to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:49 | 29.10.2022

Πολιτική

Ν. Βούτσης: Η αίσθηση παντοδυναμίας του Μητσοτάκη έχει υποστεί ρωγμές από το σκάνδαλο Πάτση

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει ενσωματώσει την επικίνδυνη alt right εκδοχή που σαρώνει όλον τον κόσμο, μέσα στο κόμμα του. Αυτό πρέπει να απαντηθεί από την Αριστερά», σημειώνει ο Ν. Βούτσης μιλώντας στην ιστοσελίδα topontiki.gr


«Η κυβερνητική αλαζονεία και η αίσθηση παντοδυναμίας λόγω κάλυψης που υπάρχει για τις έκνομες δραστηριότητες, όπως το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά και το σκάνδαλο Πάτση από μεγάλα ΜΜΕ, έχουν υποστεί πλέον ρωγμές όσο και αν γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί η ευθύνη προφανώς και κατ’ αρχήν του Πρωθυπουργού, αλλά και των Υπουργών του», επισημαίνει ο Ν. Βούτσης στη συνέντευξή του και μεταξύ άλλων επισημαίνει:

  • Ιδιαίτερα για το σκάνδαλο Πάτση, οι ευθύνες είναι τεράστιες και συλλογικές για την κυβερνώσα παράταξη, εφόσον επί τριετία έχουν προκύψει αμφισβητήσεις και για το Πόθεν Έσχες του και για τις εν γένει οικονομικές, προκλητικές, δραστηριότητες του.
  • Το διπλό σκάνδαλο των υποκλοπών και της εναγώνιας προσπάθειας της Κυβέρνησης για τη συσκότιση της υπόθεσης, προφανώς αφορά, με νέα στοιχεία τα οποία έρχονται συνεχώς στην επιφάνεια και σε επί μέρους κυβερνητικές πρακτικές για οικονομικά σκάνδαλα.
  • Η υπόθεση αυτή, δεν πρέπει και δεν θα κλείσει και στη χώρα μας και στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, χωρίς να χυθεί πράγματι άπλετο φως και να αποδοθούν ευθύνες.
  • Πριν τον πόλεμο κιόλας, είχαμε επισημάνει το πολύ μεγάλο ζήτημα της ακρίβειας που εξανεμίζει τα εισοδήματα των λαϊκών οικογενειών και οδηγεί σε λουκέτα, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ τότε η Κυβέρνηση έλεγε επίσημα ότι το φαινόμενο είναι συγκυριακό και θα απορροφηθεί το πρώτο τρίμηνο του 22.
  • Πρέπει να ηττηθεί, η ακροδεξιάς έμπνευσης στρατηγική, που έχει ως στόχο την αποδοχή της μοιρολατρίας και του φόβου, την αποπολιτικοποίηση και τον κοινωνικό συντηρητισμό, σε όλες τις πτυχές της δημόσιας ζωής μέσα σε μια κοινωνία, που έζησε και ζει τις πρωτοφανείς επιπτώσεις από την πανδημία, την περιρρέουσα αβεβαιότητα και την διάψευση των προσδοκιών, ιδιαίτερα της νεολαίας.
  • Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο κύριος Μητσοτάκης, βρίσκονται σε αποδρομή και απλώς παρατείνουν τη θητεία τους.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Νίκου Βούτση στο pontiki.gr και την Μαρία Μητσοπούλου:

-Μία ακόμη δύσοσμη υπόθεση έρχεται αυτές τις μέρες στην επιφάνεια με έναν βουλευτή της κυβερνητικής παράταξης στο επίκεντρο. Ο βουλευτής Γρεβενών διαγράφηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει συνέχεια, ζητώντας την αποπομπή και του κ. Πιερρακάκη, ενώ αιτήθηκε και την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες. Η υπόθεση αυτή δείχνει να έχει πολλές πτυχές ενώ «προκαλεί» και χιλιάδες δανειολήπτες που βρίσκονται εκτεθειμένοι στα διάφορα funds και τις εισπρακτικές. Ποιο ή ποια στοιχεία κατά τη γνώμη σας είναι κρίσιμο να αναδειχθούν και να διερευνηθούν εδώ;

Το σκάνδαλο του βουλευτή κυρίου Πάτση, είναι απλώς μια ψηφίδα στο μεγάλο κάδρο για το οποίο, πολλές φορές την τελευταία τριετία, έχουμε κάνει κοινοβουλευτικό έλεγχο χωρίς να δοθούν απαντήσεις ενώ έχει τεθεί ευθέως και από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ σε κορυφαίες συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων στη Βουλή. Αυτό το μεγάλο κάδρο δεν είναι άλλο από το ότι η Κυβέρνηση αξιοποιώντας μάλιστα και την φάση της πανδημίας, έχει προχωρήσει κατ’ ελάχιστο σε απευθείας αναθέσεις και σε κλειστούς διαγωνισμούς, ύψους 7,5 δις ευρώ.

Με αυτή την έννοια και οι αρμόδιοι Υπουργοί που ελέγχουν εταιρείες του Δημοσίου ή διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα απευθείας για πλήθος αναθέσεων, διαφανών και αδιαφανών, έχουν άμεση πολιτική ευθύνη και είναι υπόλογοι ενώπιον του Κοινοβουλίου και του ελληνικού λαού.

Η κυβερνητική αλαζονεία και η αίσθηση παντοδυναμίας λόγω κάλυψης που υπάρχει γι’ αυτές τις έκνομες δραστηριότητες από μεγάλα ΜΜΕ, έχουν υποστεί πλέον ρωγμές όσο και αν γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί η ευθύνη προφανώς και κατ’ αρχήν του Πρωθυπουργού, αλλά και των Υπουργών του. Ιδιαίτερα για το σκάνδαλο Πάτση, οι ευθύνες είναι τεράστιες και συλλογικές για την κυβερνώσα παράταξη, εφόσον επί τριετία έχουν προκύψει αμφισβητήσεις και για το Πόθεν Έσχες του και για τις εν γένει οικονομικές, προκλητικές, δραστηριότητες του.

Το άρθρο 57 του Συντάγματος είναι σαφές και μπορεί να οδηγήσει σε άμεση έκπτωση του βουλευτή. Στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, υπήρξε δέσμευση για το ότι θα υπάρξει σχετική διαλεύκανση και γνωμοδότηση, από την αρμόδια Επιτροπή του Πόθεν Έσχες, εντός μιας εβδομάδας.

Σημειώνω, ότι και πάλι όπως έχει γίνει και για άλλες ανάλογες περιπτώσεις, υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης από πλευράς της Κυβέρνησης.

-Μήπως η υπόθεση Πάτση επιτρέπει να συντηρηθεί στο προσκήνιο και η υπόθεση των υποκλοπών που η κυβέρνηση, σύμφωνα και με τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, επιχείρησε να κλείσει άρον άρον; Ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης είχε κάνει καταγγελία στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες για την περιουσιακή κατάσταση του γαλάζιου βουλευτή τον Μάιο του 2020 και λίγο μετά ξεκίνησε η παρακολούθησή του από την ΕΥΠ…

Το διπλό σκάνδαλο των υποκλοπών και της εναγώνιας προσπάθειας της Κυβέρνησης για τη συσκότιση της υπόθεσης, προφανώς αφορά, με νέα στοιχεία τα οποία έρχονται συνεχώς στην επιφάνεια και σε επί μέρους κυβερνητικές πρακτικές για οικονομικά σκάνδαλα.

Η κοινή γνώμη πρέπει να γνωρίζει ότι ο κύριος Κουκάκης, ο οποίος εγκαίρως είχε παρέμβει και για το Πόθεν Έσχες Πάτση, αλλά ως γνωστόν διερευνούσε και αδιαφανείς διαδικασίες για τραπεζικά σκάνδαλα και το εφοπλιστικό κεφάλαιο, δεν εκκληθεί με απόφαση της πλειοψηφίας της ΝΔ στην Εξεταστική Επιτροπή, να μαρτυρήσει ενώπιων της!

Είναι πρωτοφανές και απολύτως αντικοινοβουλευτική πρακτική αυτό που συνέβη, γιατί η εντολή της Ολομέλειας ήταν να διαλευκανθεί η υπόθεση Κουκάκη, ο οποίος αποδεδειγμένα μπήκε σε συστηματική παρακολούθηση και από την ΕΥΠ και από το Predator. Μέσα στα πορίσματα που κατέθεσαν οι δυνάμεις της Αντιπολίτευσης, αναδεικνύεται και η άμεση κυβερνητική ευθύνη που με αφορμή ακριβώς την υπόθεση Κουκάκη, προχώρησε η νομοθέτηση δια τροπολογίας με βάση την οποία «δέθηκαν τα χέρια» της Ανεξάρτητης Αρχής που ελέγχει την ΕΥΠ, για να ενημερώνει τους παρακολουθούμενους, μετά τη λήξη των «επίσημων» επισυνδέσεων.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι θα δώσει συνέχεια στην υπόθεση των παρακολουθήσεων και μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Για ποιο λόγο επιμένετε, από τη στιγμή που το θέμα είναι χαμηλά στο ενδιαφέρον των πολιτών; Ποια τα συμπεράσματά σας από την πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής, στην οποία κατέθεσε η αρμόδια για την ΕΥΠ Εισαγγελέας κ. Βασιλική Βλάχου; Επίσης, ζητήσατε την κλήση σε ακρόαση, σε επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, των «αφανών» ιδιοκτητών, όπως τους χαρακτηρίσατε, των εταιρειών Intellexa και Krikel, Γιάννη Λαβράνου και Φέλιξ Μπίτζιου, η κατάθεση των οποίων απορρίφθηκε από την πλειοψηφία στην Εξεταστική Επιτροπή. Για ποιο λόγο καταθέσατε αυτό το αίτημα, τι θέλετε να αναδείξετε; Επιπλέον, τι προσδοκίες έχετε από την έρευνα που διεξάγει η Επιτροπή PEGA του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, κλιμάκιο της οποίας καταφθάνει στις αρχές Νοεμβρίου στην Αθήνα; Πιστεύετε πως θα ζητηθεί ακρόαση και από τον κ. Μητσοτάκη;

Η Εξεταστική Επιτροπή αρνήθηκε δια της πλειοψηφίας της ΝΔ, να καλέσει για μαρτυρία τους πολιτικούς, τους εισαγγελείς, τους αρμοδίους των παρόχων της κινητής τηλεφωνίας και βέβαια τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των εταιρειών που εμπορεύονται τα παράνομα λογισμικά. Ως εκ τούτου είναι απολύτως αναγκαίο και είμαστε υποχρεωμένοι, σε διαδοχικές συνεδριάσεις, που ήδη προχθές ξεκίνησαν, να καλούμε όλους αυτούς που δεν κάλεσε η Επιτροπή, με προφανή στόχο της πλειοψηφίας της, να μη λάμψει η αλήθεια.

Για τις ευθύνες της Δικαιοσύνης, στη μέχρι τώρα πορεία της υπόθεσης έχουμε μιλήσει επανειλημμένως, η δε παρουσία της κυρίας Βλάχου, που ευθέως είπε ότι μπορεί να παρακολουθείται με μόνη την υπογραφή ενός εισαγγελέα, ακόμη και η ΠτΔ, εφόσον υπάρχουν στοιχεία για την υπονόμευση της χώρας, αποτελεί ευθεία πρόκληση προς το δημοκρατικό πολίτευμα.

Ο κύριος Γεραπετρίτης, όχι απλά δεν την ανακάλεσε στην τάξη, αλλά της ζήτησε και συγγνώμη, γιατί επιμείναμε και πιέζαμε να ανασκευάσει τις πρωτοφανείς της δηλώσεις.

Δεν συμφωνώ για το ότι το ενδιαφέρον των πολιτών, για τα πλήγματα που δέχεται το Κράτος Δικαίου, είναι «χαμηλό».

Αντιλαμβάνεστε ότι και άλλα μείζονα θέματα όπως ο Πόλεμος ή η Κλιματική Κρίση, όταν τίθενται στις δημοσκοπήσεις, μαζί με τα φλέγοντα ζητήματα της καθημερινότητας και των τραγικών συνεπειών στα νοικοκυριά, από την ακρίβεια και τους λογαριασμούς ρεύματος, εμφανίζονται ως θέματα μικρού ενδιαφέροντος…

Στο Ευρωκοινοβούλιο όλες οι συζητήσεις γίναν δημόσιες, ενώ εδώ υπήρξε σε όλες τις φάσεις, η απαράδεκτη επίκληση του «Απορρήτου», ενώπιων των κατά το Σύνταγμα, αρμοδίων Αρχών και Επιτροπών του Κοινοβουλίου.

Ο κύριος Μητσοτάκης, έχει πέραν όλων των άλλων ευθυνών του και το βάρος των τεκμηριωμένων, δυσμενών για τη χώρα μας εντυπώσεων, που έχουν προκληθεί διεθνώς, ακριβώς λόγω της στρατηγικής συγκάλυψης που ακολουθείται στην Ελλάδα για ένα κορυφαίο ζήτημα, που αφορά στις ατομικές ελευθερίες, αλλά και στην προσπάθεια χειραγώγησης της πολιτικής ζωής του τόπου.

Ο κύριος Γεραπετρίτης θα δει την PEGA, όταν έρθει τις επόμενες μέρες στην Αθήνα. Ευθέως σας λέω, ότι η υπόθεση αυτή, δεν πρέπει και δεν θα κλείσει και στη χώρα μας και στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, χωρίς να χυθεί πράγματι άπλετο φως και να αποδοθούν ευθύνες.

-Στο μέτωπο της ακρίβειας σε καταναλωτικά αγαθά και ενέργεια ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση πως εξαιτίας των δικών της χειρισμών και παραλείψεων πολλαπλασιάζει τις επιπτώσεις τους στο εσωτερικό της χώρας. Το μείζον για το κόμμα σας είναι να αναδειχθούν οι όποιες κυβερνητικές ευθύνες ή να προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών τους; Εκτός από την ακρίβεια και τις υποθέσεις διαφθοράς, ποια άλλα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες θεωρείτε πως πρέπει να αναδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο κρίσιμο διάστημα και στην πορεία ως τις εκλογές;

Όπως και στο μείζον θέμα της πανδημίας, η οποία ήδη έχει στοιχίσει, δεκάδες χιλιάδες θύματα συμπολίτες μας, ακριβώς γιατί δεν υποστηρίχθηκε έγκαιρα το ΕΣΥ, είχαμε υποβάλει πολύ συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις σε κάθε φάση, το ίδιο έχουμε κάνει, με αναλυτική προγραμματική Αντιπολίτευση και για την ακρίβεια και για το μεγάλο σκάνδαλο του καρτέλ των παρόχων ενέργειας.

Πριν τον πόλεμο κιόλας, είχαμε επισημάνει το πολύ μεγάλο ζήτημα της ακρίβειας που εξανεμίζει τα εισοδήματα των λαϊκών οικογενειών και οδηγεί σε λουκέτα, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ τότε η Κυβέρνηση έλεγε επίσημα ότι το φαινόμενο είναι συγκυριακό και θα απορροφηθεί το πρώτο τρίμηνο του 22.

Με πληθωρισμό μάλιστα άνω του 12% είναι σαφές ότι υπήρξε εγκληματική κυβερνητική ευθύνη για τη μη αποδοχή των προτάσεων κατ’ ελάχιστο για τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του Ε.Φ.Κ. στα πετρελαιοειδή, όπως και η άρνηση της για Πλαφόν στις τιμές της ενέργειας και για φορολόγηση των τεράστιων υπερκερδών.

Οι 6 προτάσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του κόμματος στη ΔΕΘ, για «δικαιοσύνη παντού», αλληλοσυμπληρώνονται και αποτελούν ρεαλιστική και τεκμηριωμένη πρόταση για την άμεση ανακούφιση των πλέον αδύναμων, την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και τη σωστή αξιοποίηση των πόρων από το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, με ταυτόχρονη στήριξη του εισοδήματος των συνταξιούχων και αναθεμελίωση των εργασιακών δικαιωμάτων έως και την παρέμβαση του δημοσίου για το κρίσιμο θέμα της στέγασης.

Η αντιπαράθεση με τη δεξιά ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική αποτυπώνεται ανάγλυφα σε αυτές τις προτάσεις που συμπεριλαμβάνουν εκτός των άλλων και την επαναφορά της ΔΕΗ, σε κρατικό έλεγχο, τη στήριξη δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα, τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΔΑΘ, την ολόπλευρη στήριξη του ΕΣΥ και συνολικά του κοινωνικού κράτους της χώρας μας.

Σε πρώτη προτεραιότητα προφανώς είναι και τα ζητήματα της αντιμετώπισης του άγριου αυταρχισμού, ιδιαίτερα απέναντι στη νεολαία, όπως και η αποκάλυψη των μεγάλων κυβερνητικών ευθυνών για το Προσφυγικό- Μεταναστευτικό ζήτημα, έτσι όπως αυτές αποτυπώνονται και στην πρόσφατη έκθεση της OLAF και τις αποφάσεις του ευρωκοινοβουλίου.

Πρέπει να ηττηθεί, η ακροδεξιάς έμπνευσης στρατηγική, που έχει ως στόχο την αποδοχή της μοιρολατρίας και του φόβου, την αποπολιτικοποίηση και τον κοινωνικό συντηρητισμό, σε όλες τις πτυχές της δημόσιας ζωής μέσα σε μια κοινωνία, που έζησε και ζει τις πρωτοφανείς επιπτώσεις από την πανδημία, την περιρρέουσα αβεβαιότητα και την διάψευση των προσδοκιών, ιδιαίτερα της νεολαίας. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ενσωματώσει την επικίνδυνη alt right εκδοχή που σαρώνει όλον τον κόσμο, μέσα στο κόμμα του. Αυτό πρέπει να απαντηθεί από την Αριστερά.

-Σε ό,τι αφορά τις συμμαχίες στις οποίες προσανατολίζεται και απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για μετεκλογική συνεργασία πιστεύετε ότι το κόμμα σας μπορεί και πρέπει να κάνει περισσότερες κινήσεις προσέγγισης προεκλογικά ή ο ιδανικότερος χρόνος των συζητήσεων είναι μετεκλογικά όταν θα έχει αποτυπωθεί και το αποτέλεσμα της λαϊκής βούλησης; Με ποια από τα τρία κόμματα στα οποία απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ (ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25) θεωρείται πιο πιθανή την σύγκλιση και πιο ισχυρή την προοπτική της συνεργασίας;

Οι προσεχείς εκλογές που θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, πρέπει και μπορούν να δώσουν, κυβέρνηση προοδευτική, με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και με συμμετοχή ή ανοχή κομμάτων της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης.

Είναι απολύτως ρεαλιστική αυτή η διέξοδος, δεν αποτελεί απλά μια ελπίδα ή προσδοκία, καθώς έχει διαμορφωθεί ήδη και διευρύνεται η κοινωνική πλειοψηφία που αρνείται, την ουσία και τις συνέπειες των ασκούμενων νεοφιλελεύθερων πολιτικών και τον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα του καθεστώτος, που επιχειρεί συστηματικά να οικοδομήσει η ΝΔ, ακυρώνοντας και μεγάλες κατακτήσεις και κεκτημένα της μεταπολιτευτικής περιόδου.

Όλα τα κόμματα λοιπόν της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, κρίνονται, αυτό αφορά βεβαίως και τον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, κάθε στιγμή, για τη διαμόρφωση προγραμματικών συγκλίσεων και ριζοσπαστικών, τεκμηριωμένων προτάσεων που θα ενθαρρύνουν αυτή την κοινωνική πλειοψηφία για την ευρεία συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, ώστε να διαμορφωθεί η εναλλακτική πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης.

Αντίθετα, ο κύριος Μητσοτάκης με τη ρητορική για δυο και τρεις εκλογές με στόχο την αυτοδυναμία, υλοποίει ένα πολιτικό σχέδιο που κατά τη γνώμη μου θα ηττηθεί από τις πρώτες εκλογές.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο κύριος Μητσοτάκης, βρίσκονται σε αποδρομή και απλώς παρατείνουν τη θητεία τους.

Δεν πρέπει πλέον να μείνει κανένα ζήτημα που προκύπτει από την αντικοινωνική πολιτική της Κυβέρνησης αναπάντητο, γιατί η αγωνία μας είναι να περιορίσουμε και να αποτρέψουμε τις μη ανατάξιμες, δραματικές συνέπειες στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Γι’ αυτό προκαλούμε επί μήνες για εκλογές και εργαζόμαστε για την εναλλακτική προοδευτική λύση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)