to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:06 | 12.08.2015

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Ν. Τόσκας: Βαριά η συμφωνία αλλά αναγκαία

«Το αναπτυξιακό πακέτο των 35 δισ. ευρώ και τα χαμηλά πλεονάσματα είναι στοιχεία που αφήνουν ένα παράθυρο για την ανάπτυξη», είπε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Τόσκας, μιλώντας στο «Κόκκινο» και την Αλεξάνδρα Χριστακάκη.


«Ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά θα είναι σημαντικό τα σκληρά υφεσιακά μέτρα να συνδυαστούν με την ανάπτυξη και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που συζητιέται ακόμα και στη Γερμανία πια», σημείωσε ο υφυπουργός. 

«Με τη σκληρή διαπραγμάτευση έσπασαν κάποια ταμπού, ότι πχ η λιτότητα είναι η μόνη λύση και μπαίνουν πια στο προσκήνιο οι μέχρι πρότινος αιρετικές σκέψεις, ως αναγκαίες», υπογράμμισε ο κ. Τόσκας, αναφερόμενος στην ελάφρυνση του χρέους, πρόταση που στο παρελθόν δεν υπήρχε στη συζήτηση. 

Για τις περικοπές στις αμυντικές δαπάνες

Σχολιάζοντας τις περικοπές που προβλέπονται στον τομέα των αμυντικών δαπανών, (100 εκατ. ευρώ το 2015 και 200 εκατ. ευρώ το 2016), ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Τόσκας σημείωσε ότι «η συμφωνία αφήνει το περιθώριο να διαλέξουμε εμείς από πού θα γίνουν οι περικοπές», υπογραμμίζοντας ότι είναι στην πολιτική της κυβέρνησης να γίνουν εξορθολογισμοί, ώστε να μειωθεί το κόστος των δαπανών.

Όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός, οι περικοπές δε θα σημάνουν ούτε απολύσεις ούτε μειώσεις μισθών υπηρετούντων, αλλά ο εξορθολογισμός θα προέλθει από κινήσεις όπως η μείωση υλικού, η μείωση των περίπου 1.000 στρατοπέδων και κατά συνέπεια των λειτουργικών δαπανών, μείωση σε άλλες σπατάλες που υπάρχουν ακόμα, κλπ. 

Για την ΕΛΒΟ και την ΕΑΒ

Ο κ. Τόσκας σημείωσε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνεργάζεται στενά με το υπουργείο Οικονομικών, στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκουν η ΕΛΒΟ και η ΕΑΒ, προκειμένου να δοθούν λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα. 

Για την ΕΑΒ, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα από την απώλεια μεγάλου μέρους προσωπικού με αποτέλεσμα να χάνει παραγγελίες, ο κ. Τόσκας σημείωσε ότι χρειάζεται ανθρώπινο δυναμικό και κεφάλαια κίνησης. Όπως είπε, η πρώτη κίνηση είναι η αλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου και η κατάρτιση ενός παραγωγικού πλάνου. 

Για την ΕΛΒΟ, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης, είπε ότι οι προοπτικές είναι, είτε να υπάρξει συνεργασία με μια ξένη εταιρεία, είτε να παραμείνει αποκλειστικά σε δημόσιο έλεγχο, μετατρεπόμενη σε ένα τεράστιο επισκευαστικό κέντρο για τις ανάγκες του Δημοσίου (ένοπλες δυνάμεις, ασθενοφόρα, απορριμματοφόρα κλπ)

Για τις αυτοκτονίες στο στράτευμα

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις καταγγελίες του «Σπάρτακου» για 3 αυτοκτονίες στο στράτευμα τις τελευταίες 15 μέρες, ο υφυπουργός Άμυνας είπε: «Πέρα από τις προσωπικές περιπτώσεις και τα προσωπικά προβλήματα, υπάρχουν πράγματι προβλήματα. Έχουν σχέση με τη μεγάλη καταπόνηση του προσωπικού, καθώς δεν έχει συμμαζευτεί το σύστημα και πέφτει πολύ δουλειά και ένταση σε λίγους ανθρώπους. Επίσης, υπάρχει ζήτημα με την αντίληψη που προτάσσει την ασφάλεια σε σχέση με την επιχειρησιακή ικανότητα, με αποτέλεσμα να καταπονείται το προσωπικό, κάτι που ήδη προσπαθούμε να αλλάξει, με εντολές που έχουν δοθεί από τη στρατιωτική ηγεσία». 

Σχολιάζοντας καταγγελίες για καψόνια, ο κ. Τόσκας σημείωσε ότι στη γενικότερη έκφανσή τους αποτελούν παρελθόν για το στράτευμα, αλλά μεμονωμένα περιστατικά μπορεί να υπάρχουν. «Εκεί θα πέσει βαρύς ο πέλεκυς, ήδη εξετάζονται περιπτώσεις και αλίμονο σε όσους βρεθούν ένοχοι».

Για τα Πομακοχώρια 

Σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψή του στα Πομακοχώρια, ο κ. Τόσκας υπογράμμισε: «Οι άνθρωποι εκεί έχουν βαρεθεί να τους τάζουν προεκλογικά και μετά να εξαφανίζονται. Εμείς έχουμε να πούμε ότι  20 Αυγούστου μπαίνουν μπροστά τα μηχανήματα για να φτιαχτούν δρόμοι και σχολεία. Αυτά μας ζητήσανε και έχουμε ξεκινήσει να τα υλοποιούμε». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)