to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:27 | 15.04.2019

Πολιτική

Ν. Βούτσης: Άκρως εποικοδομητική η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας

«Άκρως εποικοδομητική, στρατηγικής σημασίας» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων τη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας στην 1η συνάντηση των προέδρων των κοινοβουλίων των τριών χωρών


Κατά την έναρξη των εργασιών της 1ης Συνάντησης των Προέδρων των Κοινοβουλίων Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Νεκρά Θάλασσα,  ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κ. Νικόλαος Βούτσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία της χθεσινής 2ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι η 1η Συνάντηση των Προέδρων των Κοινοβουλίων εμπλουτίζει τον διάλογο και τις συμπράξεις και αναδεικνύει τον δίαυλο της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας, καθιστώντας τους λαούς  συμμέτοχους αλλά και κινητήρια δύναμη της περαιτέρω ενίσχυσης του τριμερούς σχήματος στο σύνολό του.

Στην τριμερή συνάντηση συμμετείχαν από κοινού ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, κ. Δημήτρης Συλλούρης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιορδανίας, κ. Atef Tarawaneh. Τον κ. Βούτση συνόδευσε ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής,  κ. Κώστας Αθανασίου, και αντιπροσωπεία στελεχών της Ελληνικής Βουλής.

«Οι τρεις χώρες μας έχουν μακρά ιστορία αρμονικής συνεργασίας τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο», τόνισε ο κ. Βούτσης, «συμμεριζόμενες τις αρχές της εφαρμογής των κανόνων του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Περαιτέρω, συνεργάζονται εντός της  ευρωμεσογειακής συνεργασίας, καθώς και στο πλαίσιο των σχέσεων της Ιορδανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ». Συμπλήρωσε δε ότι η Ιορδανία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σταθεροποιητικούς παράγοντες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και έχει άκρως εποικοδομητικό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, καθώς και στο Κυπριακό. Περαιτέρω, ο κ. Βούτσης εξήρε τη συνεισφορά της Ιορδανίας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και τόνισε την ανάγκη στήριξης της χώρας από τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα από την Ε.Ε.

Τις εργασίες της τριμερούς συνάντησης απασχόλησε η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας, με έμφαση στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και του πολιτισμού.

Ο κ. Βούτσης, κεντρικός ομιλητής στην ενότητα του τουρισμού, τόνισε ότι η σύγχρονη συγκυρία επιβάλλει στις τρεις χώρες την επένδυση σε νέα πεδία αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης. Πρότεινε τη δημιουργία κοινών τουριστικών πακέτων των τριών χωρών και την ενθάρρυνση της αμοιβαίας τουριστικής προβολής, καθώς και της συνεργασίας για την προώθηση των ειδικών μορφών τουρισμού. Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για το ενεργειακό, ο Πρόεδρος της Βουλής  των Ελλήνων υπογράμμισε την ανάγκη για ενίσχυση της συνεργασίας τόσο στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όσο και της εξοικονόμησης ενέργειας. Η συζήτηση για τον πολιτισμό επικεντρώθηκε στη συνεργασία για την προστασία από την παράνομη διακίνηση των πολιτιστικών αγαθών.

Oι εργασίες της πρώτης σε κοινοβουλευτικό επίπεδο τριμερούς συνάντησης Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας ολοκληρώθηκαν με την υιοθέτηση κοινής δήλωσης.

Οι τρεις πρόεδροι συμφώνησαν ότι η 2η τριμερής συνάντησή τους θα γίνει στην Αθήνα τον ερχόμενο Ιούλιο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)