to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:33 | 04.02.2022

Πολιτική

Ν. Βούτσης για σχέδιο νόμου υπ. Περιβάλλοντος: Μείζον πολιτικό σκάνδαλο άγνοιας και λανθασμένης διάθεσης πόρων

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο, σύμφωνα με τον τίτλο του, αποσκοπεί στην «ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής» σε συνεργασία με την Κύπρο, σχολίασε στην τοποθέτησή του ο τέως πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης


Σημεία ομιλίας του τ. προέδρου της Βουλής και βουλευτή Α’  Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νίκου Βούτση, στη Βουλή για το σ/ν Υπ. Περιβάλλοντος : «Για την κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας για την υλοποίηση έργων υποδομής για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των πυρόπληκτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής»


 

·         Αν νομοθετήσετε σήμερα θα αποτελεί μείζον πολιτικό σκάνδαλο άγνοιας και λανθασμένης διάθεσης πόρων. Σας εγκαλώ γι’ αυτό διότι θα έπρεπε να γνωρίζετε ορισμένα πράγματα.

·       Θα  έπρεπε να γνωρίζατε τα δύο δελτία Τύπου που είχαν βγει από τη Βουλή των Ελλήνων μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχαν γίνει και με τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Κενεβέζο και με τον Πρέσβη του Κατάρ, όπως επίσης και τα δελτία Τύπου του Υπουργείου Υγείας, την Άνοιξη του 2019, με βάση τα οποία έγιναν και τα σχέδια που σας κατέθεσε ο κ. Σπίρτζης για το πώς θα μπορούσαν να γίνουν οι συγκεκριμένες πτέρυγες για τους εγκαυματίες και όχι μόνο.

·        Το Κατάρ ήταν διατεθειμένο να δώσει ανοικτό ποσό επί των σχεδίων που θα έφτιαχνε και θα πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας. Τα σχέδια που κατατέθηκαν είναι πρόδρομα σχέδια και θα μπορούσε αυτό το έργο να είχε δρομολογηθεί με πολύ ικανό ποσό, πέραν των δημόσιων πόρων που ενδεχομένως θα έπρεπε να καταβληθούν επιπλέον για ένα νοσοκομείο.

·         Έρχεστε μετά από δυόμισι χρόνια και φέρνετε αυτό το σ/ν το οποίο μόνο ως ρητορική προεκλογικών παροχών για την επόμενη διετία-τριετία μπορεί κανείς να το προσλάβει, ενώ ταυτόχρονα, ενταφιάζετε το σχέδιο για νοσοκομείο στη περιοχή.

·         Ως Πρόεδρος τότε της Βουλής είχα μια γενική ευθύνη για το πού θα πάνε οι πόροι αυτού του ειδικού λογαριασμού.  Έως εκ τούτου αυτός ο ειδικός λογαριασμός νομοθετήθηκε και σας παραδώσαμε όχι μόνο το ποσό των χρημάτων, αλλά και όλες τις συνεδριάσεις, όλες τις αποφάσεις, με τα πρακτικά τους και με τη διάθεση των ποσών τα οποία είχαν ήδη δοθεί σε πολύ συγκεκριμένα πράγματα, όπως πχ το μάζεμα  αμιάντου, η απομάκρυνση και συλλογή των δασικών καμένων και την άμεση και πλήρη κάλυψη των εγκαυματιών από το Υπουργείο Υγείας. Όλα αυτά είχαν ήδη γίνει στο 9μηνο. Είχαν δοθεί οι πόροι, είχαν ξεκινήσει τα έργα.

·         Ο κ. Τασούλας στην Διάσκεψη των Προέδρων πριν από ενάμιση χρόνο παρέδωσε το τεύχος με τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργήθηκαν και στο οποίο αναφέρεται ότι από κάθε άποψη η διαχείριση αυτών των ποσών υπήρξε άψογη.

·         Ποιες δωρεές ιδιωτών υλοποιήθηκαν και σε ποια έργα κ. Ταγαρά; Διότι τότε αν θυμάστε υπήρξε ένα ράλι προσφορών πολύ μεγάλων ιδιωτικών ομίλων και ιδρυμάτων και προσώπων, οι οποίοι δημοσίως έλεγαν τα ποσά που έδιναν ωστόσο δεν δέχθηκαν αυτές οι προσφορές να μπουν στον ειδικό λογαριασμό που τότε είχε το κράτος. Ουδείς εδέχθη με την δημόσια δέσμευσή ότι θα κάνουν ειδικά έργα για τα οποία συνεννοούνταν κατευθείαν με τους δήμους για να τα υλοποιήσουν. Δεν γνωρίζουμε τη τύχη αυτών των δωρεών αν υλοποιήθηκαν. Σας είχα παραδώσει από τότε το πρακτικό, ως νέα κυβέρνηση για να το παρακολουθήσετε. Είναι αδύνατον να συζητηθεί το σημερινό σ/ν χωρίς να έχετε αυτόν τον απολογισμό. Είμαστε ως πολιτικό σύστημα εκτεθειμένοι. Ίσως έχετε πλήρη άγνοια του τι συνέβη τότε για την αποκατάσταση και σε σχέση με τις δωρεές ιδιωτών.

·         Από όλες τις εκδηλώσεις που έγιναν τότε για να μαζευτούν λεφτά από τον κόσμο, από τη μόνη η οποία μας αποδόθηκε λογαριασμός ήταν από το Ηρώδειο που έγινε μια μεγάλη μουσική εκδήλωση. Από ταμεία των δήμων που είχαν ανοίξει με την ευαισθησία τους η απόδοση, η υλοποίηση και η αξιοποίηση αυτών των πόρων έπρεπε να είναι κατ΄ ελάχιστο σε ένα παράρτημα προς την ελληνική βουλή για το πού διατέθηκαν.

·         Αν έχετε πλήρη άγνοια σε αυτά που σας λέω, παρακαλώ πολύ και για αυτόν τον λόγο, αποσύρετε σήμερα και μη συνεχίζετε τη συζήτηση για το νομοσχέδιο.

·         Ζούμε σε μια εποχή που παρουσιάζονται κλιματικά φαινόμενα ιδιαίτερης έντασης. Δεν θα αναφερθώ στο Μάτι που ήταν στο non paper των βουλευτών της ΝΔ και για ό,τι συζητούσαμε επί τριήμερο απαντούσαν για το Μάτι και τη Μάνδρα.

·         Θα σας πω για τη Μάνδρα ένα στοιχείο. Το έργο που τελικά υλοποιήθηκε στην Μάνδρα εάν ξανασυμβεί αυτό  που συνέβη, δεν αρκεί ούτε για το 1/3 έως 1/5 για να απορροφήσει  αν ξανασυμβεί το ίδιο φαινόμενο σε αυτή τη περιοχή. Θα έπρεπε να ήταν κοινή αγωνία η αντιμετώπιση αυτών των πολύ ειδικών καταστροφών που συμβαίνουν λόγω της κλιματικής κρίσης τα τελευταία χρόνια.

·         Ο Πρωθυπουργός στα διεθνή fora λέει ότι είναι κάποια ειδικά φαινόμενα, μικρής χρονικής διάρκειας, ιδιαίτερης έντασης, αλλά όταν γίνεται πολιτική συζήτηση κάνετε μια συνεχή, άθλια, στυγνή πολιτική εργαλειοποίηση των καταστροφών. Είναι απαράδεκτο. Θέτω επ΄ ευκαιρία της σημερινής συζήτησης αυτό το ζήτημα στο σύνολό του. Είναι δυνατόν να συνεχιστεί από την πλευρά σας αυτή η πολιτική τυμβωρυχία; Είστε υπεύθυνοι απολύτως για το ότι συνεχίζετε αυτή τη προπαγάνδα πάνω σε μια ιστορία που στοίχειωσε την ελληνική κοινωνία. Αποστασιοποιηθείτε από αυτή τη ρητορική και από αυτά τα μυαλά.

·         Σας κατέθεσα όλα τα στοιχεία. Υπήρξε Μνημόνιο με την Κύπρο, θα υπήρχε και Μνημόνιο με το Κατάρ που ήταν διατεθειμένο να δώσει όλα τα επιπλέον χρήματα για τις πτέρυγες των νοσοκομείων και υπάρχουν δεσμευτικές, δημόσιες αναφορές και Δελτία Τύπου και στο Υπουργείο Υγείας και μέσα στη Βουλή. Σας καταθέσαμε την διαχείριση των 10 μηνών που κάναμε, η οποία βρέθηκε με έλεγχο δικό σας που κάνατε άψογη και ενόψει όλων αυτών των στοιχείων που αναφέρθηκε αναλυτικά και ο κ. Σπίρτζης, σας εγκαλούμε γιατί εσείς μετά από δυόμιση χρόνια όχι μόνο δεν θέσατε τη πορεία αυτών των λογαριασμών, των έργων, την καταγραφή των πραγματικών αναγκών και του master plan, αλλά φέρνετε μια πρόταση που για οποιονδήποτε φαίνεται πως είναι μια πρόταση κατασπατάλησης πόρων και δυστυχώς καθαρά προεκλογική. Θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει ήδη να γίνει ένα μεγάλο νοσοκομείο.

·         Φέρνετε σήμερα μια πρόταση ως υποκατάστατο του μείζονος ζητήματος που είναι η ανέγερση του νοσοκομείου ως μια ελάχιστη, εκ μέρους του κράτους, κατάδειξη και αναγνώριση του προβλήματος με την ευχή να μην υπάρξουν εκεί μελλοντικές καταστροφές που θα έπρεπε αυτό το νοσοκομείο να συνδράμει.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)