to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:06 | 06.05.2017

Πολιτική

Ν. Βούτσης: Επαναδιαπραγμάτευση μελλοντικών μέτρων με αρνητικό πρόσημο

«Πλέον υπάρχει ο χρόνος και η απόλυτη ανάγκη να τεθούν ως προτεραιότητα οι βασικές μεταρρυθμιστικές τομές σε όλα τα πεδία του κυβερνητικού έργου, χωρίς να αγνοείται η καθημερινότητα του πολίτη» δηλώνει στην εφημερίδα «Ειδήσεις» ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης μετά την ψήφιση της συμφωνίας.


«Αναζητήστε σε άλλους χώρους τις ιδιοτελείς μετακινήσεις και μεταγραφές βουλευτών» τονίζει ο κ. Βούτσης, ενώ χαρακτηρίζει «εκτός τόπου και χρόνου» τις εκτιμήσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινδυνεύσει με εκλογική συντριβή. Παράλληλα, κάνει λόγο για «παρατεταμένη και βαθιά αμηχανία που μαρτυράει έλλειψη στρατηγικής και τακτικής των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Ο κ Βούτσης σημειώνει επίσης ότι «θα πρέπει να μένει πάντοτε ενεργό και με κατάλληλη προετοιμασία όχι μόνο το σχέδιο για την έγκαιρη και βιώσιμη έξοδο της χώρας στις αγορές αλλά βεβαίως και η δυνατότητα θετικής επαναδιαπραγμάτευσης μελλοντικών μέτρων που έχουν αρνητικό κοινωνικό πρόσημο».


 

Ολόκληρη η συνέντευξη του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση στην εφημερίδα «Ειδήσεις» και τον δημοσιογράφο Β. Σκουρή:

Όταν διεκδικούσατε την εξουσία φαντάζομαι κ. Πρόεδρε ότι δεν είχατε σκεφτεί ποτέ ότι θα αναγκαζόσασταν να λάβετε τέτοια μέτρα. Και υφεσιακά και που πλήττουν ακόμα και χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα…

Η δέσμευση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ενόψει των εκλογών του Σεπτέμβρη του ‘15, η λαϊκή εντολή που δόθηκε τότε και οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που ακολούθησαν, εμπεριείχαν τόσο τον οδικό χάρτη όσο και την επιλογή, προφανώς μέσα και από συμβιβασμούς, η χώρα να βγει με το τέλος του προγράμματος από το καθεστώς επιτήρησης με την κοινωνία όρθια. Η εκτίμηση και η εντύπωσή μου είναι ότι ο κύκλος των καταστροφολογικών εκτιμήσεων και των μεγαλύτερων κινδύνων που θα ανέτρεπαν αυτή τη δέσμευση, έχει κλείσει με την παρούσα δεύτερη αξιολόγηση.  Έχουν υπάρξει ορατά και μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα στην οικονομία και είναι επί θύραις  μια ρεαλιστική δυνατότητα για μια  δίκαιη ανάπτυξη, με κοινωνικό πρόσημο και χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις για την προσεχή διετία. Επομένως, δικαιολογείται η αισιοδοξία, και σήμερα η μεγάλη ευθύνη της κυβέρνησης είναι να αποτυπώσει σε αυτό το διάστημα με ενάργεια το συνολικό κυβερνητικό πρόγραμμα, έτσι ώστε  το αποτύπωμα αυτής της διακυβέρνησης σε όλους τους τομείς να είναι διακριτό και να αποτελέσει το εφαλτήριο για μια θετική τομή στην μεταμνημονιακή περίοδο για τη χώρα μας.

Κάποιοι, πάντως, εκτιμούν ότι με τέτοια μέτρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινδυνεύσει με συντριβή, όπως το ΠΑΣΟΚ το 2012. Οι δε δημοσκοπήσεις δείχνουν η ψαλίδα να ανοίγει υπέρ της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη με συντριπτικά ποσοστά…

Θεωρώ ότι πλέον αυτές οι εκτιμήσεις είναι εκτός τόπου και χρόνου. Αντίθετα είναι πάρα πολύ σαφές το δείγμα μιας παρατεταμένης και βαθιάς αμηχανίας που μαρτυράει έλλειψη στρατηγικής και τακτικής των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δίνει και τον τόνο στην δεξιά κριτική προς την συμφωνία, καθώς εκτιμούσαν και εύχονταν να μην συνομολογηθεί και συντηρούσαν με κάθε τρόπο την μάταιη, όπως αποδείχθηκε, προσμονή και ελπίδα συγκεκριμένων συμφερόντων για να γίνει παρένθεση και «ατύχημα» η παρούσα διακυβέρνηση.

Οι βασικές προτεραιότητες μετά την ψήφιση της συμφωνίας για την κυβέρνηση, ποιες πρέπει να είναι κατά τη γνώμη σας;

Είναι προφανές ότι πλέον υπάρχει ο χρόνος και η απόλυτη ανάγκη να τεθούν ως προτεραιότητα οι βασικές μεταρρυθμιστικές τομές σε όλα τα πεδία του κυβερνητικού έργου χωρίς να αγνοείται η καθημερινότητα του πολίτη στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας, αλλά και στους βασικούς τομείς, όπως  της αντιμετώπισης της ανεργίας, της υγείας, της παιδείας, των δημοκρατικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η χώρα μας είναι πόλος σταθερότητας σε αυτή την κρίσιμη περιοχή και μέσα σε αυτή την πολύ κρίσιμη διεθνή συγκυρία. Πλην όμως αυτή η εκτίμηση θα πρέπει να επιβεβαιώνεται καθημερινά γιατί υπάρχουν πολλαπλές δυνάμεις αποσταθεροποίησης σε όλη την περιοχή, στα Βαλκάνια αλλά και σε Μέση Ανατολή και σε πολλά μέτωπα. Ο νοών νοείτω.

Εκτιμάτε ότι διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνηση και στον κρατικό μηχανισμό θα έδιναν προωθητική δύναμη στις νέες σας ιεραρχήσεις; Πολύ περισσότερο που κάποιοι μιλούν και για την ανάγκη καλύτερου συντονισμού…

Η ανάγκη για έναν καλύτερο συντονισμό είναι πάντοτε παρούσα, πόσο μάλλον που η ίδια η κοινωνία φέρνει στην επιφάνεια την προφανή ανάγκη για μια διαδραστική σχέση επικοινωνίας και πολιτικής πρακτικής που θα ενσωματώνει και θα ικανοποιεί προφανή αιτήματα, με σεβασμό βεβαίως του κράτους δικαίου, της εργατικής νομοθεσίας και του περιβάλλοντος. Αυτή η οπτική δεν παραλείπει την οργανική σχέση που έχει το αίτημα για απόδοση δικαιοσύνης και για πραγματική αναζήτηση ευθυνών και πολιτικών που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Δεν αρκεί να λέμε για αυτό το χρέος «δεν ευθύνεται ο λαός και γι’ αυτό πρέπει να απομειωθεί ριζικά». Αλλά πρέπει να αποκατασταθεί και το αίσθημα δικαιοσύνης και οι δομές που θα λειτουργούν πλέον ηθικά και θεσμικά για να μην ξαναέρθει η χώρα σε αυτή την κατάσταση.

Μήπως- έως ότου λήξει το Μνημόνιο- η κυβέρνηση θα πρέπει να διεκδικήσει περισσότερο ζωτικό χώρο από τους δανειστές κ. Πρόεδρε; Μοιάζει να αποφασίζουν ακόμα και για μικρά θέματα, εκτός Μνημονίου…

Είναι σαφές ότι η συνολική συμφωνία, όπως άλλωστε προβλέπεται ρητά, θα συμπεριλαμβάνει και τις πολιτικές για τα πλεονάσματα και την αναδιάρθρωση του χρέους. Επ’ αυτού του πεδίου και με την αποτίμηση των συσχετισμών που θα υπάρξουν από τον κύκλο των εκλογών σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, θα πρέπει να μένει πάντοτε ενεργό και με κατάλληλη προετοιμασία, όχι μόνο το σχέδιο για την έγκαιρη και βιώσιμη έξοδο της χώρας στις αγορές, αλλά βεβαίως και η δυνατότητα θετικής επαναδιαπραγμάτευσης μελλοντικών μέτρων που έχουν αρνητικό κοινωνικό πρόσημο.

Ευθέως κ. Πρόεδρε: Η υπερψήφιση της συμφωνίας ενέχει και χαρακτηριστικά ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση; Γιατί ένας βουλευτής, που τυχόν διαφωνεί, να μην εκφραστεί και με την ψήφο του; Γιατί τον «απειλείτε» ότι «έτσι θα ‘ρθει ο Μητσοτάκης»;

Αναζητείστε σε άλλους χώρους, όπως άλλωστε κάνει και το έγκριτο ρεπορτάζ σας, τις ιδιοτελείς μετακινήσεις και μεταγραφές βουλευτών. Ουδείς απειλείται, καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του ατομικά και στο πλαίσιο της συλλογικής δέσμευσης προς την κοινωνία.

Δεν είναι άδικο να επιτίθεστε στο γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής; Σας ενοχλούν, άραγε, οι  διαφορετικές του αντιλήψεις;

Δεν είναι του χαρακτήρα μου να επιλέγω τη σιωπή ενόψει εκτιμήσεων οι οποίες βρίσκονται σε προφανή αναντιστοιχία  με την πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται από την παρούσα συμφωνία που δημιουργεί βάσιμες ελπίδες και για την οικονομία και για την ταχεία έξοδο της χώρας από μια πολύχρονη και  επώδυνη κοινωνικά κατάσταση για την οποία οι πολιτικοί θύτες εμφανίζονται σήμερα ως αυριανοί σωτήρες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, επιμένει να ζητά πρόωρες εκλογές…

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει την ευθύνη και την υποχρέωση με βάση τις δικές του εκτιμήσεις να θέτει τις προτεραιότητές του. Όλοι κρινόμαστε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)