to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:59 | 25.03.2020

Πολιτική

Ν. Βούτσης: Αλίμονο αν οι εργαζόμενοι πληρώσουν ξανά και αυτή την κρίση

«Όχι μόνο δεν είναι υπερβολική η κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά είναι έγκαιρη και τεκμηριωμένη πάνω σε μία σειρά ζητημάτων».


«Σε όλα αυτά τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση θα έπρεπε να υπάρχει από την πρώτη στιγμή η απόλυτη διασφάλιση του εισοδήματος των εργαζομένων με την κάλυψη του επιπλέον του εισοδήματος, των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και την απαγόρευση απολύσεων από το δημόσιο, από το Κράτος», τόνισε ο τέως Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης μιλώντας στο Mega.

Ο Ν. Βούτσης ζήτησε από τον ελληνική κυβέρνηση να να χρησιμοποιήσει το μαξιλάρι των 37 δις που της κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ και να καλύψει τα μεγάλα κενά που υπάρχουν ακόμα και στο σύστημα υγείας και στην εργασία.

Όσον αφορά στις πιέσεις που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αναφέρει πως, «η κριτική γίνεται γιατί η κυβέρνηση δίνει κονδύλια και μάλιστα τα διπλασιάζει, στους «κλινικάρχες» την ίδια ώρα που οι άλλες χώρες της Ε.Ε. προχωρούν άμεσα στο αυτονόητο που είναι η επίταξη όλων των διαθέσιμων κλινών και των διαθέσιμων μέσων. Πρόκειται για μία κριτική εξαιρετικά τεκμηριωμένη».

Διαβάστε τα υπόλοιπα σημεία συνέντευξης του τ. Προέδρου της Βουλής και βουλευτή Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Βούτση, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega»:

  •     Το μήνυμα της σημερινής ημέρας είναι για εθνική αυτογνωσία, εθνική και πατριωτική σύμπνοια πάνω στην πραγματικότητα των ημερών μας αλλά και στην πραγματικότητα της ιστορίας μας. Να έχουμε αυτοπεποίθηση με τους εργαζομένους, με τους νέους και με τις σημερινές γυναίκες στην πρώτη γραμμή μιας μεγάλης προσπάθειας να ξεπεράσουμε και αυτήν την κρίση. Εκεί θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε απόλυτα πειθαρχημένοι, απόλυτα ενωμένοι αλλά καθόλου σιωπηλοί., καθόλου απαθείς. Η αλληλεγγύη και η συλλογικότητα είναι τα μεγάλα όπλα των κοινωνιών και της ανασύστασης του κοινωνικού ιστού.     
  •     Νομίζω πως είναι κοινή παραδοχή ότι εγκαίρως ελήφθησαν στη χώρα μας ορισμένα βασικά μέτρα, μεταξύ των οποίων το κυρίαρχο είναι και το ζήτημα του περιορισμού της κίνησης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και οπωσδήποτε διευκολύνει την κατάσταση. Μένουμε σπίτι μας. Μένουμε ενεργοί. Μένουμε άνθρωποι. Πρέπει όλοι να είμαστε ενωμένοι, πειθαρχημένοι και ταυτόχρονα ενεργοί. Δηλαδή δεν νοείται να είμαστε σιωπηλοί και παθητικοί. Θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να έρθουν τα πράγματα ξανά σε μία κανονικότητα. Άρα το να επισημαίνουμε από τώρα σοβαρά ζητήματα σε σχέση με τις συνέπειες των πολιτικών που ακολουθούνται νομίζω πως είναι μία ενεργητική πολιτική, από την πλευρά μας, ουσιαστικής βοήθειας στο να ξεπεράσουμε όλοι μαζί την κρίση.
  •     Όχι μόνο δεν είναι υπερβολική η κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά είναι έγκαιρη και τεκμηριωμένη πάνω σε μία σειρά ζητημάτων και στον τομέα της εργασίας και στον τομέα της υγείας. Για παράδειγμα στον τομέα της υγείας και με αφορμή το θάνατο της άτυχης συμπατριώτισσας μας από την Καστοριά, έχει πει από την πρώτη στιγμή το υπεύθυνο Παρατηρητήριο που ίδρυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τους πρώην υπουργούς Υγείας, ότι θα έπρεπε να ενταχθούν και οι ΤΟΜΥ και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μέσα στο Ενιαίο Σύστημα έτσι ώστε να έχει νόημα αυτό το οποίο προτρέπει ο κ. Τσιόδρας δηλαδή το να παίρνουμε το γιατρό μας. Να ρωτήσω ποιος έχει προσωπικό γιατρό στη σημερινή φάση; Ποιος έχει προσωπικό γιατρό εάν δεν υπάρχει η συνδρομή και η απόλυτη συνεργασία όχι μόνο του ΕΣΥ αλλά και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και των ΤΟΜΥ που λειτουργούν στο πλαίσιο του ΕΣΥ;
  •     Ας μιλήσουμε για την κριτική που ασκούμε σε ότι αφορά τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Η κριτική γίνεται γιατί η κυβέρνηση δίνει κονδύλια και μάλιστα τα διπλασιάζει, στους «κλινικάρχες» την ίδια ώρα που οι άλλες χώρες της Ε.Ε. προχωρούν άμεσα στο αυτονόητο που είναι η επίταξη όλων των διαθέσιμων κλινών και των διαθέσιμων μέσων. Πρόκειται για μία κριτική εξαιρετικά τεκμηριωμένη.
  •     Στα εργασιακά επίσης είναι αδιανόητο αυτό που η Κυβέρνηση περνάει μέσα από Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου ουσιαστικά για το μισό μισθό. Για να εργάζεται δηλαδή κάποιος εκ περιτροπής μισό μήνα δηλαδή με μισό μισθό. Και να εξαιρούνται όλοι όσοι δεν είναι μόνιμα εργαζόμενοι. Μάλιστα εξαιρούνται ήδη και γίνεται δυστυχώς πληθώρα απολύσεων. Ήδη από το Ελευθέριος Βενιζέλος και από άλλες πολύ μεγάλες εταιρείες έχει αρχίσει ένα πολύ μεγάλο μπαράζ απολύσεων όλων όσων βρίσκονται σε σύμβαση.
  •     Από την πρώτη στιγμή υπήρξε συμφωνία στο πολιτικό σύστημα για το ότι θα πρέπει να υπάρξει μία πολύ ενεργητική παρέμβαση για τη στήριξη και των επιχειρήσεων και της εργασίας και πρώτον και κυρίως του υγειονομικού προσωπικού, το οποίο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχει ένα «μαξιλάρι» της οικονομίας με 37 δις. Κι αυτό το κατορθώσαμε γιατί αντί να επιλέξουμε την προταθείσα από παράγοντες του δημοσίου βίου και από τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας, πιστοληπτική γραμμής στήριξης που γνωρίζετε πολύ καλά ότι θα σήμαινε από τότε ένα τέταρτο μνημόνιο. Υπάρχει αυτό το «μαξιλάρι» των 37 δις για το οποίο μέχρι τώρα η κυβέρνηση σιωπά κάνοντας μία πολιτική επιλογή.
  •     Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει το μαξιλάρι των 37 δις που της κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ και να καλύψει τα μεγάλα κενά που υπάρχουν ακόμα και στο σύστημα υγείας και στην εργασία. Έχει κάθε δικαίωμα, κάθε δυνατότητα να το αξιοποιήσει γιατί οι δεσμεύσεις που είχαμε από την Ε.Ε. πλέον δεν ισχύουν. Κι αυτό γιατί η Ε.Ε. έχει περάσει σε ουσιαστική κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας και στη ρήτρα διαφυγής από αυτό. Σήμερα μάλιστα συζητείται η υπόθεση του ευρωομόλογου, δηλαδή του κορωνοομολόγου, και ελπίζω η ελληνική κυβέρνηση να συνταχθεί με τις δυνάμεις και τις κυβερνήσεις του Νότου γιατί θα γίνει πολιτική σύγκρουση πάνω σε αυτό το ζήτημα.
  •     Αλίμονο εάν οι εργαζόμενοι πληρώσουν ξανά και αυτήν την κρίση. Σε όλα αυτά τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση θα έπρεπε να υπάρχει από την πρώτη στιγμή η απόλυτη διασφάλιση του εισοδήματος των εργαζομένων με την κάλυψη του επιπλέον του εισοδήματος, των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και την απαγόρευση απολύσεων από το δημόσιο, από το Κράτος. Προφανώς οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούσαν να ανταπεξέρθουν μόνες τους. Εφόσον όμως αντιθέτως υπάρχει «κλείσιμο του ματιού» για να μπορούν οι επιχειρήσεις, ακόμα και όσες είναι εύρωστες και δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω κορωνοϊού, σε αυτές τις κρίσιμες περιόδους κατά το δοκούν να προχωρούν σε απολύσεις καταλαβαίνετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χρέος να καταγγέλλει αυτές τις πρακτικές.

Παρακολουθείστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)