to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:31 | 15.11.2015

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Ν. Τόσκας: Σε καμία προηγμένη χώρα δεν γίνεται χαρτοπόλεμος απόρρητων εγγράφων

«Σε καμία προηγμένη χώρα δεν γίνεται χαρτοπόλεμος απόρρητων εγγράφων» δηλώνει στην Αυγή ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗ ΖΩΤΟΥ

Με προσεκτικές διατυπώσεις, όσο οι καταγγελίες ένθεν κακείθεν είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας εγκαλεί τον προκάτοχό του Γιάννη Πανούση για αδράνεια στη διαχείριση των προβλημάτων όσο αυτή ήταν η δουλειά του. Και δεσμεύεται να εργαστεί σκληρά για τον εξορθολογισμό, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και τον δημοκρατικό έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας.

* Θα ξεκινήσω από τις καταγγελίες Πανούση, οι οποίες αποτελούν μια ανοιχτή καταγγελία για την ύπαρξη παρακράτους. Τι θα απαντούσατε;

Επί της ουσίας των όσων αναφέρονται από τον κ. Πανούση, δεν θα ήθελα να αναφερθώ γιατί το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη στη Δικαιοσύνη, πλην όμως είναι πολύ κακό κάποιος ο οποίος περνάει από μια υπεύθυνη θέση να παίρνει απόρρητα έγγραφα διαβαθμισμένα και στη συνέχεια- εάν έγινε έτσι- να τα επικαλείται. Σε καμιά προηγμένη χώρα δεν γίνεται χαρτοπόλεμος απορρήτων εγγράφων. Υπήρχε όλος ο χρόνος για τον κ. Πανούση να διαχειριστεί καταστάσεις, να αντιμετωπίσει καταστάσεις, να διορθώσει καταστάσεις. Στο κάτω κάτω αυτή είναι η θέση του υπουργού, όχι να αναφέρει τα γεγονότα, αλλά να διορθώνει τα κακώς έχοντα.

* Η μήνυση που κατατέθηκε μαζί με τον κ. Παρασκευόπουλο για ποιο λόγο έγινε;

Ήταν μια μηνυτήρια αναφορά του υπουργού Δικαιοσύνης και δική μου κατά παντός υπευθύνου, ώστε να διαπιστωθεί αν υπήρξε πράγματι διαρροή εγγράφων και, αν υπήρξε, ποιοι έχουν ευθύνη για τη χρησιμοποίηση του περιεχομένου και εάν το περιεχόμενο είναι πραγματικό ή όχι. Τον πρώτο λόγο, όπως καταλαβαίνετε, τον έχει η Δικαιοσύνη.

* Τα έγγραφα αυτά -εφόσον υπάρχουν και είναι γνήσια- είναι της ΕΥΠ. Στο μεταξύ εσείς έχετε προαναγγείλει αλλαγές στην ΕΥΠ. Θεωρείται ότι το γεγονός αυτό συνέβαλε στην... αναστάτωση;

Σε όλη την προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης το δίλημμα που τίθεται είναι στασιμότητα ή βήματα μπροστά. Αυτό ισχύει και για τους λεγόμενους σκληρούς μηχανισμούς, όπως είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας και η ΕΥΠ, και εδώ το μεγάλο στοίχημα είναι κατά πόσον θα πετύχουμε δημοκρατικό έλεγχο αυτών των υπηρεσιών, καλύτερη αποτελεσματικότητα επ' ωφελείατου πολίτη και την επιβολή κανόνων, όπως ισχύει σε όλες τις προηγμένες χώρες.

Δεν μπορεί να λειτουργούν σαν περίκλειστοι χώροι αυτές οι υπηρεσίες. Κάποτε πρέπει να ξεπεράσουμε τις λογικές του κουκουλώματος και να φύγουμε μπροστά σε μοντέλα τέτοια που αρμόζουν στο πολίτευμα και στον πολιτισμό μας. Τώρα υπάρχουν αντιδράσεις για τις όποιες αλλαγές και το δημοκρατικό έλεγχο; Φυσικά υπάρχουν και υπάρχουν και φατρίες που επωφελούνταν από τη στασιμότητα ή την έλλειψη ελέγχου. Αυτά όμως δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά.

* Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ξεκινήσουν οι αλλαγές στην ΕΥΠ;

Μόλις υπάρξει δυνατότητα να προσλάβουμε νέο προσωπικό, θα υπάρξουν οι διαφανέστερες που υπήρξαν ποτέ διαδικασίες για την πρόσληψη αυτού του προσωπικού. Εμείς θέλουμε να πάρουμε νέους ανθρώπους με ικανότητες, τεχνικές γνώσεις, όπως γίνεται σε όλες τις υπηρεσίες πληροφοριών σε όλο τον κόσμο. Δεν μας ενδιαφέρουν οι κομματικές τους προτιμήσεις, μας ενδιαφέρει μόνο η νομιμότητά τους και οι ικανότητές τους. Αξιολόγηση θα γίνει και για το υπάρχον προσωπικό, με βάση τα πραγματικά κριτήρια και όχι με βάση το πόσους γνωστούς ή πόσους "προστάτες" έχει ο κάθε ένας σε αυτόν τον τόπο.

* Έχουν ήδη ολοκληρωθεί στη Βουλή οι διαδικασίες αντικατάστασης του διευθυντή του Εσωτερικών Υποθέσεων Σταύρου Σταυρόπουλου. Ωστόσο πριν από περίπου έναν μήνα σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη διαφθορά στην αστυνομία είχατε απαντήσει ότι το Εσωτερικών Υποθέσεων κάνει εξαίρετη δουλειά. Τι άλλαξε σε αυτόν τον μήνα;

Πράγματι έχει γίνει δουλειά στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων. Πλην όμως τα στατιστικά στοιχεία δεν ήταν ικανοποιητικά και αυτό με ανάγκασε να αλλάξω τη διεύθυνσή της. Επιδίωξή μας είναι να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα σε αυτή την υπηρεσία και να την καταστήσουμε ικανή να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν στα θέματα της διαφάνειας και της αντιμετώπισης των παραβάσεων. Επίσης από κοινού με την Οικονομική Υπηρεσία πρέπει να ελέγχουν το οικονομικό έγκλημα και άλλες αυθαιρεσίες και παραβάσεις που για την ώρα έχουν ξεφύγει.

* Στις καταγγελίες του ο κ. Πανούσης κάνει λόγο και για "πολύ χρήμα στην αστυνομία" αφήνοντας υπονοούμενα. Έχετε βρει κάποια εν εξελίξει έρευνα σε σχέση με αυτές τις κατηγορίες; Υποτίθεται ότι επί ημερών Πανούση έγινε έρευνα για τα κέντρα κράτησης στην Αμυγδαλέζα και την Κόρινθο...

Αυτή τη στιγμή έχω διαπιστώσει πολλές προχειρότητες στην εκτέλεση των διαγωνισμών εδώ και αρκετά χρόνια. Βρισκόμαστε σε συνεργασία με το Ελεγκτικό Συνέδριο για να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Εάν προκύψουν ευθύνες, θα καταλογιστούν. Είναι γεγονός ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η προχειρότητα στη λειτουργία των οικονομικών υπηρεσιών. Για την ώρα αναφέρομαι μόνο σε μια προχειρότητα.

Από εκεί και πέρα είναι αλήθεια ότι δεν είμαι ικανοποιημένος από τη λειτουργία του συστήματος των οικονομικών υπηρεσιών. Θα ήθελα όμως να πω ότι το να μιλάμε με γενικόλογες εκφράσεις δεν είναι σωστό όταν φύγουμε από τη θέση μας. Καλό είναι όταν είμαστε στη θέση μας, όπως όταν ο κ. Πανούσης ήταν υπουργός, να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα και να διορθώνουμε τη λειτουργία των υπηρεσιών για να μην γίνεται διασπάθιση χρήματος.

* Για τις συγκεκριμένες έρευνες στην Αμυγδαλέζα υπάρχει κάτι;

Ξαναλέω ότι το σύστημα των οικονομικών υπηρεσιών δεν δουλεύει καθόλου καλά. Κοιτάζουμε να αλλάξουμε πρότυπα, να υπάρξουν υπηρεσίες ελέγχου, όπως υπήρχαν παλιά, για να ελέγξουμε την κατάσταση και να βάλουμε κανόνες. Πάντως, το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα λειτουργικότητας της αστυνομίας αυτή τη στιγμή είναι η μεγάλη έλλειψη ανθρώπων με οικονομικές ειδικότητες.

* Δεχθήκατε οχλήσεις για την κατάργηση της ομάδας Δέλτα; Είδαμε πως ήταν τελικά πολύ απλό, με μια διαταγή, όταν περιμέναμε την ευρύτερη αναδιοργάνωση της αστυνομίας...

Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα χρόνια κοσκινίζει. Αυτή η υπηρεσία λειτουργούσε χωρίς δημοκρατικό έλεγχο και ήταν και εις βάρος της αποτελεσματικότητας της αστυνόμευσης. Είχαν ωριμάσει τα πράγματα και όλος ο κόσμος ήξερε -και οι αστυνομικοί ήξεραν- ότι λίγα προσφέρει, πολύ θόρυβο κάνει και πολλές αντιδράσεις είχε προκαλέσει στην κοινωνία μας με τη δράση της. Δεν φταίνε βέβαια οι αστυνομικοί που υπηρετούσαν εκεί, αλλά οι αποστολές τις οποίες είχαν και η νοοτροπία που τους είχε επιβληθεί.

Εμείς την καταργήσαμε και, παρότι δέχθηκα και κριτική από δημοσιεύματα ότι βιαστήκαμε, πιστεύουμε ότι η αστυνόμευση η οποία αυξήθηκε από τις 10 Νοεμβρίου στα τμήματα της δυτικής Αττικής και του κέντρου της Αθήνας και η ευελιξία που δόθηκε στα ΜΑΤ αποδείχθηκε και στα γεγονότα της Παρασκευής που δεν άνοιξε μύτη. Οι Έλληνες πολίτες διαδήλωσαν χωρίς κανένα πρόβλημα και δεν έγινε αλόγιστη χρήση χημικών. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ελευθερία κινήσεων σε πάρα πολλούς χώρους που θεωρούνταν περίκλειστοι στην Αθήνα, όπως η πλατεία Βικτωρίας και το Πεδίον του Άρεως, και άρα μπορεί να υπάρξει αστυνόμευση με λιγότερη καταστολή και με λιγότερη βία.

* Ποιες αλλαγές να περιμένουμε να δούμε στην αστυνομία στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης και τι να περιμένουμε για την επέτειο της 17 Νοέμβρη;

Εμείς θα επιδιώξουμε ο εορτασμός, οι εκδηλώσεις και η πορεία της 17 Νοέμβρη να γίνουν σε πλαίσιο ήσυχο και χωρίς προβλήματα. Από πλευράς κράτους, επιδιώκουμε την τάξη χωρίς να δεσμεύει τις ελευθερίες και τις δυνατότητες έκφρασης του ελληνικού λαού που διαδηλώνει για χαλεπούς καιρούς που η δημοκρατία υπέφερε.

Πέραν της αναδιοργάνωσης θα κάνουμε όποιες κινήσεις είναι απαραίτητες προκειμένου να αυξηθεί η αστυνόμευση, ειδικά στις περιοχές, που υπάρχουν προβλήματα, ειδικά στις φτωχές περιοχές όπου προσπαθούν να διεισδύσουν κυκλώματα και θα προσπαθήσουμε να νιώσει ο πολίτης πιο ασφαλής. Να ξέρει ότι, όταν καλεί το περιπολικό για κάποια ανάγκη, θα έλθει αμέσως, όχι την επόμενη ημέρα.

Κάνουμε μια προσπάθεια εξορθολογισμού, δημοκρατικού ελέγχου και αποτελεσματικότητας. Αυτή η προσπάθεια δεν θα μπορέσει να πετύχει αν δεν έχουμε τη συναίνεση και τη βοήθεια της κοινωνίας και όλων των πολιτικών δυνάμεων, γιατί σε τελευταία ανάλυση τα Σώματα Ασφαλείας δεν ανήκουν σε κανέναν. Ανήκουν στον ελληνικό λαό και είναι εργαλείο, όργανο εξυπηρέτησης των συμφερόντων του. Εμείς είμαστε παροδικοί, αλλά κάπου θα πρέπει να δημιουργηθεί και αίσθημα και νοοτροπία ασφάλειας και τήρησης κανόνων τάξης, μαζί με τις ελευθερίες.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)