασκέψεις, τελευταία του Παλέρμο, και να αφαιρεθεί μόνο μία και αυτή είναι η χώρα μας, η Ελλάδα. Αυτό είναι απαράδεκτο εφόσον μάλιστα έχει υπάρξει ενδιάμεσα το προκλητικό Σύμφωνο Λιβύης – Τουρκίας. Μπορεί λοιπόν οι αποφάσεις αυτής της Διάσκεψης να παραπέμπουν επί της ουσίας στον ΟΗΕ, κάνοντας λόγο και για μία αυστηροποίηση ως προς το εμπάργκο όπλων και ως προς κάποιες διαδικασίες ειρήνευσης μέσα και από Επιτροπές, στις οποίες προφανώς θα πρέπει να ζητήσει η χώρα μας να συμμετάσχει, πλην όμως αυτή η απουσία της Ελλάδας δίνει φτερά και αποτελεί πολύ θετικό σήμα για την πολιτική Εντοργάν σε μία πολύ επικίνδυνη εποχή και σε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο.

 

Άκρως επικίνδυνη η αποστολή Πάτριοτ στη Σ. Αραβία

Θα πρόκειται για μία εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη και μια πρωτοφανή υπόθεση για την Ελληνική αμυντική και εξωτερική πολιτική. Ποτέ, πέραν της συμμετοχής σε ειρηνευτικές αποστολές, δεν έχουν δοθεί όπλα και προσωπικό της χώρας μας, της πατρίδας και μάλιστα με τους χειριστές σε μία εμπόλεμη ζώνη όπου το κράτος στο οποίο αποστέλλονται τα όπλα είναι πρωταγωνιστής σε τέτοιες τοπικές συρράξεις. Αυτό δημιουργεί μία πολύ μεγάλη επικινδυνότητα διότι αποτελεί μία ευθεία εμπλοκή, η οποία μόνο κακό μπορεί να φέρει στις δικές μας υποθέσεις. Μάλιστα αυτό το ζήτημα έρχεται μετά την αποδοχή από πλευράς του Έλληνα Πρωθυπουργού της ενέργειας που έγινε με θύμα τον Ιρανό αξιωματούχο Σουλεϊμανί που μας εμπλέκει αρνητικά στην περιοχή διότι πάντοτε και σωστά κρατούσαμε στάση επιφυλακτική, μακριά από τις εμπόλεμες διαμάχες στην ευαίσθητη περιοχή μας.

 

Πρέπει να τεθεί το θέμα της εφαρμογής και της επέκτασης των κυρώσεων της ΕΕ προς την Τουρκία

Με απόλυτο τρόπο υπάρχει εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων απέναντι στις Τουρκικές προκλήσεις. Το θέμα είναι τι εννοεί η ελληνική πλευρά όταν αναφέρεται σε επίκληση μέτρων που θα σταματήσει αυτήν την προκλητικότητα και την επιθετικότητα. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ θεωρούμε με απόλυτη σαφήνεια ότι δυστυχώς η ελληνική πλευρά έχει βάλει πολύ χαμηλά τον πήχη με τον υπαινιγμό περί βέτο ενώ θα έπρεπε σαφέστατα να θέσουμε θέμα εφαρμογής και επέκτασης των κυρώσεων από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία. Αυτό είναι το όπλο, το οποίο έχουμε αυτήν τη στιγμή και του οποίου την επίκληση πρέπει να κάνουμε και για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εργάζεται προφανώς με τη συμπαράσταση όλων των πολιτικών δυνάμεων. Έτσι θα υπάρξει μία ασφυκτική πίεση υπέρ της νομιμότητας και της τήρησης του Διεθνούς Δικαίου στην περιοχή μας. 

Δυστυχώς όμως παρατηρούμε ότι δεν υπάρχει στη ρητορική της κυβέρνησης αυτή κλιμάκωση αλλά αντίθετα καταγράφεται μία αμυντική επίκληση της πιθανότητας άσκησης βέτο από την πλευρά μας. Σημειώνω τις εξαιρετικά επικίνδυνες για τη χώρα μας του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Ο' Μπραιαν, που κρατά ίσες αποστάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, κι επιπλέον ζητά από την Ελλάδα να μην προβαίνει σε κινήσεις που αποξενώνουν τη γείτονα από το ΝΑΤΟ.

 

Άριστη η υποψηφιότητα της Αικ. Σακελλαροπούλου - Επικοινωνιακή η διαχειρίση της από την πλευρά της ΝΔ

Η γνώμη μου για την κ. Σακελλαροπούλου είναι άριστη όχι κατ’ οικονομία αλλά από καρδιάς. Και αυτό όχι μόνο από την άποψη που βγάλαμε για το πρόσωπό της κατά την ακρόαση που έγινε στη Διάσκεψη επί Προεδρίας μου για τη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αλλά και από τον δημόσιο λόγο της, από τις ευαισθησίες της από το ότι για πρώτη φορά θα είναι μια γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Γυναίκα με επίγνωση της θέσης και των ζητημάτων που αφορούν τη γυναίκα μέσα στο γίγνεσθαι το κοινωνικό. Έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό. Πιστεύω και εκτιμώ ότι θα διεκπεραιώσει τα καθήκοντά της με άψογο τρόπο. Σε ότι αφορά ωστόσο τους λόγους που η κυβέρνηση επέλεξε την κ. Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα έλεγα να αφήσουμε την κάθε παράταξη στις εσωτερικές της αντιφάσεις, οι οποίες εκδηλώνονται με τον τρόπο που εκδηλώνονται. Επιμένω ότι υπήρξε επικοινωνιακή διαχείριση και ότι έχει υποχωρήσει η τάση του πολιτικού φιλελευθερισμού μέσα στη ΝΔ με τη σύγκλιση και αποδοχή ακροδεξιών απόψεων.

 

Ο Κυρ. Μητσοτάκης απέρριψε τον Πρ. Παυλόπουλο

Η στάση που επέδειξε η κυβέρνηση προς τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όχι μόνο δεν εντάσσεται στο πολιτικό “savoir vivre” αλλά από την πλευρά της σημερινής κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη υπήρξε μια πολιτική απόρριψης του κ. Παυλόπουλου. Και αυτό το σημειώνουμε είναι ενδεικτικό προφανώς μη διάθεσης συναίνεσης. Ο κ. Παυλόπουλος δεν υπήρξε ένας απλός διαχειριστής που έσπρωχνε το χρόνο να περάσει μέσα σε κρίσιμα χρόνια. Θα σας αναφέρω ένα ζήτημα που η συνεργασία μας ήταν απόλυτη με την Ελληνική Βουλή και βοήθησε το έθνος στην αυτοσυνείδηση του και το μέλλον του και αυτό αφορά στις Γερμανικές αποζημιώσεις. Το ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν παρών επί πέντε χρόνια στο να παραμείνει ανοικτό αυτό το ζήτημα και  να προχωρήσουμε επιτέλους στη ρηματική διακοίνωση από πλευράς του Ελληνικού Κοινοβουλίου προς τη Γερμανία και να δημιουργηθεί μια μεγάλη Ευρωπαϊκή και Διεθνής πίεση προς το εσωτερικό της Γερμανίας, αυτό αποτελεί μια μεγάλη προσφορά στο έθνος και στην πατρίδα.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη από το 27:04 έως το 43:00 εδώ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)