to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:22 | 13.06.2017

Πολιτική

Ν. Τόσκας: Στρατός, αστυνομία, πυροσβεστική, σεισμολόγοι, όλοι είναι στις δουλειές τους

Η ψυχραιμία που δείχνουν οι κάτοικοι των περιοχών που έπληξε περισσότερο ο σεισμός και η άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού είναι τα δύο σημεία που επεσήμανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας μιλώντας Στο Κόκκινο και το Γιώργο Τραπεζιώτη από τη Λέσβο όπου βρίσκεται και ο ίδιος.


Το 70%-80% των κατοικιών της Βρίσας έχει καταρρεύσει ή έχει υποστεί σημαντικές ζημιές, είπε ο κ. Τόσκας.

Αμέσως μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, με εντολή του πρωθυπουργού μετέβη άμεσα  στο νησί κλιμάκιο υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με ελικόπτερο. Σε αυτό περιλαμβανόταν ομάδα της ΕΜΑΚ, ο σεισμολόγος κ. Λέκκας, ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, ενώ σήμερα το πρωί φτάνουν στο νησί επίσης ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρ. Σπίρτζης με ομάδα 40 μηχανικών, όπως είπε ο κ. Τόσκας.

Ήδη, έχει γίνει η πρώτη καταγραφή και σχεδιασμός για τα υφιστάμενα ζητήματα με την Περιφέρεια, όπως ανέφερε ο ίδιος, ενώ συντονιστικά πραγματοποιήθηκαν τόσο χτες το βράδυ όσο και νωρίς σήμερα το πρωί.

«Ο κόσμος έχει πάει στις δουλειές του, ο στρατός, η αστυνομία, η πυροσβεστική, οι σεισμολόγοι», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, προσθέτοντας ότι κλιμάκιο των τελευταίων ερευνά ήδη τις γεωλογικές διαφοροποιήσεις και οι μηχανικοί που καταγράφουν τις ζημιές ενισχύονται περαιτέρω.

Ο πληθυσμός της Λέσβου, κατά τον ίδιο, δείχνει πολύ μεγάλη ψυχραιμία, ειδικά στην περιοχή που επλήγη περισσότερο. «Πρόκειται για φτωχό κόσμο που έχει χάσει τα πάντα, αλλά έχει πολύ μεγάλη ψυχραιμία ... αντέχει, σκέφτεται τι θα κάνει, την επόμενη φάση και πώς θα βοηθήσουμε και εμείς», όπως είπε ο κ. Τόσκας. 

«Έχουν ήδη γίνει τα πρώτα βήματα για την επόμενη ημέρα ... το κράτος θα κάνει ό,τι μπορεί», κατέληξε.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Νίκος Τόσκας περιέγραψε τα βήματα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Λέσβο, όπως αυτά εξετάστηκαν στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που έγινε νωρίτερα στο πολύκεντρο του Πολιχνίτου.

Ο κ. Τόσκας επισήμανε ότι ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του συντονιστικού με τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό, την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, εκπροσώπους στρατού, αστυνομίας, πυροσβεστικής, προκειμένου να δούμε τα σημερινά βήματα και τι γίνεται στη συνέχεια.

«Τα σημερινά βήματα αφορούν την καλύτερη τακτοποίηση καταυλισμών, την αστυνόμευση της περιοχής και τα επόμενα βήματα αφορούν τους ελέγχους από τους μηχανικούς και τους ελέγχους από τους σεισμολόγους, έχουν έρθει ήδη κλιμάκια σεισμολόγων από το πρωί, έχουν έρθει μηχανικοί από χθες και σήμερα με έκτακτη πτήση φτάνει και ο (υπουργός Υποδομών, Μεταφορών, Δικτύων) Χρήστος Σπίρτζης με 40 μηχανικούς, προκειμένου να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα σχολεία και μετά τα υπόλοιπα κτίρια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

με εντολή του πρωθυπουργού, πρόσθεσε ο κ. Τόσκας, συγκροτήθηκε γρήγορα ένα μεικτό κλιμάκιο από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και «ήρθαμε χθες το απόγευμα με ελικόπτερο στη Μυτιλήνη».

Κοιτάμε τα άμεσα προβλήματα, υπογράμμισε ο κ. Τόσκας και συμπλήρωσε: «από σήμερα θα αρχίσει ο σχεδιασμός για τα επόμενα βήματα, ήδη κοιτάζουμε να ξεπεράσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια προκειμένου οι άνθρωποι να πάρουν αυτό το βοήθημα, οι άνθρωποι που έχουν χάσει τα πάντα, ένα 70% με 80% των σπιτιών του χωριού (σ.σ. Βρίσα) έχει καταρρεύσει, έχει υποστεί πολύ σημαντικές ζημιές. Πράγματι είναι πολύ μεγάλη η καταστροφή στο συγκεκριμένο χωριό, αλλά, ευτυχώς, στον περίγυρο, στα άλλα χωριά δεν υπάρχουν μεγάλες καταστροφές, ίσως ελάχιστες».

   «Το τι θα γίνει στη συνέχεια για το μέλλον του χωριού και το πως θα ανοικοδομηθούν, εάν θα ανοικοδομηθούν αυτά τα σπίτια ή θα πρέπει να φτιαχτούν αλλού, είναι θέμα που θα το πουν οι ειδικοί τις επόμενες μέρες» συμπλήρωσε ο κ. Τόσκας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)