to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:42 | 08.07.2022

Πολιτική

Ν. Βούτσης: «Εκλογές χθες» για να έρθει η αλλαγή στη χώρα (ηχητικό)

«Είναι σαφές ότι ο κόσμος, οι πολλοί όπως λέμε εμείς, η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία θα είχε ήδη γλιτώσει μία σειρά καταστάσεων όπως την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Στη Γαλλία βλέπετε ότι κρατικοποίησαν την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία ενέργειας»


Διαβάστε τα βασικά σημεία από τη συνέντευξη του τέως προέδρου της Βουλής και βουλευτή Α Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νίκου Βούτση στην εκπομπή ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ με τον Παύλο Τσίμα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3 (8/7/22):

Η ουσία του θέματος είναι ότι οι εκλογές έπρεπε να γίνουν εχθές. Εμείς επιμένουμε σε αυτήν τη διατύπωση. Είναι σαφές ότι ο κόσμος, οι πολλοί όπως λέμε εμείς, η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία θα είχε ήδη γλιτώσει μία σειρά καταστάσεων όπως την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Στη Γαλλία βλέπετε ότι κρατικοποίησαν την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία ενέργειας.

Είδατε επίσης το έγκλημα που έγινε με την ΛΑΡΚΟ που είναι εντελώς έξω από οποιαδήποτε αντίληψη παραγωγικής ανασυγκρότησης που είναι, κατά τη γνώμη μου, το μείζον θέμα για τη χώρα μας και γύρω από αυτό θα έπρεπε όλοι να συζητάμε. Η ΛΑΡΚΟ θα μπορούσε να είναι μία εξαιρετική εξωστρεφής επιχείρηση και να δίνει έσοδα και κύρος στη χώρα. Η άρον-άρον προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της προκαλεί πρόβλημα. Παράλληλα είδαμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής με την εξάμηνη καθυστέρηση λήψης μέτρων παρά το ότι πέντε ανεξάρτητες αρχές είχαν «καταγγείλει» την κυβέρνηση γιατί δεν προχωράει στην αντιμετώπιση του καρτέλ της ενέργειας. Ζούμε την ακρίβεια με τους έμμεσους φόρους που προκαλούν και το μεγαλύτερο πρόβλημα με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τον ΦΠΑ.

Τέλος, εχθές το θεσμικό ατόπημα που έγινε μέσα στη Βουλή. Ενώ το 2015 είχαμε κάνει μία μεγάλη τομή στη Δημόσια Διοίκηση και είχαν μπει στις 7 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις μέσω ΑΣΕΠ οι επικεφαλής συντονιστές, ανώτατοι υπηρεσιακοί δημόσιοι υπάλληλοι, εχθές ο κ. Βορίδης επανέφερε το προηγούμενο καθεστώς του καπελώματος της τοπικής αυτοδιοίκησης με κομματικούς παράγοντες. Αυτά και πολλά άλλα θα είχαν αποφευχθεί, κατά τη γνώμη μας, εάν είχανε γίνει εκλογές εχθές κι αν είχε εκφραστεί η κοινωνική πλειοψηφία που ήδη διαμορφώνεται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές με μία κοινωνικοπολιτική προοδευτική πλειοψηφία.

Εμείς καθημερινά εργαζόμαστε για τις εκλογές και για την αλλαγή που πρέπει να έρθει στη χώρα. Το κάνουμε και με την αποδόμηση της κυβερνητικής πολιτικής μέσα στη Βουλή αλλά και με τη συνεχή επαφή με την κοινωνία και το λαό. Γνωρίζετε ότι τα προηγούμενα δύο χρόνια ήταν δύσκολα και λόγω της πανδημίας για εκδηλώσεις που υπάρχει άμεση επαφή με τον λαό.

Ακόμα ωστόσο και στο θέμα της πανδημίας βλέπουμε ότι ξαναφουντώνει. Βρισκόμαστε στο 4ο  ή 5ο  κύμα, έχουμε χάσει πλέον τη σειρά. Η πανδημία λοιπόν και η διαχείριση που έγινε από την κυβέρνηση είναι ένας από τους τομείς που θεωρούμε ότι η κυβερνητική πολιτική έχει δώσει πολύ άσχημα αποτελέσματα κι ότι χιλιάδες συμπολίτες μας από τους 31.000 που έχουν χαθεί θα ήταν τώρα μαζί μας αν είχε στηριχθεί και ενισχυθεί εγκαίρως το ΕΣΥ, όπως άλλωστε έλεγαν και ζητούσαν όλες οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Όλα αυτά θα κεφαλαιοποιηθούν.

Ήδη στη συνείδηση του κόσμου, η οποία αναδιαμορφώνεται και διεθνώς αφού μπαίνουμε σε έναν νέο ιστορικό κύκλο. Το δίλημμα Αριστερά – Δεξιά και το Κεντροαριστερά – Κεντροδεξιά παίρνει πλέον και μία προγραμματική υλική υπόσταση. Είμαι πολύ αισιόδοξος ως προς το αποτέλεσμα των εκλογών όποτε και αν γίνουν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)