to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:39 | 04.11.2013

Πολιτική

Ν. Βαλαβάνη στο BBC: Η επίθεση βοηθά να «θυματοποιηθεί» η Χρυσή Αυγή, μια εγκληματική ναζιστική οργάνωση

Συνέντευξη της Νάντιας Βαλαβάνη στο ραδιόφωνο του BBC (Radio 4, εκπομπή «The Today Program») και στον δημοσιογράφο John Humphrys, σχετικά με τις πολιτικές επιπτώσεις της δολοφονίας των 2 μελών της Χρυσής Αυγής.


  • Στην εισαγωγική παρατήρηση «κ. Βαλαβάνη, αυτοί είναι δύσκολοι καιροί για την Ελλάδα», απάντησε:

«Πράγματι, είναι δύσκολοι καιροί. Είναι ένα φρικτό γεγονός, το οποίο οφείλει να καταδικαστεί και καταδικάζεται από όλες τις πολιτικές τάσεις στην ελληνική κοινωνία. Έχει ενδιαφέρον ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, που μιλούν στα ελληνικά ΜΜΕ, πρόκειται για επαγγελματικό «χτύπημα», που απαιτεί υψηλή «ειδίκευση». Είναι επίσης η πρώτη φορά στη σύγχρονη ελληνική πολιτική ιστορία, που δολοφονούνται απλά μέλη ενός κόμματος, αδιάκριτα από το ποιοί και πόσοι είναι.»

  • Στην ερώτηση «ποιος ωφελείται», είπε μεταξύ άλλων:

«Δε γνωρίζω ποιος θα μπορούσε να είναι πίσω από αυτές τις τυφλές δολοφονίες, ξέρω όμως ότι αντικειμενικά λειτουργούν ως σοβαρή πολιτική προβοκάτσια. Από χθες το βράδυ, όλη η πολιτική ατζέντα έχει αλλάξει, βάζοντας στην άκρη όσα συνιστούν τα πραγματικά προβλήματα της χώρας. Κι αυτό λίγες μέρες πριν την επόμενη Τετάρτη, ημέρα γενικής απεργίας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ενάντια στη βίαιη πολιτική λιτότητας, που έχει καταστρέψει την ελληνική οικονομία και τις ζωές των εργαζόμενων ανθρώπων».

  • Στην επισήμανση του δημοσιογράφου πως, ενώ μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα το κλίμα απέναντι στη Χρυσή Αυγή ανάμεσα σε ταλαντευόμενους ανθρώπους είχε αλλάξει, τώρα μπορεί να πάρει άλλη κατεύθυνση, παρατήρησε:

«Ακριβώς. Οι πράξεις αυτές βοηθούν τη Χρυσή Αυγή, μια διαπιστωμένα εγκληματική ναζιστική οργάνωση, να «θυματοποιηθεί» και είναι βέβαιο πως θα τις εκμεταλλευτεί πολιτικά όσο το δυνατόν περισσότερο. Τα τυφλά «χτυπήματα» στρέφονται ενάντια στο μαζικό κίνημα των εργαζόμενων και το αντιφασιστικό μέτωπο, για το οποίο η δολοφονία του χαρισματικού αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα υπήρξε σημείο καμπής. Το καινούργιο στα πολλά αντιφασιστικά συλλαλητήρια αυτών των ημερών είναι ότι στους δρόμους δεν κατεβαίνουν πια μόνο οι αντιφασίστες ακτιβιστές, αλλά και απλός κόσμος στις γειτονιές της Αθήνας».

  • Στην τελευταία ερώτηση «Ποιος είναι τώρα ο κίνδυνος; Η κοινωνική τάξη θα καταρρεύσει; Υπάρχει η πιθανότητα να υπάρξει ένα ακόμη στρατιωτικό πραξικόπημα ή ένα είδος εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα;», η Νάντια Βαλαβάνη απάντησε:

«Όχι. Δε θα πήγαινα ποτέ τόσο μακριά. Είναι και τα δύο σενάρια εκτός συζήτησης. Αυτό όμως που θα μπορούσε να δημιουργηθεί είναι ένα είδος εμφυλιοπολεμικού κλίματος – «κλίματος», βέβαια, και όχι εμφυλίου πολέμου – που θα αποτελούσε την καλύτερη εξέλιξη για όσους θέλουν να μετατοπίσουν προς τα δεξιά, κι όχι απλώς δεξιά, αλλά ακραία δεξιά, το όλο κλίμα και την όλη πολιτική κατάσταση. Γνωρίζετε ότι η δημοκρατία έχει υποφέρει επί μακρόν στην ελληνική ιστορία - και τα τελευταία τέσσερα χρόνια, υπό το μνημονιακό καθεστώς και τα άγρια μέτρα λιτότητας, η κατάσταση της έχει σαφώς επιδεινωθεί.»


 

Όλη η συνέντευξη της Νάντιας Βαλαβάνη βρίσκεται στο σύνδεσμο: http://www.bbc.co.uk/programmes/b03g89br

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)