to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:50 | 25.08.2018

Πολιτική

Ν. Βούτσης: Ένδεια προγραμματικής πολιτικής από τη ΝΔ

«Το πλαίσιο των προγραμματικών δεσμεύσεων των κομμάτων για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, ήδη μέσα από τις σημερινές τους ενστάσεις, αντιρρήσεις και δηλώσεις αρχίζει να αχνοφαίνεται. Η διαφορά θα είναι εμφανώς μεγάλη ανάμεσα στη νεοφιλελεύθερη και την προοδευτική λογική», τονίζει ο πρόεδρος της Βουλής σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΤ


"Υπάρχει πενία και ένδεια προγραμματικής πολιτικής και άρθρωσής της από την πλευρά της  Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και αυτό που κυρίως την ενδιαφέρει στο ασφαλιστικό είναι η απόσπαση από την απόλυτη δημόσια δέσμευση της κάλυψης των συντάξεων και η ευθεία προσχώρηση στη λογική των τριών πυλώνων και της ιδιωτικής ασφάλιση", επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξη του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, σχολιάζοντας τη δήλωση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι θα καταργήσει το "νόμο Κατρούγκαλου", στη συνέντευξη του στην εφημερίδα "Τα Νέα".

"Αυτό είναι το ζήτημα το οποίο υποκρύπτεται τεχνηέντως πίσω από αυτή τη ρητορική επιφάνειας. Αυτό το παράθυρο ανοίγει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης", σημείωσε ο κ. Βούτσης.

Σε ερώτηση για τις παρεμβάσεις στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση στη μεταμνημονιακή εποχή παρατήρησε: "Προφανώς, δεν πρόκειται να γυρίσουμε με ένα κουμπί σε ό,τι υπήρχε πριν από την κρίση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την αύξηση που θα υπάρξει στον κατώτερο μισθό. Ωστόσο, σίγουρα θα γίνουν αλλαγές και στο πεδίο των συμβάσεων που θα επαναλειτουργήσουν, αλλά και στο πεδίο του υποκατώτατου, το οποίο ελπίζουμε όλοι μας -διότι ήταν ένα όνειδος για τους νέους ανθρώπους- ότι θα καταργηθεί.

Παράλληλα, η ίδια πρόθεση ισχύει και για τις συντάξεις και για όλα τα άλλα σοβαρά ζητήματα, με το οικονομικό επιτελείο να μορφοποιεί μια πρόταση με βάση τον υπαρκτό δημοσιονομικό χώρο, πέραν του πλεονάσματος.

'Αρα, ο κόσμος θα αντιληφθεί πέραν αυτού που είχε αντιληφθεί και τα δύο προηγούμενα χρόνια που υπήρχαν πλεονάσματα και είχε υπάρξει μια επιμέρους οικονομική ένεση, ότι η κατάσταση και σε θεσμικό και σε οικονομικό επίπεδο βελτιώνεται. Η κοινωνία θα αντιληφθεί ότι μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση εντελώς πρακτικά στην καθημερινότητά της. Κι αυτό, βεβαίως, με αντίστοιχες παρεμβάσεις και στο πεδίο της φορολογίας".

Ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε "σοβαρή αρνητική έκπληξη" τη δήλωση από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "δεν συμπεριλαμβάνεται στις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου", διότι όπως είπε αυτή η ρητορική "θεμελιώνει ανομολόγητα, όχι τις ίσες αποστάσεις, αλλά την ευνοϊκή προδιάθεση για την προτεραιότητα ήττας και απομάκρυνσης από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με επιλογή για σύμπλευση με τη Δεξιά-τη Νέα δημοκρατία".

"Πιστεύω, ότι αυτός ο χώρος είχε πάντα ένα κυρίαρχο χαρακτηριστικό, που από τη δική μας πλευρά, κατά καιρούς είχαμε κριτικάρει σαν ένα χαρακτηριστικό επιφάνειας, αυτό δηλαδή που είχε αποκληθεί αντιδεξιά αντίληψη και πολιτική", συνέχισε και πρόσθεσε: "Πλέον, γίνεται μια συστηματική προσπάθεια από την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ, και επαναλαμβάνω από την ηγεσία, να  φύγουν αυτές οι διαχωριστικές γραμμές. Δηλαδή να υπάρξει ένας «χυλός» πολιτικών δυνάμεων με τα βέλη εναντίον της σημερινής Κυβέρνησης, χωρίς ουσιαστική αντιπαράθεση, που απομακρύνει πάρα πολύ από  την ανάγκη προοδευτικών συγκλίσεων, η οποία είναι προφανής σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα έπρεπε να είναι προφανής και στη χώρα μας. Πλην όμως, απ' ό,τι φαίνεται, υπάρχουν άλλοι σχεδιασμοί που επενδύονται από θεωρητικά σχήματα σαν αυτό το οποίο ανέφερε ο κ. Μαλέλης, αν και δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι το εννοεί, ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει επί της ουσίας στον προοδευτικό χώρο".

Σε ότι αφορά το θέμα του ανασχηματισμού ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι θεωρεί πως "ο πρωθυπουργός κάνει πάρα πολύ σωστά που σε αυτόν τον τελευταίο ανασχηματισμό προσπαθεί να συνταιριάξει και να προσδώσει μια δυναμική για απόδοση του κυβερνητικού έργου και ταυτόχρονα να στείλει μηνύματα, να κάνει εμβληματικές κινήσεις  προς όλες τις κατευθύνσεις".

Σημείωσε πως δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα και τόνισε: "Πιστεύω ότι με δημοκρατική κουλτούρα συνδιαλέγεται, ακούει, διασταυρώνει εκτιμήσεις και πληροφορίες. Τις  προσέχεις ημέρες, θα γίνει και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που θα ασχοληθεί και με την υπαρκτή πλευρά που θα αφορά  σε ανακατατάξεις στα κομματικά όργανα, γι' αυτό και προηγείται του ανασχηματισμού, ο οποίος την επόμενη εβδομάδα θα έχει πραγματοποιηθεί.

Νομίζω, πως ακριβώς μετά τον ανασχηματισμό θα είναι δυνατόν με ένα νέο υπουργικό συμβούλιο, πάνω όμως στον οδικό χάρτη που έχει χαραχτεί, να κάνει την ομιλία του στη ΔΕΘ. Ομιλία η οποία θεωρώ  πως θα  έχει και διεθνή  απήχηση, διότι η χώρα μας ήταν ένα πειραματόζωο για οκτώ χρόνια από δυνάμεις που σήμερα επιχαίρουν ή τρίβουν τα χέρια τους λέγοντας πως «το πείραμα πέτυχε, τι καλά, βγήκατε και μπράβο στο κουράγιο σας». Ωστόσο,  καταλαβαίνετε ότι όλοι, επειδή γνωρίζουν την αλήθεια, θα παρακολουθήσουν το εάν και πώς στη μεταμνημονιακή Ελλάδα μπορεί η κοινωνία να μείνει όρθια και η ελπίδα να γυρίσει πάλι στη χώρα".

Διαβάστε αναλυτικά τα βασικά σημεία από τη ραδιοφωνική συνέντευξη του Προέδρου της Βουλής κ. Νικολάου Βούτση στο Πρώτο Πρόγραμμα και τον δημοσιογράφο Αλφόνσο Βιτάλη:

Δημ: Από την τυπική λήξη των μνημονίων περιμένει να δει ο κόσμος κάποια βελτίωση στην καθημερινότητά του;

ΠτΒ: Όποιος έχει τέτοια εύλογα ερωτηματικά, αρκεί να παρακολουθήσει τη χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού στο Νεώριο Σύρου. Εκεί είπε ευθύτατα ότι η λήξη των μνημονιακών δεσμεύσεων θα επιφέρει άμεσα μια σειρά αλλαγές στον πιο κρίσιμο τομέα, σε αυτόν που επλήγη και πιο βάναυσα από τα μνημόνια, δηλαδή στον τομέα της εργασίας.

Προφανώς, δεν πρόκειται να γυρίσουμε με ένα κουμπί σε ό,τι υπήρχε πριν από την κρίση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την αύξηση που θα υπάρξει στον κατώτερο μισθό. Ωστόσο, σίγουρα θα γίνουν αλλαγές και στο πεδίο των συμβάσεων που θα επαναλειτουργήσουν, αλλά και στο πεδίο του υποκατώτατου, το οποίο ελπίζουμε όλοι μας -διότι ήταν ένα όνειδος για τους νέους ανθρώπους- ότι θα καταργηθεί.

Παράλληλα, η ίδια πρόθεση ισχύει και για τις συντάξεις και για όλα τα άλλα σοβαρά ζητήματα, με το οικονομικό επιτελείο να μορφοποιεί μια πρόταση με βάση τον υπαρκτό δημοσιονομικό χώρο, πέραν του πλεονάσματος.

Άρα, ο κόσμος θα αντιληφθεί πέραν αυτού που είχε αντιληφθεί και τα δύο προηγούμενα χρόνια που υπήρχαν πλεονάσματα και είχε υπάρξει μια επιμέρους οικονομική ένεση, ότι η κατάσταση και σε θεσμικό και σε οικονομικό επίπεδο βελτιώνεται. Η κοινωνία θα αντιληφθεί ότι μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση εντελώς πρακτικά στην καθημερινότητά της. Κι αυτό, βεβαίως, με αντίστοιχες παρεμβάσεις και στο πεδίο της φορολογίας.

Δημ: Με στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, όπως αυτές που ακούμε και μαθαίνουμε…;

ΠτΒ: Ενδεχομένως και με οριζόντιες, απ’ ότι κι εγώ ενημερώνομαι δια του Τύπου, με τις φειδωλές, και σωστά είναι έτσι, δηλώσεις του οικονομικού επιτελείου. Εξετάζονται δυνατότητες ελαφρύνσεων και για μεγάλους φόρους…

Σημειώνω ότι και τα κόμματα της αντιπολίτευσης σταδιακά διαμορφώνουν τη ρητορική τους κατά τρόπο που να ανταποκρίνεται στη νέα κατάσταση. Δηλαδή, η ρητορική τους, οι προτάσεις τους, οι κριτικές τους απέναντι σε αυτά που λέει ο Πρωθυπουργός για τη «νέα μέρα» επί της ουσίας. Πιστεύω ότι αλλάζει η πολιτική συζήτηση και ελπίζω επί τα βελτίω.

Δημ: Ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του αναφέρει ότι θα καταργήσει πλήρως το νόμο του Κατρούγκαλου και θα πάει σε ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα. Είναι εφικτό αυτό με τις συμφωνίες που έχει κάνει η χώρα;

ΠτΒ: Υπάρχει πενία και ένδεια προγραμματικής πολιτικής και άρθρωσής της από την πλευρά της  Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα πάνω σε αυτά τα πολύ κρίσιμα  ζητήματα. Υπαινίσσομαι ευθέως, διότι ήταν κατά καιρούς στον προγραμματικό λόγο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ότι στο ζήτημα του ασφαλιστικού αυτό που κυρίως τους ενδιαφέρει είναι η απόσπαση από την απόλυτη δημόσια δέσμευση της κάλυψης των συντάξεων και η ευθεία προσχώρηση στη λογική των τριών πυλώνων και της ιδιωτικής ασφάλισης. Αυτό είναι το ζήτημα το οποίο υποκρύπτεται τεχνηέντως πίσω από αυτή τη ρητορική επιφάνειας. Αυτό το παράθυρο ανοίγει ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης…

Το πλαίσιο των προγραμματικών δεσμεύσεων των κομμάτων  για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, ήδη μέσα από τις σημερινές τους ενστάσεις, αντιρρήσεις και δηλώσεις αρχίζει να αχνοφαίνεται. Η διαφορά θα είναι εμφανώς μεγάλη ανάμεσα στη νεοφιλελεύθερη και την προοδευτική λογική. Αυτή η διαφορά θα αφορά και σε Ευρωπαϊκά ζητήματα, διότι για παράδειγμα με ανησυχεί αυτή η οξεία αντιπαράθεση που υπάρχει για το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα. Όπως ,επίσης,  και οι αποκλίσεις που υπάρχουν  για το μέλλον της Ευρώπης, καθώς υπάρχουν ξεκάθαρες αντιλήψεις από μία σειρά κρατών, εθνικής αναδίπλωσης και με εθνικιστικά χαρακτηριστικά.

Δημ: Πρόσφατα μια σειρά από στελέχη σας όπως ο κ. Δραγασάκης και ο κ. Παππάς κάνουν αναφορές για την ανάγκη συνεννόησης των προοδευτικών δυνάμεων και διαμόρφωσης προοδευτικού μετώπου. Βλέπουμε όμως ότι όχι απλά υπάρχει άρνηση από έναν φορέα ο οποίος κάποτε εξέφραζε πλειοψηφικά το προοδευτικό ρεύμα, κι αναφέρομαι στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ, αλλά δεν σας θεωρούν προοδευτικούς, όπως πρόσφατα δήλωσε και ο κ. Μαλέλης…

ΠτΒ: Εκτιμώ τον πολιτικό λόγο, αν θέλετε και τη διαδρομή του κ. Μαλέλη, ακόμα κι αν τα περισσότερα χρόνια δεν βρισκόμασταν στην ίδια κοίτη, γι’ αυτό και θα αναφερθώ  στη συγκεκριμένη δήλωση που μου αναφέρατε ως ερώτηση. Θέλω να σας πω ότι είναι πραγματικά σοβαρή αρνητική έκπληξη αυτή η ρητορική της μη συμπερίληψης του ΣΥΡΙΖΑ στον προοδευτικό χώρο, διότι ακριβώς θεμελιώνει ανομολόγητα, όχι τις ίσες αποστάσεις, αλλά την ευνοϊκή προδιάθεση για την προτεραιότητα ήττας και απομάκρυνσης από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με επιλογή για σύμπλευση με τη Δεξιά-τη Νέα δημοκρατία.

Πιστεύω, ότι αυτός ο χώρος είχε πάντα ένα κυρίαρχο χαρακτηριστικό, που από τη δική μας πλευρά, κατά καιρούς είχαμε κριτικάρει σαν ένα χαρακτηριστικό επιφάνειας, αυτό δηλαδή που είχε αποκληθεί αντιδεξιά αντίληψη και πολιτική. Πλέον, γίνεται μια συστηματική προσπάθεια από την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ, και επαναλαμβάνω από την ηγεσία, να  φύγουν αυτές οι διαχωριστικές γραμμές. Δηλαδή να υπάρξει ένας «χυλός» πολιτικών δυνάμεων με τα βέλη εναντίον της σημερινής Κυβέρνησης, χωρίς ουσιαστική αντιπαράθεση, που απομακρύνει πάρα πολύ από  την ανάγκη προοδευτικών συγκλίσεων, η οποία είναι προφανής σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα έπρεπε να είναι προφανής και στη χώρα μας. Πλην όμως, απ’ ό,τι φαίνεται, υπάρχουν άλλοι σχεδιασμοί που επενδύονται από θεωρητικά σχήματα σαν αυτό το οποίο ανέφερε ο κ. Μαλέλης, αν και δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι το εννοεί, ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει επί της ουσίας στον προοδευτικό χώρο…

Δημ: Υπάρχουν κάποιες πρωτοβουλίες από την πλευρά του δικού σας πολιτικού χώρου προς αυτές που αποκαλείτε ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις…;

ΠτΒ: To πιο καθαρό πεδίο, όταν μιλάει κανείς για πολιτικές πρωτοβουλίες, είναι το πεδίο των προγραμματικών παρεμβάσεων και των πολιτικών επιλογών. Δηλαδή, η «Συμφωνία των Πρεσπών» που διανύει τώρα τον οδικό της χάρτη, μέχρι να έρθει κάποια στιγμή στην ελληνική Βουλή και να αποτιμήσουμε όλοι μαζί με τη σοφία του οδικού χάρτη και των ενστάσεων και διαφωνιών που υπήρχαν, αλλά θα επιμείνουμε στη ψήφισή της, είναι ένα κεντρικό ζήτημα πάνω στο οποίο ο καθένας θα πάρει τις ευθύνες του και θα διαγράψει την πορεία του, η οποία θα είναι και ταυτοτική.

Το ίδιο και η Συνταγματική Αναθεώρηση που άπτεται όλων των θεσμικών θεμάτων της συγκρότησης της ελληνικής Δημοκρατίας, μετά μάλιστα κι από την οκτάχρονη εμπειρία των μνημονιακών δεσμεύσεων που είχαν και το στοιχείο της υποχώρησης της λαϊκής κυριαρχίας.

Όπως, επίσης, και το πρόγραμμα και τα ζητήματα που θα διασταυρωθούν από τους αρχηγούς των κομμάτων και τον Πρωθυπουργό, ο οποίος και θα θέσει μια μεγάλη ατζέντα οικονομικών ζητημάτων στη ΔΕΘ.

Άρα, είναι το προγραμματικό πεδίο μαζί με το διάλογο που αφορά και το μέλλον της Ευρώπης, πάνω στο οποίο θα υπάρχουν συνεχείς προκλήσεις για μία συμπόρευση, σύγκλιση, συνδιαμόρφωση αυτών των πολιτικών, αρκετά πριν τις εκλογές και διαμορφώνοντας ένα κλίμα και για μετά τις εκλογές…

Δημ: Μία σειρά από ν/σ τα λεγόμενα «δικαιωματικά», ψηφίστηκαν  από τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς, εννοώντας και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι…

ΠτΒ: Βεβαίως, το έχω σημειώσει επανειλημμένα, από το Ποτάμι με ακόμα μεγαλύτερη συνέπεια, αλλά φυσικά και από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Έχουν ψηφίσει αρκετά νομοσχέδια τα οποία εκσυγχρονίζουν  το δικαιωματικό πλαίσιο και θωρακίζουν τα δικαιώματα των πολιτών στη σύγχρονη εποχή, σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Αυτή είναι μία θετική εξέλιξη που αφήνει δρόμους επικοινωνίας, οι οποίοι έχουν αυξηθεί και έχουν διανοίξει και με το Μακεδονικό…

Δημ: Ανασχηματισμός: φαίνεται ότι υπάρχουν αναταράξεις μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρούνται ανοίγματα και προς την κεντροδεξιά και προς την κεντροαριστερά, αλλά και πάλι δημιουργούν προβληματισμούς. Θα προχωρήσει τελικά αυτό το εγχείρημα του Πρωθυπουργού;

ΠτΒ: Θεωρώ ότι ο Πρωθυπουργός κάνει πάρα πολύ σωστά που σε αυτόν τον τελευταίο ανασχηματισμό προσπαθεί να συνταιριάξει και να προσδώσει μια δυναμική για απόδοση του κυβερνητικού έργου και ταυτόχρονα να στείλει μηνύματα, να κάνει εμβληματικές κινήσεις  προς όλες τις κατευθύνσεις. Δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα. Πιστεύω ότι με δημοκρατική κουλτούρα συνδιαλέγεται, ακούει, διασταυρώνει εκτιμήσεις και πληροφορίες.

Τις  προσέχεις ημέρες, θα γίνει και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που θα ασχοληθεί και με την υπαρκτή πλευρά που θα αφορά  σε ανακατατάξεις στα κομματικά όργανα, γι’ αυτό και προηγείται του ανασχηματισμού, ο οποίος την επόμενη εβδομάδα θα έχει πραγματοποιηθεί.

Νομίζω, πως ακριβώς μετά τον ανασχηματισμό θα είναι δυνατόν με ένα νέο υπουργικό συμβούλιο, πάνω όμως στον οδικό χάρτη που έχει χαραχτεί, να κάνει την ομιλία του στη ΔΕΘ. Ομιλία η οποία θεωρώ  πως θα  έχει και διεθνή  απήχηση, διότι η χώρα μας ήταν ένα πειραματόζωο για οκτώ χρόνια από δυνάμεις που σήμερα επιχαίρουν ή τρίβουν τα χέρια τους λέγοντας πως «το πείραμα πέτυχε, τι καλά, βγήκατε και μπράβο στο κουράγιο σας». Ωστόσο,  καταλαβαίνετε ότι όλοι, επειδή γνωρίζουν την αλήθεια, θα παρακολουθήσουν το εάν και πώς στη μεταμνημονιακή Ελλάδα μπορεί η κοινωνία να μείνει όρθια και η ελπίδα να γυρίσει πάλι στη χώρα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)