to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:33 | 30.08.2012

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτισμός

Ν. Τουλιάτος: "Απαντάμε με πολιτισμό στη βαρβαρότητα"

Έχοντας διανύσει μια μακρά πολύχρονη διαδρομή, η "Κρουστοπανήγυρις", η μεγαλύτερη γιορτή των κρουστών στην Ελλάδα, φαίνεται πως βρίσκει πια οριστικά το "σπίτι" της στην Κορινθία.



Ξεκινώντας από την Αθήνα το 1998, τη Λευκάδα (1999-2001), την Πετρούπολη (2003), το Κομμένο της Άρτας (2008-11), με επικεφαλής πάντα στην καλλιτεχνική διεύθυνση τον διεθνούς φήμης μουσικό Νίκο Τουλιάτο, φέτος, στη 10η διοργάνωσή της, απλώνεται για έναν ολόκληρο μήνα (1-30 Σεπτεμβρίου) σχεδόν σε όλο τον νομό Κορινθίας.

Ιδιαίτερα σημαντικό και ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι ο θεσμός αυτός, στο καινούργιο του αυτό "λιμάνι", αγκαλιάζεται από την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια Πελοποννήσου - Π.Ε. Κορινθίας και τους δήμους Κορινθίων, Σικυωνίων, Λουτρακίου - Αγ. Θεοδώρων, Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης, Βέλου - Βόχας, Νεμέας), καθώς και τοπικούς φορείς (Επιμελητήριο Κορινθίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου, Κέντρο Νέων Κορίνθου), που αποτελούν και τους συνδιοργανωτές της "Κρουστοπανήγυρης".

Παρουσιάζοντας χθες τη διοργάνωση, ο Νίκος Τουλιάτος δεν στάθηκε τόσο στο πλήθος των εκδηλώσεων, από όλους τους τομείς των τεχνών, που διοργανώνονται, ούτε στη συμμετοχή ξένων καλλιτεχνών που είναι κορυφαίοι στον τομέα τους. Αυτό που υπογράμμισε είναι ότι μετά από ένα πολιτιστικό γεγονός η πόλη δεν πρέπει να παραμένει η ίδια, εννοώντας με αυτό ότι πρέπει να αφήνει πίσω του υποδομές.

Σε αυτό στοχεύει η "Κρουστοπανήγυρις", που δεν περιορίζεται μονάχα στις συναυλίες αλλά επεκτείνεται και στην εκπαίδευση, τόσο νέων μουσικών που θέλουν να εμβαθύνουν στην τέχνη των κρουστών (προβλέπεται σχετική εκπαιδευτική κατασκήνωση από 3-9/9) αλλά στις επισκέψεις των συμμετεχόντων καλλιτεχνών στα σχολεία, με στόχο να μεταφέρουν ερεθίσματα στα νέα παιδιά.

Τέλος, διατρανώνοντας την πεποίθησή του ότι η διοργάνωση θα αφήσει πίσω της σπόρους, σημείωσε ότι "στις μέρες μας έχει υποχωρήσει ο πολιτισμός κι όταν συμβαίνει αυτό σηκώνει κεφάλι η βαρβαρότητα, και σ' αυτό πρέπει να απαντήσουμε"...

Συμφωνώντας, ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Δέδες σημείωσε ότι είναι ανάγκη να προβάλλουμε "ηθική άμυνα και αντίσταση", ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι φιλόδοξος στόχος των τοπικών φορέων είναι η αναστροφή της πορείας, που θέλει τα πολιτιστικά δρώμενα να συμβαίνουν στο κέντρο, έλκοντας επισκέπτες από την περιφέρεια.

Τέλος, ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου Αντώνης Κλαδούχος σημείωσε ότι ο πολιτισμός ταυτίζεται με τον ανθρωπισμό και μας καλεί να αναπροσδιορίσουμε τις αξίες της ζωής μας, ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας Βασίλης Νανόπουλος σημείωσε την επιθυμία συνδυασμού της πολιτιστικής και της οικονομικής δράσης.

"Στην κρίση απαντάμε με την αλληλεγγύη και την πολιτιστική δράση", αυτό ήταν ένα συμπέρασμα στο οποίο συμφώνησαν όλοι οι ομιλητές, σε μια προσπάθεια να δώσουν μια διαφορετική εικόνα για την Κόρινθο, εικόνα πολιτισμού και ανθρωπιάς, μια και αυτή που φιλοξενήθηκε στα πρωτοσέλιδα τις προηγούμενες μέρες "αδικεί τους πολίτες", όπως τόνισε ο Γ. Δέδες, καθώς εκφράζει μονάχα λίγους. "Πραγματική ή πλασματική, αυτή η εικόνα πρέπει να τελειώνει", σημείωσε ο Νίκος Τουλιάτος, γιατί "ό,τι αφήνεις ακάλυπτο το καλύπτουν άλλοι, κι αυτό είναι επικίνδυνο"...

Σ.Κ.

Πηγή: Η Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)